Rádio Sever

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rádio Sever
Typ stanice súkromná komerčná
Krajina Slovensko
Sídlo Žilina
Začiatok vysielania 1. marec 2013
Koniec vysielania 28. september 2015
Slogan „Hlas severného Slovenska“
Vlastník Asistent Consulting Company

Rádio Sever bola súkromná komerčná rozhlasová stanica, ktorá vysielala zo Žiliny od 1. marca 2013 do 28. septembra 2015.[1]

Regionálne rádio vysielalo na frekvencii 94,5 MHz zo Žiliny, primárne pre región severozápadného Slovenska.[2] Signál z vysielača na Krížave (1 451 m) šíril vysielanie pre obyvateľov Žilinského a Trenčianskeho kraja, pre ktorých bolo zamerané aj spravodajstvo. Spravodajstvo malo regionálny charakter, s presahom na témy zo Slovenska a zahraničia, s tendenciou byť vyvážené, dynamické a nezávislé od politických strán či hnutí. Informácie v spravodajstve Rádia Sever pochádzali zo zdrojov tlačových agentúr, ako aj z relevantných zdrojov, napr. miest, obcí, štátnych zložiek a kultúrno-spoločenských organizácií pôsobiacich v dosahu rozhlasových vĺn Rádia Sever. Krízové informácie boli zabezpečené na základe zmluvne dohodnutých podmienok so strediskami COO, KR PZ, HaZZ, SSE, SEVAK, VUC a so samotnými obcami a mestami.

Žánrovou a obsahovou nadstavbou spravodajského programu Rádia Sever bola publicistika, zacielená dominantne na dianie a život ľudí v regióne i metropole severného Slovenska. Tieto publicistické informácie boli nielen v dennom vysielaní, ale aj sumarizované v pravidelnej víkendovej publicistickej relácii magazínového typu Život Severu.

Produkcia Rádia Sever zabezpečovala pravidelné návštevy osobností súčasnej regionálnej populárnej hudby, politiky, spoločenského života, športu, ale aj bežných, no zaujímavých ľudí z regiónu sever. Zohraný tím moderátorov prinášal poslucháčom štandardné živé moderované vysielanie, regionálne ukotvené servisné informácie potrebné k životu obyvateľov – aktuálnu dopravu na severe, počasie, snehové správy, kultúrne pozvánky, ale aj súťaže a ankety.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rádio Sever končí na radiosever.sk, archivované na Wayback Machine
  2. SITA; POLÁŠ, Martin. Žilinskí detektívi by mohli spustiť Rádio Sever v marci [online]. medialne.sk, 29.1.2013, [cit. 2013-02-08]. Dostupné online. Archivované 2013-02-05 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]