Olympia Dukakisová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Olympia Dukakis)
Olympia Dukakisová
Celé menoOlympia Mary Dukakis
Narodenie 20. jún 1931
Lowell, Massachusetts, USA
Úmrtie1. máj 2021 (89 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieamerická herečka, producentka, režisérka a aktivistka
Roky pôsobenia1961 – 2021
ManželLouis Zorich (1962 - 2018)
Deti3

Olympia Dukakisová (vl. menom Olympia Mary Dukakis; * 20. jún 1931, Lowell, Massachusetts, USA – † 1. máj 2021, New York, New York, USA) bola americká herečka, producentka, režisérka a aktivistka. V roku 1987 získala Academy Awards, v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, za svoj herecký výkon vo filme Pod vplyvom splnu. Má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Dukakisová sa narodila ako dcéra gréckych emigrantov v Spojených štátoch. Mala o šesť rokov mladšieho brata Apolla. V detstve sa venovala aktívne športu a bola trojnásobnou šampiónkou šermu v Novom Anglicku.

Študovala v meste Arlington, v štáte Massachusetts, na Arlington High School a neskôr na Univerzite v Bostone. Vyštudovala fyzikálnu terapiu, ktorú praktizovala pri pacientoch s detskou obrnou. Neskôr sa vrátila na Univerzitu v Bostone, kde začala študovať herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1961 pracovala v divadle ako divadelná herečka. V roku 1963 získala ocenenie Obie za svoj herecký výkon v divadelnej inscenácii Človek sa rovná človeku, kde stvárnila vdovu Leocadiu Begbick. Za svoju divadelnú kariéru, sa objavila vo viac ako 130 divadelných inscenáciách.

Spoločne s Louisom Zorichom a inými hereckými pármi spolu založila divadelnú spoločnosť. Prvá divadelná hra, ktorá mala premiéru, bola v roku 1973, Naše mesto. Herci ktorí účinkovala v divadle boli Colleen Dewhurst, Blythe Danner či Samuel L. Jackson.

V roku 1987 si zahrala po boku Cher, vo filme Pod vplyvom mesiaca. Jej herecký výkon bol pozitívne prijatý filmovými kritikmi a tiež získala niekoľko ocenení, vrátane Academy Awards. Po boku Shirley MacLaine, Sally Field a Dolly Parton si zahrala vo filme Oceľové magnólie, z roku 1989. V rovnakom roku sa pripojila k hereckému obsadeniu filmu Pozri, kto to hovorí, kde sa objavila aj v ďalších dvoch častiach, v rokoch 1990 a 1993. V menšej úlohe sa objavila vo filme Woodyho Allena, Mocná Afrodité.

V roku 2006 si zahrala v kanadskom filme Ďaleko od nej, po boku Julie Christie a Gordona Pinseta. V roku 2013 získala svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. V roku 2018 vyšiel dokumentárny film s názvom Olympia. V dokumente sa objavilo tiež niekoľko známych osobností, ako napríklad Laura Linney či Whoopi Goldberg. O rok neskôr, si zahrala v televíznom seriáli Výstredná spoločnosť, po boku hereckého obsadenia ako Laura Linney a Barbara Garrick. Za svoj herecký výkon v pôvodom seriáli v roku 1993 získala Dukakisová nomináciu na Emmy.

V roku 2021 si zahrala vo filme Nezabudni, ktorého cieľom bolo zvýšiť podvedomie o Alzheimerovej chorobe.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jej manželom bol Louis Zorich, s ktorým mala tri deti. Zorich zomrel v januári 2018.

Bola silnou aktivistkou za práva žien a homosexuálov. Nemala problém hrať homosexuálne postavy aj v jej filmoch. Často hovorila o problémoch, ktoré prežívala počas dospievania, nakoľko boli spojené s neprijatím gréckej komunity v Spojených štátoch.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Dukakisová zomrela 1. mája 2021 vo veku 89 rokov, po dlhej chorobe v hospicovej starostlivosti v jej dome v New Yorku.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Olympia Dukakis na anglickej Wikipédii.