Zoznam poslancov NR SR (2016 – 2020)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Politika na Slovensku

Coat of arms of Slovakia.svg

Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia

Prezident SR: Andrej Kiska
Predseda NR SR: Andrej Danko
Predseda vlády SR: Peter Pellegrini


Národná rada · Vláda

Politické strany v Národnej rade
SMER-SD · SaS · OĽaNONOVA
SNS · ĽSNS · SME RODINA
MOST – HÍD · #SIEŤ
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002

2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020

Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby:

1993 · 1999 · 2004
2009 · 2014 · 2019


Parlamentné voľby:
1990 · 1992 · 1994
1998 · 2002 · 2006
2010 · 2012 · 2016

Toto je zoznam poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vo volebnom období 2016 – 2020.

Zloženie NR SR[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2016

Rozdelenie 150 mandátov medzi 8 politických subjektov, ktoré prekročili volebné kvórum pre vstup do NR SR:

19
11
11
15
49
14
10
21

Vedenie NR SR[upraviť | upraviť zdroj]

Funkcia Meno a priezvisko Politický subjekt Od Do Počet hlasov
Predseda Andrej Danko SNS 23. 3. 2016 112 zo 146 [1]
Podpredseda Béla Bugár MOST – HÍD 23. 3. 2016 114 zo 149 [2]
Podpredseda Martin Glváč SMER – SD 23. 3. 2016 117 zo 149 [2]
Podpredseda Andrej Hrnčiar MOST – HÍD 23. 3. 2016 110 zo 149 [2]
Podpredseda Lucia Ďuriš Nicholsonová SaS 23. 3. 2016 105 zo 149 [2]

Poslanci NR SR[upraviť | upraviť zdroj]

Prvých 150 položiek zoznamu tvoria v úvodnom zoradení zvolení poslanci v poradí primárne podľa čísla politického subjektu vo voľbách a sekundárne podľa poradia kandidáta po zohľadnení prednostného hlasovania. Za nimi nasledujú náhradníci chronologicky, v poradí ako nastupovali. Dátumy a dôvody vznikov a zánikov mandátov sú uvádzané formou poznámok k menám. Zoznam je možné zoradiť podľa vlastného kritéria kliknutím na záhlavie stĺpca.

Legenda

██ N: Poslanec, ktorý získal mandát z pozície náhradníka, tzn. nastúpil za iného poslanca.

██ Z: Poslanec, ktorý sa vzdal mandátu alebo mu mandát zanikol. Na jeho miesto nastúpil náhradník.

Zdroje: [3][4][5][6]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Politická strana (politické hnutie) alebo koalícia politických strán (politických hnutí), za ktorú poslanec kandidoval.
  2. 30. 9. 2016: Mandát zanikol vzdaním sa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 288). Náhradník: Ján Marosz.
  3. 5. 1. 2018: Mandát zanikol vzdaním sa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 835). Náhradníčka: Elena Červeňáková.
  4. 5. 1. 2018: Mandát zanikol vzadním sa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 836). Náhradníčka: Natália Milanová, rodená Galisová.
  5. Zmena mena zo Silvia Petruchová na Silvia Shahzad.
  6. 24. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členkou vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11). Náhradník: Péter Vörös.
    22. 3. 2018: Uplatnila mandát po prijatí demisie vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952).
  7. 24. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11). Náhradníčka: Irén Sárközy.
  8. 16. 3. 2018: Mandát zanikol vzdaním sa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 944). Náhradníčka: Edita Pfundtner.
  9. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Gabriel Csicsai, neskôr Peter Antal.
  10. 22. 3. 2018: Mandát sa neuplatňuje, pretože je členom vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952). Náhradník: Péter Vörös.
  11. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradníčka: Edita Pfundtner, neskôr Ladislav Balódi.
  12. 11. 4. 2018: Mandát sa neuplatňuje, pretože bol vymenovaný za štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. ...). Náhradník: Juraj Soboňa.
  13. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Tibor Jančula.
  14. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je predsedom vlády SR. Náhradník: Milan Mojš.
    22. 3. 2018: Uplatnil mandát po prijatí demisie vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952).
  15. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradníčka: Darina Gabániová.
    22. 3. 2018: Uplatnil mandát po prijatí demisie vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952).
  16. 24. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11). Náhradník: Martin Nemky.
  17. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Pavol Goga, neskôr Ľuboš Martinák.
  18. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Ján Kvorka, neskôr Augustín Hambálek.
  19. 22. 3. 2018: Mandát sa neuplatňuje, pretože je členom vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952). Náhradníčka: Mária Janíková.
  20. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradníčka: Mária Janíková.
    7. 3. 2018: Poslanec uplatnil mandát po prijatí jeho demisie na funkciu člena vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 933).
  21. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Martin Nemky.
    24. 3. 2016: Po prijatí demisie vlády prezidentom poslanec uplatnil mandát (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
    11. 4. 2016: Mandát zanikol vzdaním sa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 31). Náhradník: Jozef Buček.
  22. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Peter Šuca.
  23. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Michal Bagačka.
  24. 13. 12. 2017: Mandát zanikol vznikom nezlučiteľnosti (sudkyňa Ústavného súdu SR od 14. 12. 2017) (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 821). Náhradník: Pavol Goga.
  25. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Milan Mojš.
    24. 3. 2016: Po prijatí demisie vlády prezidentom poslanec uplatnil mandát (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
  26. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Ladislav Andreánsky.
    24. 3. 2016: Po prijatí demisie vlády prezidentom poslanec uplatnil mandát (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
    31. 7. 2017: Mandát zanikol vzadním sa (Rozhodnuite predsedu NR SR č. 649). Náhradník: Emil Ďurovčík.
  27. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Augustín Hambálek, neskôr Ján Kvorka.
    13. 3. 2018: Mandát sa neuplatňoval počas funkcie štátneho tajomníka, mandát zanikol vzdaním sa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 940).
  28. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Vladimír Baláž.
    18. 8. 2016: Poslanec uplatnil mandát po odvolaní z funkcie štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 171).
  29. 23. 3. 2016: Mandát neuplatňuje, pretože je vedúcim Úradu vlády SR. Náhradník: Peter Náhlik.
    1. 7. 2018: Uplatnil mandát po odvolaní z funkcie vedúceho Úradu vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 1101).
  30. 23. 3. 2016: Jej mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnou tajomníčkou (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Jozef Ježík.
  31. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradníčka: Oľga Nachtmannová, neskôr Ladislav Andreánsky.
  32. 1. 10. 2016: Mandát sa neuplatňuje, pretože bol vymenovaný za predsedu Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 292). Náhradník: Vladimír Baláž.
  33. 23. 3. 2016: Jej mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnou tajomníčkou (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Marián Kéry.
  34. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Mikuláš Krajkovič.
  35. 23. 3. 2016: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5). Náhradník: Milan Panáček.
  36. 13. 5. 2016: Mandát zanikol jeho úmrtím (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 108). Náhradník: Ján Mora.
  37. 11. 3. 2016: Jeho mandát zanikol vzdaním sa. Náhradník: Milan Mazurek.
  38. 31. 10. 2016: Mandát zanikol vzdaním sa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 304). Náhradníčka: Zuzana Zimenová.
  39. 14. 3. 2016: Jeho mandát zanikol vzdaním sa. Náhradník: Jana Cigániková.
  40. Zmena mena z Lucia Nicholsonová na Lucia Ďuriš Nicholsonová.
  41. 30. 1. 2018: Mandát zanikol vzdaním sa (Uznesenie NR SR č. 1004). Náhradník: Radoslav Pavelka.
  42. 23. 3. 2016: Nastúpila na zaniknutý mandát Richarda Sulíka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  43. 23. 3. 2016: Nastúpil na zaniknutý mandát Andreja Medveckého (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 7).
  44. 23. 3. 2016: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Mariána Saloňa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    17. 11. 2016: Mandát náhradníčky zanikol (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 343).
  45. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Roberta Fica (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    13. 4. 2016: Jeho mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Roberta Fica zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát Jána Počiatka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 33).
  46. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Igora Federiča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    30. 6. 2018: Mandát zanikol uplatnením mandátu Igora Federiča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 1101).
  47. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Viktora Stromčeka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    14. 3. 2018: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Viktora Stromčeka zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 941). Nastúpil ako poslanec na neuplatňovaný mandát Petra Kažimíra (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 941).
  48. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jána Richtera (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
  49. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Petra Žigu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
  50. 23. 3. 2016: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Mareka Maďariča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    7. 3. 2018: Mandát zanikol uplatnením mandátu Mareka Maďariča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 933).
    22. 3. 2018: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Richarda Rašiho (Rozhodnutie predsedu NR SR č .952).
  51. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Petra Kažimíra (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    14. 3. 2018: Jeho mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Petra Kažimíra zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát Viktora Stromčeka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 941). Nastúpil na zaniknutý mandát Viktora Stromčeka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 941).
  52. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Miroslava Lajčáka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    21. 12. 2017: Jeho mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Miroslava Lajčáka zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát Jany Laššákovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 827). Nastúpil na zaniknutý mandát Jany Laššákovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 827).
  53. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Roberta Kaliňáka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    7. 8. 2017: Jeho mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Roberta Kaliňáka zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát Ľubomíra Jahnátka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 651). Nastúpil na zaniknutý mandát Ľubomíra Jahnátka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 651).
  54. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Rudolfa Urbanoviča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
  55. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jána Počiatka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5) a od 24. 3. 2016 je náhradníkom na neuplatňovaný mandát Petra Pellegriniho (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
  56. 23. 3. 2016: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Árpáda Érseka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    22. 3. 2018: Mandát náhradníčky na neuplatňovaný mandát Árpáda Érseka zanikol z dôvodu nastúpenia na zaniknutý mandát Františka Šebeja (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 951). Nastúpila na zaniknutý mandát Františka Šebeja (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 951).
    23. 8. 2018: Mandát sa neuplatňuje, pretože bola vymenovaná za štátnu tajomníčku Ministerstva spravodlivosti SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 1173).
  57. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Ivana Švejnu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    7. 9. 2016: Mandát náhradníka zanikol (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 239).
  58. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Ľubomíra Jahnátka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    24. 3. 2016: Mandát zanikol uplatnením mandátu Ľubomíra Jahnátka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
    21. 11. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Mariána Saloňa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 343).
  59. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Ľubomíra Vážneho (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    24. 3. 2016: Mandát zanikol uplatnením mandátu Ľubomíra Vážneho (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
    13. 4. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Roberta Fica (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 33).
    22. 3. 2018: Mandát zanikol uplatnením mandátu Roberta Fica (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952).
  60. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Denisy Sakovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
  61. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Erika Tomáša (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
    17. 8. 2016: Mandát zanikol uplatnením mandátu Erika Tomáša (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 171).
    3. 10. 2016: Nastúpil na neuplatňovaný mandát Pavla Pavlisa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 292).
  62. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Branislava Ondruša (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
  63. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Vojtecha Ferencza (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
  64. 23. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Moniky Jankovskej(Rozhodnutie predsedu NR SR č. 5).
  65. 24. 3. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Lucie Žitňanskej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
    22. 3. 2018: Mandát zanikol uplatnením mandátu Lucie Žitňanskej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952). Nastúpil ako poslanec na neuplatňovaný mandát Gábora Gála (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952).
  66. 24. 3. 2016: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Lászlóa Sólymosa (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 11).
  67. 18. 5. 2016: Nastúpil na zaniknutý mandát Ondreja Bindera (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 109).
  68. 8. 9. 2016: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Ivana Švejnu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 239).
  69. 3. 10. 2016: Nastúpil na zaniknutý mandát Daniela Lipšica (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 289).
  70. 14. 11. 2016: Nastúpila na zaniknutý mandát Radoslava Procházku (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 337).
  71. 7. 8. 2017: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Roberta Kaliňáka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 651).
    22. 3. 2018: Mandát zanikol uplatnením mandátu Roberta Kaliňáka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 952).
  72. 21. 12. 2017: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Miroslava Lajčáka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 827).
  73. 17. 1. 2018: Nastúpila na zaniknutý mandát Eriky Jurinovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 874).
  74. 17. 1. 2018: Natália Milanová, rodená Galisová, nastúpila na zaniknutý mandát Jozefa Viskupiča (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 874).
  75. 31. 1. 2018: Nastúpil na zaniknutý mandát Juraja Drobu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 879).
  76. 22. 3. 2018: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Árpáda Érseka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 951).
  77. 20. 4. 2018: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jaroslava Ridoška (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 981)
  78. 3. 9. 2018: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Edity Pfundtner (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 1173).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hlasovanie : Voľba predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 6). [online]. Bratislava : Národná rada SR, 2016-03-23, [cit. 2018-04-19]. Dostupné online.
  2. a b c d Hlasovanie : Voľba podpredsedov Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 8). [online]. Bratislava : Národná rada SR, 2016-03-23, [cit. 2018-04-19]. Dostupné online.
  3. Voľby do Národnej rady SR 2016 : Súbory na stiahnutie : Zvolení poslanci do Národnej rady Slovenskej republiky [online]. Bratislava : Štatistický úrad SR, [cit. 2018-04-18]. Dostupné online.
  4. Voľby do Národnej rady SR 2016 : Súbory na stiahnutie : Výsledky prednostného hlasovania [online]. Bratislava : Štatistický úrad SR, [cit. 2018-04-18]. Dostupné online.
  5. Zmeny v zložení NR SR : 7. volebné obdobie [online]. Bratislava : Národná rada SR, [cit. 2018-04-18]. Dostupné online.
  6. Poslanecké kluby NR SR : 7. volebné obdobie [online]. Bratislava : Národná rada SR, [cit. 2018-04-18]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]