Zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Politika na Slovensku
Coat of Arms of Slovakia.svg
Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia
Prezidentka SR: Zuzana Čaputová

Predseda NR SR: Boris Kollár

Predseda vlády SR: Eduard Heger
Štátne orgány
Národná rada · Vláda · Prezident
Ústavný súd · Súdna rada · Najvyšší súd
Prokuratúra · Verejný ochranca práv · Najvyšší kontrolný úrad
Politické strany v Národnej rade
Koalícia:
OĽANO · SME RODINA · SaS · ZA ĽUDÍ
Opozícia
SMER – SD · ĽSNS · HLAS - SD · ŽIVOT
Vlády
1989 – 1990 · 1990 – 1991 · 1991 – 1992
1992 – 1994 · 1994 – 1994 · 1994 – 1998
1998 – 2002 · 2002 – 2006 · 2006 – 2010
2010 – 2012 · 2012 – 2016 · 2016 – 2018
2018 – 2020 · 2020 – 2021 · od 2021
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002
2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020 · 2020 – 2024
Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby
(1989· 1993 · 1998 · 1999 · 2004
2009 · 2014 · 2019
Parlamentné voľby
1990 (fed.· 1992 (fed.· 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2012 · 2016 · 2020
Krajské voľby
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017 · 2022
Komunálne voľby
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014 · 2018 · 2022
Európske parlamentné voľby
2004 · 2009 · 2014 · 2019
Referendá
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015
Zahraničná politika
Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Toto je zoznam politických strán a politických hnutí na Slovensku.

Aktívne politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Register politických strán a politických hnutí vedie v zmysle Zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach Ministerstvo vnútra SR.[1] K 14. júnu 2022 pôsobilo podľa registra na Slovensku nasledovných 53 politických strán a hnutí, ktoré pred týmto dátumom nezanikli a neboli v likvidácii.[2]

# Názov Skratka Dátum reg. Štatutárny orgán Staršie názvy Zdroj
7 STATOČNÝCH je CESTA 30. 04. 2013 Stanislav Béreš[P] 7 STATOČNÝCH REGIONÁLNA STRANA SLOVENSKA,
CESTA Strana vlastencov a odborníkov
[1]
99 % – občiansky hlas 06. 12. 2011 Vladimír Chlebo, Soňa Gosťová, Miroslava Šuttová[P] [2]
Demokrati Slovenska 23. 05. 2005 Ľudovít Kaník[P] Prosperita Slovenska,
Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník
[3]
Demokratická strana DS 10. 08. 2006 Stanislav Rajnoha[P] Demokratická strana Slovenska [4]
DOBRÁ VOĽBA a Umiernení 07. 10. 2019 Tomáš Drucker[P] DOBRÁ VOĽBA [5]
DOMOV národná strana DOMOV-NS 01. 07. 2005 Pavol Slota[P] Pravá Slovenská národná strana,
Slovenská národná koalícia – Slovenská vzájomnosť,
Obyčajní ľudia
[6]
HLAS – sociálna demokracia 11. 09. 2020 Peter Pellegrini[P] [7]
Hnutie Občan Národ Spravodlivosť Hnutie ONÁS 13. 08. 2014 Ivan Stanovič[P] JEDNOTA – ľavicová strana Slovenska [8]
Komunistická strana Slovenska KSS 19. 03. 1991 Jozef Hrdlička[P] Zväz komunistov Slovenska [9]
Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko ĽS Naše Slovensko 20. 10. 2000 Marian Kotleba[P] Strana priateľov vína,
Ľudová strana sociálnej solidarity,
Ľudová strana Naše Slovensko,
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko
[10]
Kresťanská únia 27. 08. 1998 Anna Záborská[P] Nezávislé fórum [11]
Kresťanskodemokratické hnutie KDH 23. 02. 1990 Milan Majerský[P] [12]
Ľudová strana Pevnosť Slovensko ĽS Pevnosť Slovensko 07. 03. 1995 Martin Beluský[P], Rastislav Kysel Ľudová strana [13]
Maďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség MKDA-MKDSZ 14. 06. 2004 Mikuláš Krivánsky, Csaba Fehér[P], János Sárközi, Koloman Borbély Strana regiónov Slovenska,
Strana živnostníkov Slovenska
[14]
Magyar Fórum – Maďarské fórum 28. 02. 2019 Zsolt Simon[P] [15]
Národ a Spravodlivosť – naša strana NaS – ns 18. 10. 2011 Anna Belousovová[P] Národ a Spravodlivosť [16]
NÁRODNÁ KOALÍCIA 05. 03. 2014 Peter Sokol, Rudolf Huliak[P] Strana demokratického Slovenska [17]
NOVA NOVA 25. 10. 2012 Gábor Grendel[P] Nová väčšina,
Nová väčšina (Daniel Lipšic),
Nová väčšina – Dohoda (D. Lipšic)
[18]
Občianska konzervatívna strana OKS 07. 12. 2001 Ondrej Dostál[P] [19]
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA 11. 11. 2011 Igor Matovič[P] OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti,
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO – NOVA),
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO)
[20]
ODS – Občianski demokrati Slovenska 04. 08. 2014 Slavomír Olšovský, Imrich Hybký, Zuzana Kotrus Rákociová, Radoslav Škraban, Kristína Slezáková, Marcel Vašš, Roman Dianiška, Pavel Macko[P], Milena Fejérová TREBIŠOV NAHLAS [21]
Pirátska strana – Slovensko Piráti 02. 09. 2010 Michal Pírek[P] NÁŠ KRAJ,
SME RODINA,
VÁŠ KRAJ,
KOREKTÚRA – Andrej Hryc
[22]
Práca slovenského národa PSN 06. 04. 2010 Roman Stopka[P] Demokratická aliancia Slovenska,
HLAS – Demokratická aliancia Slovenska
[23]
PRINCÍP 30. 11. 2010 Džemal Kodrazi[P] Strana Rómskej únie na Slovensku,
Šport do Košíc a na Východ,
MORÁLNY PRINCÍP SLOVENSKA
[24]
Progresívne Slovensko 27. 11. 2017 Michal Šimečka, Zora Jaurová, Ivan Štefunko, Martin Hojsík, Michal Truban, Irena Bihariová[P] [25]
REPUBLIKA 12. 07. 2002 Milan Uhrík[P] Hnutie za demokraciu,
HLAS ĽUDU
[26]
SDKÚ – DS – Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana SDKÚ – DS 18. 02. 2000 Jozef Sobčák Slovenská demokratická a kresťanská únia,
Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana
[27]
Skúsme to inak 24. 01. 2019 Veronika Gajdošová Ladňáková[P] DOPRAVA,
Hlas pravice
[28]
Sloboda a Solidarita SaS 27. 02. 2009 Richard Sulík[P] [29]
SLOVENSKÁ INICIATÍVA MENŠÍN SIM 13. 06. 2022 [30]
SLOVENSKÁ KONZERVATÍVNA STRANA SKS 12. 06. 2014 Ivan Zuzula[P] SIEŤ,
#SIEŤ
[31]
Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku Slovenská ľudová strana (SĽS) 05. 04. 1990 Andrej Trnovec[P] Slovenská ľudová strana,
SĽS – Slovensky ľudový blok
[32]
Slovenská národná strana SNS 07. 03. 1990 Andrej Danko[P] [33]
Slovenské Hnutie Obrody 15. 05. 2019 Marián Chudý, Štefan Polačik, Róbert Švec[P] [34]
Slovenský PATRIOT 10. 02. 2021 Miroslav Radačovský[P] Reálna Národná Strana – PATRIOT [35]
SME RODINA 06. 07. 2011 Boris Kollár[P] Strana občanov Slovenska,
SME RODINA – Boris Kollár
[36]
SMER – sociálna demokracia SMER – SD 08. 11. 1999 Robert Fico[P] SMER,
SMER (tretia cesta)
[37]
Socialisti.sk 08. 10. 2019 Artúr Bekmatov[P], Veronika Balušíková, Milan Benkovský, Martin Štunda [38]
SOLIDARITA – Hnutie pracujúcej chudoby 05. 03. 2015 Miroslav Seget Slovenská občianska koalícia,
SKOK – Európski liberálni demokrati
[39]
SPOLU – občianska demokracia SPOLU 25. 01. 2018 Miroslav Kollár[P] [40]
SRDCE – SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA – strana vlastencov SRDCE – SNJ – sv 14. 01. 1991 Vladimír Zeman[P] SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA,
Kresťanská SLOVENSKÁ NÁRODNÁ STRANA,
SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA – strana vlastencov
[41]
STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI 22. 09. 2009 František Gőgh[P] OBČIANSKI KANDIDÁTI,
Únia – Strana pre Slovensko,
STRANA +1 HLAS,
LEPŠIA ŠTVRŤ
[42]
STRANA MODERNÉHO SLOVENSKA (SMS) 19. 02. 2008 Andrej Sliacky Demokrati a Vlastenci,
Strana moderného Slovenska,
Strana moderného Slovenska – SMS
[43]
Strana rómskej koalície – SRK SRK 19. 06. 2009 Gejza Adam[P], Jozef Ravasz, Maximilián Eštočák [44]
SZÖVETSÉG – Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA – Maďari. Národnosti. Regióny SZÖVETSÉG – ALIANCIA 22. 10. 2019 Krisztián Forró[P] Összefogás-Spolupatričnosť,
Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť
[45]
ŠANCA 25. 03. 2015 Viliam Novotný[P] [46]
Team Bratislava 29. 04. 2022 [47]
TÍM RUŽINOV 06. 08. 2014 Oliver Kríž[P] MLADÁ PETRŽALKA,
MLADÁ BRATISLAVA,
MLADÁ PETRŽALKA – lokálna strana
[48]
ÚSVIT ÚSVIT 25. 05. 2005 Luciána Hoptová[P] [49]
VZDOR – strana práce VZDOR 16. 02. 1998 Stanislav Pirošík[P] Béčko-Revolučná robotnícka strana,
Živnostenská strana SR,
Živnostenská strana,
Socialistická strana občianskej slobody,
SLOBODA
[50]
ZA ĽUDÍ 02. 09. 2019 Veronika Remišová[P] [51]
Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska Zmena zdola, DÚ 07. 09. 2000 Ján Budaj[P] Liberálnodemokratická únia,
Demokratická únia Slovenska
[52]
ŽIVOT – národná strana ŽIVOT 04. 02. 2019 Tomáš Taraba[P] Kresťanská demokracia – Život a prosperita,
KDŽP – Aliancia za Slovensko
[53]

Poznámky:

Zaniknuté politické strany a hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Zaniknuté de iure (zlúčením, vstupom do likvidácie, zrušením)[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik do 1990[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

Zánik 1991 – 1995[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 1996 – 2000[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 2001 – 2005[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 2006 – 2010[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 2011 – 2015[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik 2016 – 2020[upraviť | upraviť zdroj]

Zánik po roku 2020[upraviť | upraviť zdroj]

Zaniknuté de facto (premenovaním)[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam nie je úplný

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zákon č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach [online]. Bratislava: Ministerstvo spravodlivosti SR, 2005-02-04, [cit. 2017-09-18]. Dostupné online.
  2. Register politických strán a politických hnutí : Abecedný zoznam – aktuálny [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2022-06-14]. Dostupné online.
  3. POVAŽAJ, Matej (ed.). Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. Kapitola VIII. Interpunkcia.
  4. EURÓPSKA DEMOKRATICKÁ STRANA In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-10-31]. Dostupné online.
  5. Občianski liberáli – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2020-10-16]. Dostupné online.
  6. Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-11-13]. Dostupné online.
  7. Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2019-11-13]. Dostupné online.
  8. DOMA DOBRE – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-01-19, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  9. MÁME TOHO DOSŤ ! – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-01-19, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  10. NAJ - Nezávislosť a Jednota. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2021-09-03]. Dostupné online.
  11. PRIAMA DEMOKRACIA – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-03-23, [cit. 2022-03-31]. Dostupné online.
  12. Rómska iniciatíva Slovenska – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-01-19, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  13. Slovenská liga – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-01-19, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  14. SLOVENSKO DO TOHO ! – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-03-23, [cit. 2022-03-31]. Dostupné online.
  15. Strana mladých ľudí – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2021-10-27, [cit. 2021-11-11]. Dostupné online.
  16. Strana práce – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-01-19, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  17. Strana zelených – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-03-23, [cit. 2022-03-31]. Dostupné online.
  18. Strana zelených Slovenska – v likvidácii. In: Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, rev. 2022-01-19, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online.
  19. Register politických strán a politických hnutí [online]. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2021-10-05]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]