Abrod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Abrod
národná prírodná rezervácia
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský
Okres Malacky
Obec Veľké Leváre
Súradnice 48°31′55″S 17°00′25″V / 48,531973°S 17,006883°V / 48.531973; 17.006883
Rozloha 0,92 km² (92 ha)
Vznik 1964
Správa ŠOP - S-CHKO Záhorie
Kód 2
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Bratislavského kraja
Poloha v rámci Bratislavského kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Abrod je národná prírodná rezervácia v oblasti Záhorie.

Nachádza sa v katastrálnom území obce Veľké Leváre, v okrese Malacky, ktorá leží v Bratislavskom kraji. Územie bolo vyhlásené v roku 1964 za národnú prírodnú rezerváciu na rozlohe 92 ha. Ochranné pásmo nebolo stanovené. Rezervácia je súčasťou CHKO Záhorie. Na území rezervácie platí 4. stupeň ochrany.

Predmetom ochrany je: Lokalita slatinnej vegetácie s vedecky významnými rastlinnými spoločenstvami a reliktnými a vzácnymi druhmi rastlín. Významná ornitologická lokalita. Využité je ako vedeckovýskumný objekt.[1]

Živočíšstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V prírodnej rezervácii Abrod žijú mnohé živočíšne druhy. Niektoré druhy vtáctva, ktoré sú aj natrvalo prítomné ale aj tie, ktoré len prezimujú, ako príklad jastrab veľký, sokol myšiar,kaňa sivá,kaňa močiarna, škovránok poľný, trsteniarik bahenný, vrana čierna, kačica divá, kačica chrapačka,hus divá, prepelica poľná, chrapkáč poľný, stehlík čízavý, bocian biely, rybárik riečny či sýkorka chocholatá.

Medzi druhy obojživelníkov žijúce v oblasti patrí ropucha bradavičnatá. Medzi druhy cicavcov nachádzajúce sa v tejto oblasti patrí bobor európsky a netopier obyčajný. Medzi druhy rýb príklad lopatka dúhová, čík európsky a medzi bezstavovce patrí príklad roháč veľký, bystruška potočná, pižmovec hnedý, či modráčiky rodu Maculinea.

Rastlinstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti sa Abrod skladá hlavne z plôch s purpurovou trávou. Abrod je najväčší komplex tohto typu močiarov na Slovensku. Tento biotop spolu s pozostatkami vápenatých slatín a nížinných slaných lúk tvoria hlavný predmet ochranného pásma. Abrod je tiež dôležitým biotopom pre výskyt mnohých vzácnych a ohrozených druhov flóry na Slovensku. Oblasť je známa ako významná botanická lokalita prinajmenšom od roku 1923. Je to jediná lokalita na Slovensku s životaschopnými populáciami močiarov ako príklad lat. Schoenus nigricans alebo ranná močiarna orchidea. Okrem týchto a ďalších 116 ohrozených druhov rastlín vytvára oblasť aj útočisko pre niekoľko ďalších rastlinných druhov, ako sú orchidey, príklad lat. Anacamptis palustris, Achillea asplenifolia a ďalšie. Medzi ďalšie bežné rastliny patrí Cirsium brachycephalum.

Rekreácie[upraviť | upraviť zdroj]

Najľahší prístup k lokalite je zo stanice Závod, odkiaľ vedie úzka asfaltová cesta pozdĺž železnice k hranici lokality. Prechádzky môžu byť vykonané v rozsiahlych borovicových lesoch v okolí prírodnej rezervácie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Abrod. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Abrod v Zozname osobitne chránených častí prírody SR
  • Chránené územie, štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Abrod na českej Wikipédii a Abrod na anglickej Wikipédii.

http://zahorie.info/narodna-prirodna-rezervacia-abrod-velke-levare/ Archivované 2016-07-16 na Wayback Machine