Kaštieľ v Hlohovci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kaštieľ v Hlohovci
Zámok
Letecký pohľad
Štát Slovensko Slovensko
Región Trnavský
Okres Hlohovec
Pohorie Považský Inovec
Historický región Nitrianska župa
Nadmorská výška 185 m n. m.
Súradnice 48°25′10″S 17°47′14″V / 48,41944°S 17,78722°V / 48.41944; 17.78722
Vznik 11. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Najľahší výstup Hlohovec
Poloha Hlohovského zámku na Slovensku
Poloha Hlohovského zámku na Slovensku
Poloha Hlohovského zámku na Slovensku
Poloha Hlohovského zámku v Trnavskom kraji
Poloha Hlohovského zámku v Trnavskom kraji
Poloha Hlohovského zámku v Trnavskom kraji
Wikimedia Commons: Hlohovec Castle
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kaštieľ v Hlohovci (iné názvy: Hlohovský [alebo Hlohovecký] kaštieľ, Kaštieľ Hlohovec, Hlohovský [alebo Hlohovecký] zámok, Zámok Hlohovec) je najvýznamnejšou historickou pamiatkou mesta Hlohovec. Nachádza sa južne od Hlohovca, na okraji rozsiahleho stromového parku s francúzskymi terasami. Predtým na jeho mieste stál Hlohovský hrad (iný názov: Hlohovec).

Dejiny hradu[upraviť | upraviť zdroj]

Hlohovský zámok, pohľad z juhovýchodu

Pôvodný stredoveký hrad bol postavený v 11. storočí a prvýkrát sa spomína v tzv. zoborskej listine z roku 1113. V roku 1275 kráľ Ladislav IV. daroval hrad prvému feudálnemu vlastníkovi z rodu Abovcov. Odvtedy, s malými prestávkami, patril aj s okolitými pozemkami až do roku 1945 mocným feudálnym rodom. Na hlohovskom hrade sídlili rody Ujlakiovcov, Turzovcov, Forgáčovcov a Erdődyovcov. Práve Erdődyovci hrad prestavali na pohodlné panské sídlo a obývali ho až do roku 1945, kedy sa do mesta dostali sovietske vojská. Vtedy bola na zámku zriadená nemocnica pre sovietskych vojakov. Po ich odchode sídlila v priestoroch zámku určitý čas posádka česko-slovenskej armády. Od roku 1951 boli na hlohovskom zámku obývacie priestory a učebne výchovného ústavu pre mládež.

V posledných rokoch na zámku nesídli nikto a patrí mestu Hlohovec. Plán Aristokratického združenia Slovenska (AZS), kúpiť zámok a zreštaurovať ho, nevyšiel. Dnes chce mesto chátrajúci objekt zachrániť pod vlastnou taktovkou. V októbri poslanci jednohlasne schválili aj päťpercentnú účasť mesta na tomto zámere, čo je vyše 124 tisíc EUR. Požadovaná čiastka nepokrýva opravu celého zámku. Momentálne sa počíta s rekonštrukciou asi tretiny interiéru a opravou krovu. Vynoviť by sa mala aj strecha s komínmi. V budúcnosti by mala pamiatka slúžiť verejnosti. Jedným zo zámerov je napríklad zriadenie múzea stredovekej justície. Do zámku by sa mali vrátiť aj vzácne historické predmety z depozitárov Vlastivedného múzea v Hlohovci a hradu Červený Kameň.

Vzhľad zámku po čiastočnej rekonštrukcii[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Projekt využitia Hlohoveckého zámku - Aristokratické združenie Slovenska [1]
  • História na predaj - zamky.sk [2]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]