Slovenská demokratická koalícia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slovenská demokratická koalícia
Základné informácie
Založenie1998
Rozpustenie2002
PredsedaMikuláš Dzurinda
Najviac poslancov42 (1998)
Volebný výsledok26,33 % (Parlamentné voľby 1998)
Existenciazaniknutá strana
Ďalšie informácie
Farbymodrá     

Slovenská demokratická koalícia, skratka SDK, bola politická strana, ktorá pôsobila na Slovensku v rokoch 19982002.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Koalícia SDK[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenskú demokratickú koalíciu vytvorilo 3. júla 1997 päť opozičných politických strán, vtedy ešte ako volebnú koalíciu. Tvorili ju Demokratická únia (DÚ), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Demokratická strana (DS), Sociálnodemokratická strana Slovenska (SDSS) a Strana zelených na Slovensku (SZS). Toto silné zoskupenie malo šancu vyhrať parlamentné voľby v roku 1998. Lídrami SDK boli spoločne všetci predsedovia jej členských strán a hovorcom sa stal Mikuláš Dzurinda z KDH. Vládna koalícia pod vedením HZDS reagovala na vznik SDK tým, že prijala v parlamente v roku 1997 reštriktívny zákon, ktorý fakticky znemožňoval koalíciám kandidovať vo voľbách.

Strana SDK[upraviť | upraviť zdroj]

Ako reakcia na prijatie „protikoaličného“ zákona sa SDK formálne pretransformovala z koalície na politickú stranu s exkluzívnym členstvom - členmi sa stalo 150 kandidátov do volieb. Tí zároveň museli vystúpiť zo svojich materských politických strán. Materské politické strany tak formálne prišli o svoje politické špičky, hoci v tom čase sa hovorilo iba o dočasnom kroku. Tri z nich prišli takýmto spôsobom dokonca o svojich predsedov: z DÚ vystúpil jej predseda Eduard Kukan, z DS jej predseda Ján Langoš a zo SDSS jej predseda Jaroslav Volf. Predseda KDH Ján Čarnogurský a predsedníčka SZS Zdenka Tóthová vo svojich stranách zostali a preto ani nekandidovali vo voľbách. Na ustanovujúcom kongrese SDK 4. júla 1998 v Trnave sa stal jej predsedom Mikuláš Dzurinda.

SDK vo vláde[upraviť | upraviť zdroj]

Parlamentné voľby v roku 1998 síce tesne vyhralo HZDS so ziskom 27 % hlasov, na vytvorenie vlády to však nestačilo. Vládnu koalíciu vytvorila SDK, ktorá získala 26,33% hlasov, Strana demokratickej ľavice (SDĽ) - 14,66 %, SMK - 9,12 % a Strana občianskeho porozumenia (SOP) - 8%. Novo vytvorená vláda získala označenie „Vláda zmeny“, ktoré vzniklo najmä z predvolebných reklám SDK. Predsedom vlády sa stal Mikuláš Dzurinda. SDK zastupovali vo vláde okrem neho ešte:

SDK formálne zanikla v auguste 2002, tesne pred parlamentnými voľbami.

Politici Slovenskej demokratickej koalície[upraviť | upraviť zdroj]

Články o politikoch Slovenskej demokratickej koalície sú uvedené v kategórii Politici SDK.

Predseda Slovenskej demokratickej koalície[upraviť | upraviť zdroj]