Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Politika na Slovensku

Coat of arms of Slovakia.svg

Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia

Prezident SR: Andrej Kiska
Predseda NR SR: Andrej Danko
Predseda vlády SR: Robert Fico


Národná rada · Vláda

Politické strany v Národnej rade
SMER-SD · SaS · OĽaNONOVA
SNS · ĽSNS · SME RODINA
MOST – HÍD · #SIEŤ
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002

2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020

Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby:

1993 · 1999 · 2004 · 2009 · 2014


Parlamentné voľby:
1990 · 1992 · 1994
1998 · 2002 · 2006
2010 · 2012 · 2016


Krajské voľby:
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017


Komunálne voľby:
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014


Európske parlamentné voľby:
2004 · 2009 · 2014


Referendá:
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015

Zahraničná politika

Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Na Slovensku pôsobí k 21. 07. 2017 podľa registra politických strán na ministerstve vnútra[1]65 politických strán a hnutí.

Aktívne politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 99 % – občiansky hlas
  2. CESTA Strana vlastencov a odborníkov
  3. Demokrati Slovenska
  4. DEMOKRATICKÁ OBČIANSKA STRANA (DOST)
  5. Demokratická strana (DS)
  6. Doma dobre
  7. Európska demokratická strana (EDS)
  8. Hnutie za demokraciu (HZD)
  9. Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS)
  10. IDEA
  11. JEDNOTA - ľavicová strana Slovenska (JEDNOTA-ĽSS)
  12. JEDNOTNÉ SLOVENSKO (JS)
  13. Komunistická strana Slovenska (KSS)
  14. Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS Naše Slovensko)
  15. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)
  16. Ľudová strana Pevnosť Slovensko (ĽS Pevnosť Slovensko)
  17. Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
  18. MLADÁ BRATISLAVA
  19. MOST - HÍD
  20. Národ a Spravodlivosť – naša strana (NaS-ns)
  21. NÁRODNÁ KOALÍCIA
  22. Nezávislé fórum (NF)
  23. Nezávislosť a Jednota (NAJ)
  24. NOVA
  25. NOVÝ PARLAMENT (NP)
  26. Občania Slovenska (Občania SR)
  27. Občianska konzervatívna strana (OKS)
  28. Občianski liberáli (OL)
  29. Obyčajní ľudia
  30. OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA)
  31. Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia
  32. Práca slovenského národa (PSN)
  33. PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ
  34. PRIAMA DEMOKRACIA (PD)
  35. Rómska iniciatíva Slovenska (RIS)
  36. #SIEŤ
  37. Sloboda a Solidarita (SaS)
  38. SDKÚ–DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana
  39. Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku (Slovenská ľudová strana SĽS)
  40. SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA - Strana vlastencov (SNJ-sv)
  41. Slovenská národná strana (SNS)
  42. SKOK - Európski liberálni demokrati (SKOK - ELD)
  43. SME RODINA - Boris Kollár
  44. SMER - sociálna demokracia (SMER-SD)
  45. STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI
  46. Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP)
  47. Strana mladých ľudí (Mladí ľudia)
  48. STRANA MODERNÉHO SLOVENSKA (SMS)
  49. Strana občianskej ľavice (SOĽ)
  50. Strana patriotov (PATRIOTI)
  51. Strana práce (SP)
  52. Strana rómskej koalície (SRK)
  53. Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov (SZSZO)
  54. Strana zelených (SZ)
  55. Strana zelených Slovenska (SZS)
  56. ŠANCA
  57. Šport do Košíc a na Východ
  58. TREBIŠOV NAHLAS
  59. ÚSVIT
  60. VÁŠ KRAJ
  61. VZDOR - strana práce (VZDOR)
  62. Združenie robotníkov Slovenska (ZRS)
  63. Zelená vlna (ZV)
  64. Zelení-Strana národnej prosperity (Z-SNP)
  65. Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska (Zmena zdola, )

Zaniknuté politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

  1. LIGA, občiansko-liberálna strana

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Register politických strán. Ministerstvo vnútra SR. prístup: 21. 07. 2017.