Karen Allenová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Karen Allen)
Karen Allenová
Celé menoKaren Jane Allen
Narodenie 5. október 1951 (72 rokov)
Carrollton, Illinois, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1977 – súčasnosť
ManželKale Browne (1988 – r.1998)
Deti1

Karen Allenová (* 5. október 1951,Carrollton, Illinois, USA) je americká herečka, známa z filmu Indiana Jones a Dobyvatelia stratenej archy (1981).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jej matkou bola univerzitná profesorka a jej otec bol agent FBI. Má anglický, írsky, waleský a škótsky pôvod. Kvôli práci jej otca, sa musela rodina často sťahovať. Má ešte dve sestry.

Ako sedemnásťročná, sa presťahovala do New Yorku, kde študovala umenie a dizajn. Študovala herectvo v Inštitúte Leea Strasberga.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Debutovala vo filme v roku 1978. V roku 1981 si zahrala po boku Al Pacina, vo filme Na love a o rok neskôr, si zahrala po boku Harrisona Forda, vo filme, Indiana Jones a Dobyvatelia stratenej archy. Film získal veľký úspech a Allenová za svoj herecký výkon získala ocenenie Saturn Awards. Rolu si zopakovala aj v pokračovaní, v roku 2008, s názvom Indiana Jones a Království křišťálové lebky. V roku 1984 získala druhú nomináciu, aj v rovnakej kategórii, za jej herecký výkon vo filme Starman.

V roku 1988 si zahrala v komédii Strašidelné Vianoce. Objavila sa aj vo filme Challenger, ktorý bol inšpirovaný skutočnou udalosťou. V roku 1993 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Jeroen Krabbé, Elizabeth McGovern, Adrien Brody a Jesse Bradford vo filme King of the Hill. V roku 1999 si zahrala v dráme Fallen Sky, kde stvárnila alkoholickú matku Brittany Murphy.

V roku 2020 stvárnila hlavnú rolu v dráme Colewell a získala nomináciu na herecké ocenenie, Independent Spirit Awards. O rok neskôr, mala menšiu rolu v dráme Čo sme videli, čo sme počuli.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Allenová bola vydatá za herca Kalea Browna, s ktorým má jedného syna. Ich manželstvo skončilo rozvodom, v roku 1998. Po narodení jej syna, odmietala väčšie roly, pretože sa chcela venovať výchove jej syna.

Venuje sa pleteniu a založila vlastnú textilnú spoločnosť.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karen Allen na anglickej Wikipédii.