Málinec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O vodárenskej nádrži pozri Málinec (vodná nádrž).
Málinec
obec
Evanjelický kostol
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Banskobystrický kraj
Okres Poltár
Región Novohrad
Nadmorská výška 298 m n. m.
Súradnice 48°30′00″S 19°40′00″V / 48,500000°S 19,666667°V / 48.500000; 19.666667
Rozloha 50 km² (5 000 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 381 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 27,62 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1544
Starosta Igor Lacko[3] (SNS, SMER-SD, HLAS-SD)
PSČ 985 26
ŠÚJ 511595
EČV (do r. 2022) PT
Tel. predvoľba +421-47
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad
Málinec č.d. 474
985 26 Málinec
E-mailová adresa malinec@stonline.sk
Telefón 00421 47 429 11 21
Fax 00421 47 429 11 21
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Málinec
Webová stránka: malinec.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Málinec je obec na Slovensku v okrese Poltár.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Málinec je stredisková obec nachádzajúca sa na hornom toku rieky Ipeľ, v severnej časti okresu Poltár v nadmorskej výške 290 m n. m. Je vzdialená 13 km od mesta Poltár. Ipeľskú dolinu tvoria úbočia juhozápadnej časti Slovenského rudohoria. Od západu cez sever k východu sú to vrchy Hrad (589,1 m n. m.), Tri Chotáre (834,2 m n. m.), Táňovo (929,2 m n. m.), Čierny Hrbok, Diel (639,9 m n. m.) a Vrbica. Zo severu málinskú dolinu uzatvára mohutne sa rozkladajúci vrch Bykovo (1 110,4 m n. m.) so svojimi výbežkami. Na juh je dolina otvorená. Tadiaľto odteká rieka Ipeľ a prechádza tadiaľ cesta, ktorá spája Málinec s ostatným svetom.

Katastrálne územie[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti jej rozsiahly (9 609 ha) kataster ležal na pomedzí troch žúp – Novohradskej, Zvolenskej a Gemersko-malohontskej. Jeho bezprostredne susedné obce boli Detva, Čierny Balog a Kokava nad Rimavicou. Územie pôvodného katastrálneho územia obce malo tvar kosodĺžnika osadeného dlhšou uhlopriečkou v smere sever – juh na tok Ipľa, pričom v jeho severnom vrchole rieka Ipeľ (pri osade Čierťaž v nadmorskej výške asi 1 050 m n. m.) vyviera a v južnom (v lokalite Bitanská) opúšťa katastrálne územie obce. Katastrálne územie Málinca je konfiguračne hodne členené s výškovým rozdielom až 850 m n. m., lebo najvyššiu nadmorskú výšku má vrch Bykovo (1 110,4 m n. m.), voľakedy najvyšší vrch Novohradskej župy a najnižšiu Bitanská (261 m n. m.). Je zaujímavé, že všetkých 12 málinských prítokov Ipľa je pravobežných. Viaceré z nich (Chocholná, Smolná) sú tak vodnaté, že sú Ipľu pri sútoku takmer rovnocenné. Táto vodnatosť sa v súčasnej dobe využíva pri vodárenskej nádrži Málinec, z ktorej okrem Málinca sú pitnou vodou zásobované aj mestá Fiľakovo, Lučenec a Veľký Krtíš.

Prírodné podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Z prírodných surovín okrem tradovanej ťažby zlata a striebra treba ešte spomenúť železnú rudu, viaceré granitové a žabicové lomy, štrkoviská ako aj tehliarsku hlinu, ktoré spolu s bohatou drevnou hmotou z rozsiahlych lesov dali možnosť vzniku priemyslu, ktorý sa tu najmä v 19. storočí veľmi rozšíril (sklárne, železiarne, salajkárne, papierne). Z ďalších prírodných podmienok, okrem rôznych prírodných výtvorov a krajinských hodnôt treba upozorniť na minerálne pramene. Pri jednom z nich, ktorý dal aj osade meno "Šťavica" v 19. storočí prosperovali kúpele, ktoré okrem miestnych záujemcov využívali aj obyvatelia Lučenca, Rimavskej Soboty a Budapešti.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dedinská zvonica, čiastočne murovaná pôvodne renesančná stavba na pôdoryse štvorca s drevenou nadstavbou, z roku 1659. Zvonica prešla úpravami v rokoch 1763 a 1924.[4] V hornej časti je otvorená drevená ochodza zastrešená ihlancovou helmicou.
  • Evanjelický kostol, jednoloďová klasicistická tolerančná stavba s polkruhovým ukončením presbytéria a predstavanou vežou, z roku 1795. Veža bola pristavaná v roku 1820. V interiéri sa nachádza klasicistický oltár z doby prestavby kostola v roku 1820. Ide o stĺpovú architektúru ukončenú štítom s tympanónom s oltárnym obrazom Diabol pokúša Ježiša je od Ľudovíta Kubányiho. Krstiteľnica v tvare kalichu aj kazateľnica pochádzajú z rovnakého obdobia.[5] Fasády sú členené polkruhovo ukončenými oknami so šabránami. Priečelie je ukončené prelamovaným štítom, veža je členená pilastrami a kordónovými rímsami a ukončená korunnou rímsou s terčíkom a barokovou helmicou s laternou.
  • Usadlosť do Háronkov, ľudový zrubový dom s maštaľou, jednopodlažný päťpriestorový objekt na pôdoryse obdĺžnika z druhej polovice 19. storočia. Pri dome je dochovaný pôvodný chliev. V roku 2006 prešiel obnovou. V súčasnosti sa v objekte nachádza obecné múzeum.[6] Priečelie má sedlovú strechu so štítom s podlomenicou.
  • Kaplnka z roku 1932, jednoloďová stavba s drevenou vežičkou tvoriacou súčasť jej hmoty.

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti k 31. decembru 2015 má obec 1 487 obyvateľov. Miera nezamestnanosti sa pohybuje okolo 40%. V obci pôsobí viac ako 20 podnikateľských subjektov v obchodnej, výrobnej sfére a v službách. V obci funguje pošta, lekáreň, dva farské úrady. Sú tu vybavené kvalitné siete obchodov a služieb.

Sú tu vybudované: Vodárenská nádrž Málinec, Spoločenský dom, Dom smútku, predajne potravín, telocvičňa so školskou jedálňou, plynový rozvod, ale i kanalizácia obce s čističkou odpadových vôd. V obci funguje Miestne kultúrne stredisko s niekoľkými záujmovými krúžkami a celoročnou aktivitou, aj Miestna ľudová knižnica ocenená ako jedna z najlepších v okolí.

Lekárska starostlivosť pre dospelých a deti je zabezpečená v miestnom zdravotnom stredisku a lekáreň.

V obci Málinec funguje základná deväťročná škola, ktorú navštevuje 200 žiakov, ktorých vedie 16 pedagogických pracovníkov. Žiaci školy sa zapájajú do viacerých záujmových krúžkov.

V budove starej školy sa nachádza Integračné centrum pre telesne postihnuté deti a novo zrekonštruovaná časť komunitného centa, ktoré začalo fungovať v roku 2015.

V roku 2000 obec zakúpila nový lyžiarsky vlek, ktorý má dopĺňať športové aktivity občanov. Žiaľ podmienky na lyžovanie tu nie sú úplne postačujúce a preto ho využívajú najmä mladší obyvatelia obce, ktorí tam môžu získať cenné základy lyžiarskych schopností.

Osobnosti obce[upraviť | upraviť zdroj]

Rodáci[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  5. Málinec - Evanjelický kostol [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  6. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  7. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Málinec

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]