Středolabská niva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Středolabská niva
geomorfologický okrsok
Labe a Kamenný most v Nymburku
Štát Česko Česko
Nadradená
jednotka
Nymburská kotlina
Susedné
jednotky
Sadská rovina
Milovická tabule
Poděbradská rovina
Kolínská tabule
Labsko-vltavská niva
Staroboleslavská rovina
Rozloha 54,6 km² (5 460 ha)
Geologické zloženie sedimenty
Česko: Středolabská niva
Středolabská niva
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Súradnice: 50°10′00″S 15°05′17″V / 50,1667617°S 15,0880439°V / 50.1667617; 15.0880439

Středolabská niva je geomorfologický okrsok v strednej a juhovýchodnej časti Nymburskej kotliny, ležiaci v okresoch Nymburk a Kolín.

Poloha a sídla[upraviť | upraviť zdroj]

Labe v Poděbradoch
Sútok Labe s Cidlinou

Územie okrsku pretína Nymburskú kotlinu úzkym pásom pozdĺž rieky Labe, zhruba od Lysej nad Labem na západe, cez Nymburk, kde sa stáča na juhovýchod, ďalej cez Poděbrady, až ku Kolínu.

Charakteristika územia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to náplavová rovina okolo Labe, holocenna fluviálna akumulačná rovina s početnými opustenými korytami niekdajších nivných meandrov a zákrut, vzniknutých najmä pri regulácii labského koryta pre vodnú dopravu. V nive sú miestami ostrovčeky najnižšej terasy z Würmu 2, ležiace v inundačnom území. Je tu aluviálna biota. Okrsok zahŕňa chránené územia Libický luh, Mydlovarský luh, Tonice-Bezedná, Veltrubský luh a Vrť.[1]

Geomorfologické členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Okrsok Středolabská niva (podľa značenia Jaromíra Demka VIB-3A-5) patrí do celku Středolabská tabule a podcelku Nymburská kotlina.

Podrobnejšie členenie Balatku a Kalvodu[2], ktoré triedia na úrovni podokrskov a častí, okrsok Středolabská niva nepozná. Uvádza iba 3 iné okrsky Nymburskej kotliny (Sadská rovina, Milovická tabule a Ovčárská pahorkatina).

Niva susedí s ďalšími okrskami Středolabskej tabule: Staroboleslavská rovina a Labsko-vltavská niva na západe, Milovická tabule na severe, Poděbradská rovina na východe, Sadská rovina na juhu a Kolínská tabule na juhovýchode.[1]

Kompletné geomorfologické členenie celej Středolabskej tabule uvádza nasledujúca tabuľka:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektív. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno : AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9.
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha : Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Středolabská niva na českej Wikipédii.