Zoznam planín na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam planín na Slovensku zahŕňa zoznam planín ako geomorfologických foriem reliéfu.[1]

Planina Poloha Obrázok Celok
Dačolomská planina
(podcelok)
48°15′44.17″S 19°8′58.25″V / 48,2622694°S 19,1495139°V / 48.2622694; 19.1495139 Bzovik1.JPG Krupinská planina
Krupinská planina
(celok)
48°19′14.69″S 19°4′31.28″V / 48,3207472°S 19,0753556°V / 48.3207472; 19.0753556 Bzovik1.JPG
Dolný vrch
(podcelok)
48°34′9.48″S 20°42′34.92″V / 48,5693000°S 20,7097000°V / 48.5693000; 20.7097000 Dolny vrch z Horneho vrchu.jpg Slovenský kras
Horný vrch
(podcelok)
48°37′14.16″S 20°43′50.52″V / 48,6206000°S 20,7307000°V / 48.6206000; 20.7307000 HV JZ hrana.jpg
Jasovská planina
(podcelok)
48°39′19.22″S 20°54′59.74″V / 48,6553389°S 20,9165944°V / 48.6553389; 20.9165944 Jasovska planina.jpg
Jelšavský kras
(podcelok)
48°36′55.46″S 20°16′18.61″V / 48,6154056°S 20,2718361°V / 48.6154056; 20.2718361 Jelšavský kras KS1.jpg
Koniarska planina
(podcelok)
48°34′21.79″S 20°21′47.37″V / 48,5727194°S 20,3631583°V / 48.5727194; 20.3631583 Koniarska planina.jpg
Plešivská planina
(podcelok)
48°36′50.56″S 20°25′52.09″V / 48,6140444°S 20,4311361°V / 48.6140444; 20.4311361 Plešivská planina 5KS1.jpg
Silická planina
(podcelok)
48°34′25.06″S 20°31′35.69″V / 48,5736278°S 20,5265806°V / 48.5736278; 20.5265806 Silická planina.png
Zádielska planina
(podcelok)
48°37′43.31″S 20°50′35.25″V / 48,6286972°S 20,8431250°V / 48.6286972; 20.8431250 SlovKras2012 08 Zadielska planina.jpg
Slovenský kras
(celok)
48°35′49.16″S 20°33′4.68″V / 48,5969889°S 20,5513000°V / 48.5969889; 20.5513000 Relief na wettersteinskom vapenci v Slovenskom krase..jpg
Kyjovská planina
(časť)
48°53′37.73″S 22°4′0.22″V / 48,8938139°S 22,0667278°V / 48.8938139; 22.0667278 Vihorlatské vrchy, cesta z Troch tablov na Sninský kameň.jpg Vihorlatské vrchy
Lehotská planina
(podcelok)
48°27′52.55″S 18°32′28.12″V / 48,4645972°S 18,5411444°V / 48.4645972; 18.5411444 Lehotska planina.jpg Pohronský Inovec
Lesnianska planina
(časť)
49°21′38.83″S 19°9′52.63″V / 49,3607861°S 19,1646194°V / 49.3607861; 19.1646194 Olz sedlo-beskyd.jpg Podbeskydská vrchovina
Levočské planiny
(podcelok)
49°3′16.98″S 20°33′29.4″V / 49,0547167°S 20,558167°V / 49.0547167; 20.558167 Hradisko, najwyższe wzniesienie Brezova 948 m npm.jpg Levočské vrchy
Oľšavická planina
(časť)
49°5′24.91″S 20°42′10.98″V / 49,0902528°S 20,7030500°V / 49.0902528; 20.7030500 Slovakia15Spis40.JPG
Muránska planina
(podcelok)
48°46′54.23″S 20°0′49.16″V / 48,7817306°S 20,0136556°V / 48.7817306; 20.0136556 Muranska 16.jpg Spišsko-gemerský kras
Slovenský raj
(podcelok)
48°54′42.72″S 20°24′23.1″V / 48,9118667°S 20,406417°V / 48.9118667; 20.406417 Cingov ze sovi skaly.JPG
Spišsko-gemerský kras
(celok)
48°53′28.69″S 20°20′23.33″V / 48,8913028°S 20,3398139°V / 48.8913028; 20.3398139 Slovensky raj from Havrania skala.jpg
Sihlianska planina
(podcelok)
48°33′50.7″S 19°36′40.62″V / 48,564083°S 19,6112833°V / 48.564083; 19.6112833 Sihla celkovy pohlad.JPG Veporské vrchy
Kunešovská hornatina
(podcelok)
48°44′0″S 18°50′48″V / 48,73333°S 18,84667°V / 48.73333; 18.84667 Handlova-Rybnik.jpg Kremnické vrchy

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Spracované podľa: KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava : Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2018-02-09]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]