Marián Viskupič

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marián Viskupič
Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky
Momentálne v úrade
od 2016
Biografické údaje
Narodenie18. október 1977 (46 rokov)
Bratislava, ČSSR
Politická stranaSloboda a Solidarita (SaS)
Alma materPrírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Profesiaposlanec NR SR
Národnosťslovenská
Rodina
Deti2

Marián Viskupič (* 18. október 1977, Bratislava) je slovenský politik, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Je predsedom Výboru pre financie a rozpočet a poslancom Trnavského samosprávneho kraja. Je zakladajúcim členom strany Sloboda a Solidarita (SaS) a je jej krajským predsedom v Trnavskom kraji.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Bratislave, základnú školu navštevoval a ukončil v Šúrovciach (1984-1992). Neskôr pokračoval na Gymnáziu v Seredi (1992-1996). Vysokoškolské vzdelanie získal na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v odbore Učiteľstvo všeobecne vzdelávacích predmetov so špecializáciou matematikabiológia (1996 – 2001). Rigoróznu prácu obhájil na Katedre antropológie na Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v roku 2004 a získal titul RNDr.. Následnú cestu ekonóma odštartoval štúdiom na Fakulte podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave s odborom Ekonomika a manažment podniku. Pracovné skúsenosti naberal popri štúdiách ako učiteľ na základnej škole v Šúrovciach a neskôr v Bratislave na Obchodnej akadémii Nevädzová 3. V rokoch 2002 – 2010 pôsobil ako manažér v Summit Motors Slovakia a Summit Motors Bratislava a v rokoch 2013 – 2017 na pozícii riaditeľa popredných služieb. Dva roky pracoval ako generálny riaditeľ Sekcie majetku a infraštruktúry na ministerstve obrany SR (2010 – 2012).

Je ženatý a má dve deti.

Politická kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2009 stál pri zrode politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS) a zároveň je jej krajským predsedom v Trnavskom kraji. V roku 2017 sa stal poslancom Trnavského samosprávneho kraja za volebný obvod Trnava.[1] V Bratislavskom samosprávnom kraji zastával od roku 2017 funkciu riaditeľa Úradu BSK. Hlavnými činnosťami boli riadenie a organizácia práce Úradu BSK, priame riadenie riaditeľov odborov Úradu a vedúcich oddelení zaradených do priamej riadiacej pôsobnosti, ako aj zamestnancov sekretariátu riaditeľa.[2] V roku 2019 sa stal poslancom NR SR ako náhradník za Luciu Ďuriš Nicholsonovú. V parlamente pôsobil ako podpredseda Výboru pre financie a rozpočet. Ako predseda Výboru pre financie a rozpočet pokračuje v ďalšom volebnom období.[3] Ako ekonóm je za čo najjednoduchšiu formu podnikania bez zbytočných právnych prekážok. V programe SaS sa podieľal na kapitole – „zdravé financie – štátny rozpočet“. Bol za rázne zrušenie zákazu nedeľného predaja, dlhodobo presadzuje zmeny v legislatívnom procese za stranu SaS.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]