Salamanca (mesto v Španielsku)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Salamanca
mesto
Salamanca
Vlajka
Erb
Štát Španielsko Španielsko
Región Kastília-León
Nadmorská výška 802 m n. m.
Súradnice 40°58′00″S 5°40′00″Z / 40,96667°S 5,66667°Z / 40.96667; -5.66667
Rozloha 38,6 km² (3 860 ha)
Obyvateľstvo 155 619 (2009)
Primátor Julián Lanzarote Sastre
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
Lokalita svetového dedičstva UNESCO
Názov Old City of Salamanca
Typ pamiatky kultúrna pamiatka
Rok zápisu
(č. zasadnutia)
1988 (#12)
Číslo 381
Región Európa a Severná Amerika
Kritériá i, ii, iv
Poloha mesta v rámci Španielska
Poloha mesta v rámci Španielska
Wikimedia Commons: Salamanca
Webová stránka: http://www.aytosalamanca.es/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Salamanca (latinsky Salmantica; francúzsky Salamanque) je univerzitné mesto v Španielsku. Je hlavným mestom rovnomennej provincie a súčasťou autonómneho spoločenstva Kastília-León. Leží približne 200 km západne od Madridu na rieke Tormes. Žije tu približne 160 000 obyvateľov. Dnes je kultúrnym a turistickým centrom, najväčší rozkvet však zažila v 16. storočí.

Dejiny, kultúra a univerzita[upraviť | upraviť zdroj]

Univerzita Salamanca

Mesto bolo založené v dobe Rímskej ríše; vtedy sa nazývalo Salmantica či Helmantica. Postupne sa vyvinulo na dôležitú obchodnú križovatku. Od roku 589 tu sídlilo biskupstvo. Medzi rokmi 712 a 939 bola pod nadvládou Maurov. Po znovudobytí, najmä v 11. storočí, sa sem sťahovalo nové obyvateľstvo z mnohých častí polostrova.

V roku 1218 bola výnosom Alfonza IX. zriadená miestna univerzita, ktorá je jednou z najstarších v Európe a najstaršou funkčnou univerzitou v Španielsku (o niečo staršia univerzita v Palencii fungovala necelé polstoročie). S univerzitou sú spojené osobnosti ako Antonio de Nebrija, Luis de León, Francisco de Vitoria, Miguel de Unamuno (rektor na začiatku 20. storočia) a ďalší. Medzi študentmi bol i Ján z Kríža, Hernando Cortés, než odišiel dobývať Mexiko, a na svoju cestu sa tu pripravoval i Krištof Kolumbus.

Najväčší rozkvet mesto dosiahlo v 16. storočí, kedy bol postavený aj miestny chrám a kláštor svätého Štefana (San Esteban). Vedy prežila najslávnejšie obdobie miestna univerzita, na ktorej sa približne v roku 1580 ročne zapisovalo 6 500 študentov; v celom meste žilo 24 000 ľudí. V 17. storočí však, rovnako ako v celej Starej Kastílii, nastal citeľný úpadok. Počas tejto doby bolo však vybudované o. i. monumentálne námestie Plaza Mayor.

V bitke pri Salamance v roku 1812 porazila britsko-portugalská aliancia francúzske vojsko. Počas represií sprevádzajúcich reštauráciu absolutizmu bola univerzita zatvorená a po znovuotvorení už nedosiahla svoje výsadné postavenie; podobne samotná Salamanca sa pri územnej reforme v roku 1833 stala radovým provinčným mestom. V roku 1877 dorazila do mesta železnica.

Počas občianskej vojny bolo mesto oporným bodom frankistov. Dodnes tu sídli Archív španielskej občianskej vojny.

Historické centrum mesta patrí od roku 1985 k pamiatkam Svetového dedičstva UNESCO. V roku 2002 získalo mesto titul Európske hlavné mesto kultúry. Salamanca sa ako jedno z nemnohých väčších španielskych miest potýka s úbytkom a najmä starnutím obyvateľstva.

Výuka španielčiny[upraviť | upraviť zdroj]

Oblasť Kastília-León, v ktorej mesto leží je známa tým, že je kolískou španielčiny. Aj v súčasnosti je tu počuť najčistejšiu španielčinu takmer bez prízvuku, čo využívajú jazykové školy.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Salamanca je odkázaná najmä na cestnú dopravu. Rýchlostné komunikácie (autovías) vedú v smeroch do miest Ávila, Valladolid, Zamora, Cáceres a na hranicu s Portugalskom. Železnice boli značne zredukované: po zrušení železnice v trase Vía de La Plata a odbočky na Porto zostali trate na Madrid a Medinu del Campo, obsluhované najmä regionálnymi vlakmi, a trať do portugalskej Guardy s jedným spojom denne. Význam miestneho letiska je len okrajový. Mestskú dopravu zaisťujú len autobusy.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Baroková Plaza Mayor

Partnerské mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Salamanca na českej Wikipédii.