Zoznam rozhlasových staníc na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam rozhlasových staníc a rádií vysielajúcich prostredníctvom pozemných vysielačov a internetu na Slovensku.

Slovenský rozhlas[upraviť | upraviť zdroj]

Všetky stanice Slovenského rozhlasu sú zaradené aj v 3. (verejnoprávnom) multiplexe DVB-T.

Multiregionálne rozhlasové stanice[upraviť | upraviť zdroj]

(vysielajúce celoplošne)

Regionálne rozhlasové stanice[upraviť | upraviť zdroj]

(vysielajúce v jednom/viacerých regiónoch)

Lokálne rozhlasové stanice[upraviť | upraviť zdroj]

(vysielajúce len v jednom meste)

Internetové rádiá[upraviť | upraviť zdroj]

(vysielajúce len cez internet)

Študentské internetové rádiá[upraviť | upraviť zdroj]

DAB+ vysielanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vysielač Frekvencia Výkon ERP Stanice
BratislavaKamzík 227,360 MHz (12C) 000000000000003.60000000003,6 kW Rádio Anténa Rock | Rádio Devín | Rádio_FM | Rádio Jemné | Rádio Junior | Rádio Litera | Rádio Lumen | Rádio Patria / RSI | Rádio Slovensko | Rádio Vlna
Banská Bystrica – Laskomer 223,936 MHz (12A) 000000000000002.00000000002 kW Rádio Anténa Rock | Rádio Devín | Rádio_FM | Rádio Jemné | Rádio Junior | Rádio Litera | Rádio Lumen | Rádio Patria / RSI | Rádio Slovensko | Rádio Vlna
Banská Bystrica – Panský Diel 211,648 MHz (10B) 000000000000003.00000000003 kW Rádio Devín | Rádio _FM | Rádio Jazz | Rádio Junior | Rádio Liptov | Rádio Litera | New Model Radio | Rádio Regina - Západ | Rádio Regina - Stred | Rádio Slovensko
Dunajská Streda – Ružová 10, TKB 227,360 MHz (12C) 000000000000000.62000000000,62 kW Rádio Anténa Rock | Rádio Devín | Rádio_FM | Rádio Jemné | Rádio Junior | Rádio Litera | Rádio Lumen | Rádio Patria / RSI | Rádio Slovensko | Rádio Vlna
KošiceHeringeš 225,648 MHz (12B) 000000000000002.00000000002 kW Rádio Anténa Rock | Rádio Devín | Rádio_FM | Rádio Jemné | Rádio Junior | Rádio Litera | Rádio Lumen | Rádio Patria / RSI | Rádio Slovensko | Rádio Vlna
Nitra – Zobor (dlhodobo off/nevysiela) 213,360 MHz (10C) 000000000000020.000000000020 kW Rádio Devín | Rádio _FM | Rádio Junior | Rádio Litera | New Model Radio | Rádio Patria / RSI | Rádio Slovensko
Žilina – Krížava 223,936 MHz (12A) 000000000000002.00000000002 kW Rádio Anténa Rock | Rádio Devín | Rádio_FM | Rádio Jemné | Rádio Junior | Rádio Litera | Rádio Lumen | Rádio Patria / RSI | Rádio Slovensko | Rádio Vlna

Stredné vlny[upraviť | upraviť zdroj]

Vysielač Frekvencia Výkon ERP Stanice
KošiceČižatice 702 kHz 000000000000005.00000000005,00 kW Rádio Patria (06:00-18:00) / Rádio Devín (18:00-06:00)
NitraJarok 1098 kHz 000000000000010.000000000010,00 kW Rádio Patria (06:00-18:00) / Rádio Devín (18:00-06:00)
Rimavská SobotaUzovská Panica 1521 kHz 000000000000010.000000000010,00 kW Rádio Patria (06:00-18:00) / Rádio Devín (18:00-06:00)

Satelitné vysielanie[upraviť | upraviť zdroj]

Satelit Thor 6 (0,8° W) Astra 3B (23,5° E)
TP/Pol. 12,149/V 12,363/V
SR 28000 29500
FEC 7/8 3/4
Štandard DVB-S DVB-S2
Kódovanie voľné voľné
Stanice Rádio Best FM

Europa 2 Stred
Rádio Expres
Rádio Expres Bratislava
Rádio Expres Žilina
Rádio Expres Západ
Rádio Expres Stred
Rádio Expres Východ
Fun Rádio 1
Fun Rádio 2
Fun Rádio 3
Fun Rádio 4
Fun Rádio 5

SRo 1 - Rádio Slovensko

SRo 2 - Rádio Regina Bratislava
SRo 2 - Rádio Regina Banská Bystrica
SRo 2 - Rádio Regina Košice
SRo 3 - Rádio Devín
SRo 4 - Rádio_FM
SRo 5 - Rádio Patria (06-18) / SRo 4 - Rádio_FM (18-06)
SRo 5 - Rádio Patria (06-18) / SRo 3 - Rádio Devín (18-06)
SRo 6 - Radio Slovakia International
SRo 7 - Rádio Klasika
SRo 8 - Rádio Litera
SRo 9 - Rádio Junior
Rádio 7
Rádio Anténa Rock
Jemné Melódie Západ
Jemné Melódie Sever
Jemné Melódie Východ
Rádio Lumen
Rádio Vlna Západ
Rádio Vlna Stred
Rádio Vlna Východ

Počúvanosť rozhlasových staníc na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa prieskumu MML-TGI spoločnosti Median SK - 1. + 2. vlna 2018[1]

  1. Rádio Expres 18,13%
  2. Rádio Slovensko 16,32%
  3. Fun Radio 10,04%
  4. Europa 2 7,13%
  5. Rádio Jemné 6,76%
  6. Rádio Vlna 6,58%
  7. Rádio Regina 6,00%
  8. Rádio Anténa Rock 3,15%
  9. Rádio_FM 2,90%
  10. Rádio Lumen 2,21%

Rádia, ktoré už nevysielajú [2][upraviť | upraviť zdroj]

Stanica Začiatok Ukončenie Náhrada Začiatok Ukončenie Poznámky
Radio CDI
(Radio CD International)[3]
31. 3. 1990 31. 12. 1993 Radio CD 15. 7. 1994 3. 9. 1996 * medzi 31. 12. 1993 a 15. 7. 1994
nevysielalo z dôvodu sporov o frekvenciu
* frekvenciu zdedilo: Slovensko 1
Rádio BBC Slovakia 19. 12. 1990 20. 12. 2005 * frekvencie zdedili: Rádio Lumen, Rádio Regina
Rock FM Rádio[4] 4. 3. 1991 3. 11. 2004 Rádio_FM
Rádio Tatry Európa 2 6. 2. 1992 20. 6. 1995 Rádio Tatry 21. 6. 1995 19. 4. 2001 * frekvenciu zdedilo: Fun Rádio
Rádio RMC 15. 12. 1992 1. 10. 1997 * frekvenciu zdedilo: Rádio Devín
DCA rádio 16. 12. 1992 14. 3. 2000 * frekvenciu zdedilo: Rádio Twist
Rádio Twist 1. 2. 1993 2. 4. 2006 Rádio Viva[5] 3. 4. 2006 21. 12. 2013 * medzi 21. 12. 2013 a 13. 1. 2015
nevysielalo z dôvodu sporov o frekvencie
* frekvencie zdedilo: Rádio Vlna
Rádio Mária 7. 4. 1993 30. 11. 1994 Rádio Lumen
Rádio Zóna / Rádio Ragtime

(06:00-15:00 / 15:00-03:00)

1. 5. 1993 1. 3. 1995 Rádio Ragtime (24h) 1. 3. 1995 30. 9. 1999 * frekvenciu zdedilo: Rádio B1
Rádio Family 25. 6. 1993 09 / 1995 * frekvencie zdedilo: Rádio Twist
Top Rádio 27. 11. 1993 1. 12. 2002 Okey Top Rádio 2. 12. 2002 11 / 2005 * od 2. 12. 2002 začlenené pod Rádio Okey
a fungujúce ako košické štúdio
* frekvenciu zdedilo: Rádio Okey
Rádio T 1. 12. 1993 1995 Rádio Forte 1995 31. 10. 2002 * frekvencie zdedili: Rádio Naj, Rádio Expres, Rádio Lumen
Rádio Flash 3. 12. 1993 29. 12. 2005 [6] * frekvencie zdedili: Rádio Okey, Rádio Košice
Rádio Kiks 6. 12. 1993 31. 10. 2005 Rádio Kiss
N Rádio 11. 12. 1993 6. 11. 2007 * frekvenciu zdedilo: Rádio Okey
Rádio Nitra 30. 12. 1993 1. 10. 1998 Rádio Hviezda FM 2. 10. 1998 20. 4. 2004 * frekvenciu zdedilo: Rádio Hey!
Rádio Local FM 19. 2. 1994 7. 10. 2000
Rádio Rebeca 21. 6. 1994 15. 10. 2003 Rádio Rebbeca 5. 11. 2004 1. 2. 2006 * frekvencie zdedilo: Rádio Rebeca B1
Rádio HiT 13. 12. 1994 11 / 1996 * frekvenciu zdedilo: Rádio Lumen
Rádio Star 7 / 1995 6 / 1996 * frekvenciu zdedilo: Rádio Expres
Rádio City 2. 2. 1995 16. 10. 1997 Rádio Žilina 17. 10. 1997 23. 6. 2002 * frekvenciu zdedilo: Rádio Zet[7]
Rádio Koliba 1. 4. 1997 28. 2. 2001 Rádio Okey[8] 1. 3. 2001 12. 12. 2009 * frekvencie zdedilo: Europa 2[9]
Rádio Dúha 8. 8. 1997 26. 3. 2008 * frekvencie zdedili: Fun Rádio, Rádio Hornet
Rádio Východ 18. 9. 1997 30. 4. 2002 Rádio Východ B1 1. 5. 2002 8. 5. 2006 * frekvencie zdedilo: Jemné Melódie
Rádio Adut 1. 3. 1998 10 / 2003 Rádio G3 10 / 2003 28. 2. 2011 * frekvencie zdedilo: Záhorácke Rádio
Rádio Alt 20. 12. 1998 1999 Rádio Hit FM 1999 6. 3. 2014 * frekvencie zdedilo: Rádio One Rock
Rádio B1 1. 10. 1999 8. 5. 2006 Jemné Melódie
Rádio Max 15. 11. 1999 1. 3. 2019 * frekvencie zdedili: Rádio Devín, Rádio Viva (2017)
Rádio Zet 12. 8. 2002 15. 3. 2012 Rádio Sever 1. 3. 2013 28. 9. 2015 * frekvenciu zdedilo: Rádio_FM
Rádio Naj 22. 2. 2003 1. 2. 2006 Rádio Naj B1 1. 2. 2006 8. 5. 2006 * frekvencie zdedilo: Jemné Melódie
Rádio Fajn 1. 6. 2004 9. 1. 2008 [10] * frekvenciu zdedilo: Best FM
Rádio RTI (Radio Tatras International) 26. 1. 2005 25. 1. 2009 * frekvencie zdedilo: Rádio Hey!
Rádio Go DeeJay 23. 4. 2005 4. 6. 2012 Rádio Melody FM 4. 6. 2012 4. 11. 2012 * medzi 5. 11. 2012 a 30. 6. 2013
vysielalo na frekvenciách Best FM
* frekvencie zdedilo: Šláger Rádio
Rádio Hey! 15. 7. 2005 1. 9. 2012 Anténa hitrádio 2. 9. 2012 1. 10. 2014 * frekvencie zdedilo: Rádio Anténa Rock
Rádio Rebeca B1 1. 2. 2006 8. 5. 2006 Jemné Melódie
Rádio One 13. 5. 2006 1. 11. 2019 * frekvencie zdedili: Rádio Beta, Rádio Wow, Rádio Expres
Rádio Hornet 5/2006 2. 2. 2012 Rádio Šport 2. 2. 2012 31. 1. 2020 * frekvencie zdedili: Rádio Goldies, Rádio Košice, Rádio Šírava
Rádio Tour 20. 8. 2007 31. 7. 2011 * frekvenciu zdedilo: Rádio Šport
Rádio Yes 20. 12. 2007 13. 4. 2020 Rádio Topoľčany
Rádio Prešov 13. 5. 2008 31. 5. 2016 Sky Rádio
Rádio Metropola 3. 7. 2008 30. 4. 2010 Rádio Aligator 1. 5. 2010 1. 4. 2019 * frekvencie zdedilo: Rádio The End
L-Rádio 1. 10. 2009 2. 9. 2014 Rádio Liptov
Dobré Rádio 11. 1. 2011 12. 7. 2015 * frekvencie zdedilo: Sky Rádio
Rádio Rock 20. 5. 2011 30. 3. 2014 Rádio One Retro 31. 3. 2014 1. 11. 2019 * frekvencie zdedili: BB FM Rádio, Rádio Košice
Superádio 1. 1. 2012 16. 2. 2014 Rádio Viva Metropol 17. 2. 2014 5. 6. 2017 * frekvencie zdedilo: Rádio Viva (2017)
Rocková republika 31. 12. 2012 14. 5. 2017 Rádio Aktual 15. 5. 2017 1. 6. 2018[11] * frekvencie zdedilo: Rádio Jazz
Šláger Rádio 1. 7. 2013 1. 9. 2016 Rádio Go DeeJay /
Rádio Wow
1. 9. 2016 28. 2. 2018 * frekvencie zdedilo: Rádio Muzika
Rádio Jazz 1. 6. 2018 27. 3. 2020

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]