Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Politika na Slovensku
Coat of arms of Slovakia.svg
Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia
Prezidentka SR: Zuzana Čaputová

Predseda NR SR: Boris Kollár

Predseda vlády SR: Eduard Heger
Štátne orgány
Národná rada · Vláda · Prezident
Ústavný súd · Súdna rada · Najvyšší súd
Prokuratúra · Verejný ochranca práv · Najvyšší kontrolný úrad
Politické strany v Národnej rade
Koalícia:
OĽANO · SME RODINA · SaS · ZA ĽUDÍ
Opozícia
SMER – SD · ĽSNS · HLAS - SD · KDŽP
Vlády
1989 – 1990 · 1990 – 1991 · 1991 – 1992
1992 – 1994 · 1994 – 1994 · 1994 – 1998
1998 – 2002 · 2002 – 2006 · 2006 – 2010
2010 – 2012 · 2012 – 2016 · 2016 – 2018
2018 – 2020 · 2020 – 2021 · od 2021
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002
2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020 · 2020 – 2024
Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby
(1989· 1993 · 1998 · 1999 · 2004
2009 · 2014 · 2019
Parlamentné voľby
1990 (fed.· 1992 (fed.· 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2012 · 2016 · 2020
Krajské voľby
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017
Komunálne voľby
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014 · 2018
Európske parlamentné voľby
2004 · 2009 · 2014 · 2019
Referendá
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015
Zahraničná politika
Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Toto je zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku.

Aktívne politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Register politických strán a politických hnutí vedie v zmysle Zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach Ministerstvo vnútra SR.[1] K 9. marcu 2021 pôsobilo podľa registra na Slovensku nasledovných 66 politických strán a hnutí, ktoré pred týmto dátumom nezanikli a neboli v likvidácii.[2]

# Názov Skratka Dátum reg. Štatutárny orgán Staršie názvy Zdroj
7 STATOČNÝCH je CESTA 30. 04. 2013 Stanislav Béreš 7 STATOČNÝCH REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA,
CESTA Strana vlastencov a odborníkov
[1]
99 % – občiansky hlas 06. 12. 2011 Vladimír Chlebo, Soňa Gosťová, Miroslava Šuttová [2]
Demokrati Slovenska 23. 05. 2005 Ľudovít Kaník Prosperita Slovenska,
Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník
[3]
Demokratická strana DS 10. 08. 2006 Stanislav Rajnoha Demokratická strana Slovenska [4]
DOBRÁ VOĽBA 07. 10. 2019 Tomáš Drucker [5]
DOMA DOBRE 14. 11. 2003 Vladimír Chovan AGRÁRNA STRANA VIDIEKA [6]
HLAS – sociálna demokracia 11. 09. 2020 Peter Pellegrini [7]
Hlas pravice 24. 01. 2019 Marián Damankoš DOPRAVA [8]
JEDNOTA – ľavicová strana Slovenska JEDNOTA-ĽSS 13. 08. 2014 Ivan Goňko [9]
Komunistická strana Slovenska KSS 19. 03. 1991 Jozef Hrdlička Zväz komunistov Slovenska [10]
Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko ĽS Naše Slovensko 20. 10. 2000 Marian Kotleba Strana priateľov vína,
Ľudová strana sociálnej solidarity,
Ľudová strana Naše Slovensko,
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko
[11]
Kresťanská únia 27. 08. 1998 Anna Záborská Nezávislé fórum [12]
Kresťanskodemokratické hnutie KDH 23. 02. 1990 Milan Majerský [13]
Ľudová strana Pevnosť Slovensko ĽS Pevnosť Slovensko 07. 03. 1995 Martin Beluský, Rastislav Kysel Ľudová strana [14]
Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség MKDA-MKDSZ 14. 06. 2004 Mikuláš Krivánsky, Csaba Fehér, János Sárközi, Koloman Borbély Strana regiónov Slovenska,
Strana živnostníkov Slovenska
[15]
Magyar Fórum – Maďarské fórum 28. 02. 2019 Zsolt Simon [16]
Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť 22. 10. 2019 Szabolcs Mózes Összefogás-Spolupatričnosť [17]
MÁME TOHO DOSŤ ! 30. 10. 2019 František Oravec [18]
MLADÁ PETRŽALKA – lokálna strana 06. 08. 2014 Oliver Kríž MLADÁ PETRŽALKA,
MLADÁ BRATISLAVA
[19]
MORÁLNY PRINCÍP SLOVENSKA MPS 30. 11. 2010 Džemal Kodrazi Strana Rómskej únie na Slovensku,
Šport do Košíc a na Východ
[20]
MOST – HÍD 03. 07. 2009 László Sólymos [21]
NAJ – Nezávislosť a Jednota NAJ 23. 06. 2017 Viktor Béreš Nezávislosť a Jednota [22]
Národ a Spravodlivosť – naša strana NaS – ns 18. 10. 2011 Anna Belousovová Národ a Spravodlivosť [23]
NÁRODNÁ KOALÍCIA 05. 03. 2014 Slavěna Vorobelová, Peter Sokol Strana demokratického Slovenska [24]
NOVA NOVA 25. 10. 2012 Gábor Grendel Nová väčšina,
Nová väčšina (Daniel Lipšic),
Nová väčšina – Dohoda (D. Lipšic)
[25]
Občianska konzervatívna strana OKS 07. 12. 2001 Ondrej Dostál [26]
Obyčajní ľudia 01. 07. 2005 Víťazoslav Moric Pravá Slovenská národná strana,
Slovenská národná koalícia – Slovenská vzájomnosť
[27]
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA 11. 11. 2011 Igor Matovič OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti,
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO – NOVA),
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO)
[28]
Pirátska strana – Slovensko Slovenskí Piráti 02. 09. 2010 Michal Pírek, Zuzana Krušinová, Marcel Litvák Feliks NÁŠ KRAJ,
SME RODINA,
VÁŠ KRAJ,
KOREKTÚRA – Andrej Hryc
[29]
Práca slovenského národa PSN 06. 04. 2010 Roman Stopka Demokratická aliancia Slovenska,
HLAS – Demokratická aliancia Slovenska
[30]
PRIAMA DEMOKRACIA PD 05. 12. 2008 Marek Géci LIGA, občiansko-liberálna strana,
Nová alternatíva Slovenska, občiansko-liberálna strana
[31]
Progresívne Slovensko 27. 11. 2017 Michal Šimečka, Zora Jaurová, Ivan Štefunko, Martin Hojsík, Michal Truban, Irena Bihariová [32]
Reálna Národná Strana – PATRIOT RNS – PATRIOT 10. 02. 2021 Miroslav Radačovský [33]
REPUBLIKA 12. 07. 2002 Milan Uhrík Hnutie za demokraciu,
HLAS ĽUDU
[34]
Rómska iniciatíva Slovenska RIS 25. 10. 1996 Václav Kappel Rómska inteligencia za spolunažívanie v Slovenskej republike [35]
SDKÚ – DS – Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana SDKÚ – DS 18. 02. 2000 Jozef Sobčák Slovenská demokratická a kresťanská únia,
Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana
[36]
Sloboda a Solidarita SaS 27. 02. 2009 Richard Sulík [37]
SLOVENSKÁ KONZERVATÍVNA STRANA SKS 12. 06. 2014 Ivan Zuzula SIEŤ,
#SIEŤ
[38]
Slovenská liga 04. 02. 2005 Jozef Behýl, Roman Ruhig, Tibor Cabaj Socialisti,
Strana občianskej solidarity,
NOVÝ PARLAMENT
[39]
Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku Slovenská ľudová strana (SĽS) 05. 04. 1990 Andrej Trnovec Slovenská ľudová strana,
SĽS – Slovensky ľudový blok
[40]
SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA – strana vlastencov SNJ-sv 14. 01. 1991 Vladimír Zeman SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA,
Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA
[41]
Slovenská národná strana SNS 07. 03. 1990 Andrej Danko [42]
Slovenské Hnutie Obrody 15. 05. 2019 Marián Chudý, Štefan Polačik, Róbert Švec [43]
SLOVENSKO DO TOHO ! 07. 06. 2012 Ján Katriňák, Miroslav Daňo, Štefan Kaliaš Koalícia občanov Slovenska,
Hnutie O2H,
Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia
[44]
SME RODINA 06. 07. 2011 Boris Kollár Strana občanov Slovenska,
SME RODINA – Boris Kollár
[45]
SMER – sociálna demokracia SMER – SD 08. 11. 1999 Robert Fico SMER,
SMER (tretia cesta)
[46]
Socialisti.sk 08. 10. 2019 Artúr Bekmatov, Veronika Balušíková, Milan Benkovský, Martin Štunda [47]
SOLIDARITA – Hnutie pracujúcej chudoby 05. 03. 2015 Miroslav Seget Slovenská občianska koalícia,
SKOK – Európski liberálni demokrati
[48]
SPOLU – občianska demokracia SPOLU 25. 01. 2018 Juraj Hipš [49]
STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI 22. 09. 2009 František Gőgh OBČIANSKI KANDIDÁTI,
Únia – Strana pre Slovensko,
STRANA +1 HLAS,
LEPŠIA ŠTVRŤ
[50]
Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja SMK-MKP 19. 03. 1990 Krisztián Forró Maďarské kresťanskodemokratické hnutie – Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDH-MKDM),
Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja
[51]
Strana mladých ľudí Mladí ľudia 28. 03. 2003 Richard Nagy, Dominik Kubík, Marek Sedlák Ľudová únia,
Liberálna strana
[52]
STRANA MODERNÉHO SLOVENSKA (SMS) 19. 02. 2008 Andrej Sliacky Demokrati a Vlastenci,
Strana moderného Slovenska,
Strana moderného Slovenska – SMS
[53]
Strana práce SP 20. 08. 1991 Filip Danninger [54]
Strana rómskej koalície – SRK SRK 19. 06. 2009 Gejza Adam, Jozef Ravasz, Maximilián Eštočák [55]
Strana tolerancie a spolunažívania STS 26. 11. 2003 František Tanko Jednotná Slovenská národná strana,
Zjednotená Slovenská národná strana,
DEMOKRATICKÁ OBČIANSKA STRANA
[56]
Strana zelených SZ 21. 10. 1991 Martin Jóna, Pavel Petrík Strana zelených na Slovensku [57]
Strana zelených Slovenska SZS 21. 08. 2006 Pavol Kormúth, Natália Hanulíková Strana zelenej alternatívy [58]
ŠANCA 25. 03. 2015 Viliam Novotný [59]
TREBIŠOV NAHLAS 04. 08. 2014 Marián Kolesár [60]
ÚSVIT ÚSVIT 25. 05. 2005 Ivan Hopta [61]
VLASŤ VLASŤ 28. 11. 2011 Anna Žatková DNES,
Občianska strana DNES,
Strana občianskej ľavice
[62]
VZDOR – strana práce VZDOR 16. 02. 1998 Stanislav Pirošík Béčko-Revolučná robotnícka strana,
Živnostenská strana SR,
Živnostenská strana,
Socialistická strana občianskej slobody,
SLOBODA
[63]
ZA ĽUDÍ 02. 09. 2019 Veronika Remišová [64]
Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska Zmena zdola, DÚ 07. 09. 2000 Ján Budaj Liberálnodemokratická únia,
Demokratická únia Slovenska
[65]
ŽIVOT – národná strana ŽIVOT 04. 02. 2019 Tomáš Taraba Kresťanská demokracia – Život a prosperita,
KDŽP – Aliancia za Slovensko
[66]

Poznámky:

Zaniknuté politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

Zaniknuté de iure (zlúčením, vstupom do likvidácie, zrušením)[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik do 1990[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 1991 – 1995[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 1996 – 2000[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 2001 – 2005[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 2006 – 2010[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 2011 – 2015[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik po 2015[upraviť | upraviť zdroj]

  • EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA (starší názov NÁDEJ) – vznik v marci 2006, zánik v októbri 2019 dobrovoľným zrušením bez likvidácie[4]
  • Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) (predtým "Nezávislá občianska strana nezamestnaných", resp. "Slovenská moderná spoločnosť" – vznik v auguste 2001, zánik v novembri 2017
  • IDEA (IDEA) (predtým "Aliancia nového občana", "STRANA SLOBODNÉ SLOVO- NORY MOJSEJOVEJ", resp. "OBČANIA") – vznik v máji 2001, zánik v novembri 2017
  • JEDNOTNÉ SLOVENSKO (JS) (predtým "Strana rómskej koalície v Slovenskej republike") – vznik v auguste 2000, zánik v októbri 2018 vstupom do likvidácie podľa § 30 ods. 8 zákona č. 85/2005 Z. z.
  • Kresťanskí demokrati (predtým „Občania Slovenska“) – vznik v septembri 2014, zánik v apríli 2018
  • Občianski liberáli – zánik v októbri 2020 vstupom do likvidácie v zmysle § 30 ods. 8 zákona č. 85/2005 Z. z. [5]
  • Robíme to pre deti – SF (v rokoch 2004 – 2011 Slobodné fórum (SF)) – vznik v januári 2004, zánik v júli 2016
  • Strana patriotov (PATRIOTI) – zánik v marci 2018 vstupom do likvidácie v zmysle § 30 ods. 8 zákona č. 85/2005 Z. z. [6]
  • Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov (predtým "Kresťanská ľudová strana, skratka KĽS, resp. ZVON" – zánik v januári 2018 vstupom do likvidácie v zmysle § 30 ods. 8 zákona č. 85/2005 Z. z. [7]

Zaniknuté de facto (premenovaním)[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach [online]. Bratislava : Ministerstvo spravodlivosti SR, 2005-02-04, [cit. 2017-09-18]. Dostupné online.
  2. Register politických strán a politických hnutí : Abecedný zoznam – aktuálny [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2021-03-09]. Dostupné online.
  3. POVAŽAJ, Matej (ed.). Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. Kapitola VIII. Interpunkcia.
  4. EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-10-31]. Dostupné online.
  5. Občianski liberáli – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2020-10-16]. Dostupné online.
  6. Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-11-13]. Dostupné online.
  7. Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-11-13]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]