Kaštieľ svätej Žofie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kaštieľ sv. Žofie)

Súradnice: 49° 04′ 50.96″ s.š., 19° 18′ 32.2″ v.d.

Kaštieľ svätej Žofie

Kaštieľ svätej Žofie je neskororenesančný kaštieľ v Ružomberku z rokov 1397 – 1399.[1] Je jedným z najstarších písomne doložených kaštieľov na Slovensku a národná kultúrna pamiatka.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Kaštieľ je situovaný na severovýchodnom okraji historického jadra mesta, na terénnej vyvýšenine pri sútoku riek Váh a Revúca a donedávna bol výraznou pohľadovou dominantou mesta. Opevnený kaštieľ tvoril komplex jednoposchodových a dvojposchodových vzájomne prepojených budov z rôznych časových úsekov od 14. do 19. storočia upravovaných v 20. storočí, zoskupených okolo nádvoria nepravidelného pôdorysu. V jeho priestore je doložené najstaršie osídlenie mesta. Sídlo administratívnej správy regiónu, ktoré patrilo k najvýznamnejším feudálnym stavbám Liptova.

Strategicky výhodne umiestnený kaštieľ nad sútokom dvoch riek a na križovatke diaľkových ciest (dnes európskeho významu E77 a E50) v sebe spájal obrannú aj reprezentačnú funkciu. O význame kaštieľa v 17. storočí sa zmieňujú aj protokoly mesta Ružomberok o ubytovaných hosťoch likavských pánov. V kaštieli sa konali stoličné zhromaždenia, voľby (reštaurácie) ružomberských richtárov a mestského magistrátu, zasadal tu zemepanský súd a bola tu aj väznica. Po zbúraní hradu sa stal sídlom likavského panstva, po spojení likavského panstva v roku 1762 tu sídlila expozitúra spojeného panstva. Od roku 1876 do roku 1930 tu pôsobila sedria, okresný súd, štátne zastupiteľstvo a väznica, po roku 1848 zemepanský súd, daňový úrad, v rokoch 1871 – 1896 kasárne trenčianskeho honvédskeho pluku, medzi rokmi 1871 – 1880 židovská modlitebňa.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kaštieľ bol koncom 20. storočia v dezolátnom stave, o postavenie hypermarketu prejavil záujem reťazec Ahold Retail Slovakia. Po dohode s mestom Ružomberok bola stavba rovnajúca sa prakticky zániku kaštieľa povolená. Torzo kaštieľa bolo súčasťou hypermarketu Hypernova.

Pri výstavbe hypermarketu v roku 2002 bola zbúraná asi 1/3 historickej časti na západnom krídle Kaštieľa. 2/3 objektu boli sanované a sčasti konzervované. V historickej časti malo byť kultúrne centrum alebo múzeum. K dokončeniu sa však investor nikdy nedostal a celý objekt schátral znovu.

V roku 2013 spoločnosť Ahold oznámila predaj svojho portfólia a hypermarkety vrátane ružomberského prešli pod firmy blízke J&T. Aj napriek zmene vlastníka hypermarket s potravinami nakoniec zatvorili koncom roku 2015. V roku 2016 – 2018 bol priestor prenajatý predajni Hobbi.

V roku 2022 vlastník začal opäť spracovávať koncept obnovy obchodného domu na retail centrum a v historickom objekte oznámil zámer vybudovať 19 bytových jednotiek.

Snahy o záchranu[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2012 bol objekt kaštieľa niekoľkokrát ponúkaný mestu Ružomberok na predaj. Nestalo sa. V roku 2015 prišlo s myšlienkou rekonštrukcie existujúcej historickej časti občianske združenie ružomberská Žofia v zmysle zriadenia múzea papierenského a textilného priemyslu. Kaštieľ sa následne stal témou politických kampaní kandidátov na primátora v roku 2018 aj 2022. K serióznemu záujmu na kúpu objektu zo strany mesta však nakoniec nedošlo.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NKP [online]. Pamiatkový úrad SR. Dostupné online.

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • RUŽOMBEROK. In: Súpis pamiatok na Slovensku. 1. vyd. Zväzok III. R – Ž. Bratislava : Obzor, 1969. 568 s. S. 68.
  • Okres Ružomberok, Národné kultúrne pamiatky na Slovensku 1. vyd. 2008 str. 84-87