Redaktor:Prskavka/Pracovny stol

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kynologický portál

Vitaj na portáli venovanom psom. Tento portál je úvodnou stránkou k článkom spätým so psou tematikou.

Pes je jedným z najstarších domestikovaných zvierat našej planéty. Spočiatku bol človeku nápomocný pri love, chránil jeho majetok a tiež jeho samého, neskôr sa naučil človeka zachraňovať a dnes ho sprevádza nielen v práci, ale aj vo voľnom čase.

Pes existuje v rôznych formách: je veľký, malý, chlpatý aj nahý, má dlhý i krátky nos, rôzne tvary ucha či hlavy. Príslušníci jedného plemena sú si fyziologicky podobní a majú podobné vlastnosti.

Tento portál ponúka vstup do psej tematiky. Veľa zábavy!
Hlavné články 
 Hlavné kategórie 
 Zoznam
Najnovšie články

Patron (pes) · Tatranský durič · Arthur · Perro pila argentino · Seržant Stubby · Americká akita · Peruánsky naháč · Český teriér · Austrálsky ovčiak · Veľký münsterlandský stavač · Český fousek · Samojed (pes) · Cane Corso · Austrálsky dobytkársky pes · Zeus (pes) · Nemecká doga · Leonberger · Deny · Čelný stop · Portugalský vodný pes · Bo (pes) · Trpasličí pudel · Novofunlandský pes · Ovčiarsky pes · Psinka · Kaukazský ovčiak · Bernský salašnícky pes · Asistenčný pes · Vipet · Malý bradáč · Nemecký špic vlčí · Pudel · Hačikó · Konni Polgrejv · Kynologický Klub Anička Košice · Pastiersky pes · Pointer (stavač) · Pracovný pes · Patterdale teriér · Austrálsky hodvábny teriér

 Výhonky
 Chýbajúce články
  Spolupráca
Obrázok týždňa
Článok týždňa


Gordonský seter

Stavač je všeobecný názov pre poľovné plemená psov, ktoré sa používajú na tzv. "vystavovanie" zveri. V rámci systematicky FCI sa tieto plemená zaraďujú do skupiny č. 7 (Stavače). Sú úzko príbuzné duričom a farbiarom.

Stavač, na rozdiel od duriča, nesmie byť pri love hlučný. Sprevádza na love poľovníka, loviaceho strelnou zbraňou. Čuchom sleduje pohyb prípadnej koristi. Po zistení koristi signalizuje lovcovi prítomnosť zveri tichým signálom. Obvykle zastane v pohybe a zdvihne jednu prednú labu. Alternatívne si môže lahnúť, sadnúť, alebo použiť iný nacvičený signál. Takto pes potichu signalizuje lovcovi prítomnosť koristi bez toho, aby ju vyplašil. Hovoríme, že "vystavuje" zver. V našich podmienkach sa používa predovšetkým na lov vysokej zveri.

Stavače sú pomerne mladým typom poľovných plemien. Ich rozvoj začal s používaním strelných zbraní v poľovnej praxi. Pri používaní strelných zbraní nebolo výhodné využitie hlasitého temperamentného duriča, nakoľko tento mohol ľahko lovcovi korisť odplašiť.

Plemeno mesiaca
Zlatý retríver
Zlatý retríver

Zlatý retríver je psie plemeno uznané v FCI v skupine 8 pod číslom 111. Zlatý retríver je inteligentné pracovné plemeno vhodné aj do chladnejšieho počasia. Ide o pokojné, trpezlivé a pozorné plemeno, nikdy nie agresívne. Pri strážení nikdy nenapáda. Ako každé poľovné plemeno, aj zlatý retríver má vyvinutý lovecký pud, ktorý treba výchovou a výcvikom usmerniť podľa potrieb majiteľa.

Zlatého retrívera začal v 19. storočí chovať Lord Tweedmouth, ktorý chcel vyšľachtiť schopného loveckého psa s atraktívnym vzhľadom. Za týmto účelom využil žltého retrívra, ktorý sa narodil vo vrhu čiernych retríverov, a dnes už neexistujúceho tweedskeho vodného španiela. V roku 1868 sa narodili prvé šteniatka. Lord Tweedmouth použil ako jeden z prvých chovateľov pri šlachtení plemena líniovú plemenitbu. V jeho šľapajách potom pokračovali vikomt Harcout a pani Charlesworthová. K uznaniu plemena žltý retríver došlo v roku 1903 v britskom Kennel klube. O desať rokov neskôr bol založený klub. Dnešný názov - zlatý retríver - bol prijatý až v roku 1920, pričom predtým bolo plemeno označované prívlastkom žltý alebo zlatý.

 Vedeli ste, že...
Dalmatínske psy
Dalmatínske psy
  • ... pri filmovaní 101 dalmatíncov si zahralo až 217 zástupcov tohto plemena?
  • ... daň za psa upravuje zákon číslo 582/2004 Zb. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady?
  • ... Lassie z rovnomenného seriálu hral pes?