Juraj Kupec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Juraj Kupec
Základné informácie
Popis umelca slovenský gitarista, skladateľ, hudobný producent a spevák
Narodenie 9. jún 1963 (60 rokov)
Bratislava, Česko-Slovensko
Pôsobenie spevák, hudobník, skladateľ, Hudobný producent
Žáner pop, rock, new wave
Hrá na nástrojoch gitara, klávesové nástroje, spev
Súvisiace
články
Babylon
Webstránka Oficiálna stránka

Juraj Kupec (* 9. jún 1963, Bratislava)[1] je slovenský gitarista, skladateľ, hudobný producent a spevák. Spolupracoval so známymi interpretmi z českej a slovenskej hudobnej scény, ako sú No Name, Jana Kirschner, Peter Cmorik, Pavol Hammel, Tublatanka, Peter Lipa, Andrej Šeban, Lenka Filipová a iní.[2][3]

Juraj Kupec je autorom hudby slovenskej futbalovej hymny, „Slovensko do toho!“ je ktorú v roku 2005 spolu s ďalšími hosťami, ktorými boli: Jana Kirschnerová, Zuzana Smatanová, Ivan Tásler, Maťo Ďurinda, Richard Müller, Pavol Hammel, Peter Nagy, Janko Kuric, Meky Žbirka, Vašo Patejdl, Peter Lipa, Robo Papp, Bystrík, Robo Opatovský, Ibrahim Maiga, Dara Rolins, Katka Korček, No Name, Gladiator, Desmod, Hex a Jozef Šebo, nahrala hudobná skupina Babylon.[4]

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Matka Juraja Kupca bola učiteľka, otec tancoval v umeleckom súbore SĽUK. Ako osemročný krátko navštevoval ĽŠU, kde sa učil hrať na husle. Zaujímala ho skôr gitara, ale bavil ho aj hokej, dal mu prednosť, a tak prvú španielku si kúpil až keď mal trinásť rokov. Bol samouk, učil sa z hudby nahranej na magnetofóne. Počúval hudbu od kapiel Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep, Queen, Nazareth, Black Sabbath, Pink Floyd, Genesis, Yes, ale, samozrejme, aj The Beatles, The Rolling Stones, Cream, či Jimi Hendrix Experience. Učenie hry na gitaru mu šlo, bavilo ho to a tak sa začal hraniu venovať naplno.

V 70. a 80. rokoch na Slovensku zahraničné skupiny spoza Železnej opony nekoncertovali. Naživo preto spoznával hlavne hudbu domácich kapiel ako boli Collegium Musicum, Prúdy, Progres, Etc..., Jazz Q, či Fermáta. Postupne si spolu s kamarátmi založili vlastné skupiny. V roku 1978 to bol skupina Geneza. V nej sa snažili hrávať svoje pôvodné veci. Získali aj pár hudobných cien a to aj ako skupina aj Juraj Kupec ako inštrumentalista. Skúšobňu mali v tom čase v Karlovej Vsi. Raz sa im stalo, že ich kontaktoval Dežo Ursiny, či by mu aj s jeho kapelou Burčiak na pár dní túto skúšobňu nepožičali.

Za svoj hudobný vzor spomedzi slovenských hudobníkov Juraj Kupec považuje Františka Grigláka. V roku 1980 bol bedňákom, t. j. pomocným technikom, na turné po Slovensku a Česku, ktoré mala Griglákova skupina Fermáta. Počas tejto doby sa naučil veľa o práci hudobníkov. Spoznal sa vtedy aj osobne s Ferom Griglákom, ktorý ho naučil niektoré gitarové rífy.

Za štart svojej hudobnej kariéry Juraj Kupec považuje chvíľu, kedy mu Marián Greksa, s ktorým bol na základnej vojenskej službe vo VUS-e, pred jej koncom ponúkol aby s nimi hrával v ich kapele Demikát. Ponuku prijal, a odvtedy sa stal profesionálnym hudobníkom. Druhá úspešná kapela Juraja Kupca, s ktorou hrával v rokoch 1987 – 1988, bolo trio hudobníkov spolu s Igorom Skovayom (bicie nástroje) a Pavlom Vargom (spev, basová gitara, klávesové nástroje), ktoré si dalo názov Konvoj, potom to bola kapela Atak, no jeho najznámejšou skupinou bola Babylon, s ktorou nahral tri štúdiové albumy.[2] Neskôr pokračoval ako hudobník v skupinách Gravis, či v Prúdoch Pavla Hammela. Zahral si aj s Richardom Müllerom, Janou Kirschner, so skupinou IMT Smile a v sprievodnej kapele Petra Cmorika.

Juraj Kupec pôsobí aj ako zvukár, či hudobný producent a režisér. Začínal v roku 1996 hudobnom štúdiu Ebony, ktoré vlastnil Martin Karvaš. Neskôr si založil vlastné štúdium Babylon, ktoré premenoval na Kupec Records. Podieľal sa na nahrávaní albumov Jany Kirschner, Petra Lipu, No Name, Andreja Šebana, skupiny Horkýže slíže, Tublatanky, Lenky Filipovej, Petra Cmorika a mnohých iných. Juraj Kupec je držiteľom viacerých ocenení z hudobnej brandže. Má viacero cien za hudobné nahrávky, cenu Aurel ako Producent roka, či za Zvuk roka, ale aj ako autor za skladbu „Dážď“ pre Petra Cmorika (z roku 2006).[5]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

So skupinou Babylon
Sólové albumy

Spolupráca na projektoch[upraviť | upraviť zdroj]

Aya
Marián Greksa
Pavol Hammel
Horkýže Slíže
Soňa Horňáková
No Name
Tublatanka
Le Payaco
Peter Lipa
Ďalšie projekty

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Juraj Kupec – RadioSlovakia [online]. [Cit. 2022-06-09]. Dostupné online. Archivované 2022-07-27 z originálu.
  2. a b BABYLONSKÁ VEŽA S OKNOM DO NEBA [online]. Populár.sk, 2015-01-30, [cit. 2022-06-09]. Dostupné online.
  3. Juraj Kupec poslal do života svoj prvý sólový album “SOM TO JA” [online]. Moja Muzika, 2016-06-14, [cit. 2022-06-09]. Dostupné online.
  4. A.S, Petit Press. Nová hymna: Slovensko do toho! [online]. www.sme.sk, [cit. 2022-08-30]. Dostupné online.
  5. biografia [online]. www.jurajkupec.sk, [cit. 2022-06-09]. Dostupné online. Archivované 2022-07-27 z originálu.