Zoznam poslancov NR SR (2020 – 2024)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Politika na Slovensku
Coat of Arms of Slovakia.svg
Ústava Slovenskej republiky
Ústavní činitelia
Prezidentka SR: Zuzana Čaputová

Predseda NR SR: Boris Kollár

Predseda vlády SR: Eduard Heger
Štátne orgány
Národná rada · Vláda · Prezident
Ústavný súd · Súdna rada · Najvyšší súd
Prokuratúra · Verejný ochranca práv · Najvyšší kontrolný úrad
Politické strany v Národnej rade
Koalícia:
OĽANO · SME RODINA · SaS · ZA ĽUDÍ
Opozícia
SMER – SD · ĽSNS · HLAS - SD · KDŽP
Vlády
1989 – 1990 · 1990 – 1991 · 1991 – 1992
1992 – 1994 · 1994 – 1994 · 1994 – 1998
1998 – 2002 · 2002 – 2006 · 2006 – 2010
2010 – 2012 · 2012 – 2016 · 2016 – 2018
2018 – 2020 · 2020 – 2021 · od 2021
Poslanci NR SR
1992 – 1994 · 1994 – 1998 · 1998 – 2002
2002 – 2006 · 2006 – 2010 · 2010 – 2012
2012 – 2016 · 2016 – 2020 · 2020 – 2024
Voľby na Slovensku
Prezidentské voľby
(1989· 1993 · 1998 · 1999 · 2004
2009 · 2014 · 2019
Parlamentné voľby
1990 (fed.· 1992 (fed.· 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2012 · 2016 · 2020
Krajské voľby
2001 · 2005 · 2009 · 2013 · 2017
Komunálne voľby
1990 · 1994 · 1998 · 2002
2006 · 2010 · 2014 · 2018
Európske parlamentné voľby
2004 · 2009 · 2014 · 2019
Referendá
1994 · 1997 · 1998 · 2000
2003 · 2004 · 2010 · 2015
Zahraničná politika
Európska únia · NATO · OSN · WTO
OECD · OBSE · Vyšehradská skupina

Toto je zoznam poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vo volebnom období 2020 – 2024. Voľby do NR SR prebehli 29. februára 2020, ustanovujúca schôdza sa konala 20. marca 2020.[1]

Zloženie NR SR[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2020

Rozdelenie 150 mandátov medzi 6 politických subjektov, ktoré prekročili volebné kvórum pre vstup do NR SR:

13
17
12
53
38
17

Vedenie NR SR[upraviť | upraviť zdroj]

Funkcia Meno a priezvisko Politický subjekt Od Do Počet hlasov
Predseda Boris Kollár SME RODINA 20. 3. 2020 106 zo 142 [2]
Podpredseda Gábor Grendel OĽANO 20. 3. 2020 108 zo 134 [3]
Podpredseda Juraj Šeliga ZA ĽUDÍ 20. 3. 2020 88 zo 134 [3]
Podpredseda Milan Laurenčík SaS 24. 3. 2020 85 zo 145 [4]
Podpredseda Peter Pellegrini HLAS – sociálna demokracia 24. 3. 2020 21. 10. 2020 95 zo 145 [4][5]
Podpredseda Juraj Blanár SMER – sociálna demokracia 21. 10. 2020 89 zo 130 [5]

Poslanci NR SR[upraviť | upraviť zdroj]

Prvých 150 položiek zoznamu tvoria v úvodnom zoradení zvolení poslanci v poradí primárne podľa čísla politického subjektu vo voľbách a sekundárne podľa poradia kandidáta po zohľadnení prednostného hlasovania. Za nimi nasledujú náhradníci chronologicky, v poradí ako nastupovali. Dátumy a dôvody vznikov a zánikov mandátov sú uvádzané formou poznámok k menám. Zoznam je možné zoradiť podľa vlastného kritéria kliknutím na záhlavie stĺpca.

Legenda

██ N: Poslanec, ktorý získal mandát z pozície náhradníka, tzn. nastúpil za iného poslanca.

██ Z: Poslanec, ktorý sa vzdal mandátu, mandát mu zanikol alebo mandát neuplatňuje. Na jeho miesto nastúpil náhradník.

Zdroje: [6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Politická strana (politické hnutie) alebo koalícia politických strán (politických hnutí), za ktorú poslanec kandidoval.
  2. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Miroslav Žiak.
    24. 3. 2021: Poslanec si uplatnil mandát po podaní demisie z postu člena vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 478).
    1. 4. 2021: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 496).
  3. 18. 3. 2020: Vzdala sa mandátu. Náhradníčka: Jarmila Hargašová.
  4. 21. 3. 2020: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom. Náhradník: Roman Foltín.
  5. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Milan Laurenčík.
    26. 3. 2021: Poslanec si uplatnil mandát po podaní demisie z postu člena vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 483).
    1. 4. 2021: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 496).
  6. 21. 3. 2020: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom. Náhradník: Radovan Sloboda.
  7. 18. 3. 2020: Vzdal sa mandátu. Náhradník: Karol Galek.
  8. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Jozef Hlinka.
    18. 3. 2020: Poslanec si uplatnil mandát po podaní demisie z postu člena vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 473).
    9. 4. 2021: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 506).
  9. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradníčka: Eva Hudecová.
  10. 18. 3. 2020: Vzdal sa mandátu. Náhradník: Tomáš Lehotský.
  11. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Marek Antal.
  12. 1. 7. 2020: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 155).
    8. 4. 2021: Poslanec si uplatnil mandát po odvolaní z funkcie štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 504).
  13. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradníčka: Alexandra Pivková.
    24. 3. 2021: Poslankyňa si uplatnila mandát po podaní demisie z postu členky vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 482).
    1. 4. 2021: Mandát neuplatňuje, pretože je členkou vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 496).
  14. 21. 3. 2020: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom. Náhradníčka: Viera Leščáková.
  15. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je predsedom vlády SR. Náhradník: Radovan Marcinčin.
  16. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Marek Šefčík.
  17. 21. 3. 2020: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom. Náhradník: Peter Cseh.
    13. 8. 2020: Poslanec si uplatnil mandát po odvolaní z funkcie štátneho tajomníka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 179).
  18. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Juraj Gyimesi.
  19. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Richard Nemec.
  20. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Sebastián Kozarec.
    13. 3. 2021: Poslanec si uplatnil mandát po podaní demisie z postu člena vlády SR (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 463).
  21. 23. 3. 2020: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom. Náhradník: Rastislav Jílek.
  22. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Vojtech Tóth.
  23. 21. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník Vladimír Zajačik.
  24. 20. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je predsedom vlády SR. Náhradník: Augustín Hambálek.
    21. 3. 2020: Po prijatí demisie vlády SR a vymenovaní novej vlády SR začal uplatňovať mandát poslanca (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  25. 20. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Vladimír Jánošík.
    21. 3. 2020: Po prijatí demisie vlády SR a vymenovaní novej vlády SR začal uplatňovať mandát poslanca (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  26. 20. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členkou vlády SR. Náhradník: Ján Kvorka.
    21. 3. 2020: Po prijatí demisie vlády SR a vymenovaní novej vlády SR začala uplatňovať mandát poslankyne (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  27. 20. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Zdenko Svoboda.
    21. 3. 2020: Po prijatí demisie vlády SR a vymenovaní novej vlády SR začal uplatňovať mandát poslanca (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  28. 20. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Branislav Ondruš.
    21. 3. 2020: Po prijatí demisie vlády SR a vymenovaní novej vlády SR začal uplatňovať mandát poslanca (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  29. 20. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členom vlády SR. Náhradník: Pavol Goga.
    21. 3. 2020: Po prijatí demisie vlády SR a vymenovaní novej vlády SR začal uplatňovať mandát poslanca (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  30. 20. 3. 2020: Mandát neuplatňuje, pretože je členkou vlády SR. Náhradníčka: Mária Janíková.
    21. 3. 2020: Po prijatí demisie vlády SR a vymenovaní novej vlády SR začala uplatňovať mandát poslankyne (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  31. 20. 2. 2021: Zomrel, čím jeho mandát zanikol. Náhradník: Augustín Hambálek.
  32. 11. 3. 2020: Vzdala sa mandátu. Náhradník: Miroslav Suja.
  33. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na zaniknutý mandát Danice Mikovčákovej.
  34. 20. 3. 2020: Nastúpila ako náhradníčka na zaniknutý mandát Lucie Ďuriš Nicholsonovej.
  35. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na zaniknutý mandát Andreja Kisku.
  36. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na zaniknutý mandát Juraja Drobu.
    21. 3. 2020: Jeho mandát sa neuplatňuje, pretože je štátnym tajomníkom. Náhradník: Radovan Kazda.
  37. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Petra Pellegriniho.
    21. 3. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Petra Pellegriniho zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
    24. 2. 2021: Nastúpil na uprázdnený mandát poslanca Ľubomíra Petráka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 426).
  38. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Richarda Rašiho.
    21. 3. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Richarda Rašiho zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  39. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Denisy Sakovej.
    21. 3. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Denisy Sakovej zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  40. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jána Richtera.
    21. 3. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Jána Richtera zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  41. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Petra Žigu.
    21. 3. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Petra Žigu zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  42. 20. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Ladislava Kamenického.
    21. 3. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Ladislava Kamenického zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  43. 20. 3. 2020: Nastúpila ako náhradník na neuplatňovaný mandát Ľubice Laššákovej.
    21. 3. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Ľubice Laššákovej zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 9).
  44. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Igora Matoviča.
  45. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jána Budaja.
  46. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jaroslava Naďa.
  47. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Eduarda Hegera.
  48. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Mareka Krajčího.
    12. 3. 2021: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Mareka Krajčiho zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 463).
  49. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jána Mičovského.
  50. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Romana Mikulca.
  51. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Milana Krajniaka.
    17. 3. 2021: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Milana Krajniaka zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 473).
    9. 4. 2021: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Milana Krajniaka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 506).
  52. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Štefana Holého.
  53. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Richarda Sulíka.
    23. 3. 2021: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Richarda Sulíka zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 478).
    1. 4. 2021: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Richarda Sulíka (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 496).
  54. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Branislava Grӧhlinga.
    25. 3. 2021: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Branislava Gröhlinga zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 483).
    1. 4. 2021: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Branislava Gröhlinga (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 496).
  55. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Veroniky Remišovej.
    1. 7. 2020: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Veroniky Remišovej zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 155).
  56. 22. 3. 2020: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Márie Kolíkovej.
    23. 3. 2021: Mandát náhradníčky na neuplatňovaný mandát Márie Kolíkovej zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 482).
    1. 4. 2021: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslankyne Márie Kolíkovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 496).
  57. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Lukáša Kyselicu.
    13. 8. 2020: Mandát poslanca zanikol uplatnením mandátu poslanca Lukáša Kyselicu (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 179).
  58. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Martina Klusa.
  59. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Jána Oravca.
  60. 22. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Karola Galeka.
  61. 23. 3. 2020: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát Michala Luciaka.
  62. 24. 3. 2020: Nastúpil ako náhradník na neuplatňovaný mandát Martina Fecku.
  63. 2. 7. 2020: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslankyne Veroniky Remišovej (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 155).
  64. 2. 7. 2020: Nastúpila ako náhradníčka na neuplatňovaný mandát poslanca Vladimíra Ledeckého (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 155).
    7. 4. 2021: Mandát náhradníka na neuplatňovaný mandát Vladimíra Ledeckého zaniknutý (Rozhodnutie predsedu NR SR č. 504).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TASR. Novým predsedom NR SR je Boris Kollár, poslanci sa zídu opäť v utorok. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2020-03-20. Dostupné online [cit. 2020-03-20].
  2. Hlasovanie : Návrh na voľbu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 6) : Zápisnica o voľbe predsedu NR SR [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-20, [cit. 2020-03-20]. Dostupné online.
  3. a b Hlasovanie : Návrh na voľbu podpredsedov Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 8) : Zápisnica o voľbe podpredsedov NR SR [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-20, [cit. 2020-03-20]. Dostupné online.
  4. a b Hlasovanie : Návrh na voľbu podpredsedov Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 25) : Zápisnica o voľbe podpredsedov NR SR [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-24, [cit. 2020-03-27]. Dostupné online.
  5. a b TASR. Parlament má nového podpredsedu. Pellegriniho vystrieda Blanár. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2020-10-21. Dostupné online [cit. 2020-10-21]. ISSN 1335-4418.
  6. Voľby do Národnej rady SR 2020 : Súbory na stiahnutie : Zvolení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, [cit. 2020-03-03]. Dostupné online.
  7. Voľby do Národnej rady SR 2020 : Súbory na stiahnutie : Zmenené poradie kandidátov po zohľadnení prednostného hlasovania za postupujúce politické subjekty [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, [cit. 2020-03-03]. Dostupné online.
  8. Zmeny v zložení NR SR : 8. volebné obdobie [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-20, [cit. 2020-03-20]. Dostupné online.
  9. Poslanecké kluby NR SR : 8. volebné obdobie [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-20, [cit. 2020-03-20]. Dostupné online.
  10. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 1 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-11, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  11. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 2 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-18, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  12. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 3 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-18, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  13. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 4 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-19, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  14. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 5 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-20, [cit. 2020-03-27]. Dostupné online.
  15. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 6 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-20, [cit. 2020-03-27]. Dostupné online.
  16. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 9 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-23, [cit. 2020-03-27]. Dostupné online.
  17. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 10 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-23, [cit. 2020-03-27]. Dostupné online.
  18. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 11 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-03-23, [cit. 2020-03-27]. Dostupné online.
  19. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 155 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-07-02, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  20. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 179 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2020-08-13, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  21. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 426 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2021-02-24, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  22. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 463 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2021-03-15, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.
  23. Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky č. 473 [online]. Bratislava: Národná rada SR, 2021-03-17, [cit. 2021-03-22]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]