Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Politika na Slovensku

Coat of arms of Slovakia.svg

Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia

Prezident SR: Andrej Kiska
Predseda NR SR: Andrej Danko
Predseda vlády SR: Robert Fico


Národná rada · Vláda

Politické strany v Národnej rade
SMER-SD · SaS · OĽaNONOVA
SNS · ĽSNS · SME RODINA
MOST – HÍD · #SIEŤ
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002

2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020

Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby:

1999 · 2004 · 2009 · 2014


Parlamentné voľby:
1990 · 1992 · 1994
1998 · 2002 · 2006
2010 · 2012 · 2016


Krajské voľby:
2001 · 2005 · 2009 · 2013


Komunálne voľby:
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014


Európske parlamentné voľby:
2004 · 2009 · 2014


Referendá:
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015

Zahraničná politika

Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Na Slovensku k 28. 02. 2016 pôsobí podľa registra politických strán na ministerstve vnútra[1]67 politických strán a hnutí.

Aktívne politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 7 STATOČNÝCH - REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA
  2. 99 % – občiansky hlas
  3. Agrárna strana vidieka (ASV)
  4. CESTA Strana vlastencov a odborníkov
  5. DEMOKRATICKÁ OBČIANSKA STRANA
  6. Demokratická strana (DS)
  7. Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník
  8. Európska demokratická strana (EDS)
  9. HLAS – Demokratická aliancia Slovenska
  10. Hnutie za demokraciu (HZD)
  11. Hnutie za demokratické Slovensko
  12. IDEA
  13. JEDNOTA - ľavicová strana Slovenska
  14. JEDNOTNÉ SLOVENSKO
  15. Komunistická strana Slovenska (KSS)
  16. Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS)
  17. Kresťanská ľudová strana (KĽS)
  18. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)
  19. LEPŠIA ŠTVRŤ
  20. Ľudová strana (ĽS)
  21. Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
  22. Magnificat Slovakia
  23. MLADÁ BRATISLAVA
  24. MOST - HÍD
  25. Národ a Spravodlivosť – naša strana
  26. NÁRODNÁ KOALÍCIA
  27. Nezávislé fórum (NF)
  28. NOVÁ DEMOKRACIA (ND)
  29. Nová väčšina – Dohoda (D. Lipšic) (NOVA)
  30. NOVÝ PARLAMENT (NP)
  31. Občania Slovenska
  32. Občianska konzervatívna strana (OKS)
  33. Občianski liberáli (OL)
  34. Obyčajní ľudia ()
  35. OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO)
  36. Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia
  37. PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ (PaS)
  38. PRIAMA DEMOKRACIA
  39. Robíme to pre deti - SF (SF)
  40. Rómska iniciatíva Slovenska (RIS)
  41. ŠANCA
  42. #SIEŤ
  43. Sloboda a Solidarita (SaS)
  44. Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ–DS)
  45. Slovenská ľudová strana (SĽS)
  46. SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA - Strana vlastencov
  47. Slovenská národná strana (SNS)
  48. Slovenská občianska koalícia
  49. SME RODINA - Boris Kollár
  50. SMER - sociálna demokracia (SMER-SD)
  51. Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP)
  52. Strana moderného Slovenska (SMS)
  53. Strana občianskej ľavice (SOĽ)
  54. Strana patriotov
  55. Strana práce
  56. Strana Rómskej únie na Slovensku
  57. Strana TIP
  58. Strana zelených (SZ)
  59. Strana zelených Slovenska (SZS)
  60. TREBIŠOV NAHLAS
  61. ÚSVIT
  62. VÁŠ KRAJ
  63. VZDOR - strana práce ( VZDOR)
  64. Združenie robotníkov Slovenska (ZRS)
  65. Zelená vlna (ZV)
  66. Zelení-Strana národnej prosperity (Z-SNP)
  67. Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska (ZZ, )

Zaniknuté politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

  1. LIGA, občiansko-liberálna strana

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Register politických strán. Ministerstvo vnútra SR. prístup: 28. 02. 2016.