Vojkovická rovina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vojkovická rovina
geomorfologický okrsok
Prírodná rezervácia Dřínovská stráň
Štát Česko Česko
Nadradená
jednotka
Mělnická kotlina
Susedné
jednotky
Labsko-vltavská niva
Kostelecká rovina
Kojetická pahorkatina
Najvyšší bod Dřínov
 - výška 247 m n. m.
Rozloha 65,5 km² (6 550 ha)
Geologické zloženie sedimenty, slieňovec,
viate piesky
Česko: Vojkovická rovina
Vojkovická rovina
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Súradnice: 50°16′37″S 14°24′46″V / 50,2769058°S 14,4128081°V / 50.2769058; 14.4128081

Vojkovická rovina je geomorfologický okrsok v severozápadnej časti Mělnickej kotliny, ležiaci v okresoch Mělník a Praha-východ v Stredočeskom kraji. Najvyšší bod územia je vrch Dřínov (247 m n. m.).

Poloha a sídla[upraviť | upraviť zdroj]

Územie okrsku sa nachádza medzi mestami Kralupy nad Vltavou (na juhozápade) a Neratovice (na juhovýchode). Severná hranica vedie cez obce Vojkovice, Zálezlice a Obříství, južná hranica cez obce Úžice a Veliká Ves. Úplne vnútri okrsku je mesto Veltrusy a väčšie obce Dřínov, Chlumín a Zlosyň.[1]

Charakteristika územia[upraviť | upraviť zdroj]

Rovina od Kopča, vzadu vrch Dřínov

Je to rovina na pravom brehu dolnej Vltavy a ľavom brehu Labe medzi Kralupami nad Vltavou a Neratovicami, akumulačný povrch stredopleistocénnych (riských) a mladopleistocénnych (würmských) terás (miestami s pokryvmi viatych pieskov) a rozsiahly mladopleistocénny kryopediment na sedimentoch spodnoturónskeho bělohorského súvrstvia (okolie svedeckého vrchu Dřínov a slieňovcových vyvýšenín). Sú tu rozsiahle pieskovne (čiastočne zavážané odpadom) a navážky (kaučukáreň pri Kralupoch nad Vltavou). Okrsok zahŕňa chránené územia Dřínovská stráň a Netřebská slaniska.[2]

Geomorfologické členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Okrsok Vojkovická rovina (podľa značenia Jaromíra Demka VIB-3C-5) patrí do celku Středolabská tabule a podcelku Mělnická kotlina.

Podrobnejšie členenie Balatku a Kalvodu[3], ktoré triedia na úrovni podokrskov a častí, okrsok Vojkovická rovina nepozná, uvádza len 3 iné okrsky Mělnickej kotliny (Lužecká kotlina, Staroboleslavská kotlina a Všetatská pahorkatina).

Vojkovická rovina susedí s ďalšími okrskami Středolabskej tabule: Labsko-vltavská niva na západe, severe a východe, Kostelecká rovina na juhovýchode a Kojetická pahorkatina na juhu.[2]

Kompletné geomorfologické členenie celej Středolabskej tabule uvádza nasledujúca tabuľka:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vojkovická rovina na Mapy.cz
  2. a b DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektív. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno : AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9.
  3. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha : Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vojkovická rovina na českej Wikipédii.