Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Politika na Slovensku

Coat of arms of Slovakia.svg

Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia

Prezident SR: Andrej Kiska
Predseda NR SR: Andrej Danko
Predseda vlády SR: Peter Pellegrini


Národná rada · Vláda

Politické strany v Národnej rade
SMER-SD · SaS · OĽaNONOVA
SNS · ĽSNS · SME RODINA
MOST – HÍD · #SIEŤ
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002

2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020

Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby:

1993 · 1999 · 2004 · 2009 · 2014


Parlamentné voľby:
1990 · 1992 · 1994
1998 · 2002 · 2006
2010 · 2012 · 2016


Krajské voľby:
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017


Komunálne voľby:
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014


Európske parlamentné voľby:
2004 · 2009 · 2014


Referendá:
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015

Zahraničná politika

Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Toto je zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku.

Aktívne politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Register politických strán a politických hnutí vedie v zmysle Zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach Ministerstvo vnútra SR.[1] K 18. máju 2018 pôsobilo podľa registra na Slovensku nasledovných 58 politických strán a hnutí, ktoré pred týmto dátumom nezanikli a neboli v likvidácii.[2]

# Názov Skratka Dátum reg. Štatutárny orgán Staršie názvy Zdroj
99 % – občiansky hlas 06. 12. 2011 Milan Mrázik, Jozef Vilček, Dagmar Mikulášová [1]
CESTA Strana vlastencov a odborníkov CESTA 30. 04. 2013 Vladimír Gürtler 7 STATOČNÝCH REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA [2]
Demokrati Slovenska 23. 05. 2005 Ľudovít Kaník Prosperita Slovenska,
Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník
[3]
DEMOKRATICKÁ OBČIANSKA STRANA DOST 26. 11. 2003 Anton Železník Jednotná Slovenská národná strana,
Zjednotená Slovenská národná strana
[4]
Demokratická strana DS 10. 08. 2006 Jana Teleki Demokratická strana Slovenska [5]
DOMA DOBRE 14. 11. 2003 Vladimír Chovan AGRÁRNA STRANA VIDIEKA [6]
EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA EDS 06. 03. 2006 Antonio Parziale NÁDEJ [7]
Hnutie za demokraciu HZD 12. 07. 2002 Jozef Grapa [8]
JEDNOTA – ľavicová strana Slovenska JEDNOTA-ĽSS 13. 08. 2014 Ivan Goňko [9]
JEDNOTNÉ SLOVENSKO JS 16. 08. 2000 Štefan Gavorník Rómska inteligencia za spolunažívanie v Slovenskej republike,
Strana rómskej koalície v Slovenskej republike
[10]
Komunistická strana Slovenska KSS 19. 03. 1991 Pavol Suško, Jozef Hrdlička Zväz komunistov Slovenska [11]
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ĽS Naše Slovensko 20. 10. 2000 Marian Kotleba, Rastislav Schlosár Strana priateľov vína,
Ľudová strana sociálnej solidarity,
Ľudová strana Naše Slovensko
[12]
Kresťanskodemokratické hnutie KDH 23. 02. 1990 Alojz Hlina [13]
Ľudová strana Pevnosť Slovensko ĽS Pevnosť Slovensko 07. 03. 1995 Martin Beluský, Rastislav Kysel Ľudová strana [14]
Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség MKDA-MKDSZ 14. 06. 2004 Mikuláš Krivánsky, Csaba Fehér, János Sárközi, Koloman Borbély Strana regiónov Slovenska,
Strana živnostníkov Slovenska
[15]
MLADÁ BRATISLAVA 06. 08. 2014 Oliver Kríž MLADÁ PETRŽALKA [16]
MOST – HÍD 03. 07. 2009 Béla Bugár [17]
NAJ – Nezávislosť a Jednota NAJ 23. 06. 2017 Viktor Béreš Nezávislosť a Jednota [18]
Národ a Spravodlivosť – naša strana NaS – ns 18. 10. 2011 Anna Belousovová Národ a Spravodlivosť [19]
NÁRODNÁ KOALÍCIA 05. 03. 2014 Slavěna Vorobelová, Peter Sokol Strana demokratického Slovenska [20]
Nezávislé fórum NF 27. 08. 1998 Tomáš Černý [21]
NOVA NOVA 25. 10. 2012 Gábor Grendel Nová väčšina,
Nová väčšina (Daniel Lipšic),
Nová väčšina – Dohoda (D. Lipšic)
[22]
NOVÝ PARLAMENT NP 04. 02. 2005 Jozef Behýl Socialisti,
Strana občianskej solidarity
[23]
Občianska konzervatívna strana OKS 07. 12. 2001 Ondrej Dostál [24]
Občianski liberáli OL 25. 10. 2004 Rastislav Guľaša [25]
Obyčajní ľudia 01. 07. 2005 Víťazoslav Moric Pravá Slovenská národná strana,
Slovenská národná koalícia – Slovenská vzájomnosť
[26]
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) 11. 11. 2011 Igor Matovič OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti,
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO – NOVA)
[27]
Práca slovenského národa PSN 06. 04. 2010 Roman Stopka Demokratická aliancia Slovenska,
HLAS – Demokratická aliancia Slovenska
[28]
PRIAMA DEMOKRACIA PD 05. 12. 2008 Marek Géci LIGA, občiansko-liberálna strana,
Nová alternatíva Slovenska, občiansko-liberálna strana
[29]
Progresívne Slovensko 27. 11. 2017 Ivan Štefunko, Michal Šimečka, Zora Jaurová, Zuzana Čaputová, Michal Truban, Irena Bihariová [30]
Rómska iniciatíva Slovenska RIS 25. 10. 1996 Václav Kappel Rómska inteligencia za spolunažívanie v Slovenskej republike [31]
SDKÚ – DS – Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana SDKÚ – DS 18. 02. 2000 Milan Roman Slovenská demokratická a kresťanská únia,
Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana
[32]
#SIEŤ 12. 06. 2014 Ivan Zuzula SIEŤ [33]
SKOK – Európski liberálni demokrati SKOK – ELD 05. 03. 2015 Michal Nižňan Slovenská občianska koalícia [34]
Sloboda a Solidarita SaS 27. 02. 2009 Richard Sulík [35]
Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku Slovenská ľudová strana (SĽS) 05. 04. 1990 Andrej Trnovec Slovenská ľudová strana,
SĽS – Slovensky ľudový blok
[36]
SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA – strana vlastencov SNJ-sv 14. 01. 1991 Stanislav Pánis SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA,
Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA
[37]
Slovenská národná strana SNS 07. 03. 1990 Andrej Danko [38]
SLOVENSKO DO TOHO ! 07. 06. 2012 Stanislav Martinčko, Pavol Krišpinský, Milan Hrtan Koalícia občanov Slovenska,
Hnutie O2H,
Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia
[39]
SME RODINA – Boris Kollár 06. 07. 2011 Boris Kollár Strana občanov Slovenska [40]
SMER – sociálna demokracia SMER – SD 08. 11. 1999 Robert Fico, Robert Kaliňák, Peter Kažimír, Peter Pellegrini, Martin Glváč, Juraj Blanár, Peter Žiga, Richard Raši, Viktor Stromček, Ľubomír Petrák, Marián Saloň, Denisa Saková, Jaroslav Baška, Ladislav Kamenický, Miroslav Číž SMER,
SMER (tretia cesta)
[41]
SPOLU – občianska demokracia SPOLU 25. 01. 2018 Miroslav Beblavý [42]
STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI 22. 09. 2009 Tomáš Mitošinka OBČIANSKI KANDIDÁTI,
Únia – Strana pre Slovensko,
STRANA +1 HLAS,
LEPŠIA ŠTVRŤ
[43]
Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja SMK-MKP 19. 03. 1990 József Menyhárt Maďarské kresťanskodemokratické hnutie – Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDH-MKDM),
Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja
[44]
Strana mladých ľudí Mladí ľudia 28. 03. 2003 Richard Nagy, Miloš Babušík, Jakub Kráľ Ľudová únia,
Liberálna strana
[45]
STRANA MODERNÉHO SLOVENSKA (SMS) 19. 02. 2008 Andrej Sliacky Demokrati a Vlastenci,
Strana moderného Slovenska,
Strana moderného Slovenska – SMS
[46]
Strana občianskej ľavice SOĽ 28. 11. 2011 Jozef Tarkanič DNES,
Občianska strana DNES
[47]
Strana práce SP 20. 08. 1991 Andrej Vaľo [48]
Strana rómskej koalície – SRK SRK 19. 06. 2009 Gejza Adam, Jozef Ravasz, Maximilián Eštočák [49]
Strana zelených SZ 21. 10. 1991 Martin Jóna, Pavel Petrík Strana zelených na Slovensku [50]
Strana zelených Slovenska SZS 21. 08. 2006 Pavol Kormúth, Natália Hanulíková Strana zelenej alternatívy [51]
ŠANCA 25. 03. 2015 Viliam Novotný [52]
Šport do Košíc a na Východ ŠKV 30. 11. 2010 Igor Sidor Strana Rómskej únie na Slovensku [53]
TREBIŠOV NAHLAS 04. 08. 2014 Marián Kolesár [54]
ÚSVIT ÚSVIT 25. 05. 2005 Ivan Hopta [55]
VÁŠ KRAJ VÁŠ KRAJ 02. 09. 2010 Peter Pčolinský NÁŠ KRAJ,
SME RODINA
[56]
VZDOR – strana práce VZDOR 16. 02. 1998 Stanislav Pirošík Béčko-Revolučná robotnícka strana,
Živnostenská strana SR,
Živnostenská strana,
Socialistická strana občianskej slobody,
SLOBODA
[57]
Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska Zmena zdola, DÚ 07. 09. 2000 Ján Budaj Liberálnodemokratická únia,
Demokratická únia Slovenska
[58]

Poznámky:

Zaniknuté politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach [online]. Bratislava : Ministerstvo spravodlivosti SR, 2005-02-04, [cit. 2017-09-18]. Dostupné online.
  2. Register politických strán a politických hnutí : Abecedný zoznam – aktuálny [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2017-09-18]. Dostupné online.
  3. POVAŽAJ, Matej (ed.). Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. Kapitola VIII. Interpunkcia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]