Velké Bílovice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Velké Bílovice
mesto
Kostol Narodenia Panny Márie
Štát Česko Česko
Kraj (NUTS 3) Juhomoravský (CZ064)
Okres (LAU 1) Břeclav (CZ0644)
Obec s rozš. pôs. Břeclav
Poverená obec Břeclav
Historická krajina Morava
Nadmorská výška 176 m n. m.
Súradnice 48°50′57″S 16°53′32″V / 48,849167°S 16,892222°V / 48.849167; 16.892222
Rozloha 25,73 km² (2 573 ha)
Obyvateľstvo 3 860 (1. 1. 2014) [1]
Hustota 150,02 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1306 [2]
Starosta Lenka Grofová (2019)
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 691 02
Miestne časti 1
Zákl. síd. jednotky 1
Katastrálne územie 1
LAU 2 (obec) CZ0644 584983
Adresa mestského
úradu
Městský úřad Velké Bílovice
nám. Osvoboditelů 570
691 02 Velké Bílovice
E-mailová adresa podatelna@velkebilovice.cz
Poloha mesta v Česku
Poloha mesta v Česku
Wikimedia Commons: Velké Bílovice
Štatistika: ČSÚ
Webová stránka: www.velkebilovice.cz
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:
Kaplnka na kopci obklopená vinohradmi.

Velké Bílovice sú mesto v Česku v okrese Břeclav v Juhomoravskom kraji. Žije tu viac ako 3 900 obyvateľov [3].

Mesto patrí k mikroregiónu Lednicko-valtický areál [4]. Prvé osídlenie tejto lokality je doložené už z neolitu, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1306[2], na mesto boli Velké Bílovice povýšené v roku 2001[5]. Velké Bílovice sú tradičnou vinárskou obcou, čo tiež dokladajú vinárske atribúty na znaku a vlajke. V súčasnej dobe sú vôbec najväčšou vinárskou obcou v Česku, s viac ako 760 ha plochy registrovaných vinohradov [6].

Príroda a okolie[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na Velké Bílovice od severu od kaplnky. V diaľke je vidieť 10 km vzdialenú Břeclav.

Predovšetkým severne a východne od mesta sa nachádza veľké množstvo vinohradov a okolo 650 vínnych pivníc[7] v 40 pomenovaných pivničných uličkách[8] tvoriacich samostatné vinárske "mestečko"[9]. Dominantou mesta je kopec Hradištěk s kaplnkou, ktorý sa nachádza severne od mesta medzi vinohradmi. Kaplnka na vrchole kopca je zasvätená štyrom svätým: sv. Urbanovi, sv. Cyrilovi a Metodovi a sv. Václavovi.[10][11]

V blízkosti Velkých Bílovic sa nachádzajú rybníky Šísary a Velký Bílovec vhodné najmä na rybárčenie.

Juhozápadne od mesta, za Podivínom, sa nachádza Prírodný park Niva Dyje a Lednicko-valtický areál, ďalej na západ potom CHKO Pálava a Vodné dielo Nové Mlýny.

Pozri aj: Zoznam pivničných uličiek vo Velkých Bíloviciach

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Velké Bílovice sa nazývajú veľké z toho dôvodu, že patrili k najväčším dedinám na bývalom břeclavskom panstve Lichtenštajnovcov[12]. Samotný názov Bílovice pochádza buď od mena mýtického zakladateľa Biela (Bíla) a znamená dedina ľudí Bielových[13] alebo názov vznikol z mena prvého písomne doloženého vlastníka obce Siegfrieda Sirotka (siroty) nesprávnym prekladom z nemčiny slova Waise - sirota ako weisse - biely[2].

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1306, keď po smrti Siegfrieda Sirotka prešla obec na Tobiáša (Dobeša) z Bechyně. Potom sa tu vystriedalo mnoho majiteľov, medzi nimi napríklad aj Páni z Kunštátu a Poděbrad. V rokoch 1416-1524 bola obec prvýkrát vo vlastníctve rodu Lichtenštajnovcov.

Od roku 1532 až do Bitky na Bielej hore v roku 1620 patrila obec Žerotínovcom. V tejto dobe sa v Bílovicích usadili Habáni a členovia Jednoty bratskej. Habáni tu svoju kolóniu založili v roku 1545[14]. Žerotínovci dali miestnú stredovekú tvrdzu prestavať na renesančný kaštieľ a v roku 1564 postavili kostol pre Jednotu bratskú. Pretože tunajšie Žerotínovci patrili k jedným z moravských vodcov českého stavovského povstania proti Habsburgovcom, museli po Bitke na Bielej hore emigrovať a ich majetok bol skonfiškovaný. Habáni a členovia Jednoty bratskej boli potom z Moravy vyhnaní na Slovensko.

Od roku 1638 až do roku 1848 sú Bílovice opäť súčasťou panstva Lichtenštajnovcov. Tí tiež dali v rokoch 1764-1765 na mieste pôvodného bratského kostola postaviť kostol katolícky – terajší kostol Narodenia Panny Márie.

Začiatkom 20. storočia odchádza mnoho miestnych obyvateľov do Spojených štátov, Kanady a Argentíny. V Argentíne v provincii Chaco prisťahovalci z Velkých Bílovic založili tradíciu pestovania bavlny.

V čase socializmu tu vzniklo jedno z najväčších a najznámejších družstiev v Československu – JZD Mír Velké Bílovice, ktoré slúžilo predstaviteľom štátu aj ako ukážka fungujúceho družstevníctva v ČSSR. Z tohto dôvodu sem tiež prichádzali významné štátne návštevy. Po Nežnej revolúcii družstvo zaniklo, z toho je vidieť, že tu myšlienka družstevníctva hlboké korene nezapustilia. Všetci sa vrátili späť k súkromnému poľnohospodárstvu[2].

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Habánské sklepy (Habánske pivnice) – Najväčší z nich bola postavená okolo roku 1614 Habánmi a nachádza sa smerom na Čejkovice v blízkosti rybníka Velký Bílovec. V súčasnej dobe je vo vlastníctve spoločnosti Habánské sklepy s.r.o., ktorá sa zaoberá výrobou a predajom vína[15].
  • Tvrdza – Prvýkrát sa spomína až v roku 1417, ale ako už vojnami poničená. Neskôr bola obnovená a v polovici 16. storočia renesančne prestavaná Žerotínovcami. V 18. storočí bola tvrdza upravená pre hospodárske účely. V súčasnej dobe je tvrdza v súkromnom vlastníctve a pre verejnosť neprístupná[16][17].
  • Kostol Narodenia Panny Márie – Postavený v rokoch 1764-1765 v barokovom štýle[18].
  • Mestské vlastivedné múzeum – Tu môžete vidieť miestne archeologické nálezy, miestne kroje, staré poľnohospodárske nástroje a ďalšie zaujímavosti spojené s históriou mesta[19].

Kultúra a slávnosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Hody – Vôbec najväčší ľudová slávnosť vo Velkých Bíloviciach. Hody začínajú zvyčajne prvú nedeľu po sviatku Narodenia Panny Márie (8. septembra), patrónky miestneho kostola, a pokračujú až do utorka. V sobotu pred hody sa ručne stavia hodový máj[20][21]. Hlavná slávnosť prebieha v nedeľu, kedy veľa návštevníkov aj z ďaleka prichádza obdivovať najmä krojovaný sprievod, ktorého sa každoročne zúčastňuje viac ako 70 krojovaných párov. V centre mesta hrá každý hodový deň až do noci dychová hudba k tancu i počúvaniu. Súčasťou hodové slávnosti je tiež veľa kolotočov, stánkov a atrakcií.[22] V roku 2019 sa hody konajú od nedele 8. septembra do utorka 10. septembra[23].
  • Ze sklepa do sklepa (Z pivnice do pivnice) – Tradičné putovanie za vínom medzi vínnymi pivnicami, kedy viac ako 50 miestnych vinárov otvorí v jeden deň svoje pivnice pre návštevníkov. Je zabezpečená autobusová doprava medzi pivnicami a sprievodný program s dychovou a cimbalovou muzikou. Putovanie sa koná v sobotu na prelome marca a apríla. V roku 2020 sa uskutoční 4. apríla[24].
  • Za vinařem do Velkých Bílovic (Za vinárom do Velkých Bílovic) – Ďalšie putovanie za vínom, ale tentoraz trvajúce celých 19 týždňov. Začína koncom apríla a trvá až do začiatku septembra (v roku 2020 od 23. apríla do 2. septembra). Prvých 9 týždňov (vedľajšia sezóna) majú otvorené svoje pivnice 3 rôzne miestne vinárstva a nasledujúcich 10 týždňov (hlavná sezóna) 5 rôznych vinárstev. Vinárstva sa mení vždy po týždni vo štvrtok. Postupne otvorí svoje pivnice návštevníkom až 50 rôznych miestnych vinárstev[25].
  • Výstava vín – Ochutnávka vín nielen miestnych vinárov, ale tiež vinárov z blízkeho i vzdialeného okolia Velkých Bílovic. Koná sa v miestnom Kultúrnom dome zvyčajne v sobotu na prelome apríla a mája. Roku 2019 sa koná 11. mája.[26][27]
  • Letní slavnost autentických vín (Letná slávnosť autentických vín) – Ochutnávka vín miestnych vinárov vyrobených autentickými postupy. Zvyčajne sa koná posledný týždeň v júli.[28][29]
  • Svatomartinská slavnost (Svätomartinská slávnosť) – Slávnosť spojená s príchodom svätého Martina na koni a následnú ochutnávkou mladých a Svätomartinských vín tohto ročníka. V rámci kultúrneho programu zahrá dychová aj cimbalová muzika a zaspievajú mužácké zbory. Zvyčajne sa koná najbližšiu sobotu po 11. novembri (sviatok sv. Martina). V roku 2019 sa koná 16. novembra.[30][31][32]
  • Soutěž ve vaření zelňačky (Súťaž vo varení kapustnice) – Viac ako 30 súťažných družstiev, miestnych i cezpoľných, súťažia o to, kto uvarí najlepší kapustnicu. Zároveň sa súťaží sa koná tiež adventný jarmok. Súťaž sa koná v sobotu, 1 alebo 2 týždne po Svätomartinské slávnosti. V roku 2019 sa koná 23. novembra.[33][34]

Športové podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

Vinařský maraton (Vinársky maratón) – Bežecký závod pre všetkých organizovaný spolkom Báječné ženy v běhu. Beží sa maratón aj polmaratón. Trasa vedie medzi vínnymi pivnicami a vinohradmi, prevažne po cyklotrasách, medzi obcami Velké Bílovice, Čejkovice a Vrbice. Ďalej sa beží nesúťažný rodinný beh  s 1,5 km dlhou trasou. Závod sa koná poslednú sobotu v októbri. V roku 2019 sa koná 26. októbra.[35][36]

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Juhozápadne od mesta prebieha trasa diaľnice D2 s výjazdom na 41. kilometri na Velké Bílovice a Podivín.

Najbližšia železničná stanica sa nachádza v 3 km vzdialenom Podivíne.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj počtu obyvateľov[upraviť | upraviť zdroj]

Miestna samospráva[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2018 je starostkou Lenka Grofová (Nezávislí kandidáti).[37] Zastupiteľstvo mesta má 15 členov (8 za Nezávislí kandidáti, 4 za Združenie nestraníkov pre mesto a 3 za koalíciu strán KDU-ČSL a TOP 09).[38]

Osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Libor Zapletal (1920–1944), vojak a príslušník výsadku Bivouac, popravený v Mauthausene.[39]

Partnerské obce a mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Velké Bílovice vo filme[upraviť | upraviť zdroj]

Velké Bílovice sú už dlho obľúbeným miestom filmárov k natáčanie filmov s vinárskou tematikou. Natáčala sa tu veľká časť trilógie "Víno": Bouřlivé víno (1976)[41]Zralé víno (1981)[42] a Mladé víno (1986)[43]. Natáčalo sa tu tiež mnoho scénok filmu Bobule (2008)[44].

Fotogaléria[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na Velké Bílovice od severovýchodu.
Cesta medzi vinohradmi smerom ku kaplnke.
Na ceste ku kaplnke, pohľad smerom na sever. V diaľke je vidieť dedina Vrbice.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Český statistický úřad – Počet obyvatel v obcích České republiky k 1. 1. 2014 (PDF; 504 KiB)
  2. a b c d Oficiální stránky města - Dějiny Velkých Bílovic [online]. [Cit. 2016-10-19]. Dostupné online. Archivované 2017-08-27 z originálu.
  3. Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích k 1.1.2019
  4. Mikroregion Lednicko-valtický areál - Velké Bílovice [online]. [Cit. 2016-10-19]. Dostupné online. Archivované 2016-10-12 z originálu.
  5. Denik.cz - Patnáct let jsou vinařské Velké Bílovice městem. Vesnický ráz ale zůstává.
  6. Situační a výhledová zpráva réva vinná a víno 2019 (strana 83)
  7. Oficiální stránky města Velké Bílovice - Město - Obecné údaje [online]. [Cit. 2017-08-27]. Dostupné online. Archivované 2017-06-09 z originálu.
  8. Spolek Velkobílovičtí vinaři - Sklepní uličky
  9. Naučně-poznávací stezka mezi vinicemi Velkých Bílovic [online]. [Cit. 2017-08-27]. Dostupné online. Archivované 2017-06-08 z originálu.
  10. Kudyznudy.cz - Kaplička na Hradišťku ve Velkých Bílovicích
  11. Oficiální stránky města - Kaplička na Hradišťku [online]. [Cit. 2017-08-27]. Dostupné online. Archivované 2017-08-27 z originálu.
  12. KORDIOVSKÝ, Emil; DANIHELKA, Jiří. Brána do kraje : Průvodce obcemi okresu Břeclav. Mikulov : Regionální muzeum Mikulov, 1999. ISBN 80-85088-08-8.
  13. KOLEKTIV AUTORŮ. O rodné obci dávné i současné: Čejkovice, Velké Bílovice, Kobylí.. Čejkovice : Obec Čejkovice, 2003. ISBN 80-239-2572-5.
  14. Billowitz Hutterite Colony (Moravia) (anglicky)
  15. Oficiální stránky města - Habánské sklepy [online]. [Cit. 2017-08-27]. Dostupné online. Archivované 2017-08-27 z originálu.
  16. Hrady.cz - tvrz Velké Bílovice
  17. Soupis památek - tvrz Velké Bílovice
  18. Oficiální stránky města - Farní kostel [online]. [Cit. 2017-08-27]. Dostupné online. Archivované 2017-08-27 z originálu.
  19. Městské vlastivědné muzeum (archivovaný stav zo 29. júla 2017)
  20. Novinky.cz - Známou vinařskou obec ozdobila třicetimetrová májka
  21. Denik.cz - Nečekané problémy: máju ve Velkých Bílovicích nakonec postavil jeřáb
  22. TRADIČNÍ KROJOVANÉ HODY [online]. [Cit. 2019-08-05]. Dostupné online. Archivované 2018-08-22 z originálu.
  23. Tradiční krojované hody Velké Bílovice 2019
  24. Ze sklepa do sklepa 2020
  25. Za vinařem do Velkých Bílovic 2020
  26. Výstava vín Víno 66,6 a nic víc
  27. Oblastní výstava vín 2019
  28. julyrendezvous.com
  29. Letní slavnost autentických vín
  30. Svatomartinská slavnost [online]. [Cit. 2019-08-05]. Dostupné online. Archivované 2018-07-17 z originálu.
  31. Svatý Martin přivezl mladé víno. Ve Velkých Bílovicích lidem zazpívali mužáci.
  32. Svatomartinská Slavnost na Púrynkách 2019
  33. SOUTĚŽ VE VAŘENÍ ZELŇAČKY [online]. [Cit. 2019-08-05]. Dostupné online. Archivované 2018-07-17 z originálu.
  34. Z kapusty břuch tlustý. Velké Bílovice provoněly zelňačky, nejlepší měli Sliváci.
  35. Vinařský maraton
  36. Vinařský maraton
  37. Velké Bílovice povede opět žena. Končící starostka Vlková zůstane v radě
  38. iDnes.cz - Volby do zastupitelstev obcí 2018
  39. Libor Zapletal :: KVH MZ [online]. kvhmz.webnode.cz, [cit. 2017-08-23]. Dostupné online.
  40. Oficiální stránky města - Town Twinning [online]. [Cit. 2017-08-27]. Dostupné online. Archivované 2017-08-27 z originálu.
  41. Bouřlivé víno (1976) - Filmová místa
  42. Zralé víno (1981) - Filmová místa
  43. Mladé víno (1986) - Filmová místa
  44. Bobule (2008) - Filmová místa
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Velké Bílovice na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Mestá a obce okresu Břeclav (9+54)

BavoryBoleradiceBorkovanyBořeticeBrod nad DyjíBrumoviceBřeclavBřezíBulharyDivákyDobré PoleDolní DunajoviceDolní VěstoniceDrnholecHlohovecHorní BojanoviceHorní VěstoniceHruškyHustopečeJevišovkaKašniceKlentniceKlobouky u BrnaKobylíKosticeKrumvířKřepiceKurdějovLadnáLanžhotLedniceMikulovMiloviceMoravská Nová VesMoravský ŽižkovMorkůvkyNěmčičkyNikolčiceNovosedlyNový PřerovPavlovPernáPodivínPopicePouzdřanyPřítlukyRakviceSedlecStaroviceStarovičkyStrachotínŠakviceŠitbořiceTvrdoniceTýnecUherčiceValticeVelké BíloviceVelké HostěrádkyVelké NěmčiceVelké PavloviceVrbiceZaječí