Starý Tekov: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
jasomtu
Riadok 38: Riadok 38:


=== Stavby ===
=== Stavby ===
* Dominantou obce je kostol Nanebovzatia Panny Márie z 13. stor. postavený v [[gotický sloh|gotickom slohu]]. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Okolo kostola je múr so vstupnou bránou po stranách s dvoma kaplnkami.
* Dominantou obce je kostol Lukáša Katrenáka z 13. stor. postavený v [[gotický sloh|gotickom slohu]]. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Okolo kostola je múr so vstupnou bránou po stranách s dvoma kaplnkami.


* Medzi obcami [[Starý Tekov]] a [[Nový Tekov]] je prievoz na rieke Hron. Pôvodne boli obce spojené dreveným mostom, ktorý však začiatkom 19. storočia strhla veľká voda. V súčasnosti je možné prepraviť sa medzi obcami loďkou s prievozníkom, čo často využíva domáce obyvateľstvo.
* Medzi obcami [[Starý Tekov]] a [[Nový Tekov]] je prievoz na rieke Hron. Pôvodne boli obce spojené dreveným mostom, ktorý však začiatkom 19. storočia strhla veľká voda. V súčasnosti je možné prepraviť sa medzi obcami loďkou s prievozníkom, čo často využíva domáce obyvateľstvo.

Verzia z 07:39, 25. máj 2009

Starý Tekov
obec
Znak
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Nitriansky
Okres Levice
Región Tekov
Rozloha 10,57 km² (1 057 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 548 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 146,45 obyv./km²
Starosta JUDr.Zdenka Bednáriková (NEKA)
PSČ 935 26
ŠÚJ 502766
EČV (do r. 2022) LV
Tel. predvoľba 0 36
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad Starý Tekov
Tekovská 1
935 26 Starý Tekov
E-mailová adresa poslať email
Telefón 63 110 19
Fax 63 110 02
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Starý Tekov
Webová stránka: starytekov.sk
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Starý Tekov (Nemecky: Teckoff, Maďarsky: Óbars) je obec na Slovensku v okrese Levice. Na mieste cintorína, ktorý sa nachádza v centre obce, bol Tekovský hrad, o ktorom je prvá písomná zmienka z roku 1075.

História

Výhodná poloha spôsobila, že obec bola osídlená už v neolite. V obci bolo objavené sídlisko a pohrebisko z veľkomoravskej doby. Významná obec s mýtom sa prvýkrát spomína v r. 1075. Vďaka ideálnej polohe sa stal pôvodný zemný hrad čoskoro župným sídlom. Za vlády Dionýza táboril pri hrade Tekov kráľ Štefan. Koncom 13. stor. bol pánom hradu Matúš Čák Trenčiansky. Kráľ Karol Róbert pripojil v r. 1321 hrad Tekov k Leviciam.

Kultúra a zaujímavosti

Podujatia

Tekovské folklórne slávnosti

Stavby

  • Dominantou obce je kostol Lukáša Katrenáka z 13. stor. postavený v gotickom slohu. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Okolo kostola je múr so vstupnou bránou po stranách s dvoma kaplnkami.
  • Medzi obcami Starý Tekov a Nový Tekov je prievoz na rieke Hron. Pôvodne boli obce spojené dreveným mostom, ktorý však začiatkom 19. storočia strhla veľká voda. V súčasnosti je možné prepraviť sa medzi obcami loďkou s prievozníkom, čo často využíva domáce obyvateľstvo.

Pamätníky

  • Pamätník Štefana Senčíka
  • Pamätník Jána Palárika
  • Pamätník bojov pri Starom Tekove

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Starý Tekov

Žialbohu i ked financie máme, pani starostke sa nijako nechce do tej práce...

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.