Zoznam mien nahradených eurom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam národných mien, ktoré používali súčasné členské štáty eurozóny pred zavedením eura. Okrem iného sú v zozname uvedené aj lehoty, do kedy je možné vymeniť bankovky a mince zaniknutej meny u príslušnej centrálnej banky.

Zoznam mien nahradených eurom[upraviť | upraviť zdroj]

Štát Mena Kód
meny
Prepočítavací
kurz k euru
Koeficient
stanovený dňa
Zavedenie
eura
Lehota na výmenu
bankoviek[1]
Lehota na výmenu
mincí[1]
Odkaz na národnú
centrálnu banku
Belgicko Belgicko belgický frank BEF 40,3399 31.12.1998 01.01.19991 bez obmedzenia 31.12.2004 www.nbb.be
Cyprus Cyprus cyperská libra CYP 0,585274 10.07.2007 01.01.2008 31.12.2017 31.12.2009 www.centralbank.gov.cy
Estónsko Estónsko estónska koruna EEK 15,6466 13.07.2010 01.01.2011 bez obmedzenia bez obmedzenia www.eestipank.ee
Fínsko Fínsko fínska marka FIM 5,94573 31.12.1998 01.01.19991 29.02.2012 29.02.2012 www.suomenpankki.fi
Francúzsko Francúzsko francúzsky frank FRF 6,55957 31.12.1998 01.01.19991 17.02.2012 17.02.2005 www.banque-france.fr
Grécko Grécko grécka drachma GRD 340,750 19.06.2000 01.01.2001 01.03.2012 01.03.2004 www.bankofgreece.gr
Holandsko Holandsko holandský gulden NLG 2,20371 31.12.1998 01.01.19991 01.01.2032 01.01.2007 www.dnb.nl
Írsko Írsko írska libra IEP 0,787564 31.12.1998 01.01.19991 bez obmedzenia bez obmedzenia www.centralbank.ie
Litva Litva litovský litas LTL 3,45280 23.07.2014 01.01.2015 bez obmedzenia bez obmedzenia www.lb.lt
Lotyšsko Lotyšsko lotyšský lats LVL 0,702804 09.07.2013 01.01.2014 bez obmedzenia bez obmedzenia www.bank.lv
Luxembursko Luxembursko luxemburský frank LUF 40,3399 31.12.1998 01.01.19991 bez obmedzenia 31.12.2004 www.bcl.lu
Malta Malta maltská líra MTL 0,429300 10.07.2007 01.01.2008 31.01.2018 01.02.2010 www.centralbankmalta.org
Monako Monako monacký frank MCF 6,55957 31.12.1998 01.01.19991 17.02.2012 27.02.2005 www.banque-france.fr
Nemecko Nemecko nemecká marka DEM 1,95583 31.12.1998 01.01.19991 bez obmedzenia bez obmedzenia www.bundesbank.de
Portugalsko Portugalsko portugalské escudo PTE 200,482 31.12.1998 01.01.19991 28.02.2022 31.12.2002 www.bportugal.pt
Rakúsko Rakúsko rakúsky šiling ATS 13,7603 31.12.1998 01.01.19991 bez obmedzenia bez obmedzenia www.oenb.at
San Maríno San Maríno sanmarínska líra SML 1936,27 31.12.1998 01.01.19991 06.12.2011 06.12.2011 www.bancaditalia.it
Slovensko Slovensko slovenská koruna SKK 30,1260 08.07.2008 01.01.2009 bez obmedzenia 02.01.2014 www.nbs.sk
Slovinsko Slovinsko slovinský toliar SIT 239,640 11.07.2006 01.01.2007 bez obmedzenia 31.12.2016 www.bsi.si
Španielsko Španielsko španielska peseta ESP 166,386 31.12.1998 01.01.19991 31.12.2020 31.12.2020 www.bde.es
Taliansko Taliansko talianska líra ITL 1936,27 31.12.1998 01.01.19991 06.12.2011 06.12.2011 www.bancaditalia.it
Vatikán Vatikán vatikánska líra VAL 1936,27 31.12.1998 01.01.19991 06.12.2011 06.12.2011 www.bancaditalia.it

^1  Euro ako jednotná mena krajín eurozóny bolo zavedené od 1. januára 1999. Počas prvých 3 rokov však bolo iba „virtuálnou“ menou, ktorou sa vykonávali bezhotovostné operácie. Euro ako „fyzická“ mena, ktorá nahradila bankovky a mince pôvodných mien zakladajúcich členov eurozóny, existuje od 1. januára 2002.


Na základe formálnej dohody s Európskou úniou používajú euro aj 4 európske miništáty – Andorra, Monako, San Maríno a Vatikán. Tieto štáty používali do prijatia eura meny pevne spojené s menami svojich väčších susedov – vatikánska a sanmarínska líra boli nadviazané na taliansku líru, monacký frank na francúzsky frank. V Andorre sa používali de iure „andorrské“ franky a pesety, ale išlo o bankovky a mince francúzskeho franku a španielskej pesety.

Monako, San Maríno a Vatikán formálne uzatvorili dohody o monetárnych vzťahoch s Európskou úniou 31.12.1998, pričom tak fakticky prijali euro ako svoju národnú menu od 01. januára 1999.[2][3][4] Keďže Andorra nemala vlastnú menu a používala do prijatia eura francúzske a španielske meny, na jej území sa de facto začalo euro používať od 01.01.2002, kedy francúzsky frank a španielsku pesetu nahradili bankovky a mince eura. Oficiálnou národnou menou sa euro v Andorre stalo po prijatí príslušných zmlúv s Európskou úniou od 1. apríla 2012.[5]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Exchanging national cash [online]. ECB, [cit. 2015-02-15]. Dostupné online. (v angličtine)
  2. 1999/96/EC: Council Decision of 31 December 1998 on the position to be taken by the Community regarding an agreement concerning the monetary relations with the Principality of Monaco [online]. Brussel : EU, 4.2.1999, [cit. 2015-02-15]. Dostupné online. (v angličtine)
  3. 1999/97/EC: Council Decision of 31 December 1998 on the position to be taken by the Community regarding an agreement concerning the monetary relations with the Republic of San Marino [online]. Brussel : EU, 4.2.1999, [cit. 2015-02-15]. Dostupné online. (v angličtine)
  4. 1999/98/EC: Council Decision of 31 December 1998 on the position to be taken by the Community regarding an agreement concerning the monetary relations with Vatican City [online]. Brussel : EU, 4.2.1999, [cit. 2015-02-15]. Dostupné online. (v angličtine)
  5. The euro outside the euro area [online]. Brussel : Európska komisia, [cit. 2015-02-15]. Dostupné online. (v angličtine)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam měn nahrazených eurem na českej Wikipédii.