Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Politika na Slovensku

Coat of arms of Slovakia.svg

Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia

Prezident SR: Andrej Kiska
Predseda NR SR: Andrej Danko
Predseda vlády SR: Robert Fico


Národná rada · Vláda

Politické strany v Národnej rade
SMER-SD · SaS · OĽaNONOVA
SNS · ĽSNS · SME RODINA
MOST – HÍD · #SIEŤ
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002

2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020

Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby:

1993 · 1999 · 2004 · 2009 · 2014


Parlamentné voľby:
1990 · 1992 · 1994
1998 · 2002 · 2006
2010 · 2012 · 2016


Krajské voľby:
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017


Komunálne voľby:
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014


Európske parlamentné voľby:
2004 · 2009 · 2014


Referendá:
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015

Zahraničná politika

Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Toto je zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku.

Aktívne politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Register politických strán a politických hnutí vedie v zmysle Zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach Ministerstvo vnútra SR.[1] K 18. septembru 2017 pôsobilo podľa registra na Slovensku nasledovných 65 politických strán a hnutí, ktoré pred týmto dátumom nezanikli a neboli v likvidácii.[2]

# Názov Skratka Dátum reg. Štatutárny orgán Staršie názvy Zdroj
99 % – občiansky hlas 06. 12. 2011 Milan Mrázik, Ján Sido [1]
CESTA Strana vlastencov a odborníkov CESTA 30. 04. 2013 Vladimír Gürtler 7 STATOČNÝCH REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA [2]
Demokrati Slovenska 23. 05. 2005 Ľudovít Kaník Prosperita Slovenska,
Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník
[3]
DEMOKRATICKÁ OBČIANSKA STRANA DOST 26. 11. 2003 Anton Železník Jednotná Slovenská národná strana,
Zjednotená Slovenská národná strana
[4]
Demokratická strana DS 10. 08. 2006 Michal Bucek Demokratická strana Slovenska [5]
DOMA DOBRE 14. 11. 2003 Vladimír Chovan AGRÁRNA STRANA VIDIEKA [6]
EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA EDS 06. 03. 2006 Antonio Parziale NÁDEJ [7]
Hnutie za demokraciu HZD 12. 07. 2002 Jozef Grapa [8]
Hnutie za demokratické Slovensko HZDS 22. 08. 2001 Ján Garai, Marián Leinerovič Nezávislá občianska strana nezamestnaných,
Nezávislá občianska strana nezamestnaných a poškodených,
Slovenská moderná spoločnosť
[9]
IDEA IDEA 14. 05. 2001 Miroslav Leňo Aliancia nového občana,
STRANA SLOBODNÉ SLOVO- NORY MOJSEJOVEJ,
OBČANIA
[10]
JEDNOTA – ľavicová strana Slovenska JEDNOTA-ĽSS 13. 08. 2014 Ivan Goňko [11]
JEDNOTNÉ SLOVENSKO JS 16. 08. 2000 Štefan Gavorník Rómska inteligencia za spolunažívanie v Slovenskej republike,
Strana rómskej koalície v Slovenskej republike
[12]
Komunistická strana Slovenska KSS 19. 03. 1991 Pavol Suško, Jozef Hrdlička Zväz komunistov Slovenska [13]
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ĽS Naše Slovensko 20. 10. 2000 Marian Kotleba, Rastislav Schlosár Strana priateľov vína,
Ľudová strana sociálnej solidarity,
Ľudová strana Naše Slovensko
[14]
Kresťanskodemokratické hnutie KDH 23. 02. 1990 Alojz Hlina [15]
Ľudová strana Pevnosť Slovensko ĽS Pevnosť Slovensko 07. 03. 1995 Martin Beluský, Rastislav Kysel Ľudová strana [16]
Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség MKDA-MKDSZ 14. 06. 2004 Mikuláš Krivánsky, Csaba Fehér, János Sárközi, Koloman Borbély Strana regiónov Slovenska,
Strana živnostníkov Slovenska
[17]
MLADÁ BRATISLAVA 06. 08. 2014 Oliver Kríž MLADÁ PETRŽALKA [18]
MOST – HÍD 03. 07. 2009 Béla Bugár [19]
Národ a Spravodlivosť – naša strana NaS – ns 18. 10. 2011 Anna Belousovová Národ a Spravodlivosť [20]
NÁRODNÁ KOALÍCIA 05. 03. 2014 Sergej Kozlík Strana demokratického Slovenska [21]
Nezávislé fórum NF 27. 08. 1998 Tomáš Černý [22]
Nezávislosť a Jednota NAJ 23. 06. 2017 Viktor Béreš [23]
NOVA NOVA 25. 10. 2012 Gábor Grendel Nová väčšina,
Nová väčšina (Daniel Lipšic),
Nová väčšina – Dohoda (D. Lipšic)
[24]
NOVÝ PARLAMENT NP 04. 02. 2005 Jozef Behýl Socialisti,
Strana občianskej solidarity
[25]
Občania Slovenska Občania SR 02. 09. 2014 Peter Joštiak [26]
Občianska konzervatívna strana OKS 07. 12. 2001 Ondrej Dostál [27]
Občianski liberáli OL 25. 10. 2004 Rastislav Guľaša [28]
Obyčajní ľudia 01. 07. 2005 Víťazoslav Moric Pravá Slovenská národná strana,
Slovenská národná koalícia – Slovenská vzájomnosť
[29]
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) 11. 11. 2011 Igor Matovič OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti,
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO – NOVA)
[30]
Práca slovenského národa PSN 06. 04. 2010 Roman Stopka Demokratická aliancia Slovenska,
HLAS – Demokratická aliancia Slovenska
[31]
PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ 30. 09. 2011 Peter Marček [32]
PRIAMA DEMOKRACIA PD 05. 12. 2008 Marek Géci LIGA, občiansko-liberálna strana,
Nová alternatíva Slovenska, občiansko-liberálna strana
[33]
Rómska iniciatíva Slovenska RIS 25. 10. 1996 Václav Kappel Rómska inteligencia za spolunažívanie v Slovenskej republike [34]
SDKÚ – DS – Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana SDKÚ – DS 18. 02. 2000 Milan Roman Slovenská demokratická a kresťanská únia,
Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana
[35]
#SIEŤ 12. 06. 2014 Roman Brecely SIEŤ [36]
SKOK – Európski liberálni demokrati SKOK – ELD 05. 03. 2015 Michal Nižňan Slovenská občianska koalícia [37]
Sloboda a Solidarita SaS 27. 02. 2009 Richard Sulík [38]
Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku Slovenská ľudová strana (SĽS) 05. 04. 1990 Andrej Trnovec Slovenská ľudová strana,
SĽS – Slovensky ľudový blok
[39]
SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA – strana vlastencov SNJ-sv 14. 01. 1991 Stanislav Pánis SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA,
Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA
[40]
Slovenská národná strana SNS 07. 03. 1990 Andrej Danko [41]
SLOVENSKO DO TOHO ! 07. 06. 2012 Stanislav Martinčko, Pavol Krišpinský, Milan Hrtan Koalícia občanov Slovenska,
Hnutie O2H,
Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia
[42]
SME RODINA – Boris Kollár 06. 07. 2011 Boris Kollár Strana občanov Slovenska [43]
SMER – sociálna demokracia SMER – SD 08. 11. 1999 Robert Fico, Ján Richter, Robert Kaliňák, Vladimír Faič, Marek Maďarič, Peter Kažimír, Peter Pellegrini, Martin Glváč, Peter Žiga, Juraj Blanár SMER,
SMER (tretia cesta)
[44]
STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI 22. 09. 2009 Tomáš Mitošinka OBČIANSKI KANDIDÁTI,
Únia – Strana pre Slovensko,
STRANA +1 HLAS,
LEPŠIA ŠTVRŤ
[45]
Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja SMK-MKP 19. 03. 1990 József Menyhárt Maďarské kresťanskodemokratické hnutie – Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDH-MKDM),
Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja
[46]
Strana mladých ľudí Mladí ľudia 28. 03. 2003 Richard Nagy, Miloš Babušík, Jakub Kráľ Ľudová únia,
Liberálna strana
[47]
STRANA MODERNÉHO SLOVENSKA (SMS) 19. 02. 2008 Andrej Sliacky Demokrati a Vlastenci,
Strana moderného Slovenska,
Strana moderného Slovenska – SMS
[48]
Strana občianskej ľavice SOĽ 28. 11. 2011 Jozef Tarkanič DNES,
Občianska strana DNES
[49]
Strana patriotov PATRIOTI 11. 03. 2010 Ľuboš Mikuš, František Jašík [50]
Strana práce SP 20. 08. 1991 Andrej Vaľo [51]
Strana rómskej koalície – SRK SRK 19. 06. 2009 Gejza Adam, Jozef Ravasz, Maximilián Eštočák [52]
Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov SZSZO 14. 09. 1998 Ľubomír Kolárik Kresťanská ľudová strana,
ZVON
[53]
Strana zelených SZ 21. 10. 1991 Martin Jóna, Pavel Petrík Strana zelených na Slovensku [54]
Strana zelených Slovenska SZS 21. 08. 2006 Pavol Kormúth, Natália Hanulíková Strana zelenej alternatívy [55]
ŠANCA 25. 03. 2015 Viliam Novotný [56]
Šport do Košíc a na Východ ŠKV 30. 11. 2010 Igor Sidor Strana Rómskej únie na Slovensku [57]
TREBIŠOV NAHLAS 04. 08. 2014 Marián Kolesár [58]
ÚSVIT ÚSVIT 25. 05. 2005 Ivan Hopta [59]
VÁŠ KRAJ VÁŠ KRAJ 02. 09. 2010 Peter Pčolinský NÁŠ KRAJ,
SME RODINA
[60]
VZDOR – strana práce VZDOR 16. 02. 1998 Stanislav Pirošík Béčko-Revolučná robotnícka strana,
Živnostenská strana SR,
Živnostenská strana,
Socialistická strana občianskej slobody,
SLOBODA
[61]
Združenie robotníkov Slovenska ZRS 26. 04. 1994 Ján Lupták, Ján Pivoluska [62]
Zelená vlna ZV 12. 10. 2009 Patrik Dvořák, Mário Mikloši [63]
Zelení-Strana národnej prosperity Z-SNP 30. 03. 1990 Rudolf Pardubský, Jozef Kilimajer Strana národnej prosperity [64]
Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska Zmena zdola, DÚ 07. 09. 2000 Ján Budaj Liberálnodemokratická únia,
Demokratická únia Slovenska
[65]

Poznámky:

Zaniknuté politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach [online]. Bratislava : Ministerstvo spravodlivosti SR, 2005-02-04, [cit. 2017-09-18]. Dostupné online.
  2. Register politických strán a politických hnutí : Abecedný zoznam – aktuálny [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2017-09-18]. Dostupné online.
  3. POVAŽAJ, Matej (ed.). Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. Kapitola VIII. Interpunkcia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]