Ľudovít Goga

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ľudovít Goga
slovenský politik
Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky
Momentálne v úrade
od 2016
Biografické údaje
Narodenie5. február 1969 (55 rokov)
Bratislava, ČSSR
Politická stranaSME RODINA
Alma materEkonomická univerzita v Bratislave
Profesiapolitik
Národnosťslovenská
Rodina
SúrodenciBoris Kollár

Ing. Ľudovít Goga (* 5. február 1969, Bratislava) je slovenský politik, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za stranu SME RODINA.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval Ekonomickú univerzitu s titulom inžinier ekonómie. Od roku 1994 pôsobil 20 rokov ako CEO spoločnosti technických riešení pre lyžiarske rezorty a vzdelávanie v oblasti parkovacej politiky.

Ovláda anglický a nemecký jazyk.

Politika[upraviť | upraviť zdroj]

Do politiky vstúpil v roku 2015 na kandidátnej listine strany SME RODINA, ktorá v parlamentných voľbách 5. marca 2016 získala 172 860, t. j. 6,62 % platných hlasov. V rokoch 2016 – 2020 pôsobil ako opozičný politik a poslanec NR SR. V parlamentných voľbách 29. februára 2020 SME RODINA získala 237 531, t.j. 8,24% platných hlasov, stala sa treťou najsilnejšou stranou v parlamente a vládnou stranou, a Ľudovít Goga bol znovuzvolený za poslanca NR SR.

Expertíza[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudovít Goga je vedúcim pracovnej skupiny hnutia SME RODINA pre medzinárodné vzťahy. Od roku 2016 sa zúčastnil mnohých odborných konferencií a fór v rámci celej Európy (Helsinki, Brusel, Bukurešť, Sofia atď.) a bol pravidelným zástupcom NR SR na zasadnutiach Konferencie parlamentných výborov pre záležitosti Únie parlamentov členských štátov EÚ (COSAC).

Od roku 2020 je vedúcim Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO a predsedom Skupiny priateľstva NR SR so Spolkovou republikou Nemecko. Zároveň je členom Výboru NR SR pre európske záležitosti a Zahraničného výboru NR SR, ako aj členom skupín priateľstva NR SR s krajinami Afriky, so Štátom Izrael, s USA a Kanadou, Rakúskom, Lichtenštajnskom a Švajčiarskom.

Na medzinárodnej scéne je tiež zodpovedným za spoluprácu hnutia SME RODINA s európskymi politickými hnutiami a stranami združenými v politickej skupine Identita a demokracia (ID), ktorá je po voľbách do Európskeho parlamentu jeho 5. najväčšou frakciou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ľudovít Goga - poslanec NR SR - www.sme.sk [online]. www.sme.sk, [cit. 2021-02-02]. Dostupné online.