Lucia Drábiková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lucia Drábiková
psychologička, manažérka, politička
skladanie poslaneckého sľubu v NRSR 20.3.2020
skladanie poslaneckého sľubu v NRSR 20.3.2020
Súčasná poslankyňa Národnej rady SR
Momentálne v úrade
od 20. marca 2020
Biografické údaje
Narodenie12. jún 1977 (46 rokov)
Bratislava, Česko-Slovensko
Politická stranaOĽaNO
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Profesiapsychologička, manažérka, politička
Národnosťslovenská
Vierovyznanierímskokatolícke
Rodina
Deti3
Lucia Drábiková na luciadrabikova.sk

Mgr. Lucia Drábiková, PhD. (* 12. jún 1977, Bratislava) je slovenská psychologička, manažérka, poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky a poslankyňa Trnavského samosprávneho kraja. Bola zvolená za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Politické pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

Je poslankyňou Národnej rady SR, v parlamentných voľbách 2020 bola zvolená za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Vo voľbách kandidovala z 28. miesta a získala 7 928 preferenčných hlasov. Pôsobí ako overovateľka Výboru pre sociálne veci NRSR, tiež je členkou Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií NRSR. V politike pôsobí od roku 2016, kedy aktívne bojovala proti plánovanej likvidácii letiska v Piešťanoch.[1] V novembri 2017 v okrese Piešťany získala 2 401 hlasov a bola zvolená za poslankyňu Trnavského samosprávneho kraja, kde je členkou Rady TTSK, podpredsedníčkou Komisie pre školstvo a mládež, členkou Komisie pre regionálny rozvoj, cestovný ruch a cezhraničnú spoluprácu a členkou Komisie pre nezlučiteľnosť funkcií.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Bratislave, s rodinou žije v Piešťanoch. Je vydatá, má 3 deti. Je známa ako psychologička, publicistka, lektorka. V prednáškach, publikačnej činnosti i poradenstve sa zameriava najmä na oblasť odpustenia, rodinné a manželské poradenstvo a psychohygienu. Vyštudovala psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Magisterské štúdium ukončila diplomovou prácou so zameraním na schizofréniu, štátne skúšky absolvovala z klinickej a poradenskej psychológie. Absolvovala dva roky štúdia Katolíckej teológie na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského, Bratislava. Navštevovala postgraduálne štúdium pastorálnej psychológie na Filozofickej fakulte Trnavskej univerzity. Obhájila doktorát zo sociálnej a pracovnej psychológie na Filozofickej fakulte Trnavskej univerzity. V dizertačnej práci sa zameriavala na problematiku odpustenia a vzťahu k manželstvu a rodičovstvu u adolescentov vyrastajúcich v detských domovoch. Absolvovala dva výcviky krízovej intervencie pre obete domáceho násilia a dvojročný poradenský výcvik. Dlhodobo sa zameriava na rodinnú politiku, sociálnu oblasť, poradenské a odľahčovacie služby, neformálne vzdelávanie, duševné zdravie.

V rokoch 2000 až 2002 pracovala ako konzultantka na Linke detskej istoty. V roku 2002 – 2003 pracovala v Rade mládeže Slovenska ako manažérka pre regionálne rady a mládežnícku politiku. Vo Fóre pre verejné otázky pracovala ako manažérka v rokoch 2004 – 2005. Podieľala sa na organizácii prvej konferencii o úlohe katolíckych médií v spoločnosti.[2] V Trnave v roku 2012 spolu s Máriou Guregovou spoluorganizovala druhú konferenciu Výchova a vzdelávanie ako nástroj na (de)formovanie hodnotového systému spoločnosti II, v rámci cyklu konferencií o výchove a vzdelávaní. Prednášky mali za cieľ ponúknuť stručný náhľad na význam a spôsoby sprostredkovania hodnôt v procese výchovy a vzdelávania a vytvoriť priestor na diskusiu. Pohľad ponúkli historička – etnologička Katarína Nádaská, sociálna psychologička Mária Dědová, historik František Neupauer a sociálna psychologička Lucia Drábiková.[3]

V Slovenskej humanitnej rade pôsobila ako psychologička v roku 2005. Pre Trnavskú arcidiecézu pracovala ako PR manažérka a hovorkyňa medzi rokmi 2011 – 2012. Spoluorganizovala a moderovala Hodiny s arcibiskupom Mons.R. Bezákom, Adventné konferencie i Noc kostolov. Vedúcu produkcie robila v Televízii Karpaty v Piešťanoch v roku 2012. V Trnavskej arcidiecéznej charite ako aj v Centre pomoci človeku, pracovala ako sociálna poradkyňa medzi rokmi 2012 – 2013.[4] Od roku 2014 do roku 2020 riadi pobočku Centra pomoci pre rodinu v Piešťanoch a pracuje v nej aj ako psychologička. Od roku 2019 do marca 2020 bola krajskou koordinátorkou projektu Medzigeneračná solidarita a podpora ľudskej dôstojnosti vo Fóre života v Bratislave. Externe spolupracovala s časopisom Miriam.[5] Ako aktivistka sa aktívne podieľala na záchrane piešťanského letiska, vystupuje proti pochodu čertov,[6] vypomáhala v poradni Alexis, spolupracuje so Spoločenstvom Dobrého pastiera.[7] Po prvý raz s Centrom pomoci pre rodinu organizovala Deň rodiny v Piešťanoch.[8] V roku 2019 spoluorganizovala Kajúcu tryznu na pamiatku obetí holokaustu za účasti predsedu TTSK, zástupcov samospráv, židovskej náboženskej obce, viacerých registrovaných cirkví, Múzea obetí holokaustu v Seredi a potomkov deportovaných obyvateľov Piešťan.[9]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Prednášky, diskusie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Manželské večery, na podujatiach Manželské večery, Centrum pomoci pre rodinu v Piešťanoch[10]
  • Smútok pred ktorým zatvárame dvere - Kňaz, psychológ, právnik a dvaja lekári o fenoméne spontánnych potratov, Pavel Babál, Patrik Daniška, Marek Dráb, Lucia Drábiková, Dušan Škurlan, Národný pochod za život 2019[11]
  • Odpustenie, cesta k slobode, Farnosť Márie Pomocnice kresťanov, 14. októbra 2019[12]
  • Odpustenie ako cesta, TV LUX, diskusia, v relácii V Samárii pri studni, s Alfonzom Juckom, Viem skutočne odpúšťať? Dokážem odpustiť všetko a každému? Odpustenie v rodine, medzi manželmi, deťmi a rodičmi ale i odpúšťanie sebe samému. Aj tieto otázky budeme spoločne rozoberať v najbližšej relácii V Samárii pri studni. Hostia: Marek Ján Chryzostom Vadrna, brat tešiteľ z Getsemán, prof. Jozef Mikloško - Úsmev ako dar, psychologička Lucia Drábiková[13]

Publikovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Médiá[upraviť | upraviť zdroj]

  • Poradňa nielen pre ženy, diskusná relácia, Rádio 7, 20 relácií

Blogy a portály[upraviť | upraviť zdroj]

  • Blog na blog.sme.sk[14]
  • Blog na pnky.sk[15]
  • Blog na portály postoj.sk[16]
  • Blog na portály christ-net.sk[17]
  • Blog na portály hlavnespravy.sk
  • portál zastolom.sk[18]
  • portál bezhranicnalaska.sk[19]

Články[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Záchrana piešťanského letiska alebo ako som vstúpila do politiky, luciadrabikova.blog.sme.sk
  2. Konferencie | Fórum pre verejné otázky | Strana 2 [online]. [Cit. 2021-05-20]. Dostupné online.
  3. FVO. Konferencia: Výchova a vzdelávanie ako nástroj na (de)formovanie hodnotového systému spoločnosti II – Trnava 2012 | Fórum pre verejné otázky [online]. [Cit. 2021-05-20]. Dostupné online.
  4. Lucia Drábiková: Ako som spoznala svojho muža, bezhranicnalaska.sk [online]. [Cit. 2020-05-02]. Dostupné online. Archivované 2020-09-23 z originálu.
  5. Redakčná rada Miriam
  6. Prečo sú čerti škaredí? Môj názor na "spestrenie" Vianočných trhov, seredonline.sk
  7. Každá žena môže objaviť svoju krásu, hlascirkvi.sk
  8. PNKY.SK. PNky.sk [online]. 2019-07-01, [cit. 2021-05-20]. Dostupné online.
  9. Deportácie Židov spôsobili jazvu, tryzna vyjadrí ľútosť a odpustenie [online]. tkkbs.sk, [cit. 2021-05-20]. Dostupné online.
  10. Manželské večery pomohli ďalším párom. Pokračovať budú na jar, luciadrabikova.sk
  11. V Bratislave pokračuje sprievodný program Pochodu za život, spravy.goodboog.com[nefunkčný odkaz]
  12. Odpustenie, familygarden.sk
  13. V SAMÁRII PRI STUDNI (189) ODPUSTENIE AKO CESTA - Archív [online]. [Cit. 2021-05-20]. Dostupné online.
  14. Blog na blog.sme.sk
  15. Blog na pnky.sk
  16. Blog na blog.postoj.sk
  17. Blog používateľa Lucia Drábiková, christ-net.sk [online]. [Cit. 2020-04-29]. Dostupné online. Archivované 2021-09-26 z originálu.
  18. Lucia Drábiková, zastolom.sk
  19. Články autorky bezhranicnalaska.sk
  20. Nebojme sa zmeny, slovoplus.sk
  21. Najnovšie vydanie novín Slovo+ otvára dušičkovú tému z pohľadu detí, tkkbs.sk
  22. Psychologička Lucia Drábiková: Odpustenie vyžaduje odvahu, katolickenoviny.sk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]