Zoznam prítokov Dunaja

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapa najväčších prítokov Dunaja

Toto je zoznam prítokov Dunaja v poradí, v akom sa doň vlievajú.

Dunaj je druhá najdlhšia európska rieka. Je vytvorená v Čiernom lese v Nemecku z dvoch menších riek: Brigach a Breg, ktoré sa spájajú v Donaueschingen a odtiaľto je už známy ako Dunaj, tečúc všeobecne východne s dĺžkou 2850 km a prechádzajúc niekoľkými hlavnými mestami Strednej a Východnej Európy pred vlievaním sa do Čierneho mora cez Dunajskú deltu v Rumunsku.

Dunaj tečie - alebo tvorí časť hranice - desiatimi krajinami: Nemeckom, Rakúskom, Slovenskom, Maďarskom, Chorvátskom, Srbskom, Bulharskom, Moldavskom a Ukrajinou; spolu s odvodňovacími priehradami zahŕňa časti ďalších desiatich krajín: Poľsko, Švajčiarsko, Česko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko, Moldavsko a Albánsko.

Rieka Do Dunaja sa vlieva v Strana
vstupu
Dĺžka
Iller Ulm, Nemecko vpravo 147 km
Wörnitz Donauwörth, Nemecko vľavo 132 km
Lech Marxheim (blízko Donauwörth), Nemecko vpravo 264 km
Paar blízko Vohburg, Nemecko vpravo 134 km
Abens blízko Neustadt (Donau), Nemecko vpravo
Altmühl Kelheim, Nemecko vľavo 230 km
Naab Regensburg, Nemecko vľavo 165 km
Regen Regensburg, Nemecko vľavo 165 km
Große Laaber blízko Straubing, Nemecko vpravo
Isar blízko Deggendorf, Nemecko vpravo 286 km
Vils Vilshofen, Nemecko vpravo
Inn Passau, Nemecko vpravo 517 km
Traun blízko Linz, Rakúsko vpravo 153 km
Enns Mauthausen, Rakúsko vpravo 254 km
Ybbs Ybbs an der Donau, Rakúsko vpravo 130 km
Morava Devín, Slovensko vľavo 358 km
Leitha blízko Mosonmagyaróvár, Maďarsko vpravo 180 km
Rába Győr, Maďarsko vpravo 322 km
Váh Komárno, Slovensko vľavo 403 km
Hron blízko Štúrovo, Slovensko vľavo 298 km
Ipeľ blízko Szob, Maďarsko vľavo 232 km
Sió blízko Szekszárd, Maďarsko vpravo 121 km (360 km)[1]
Dráva blízko Osijek, Chorvátsko vpravo 725 km
Vuka Vukovar, Chorvátsko vpravo 114 km
Tisa blízko Titel, Srbsko vľavo 1,026 km
Sáva Belehrad, Srbsko vpravo 990 km[2]
Tamiš blízko Pančevo, Serbia vľavo 359 km
Velika Morava blízko Smederevo, Srbsko vpravo 185 km (493 km, 550 km)[3]
Mlava blízko Kostolac, Srbsko vpravo 158 km
Caraş blízko Stara Palanka, Srbsko vľavo 110 km
Nera blízko Stara Palanka, Srbsko-Rumunská hranica vľavo 124 km
Pek Veliko Gradište, Srbsko vpravo 129 km
Timok Bulharsko-Srbská hranica vpravo 203 km
Lom Lom, Bulharsko vpravo 93 km
Jiu medzi bulharskými mestami Kozloduy a Oryahovo vľavo 331 km
Ogosta medzi ústím rieky Jiu a Oryahovo, Bulharsko vpravo 147 km
Iskar Gigen, Pleven Province, Bulharsko vpravo 368 km
Vit Somovit, Bulharsko vpravo 189 km
Olt Turnu Măgurele, Rumunsko vľavo 709 km
Osam Nikopol, Bulharsko vpravo 314 km
Yantra Svištov, Bulharsko vpravo 285 km
Vedea Bujoru, Rumunsko vľavo 224 km
Rusenski Lom Ruse, Bulharsko vpravo 45 km (196.9 km)[4]
Argeş Olteniţa, Rumunsko vľavo 327 km
Ialomiţa Piua Petrii, Rumunsko vľavo 400 km
Siret Galaţi, Rumunsko vľavo 726 km
Prut blízko Reni, Ukrajina vľavo 953 km

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sió je 121 km dlhá. Ako vyteká z Balatonu, meraná od zdroja najdlhšieho prítoku jazera, rieky Zala, by mala 360 km.
  2. Sáva je 945 km dlhá, ale ako sa spája s dvoch menších riek: Sava Dolinka a Sava Bohinjka, má s dĺžkou dlhšej hornej vody rieky Sava Dolinka dĺžku 990 km.
  3. Velika Morava je vytvorená sútokom riek Južna Morava a Zapadna Morava. čistá dĺžka rieky Velika Morava je 185 km, ale vrátane jej dlhšieho prítoku Zapadna Morava má 493 km. Najvzdialenejší zdroj v rozvodí Velikej Moravy je zdroj rieky Ibar, najdlhší prítok Zapadnej Moravy, čo v riečnom systéme Ibar-Zapadna Morava-Velika Morava dáva dokopy dĺžku 550 km.
  4. Rusenski Lom je tvorená sútokom riek Beli Lom a Cherni Lom. Celková dĺžka rieky Rusenski lom je približne 45 km, ale vrátane jej najdlhšieho prítoku má 196,9 km.