Staroboleslavská rovina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Staroboleslavská rovina
geomorfologický okrsok
Prírodná pamiatka Hrbáčkovy tůně
Štát Česko Česko
Nadradená
jednotka
Mělnická kotlina
Susedné
jednotky
Všetatská pahorkatina
Labsko-vltavská niva
Milovická tabule
Středolabská niva
Jizerská tabule
Rozloha 109,4 km² (10 940 ha)
Geologické zloženie slieňovec, viate piesky
Česko: Staroboleslavská rovina
Staroboleslavská rovina
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Súradnice: 50°12′52″S 14°41′49″V / 50,2145347°S 14,6970325°V / 50.2145347; 14.6970325

Staroboleslavská rovina je geomorfologický okrsok v strednej a východnej časti Mělníckej kotliny, ležiaci v okresoch Mělník, Praha-východ, Mladá Boleslav a Nymburk v Stredočeskom kraji.

Poloha a sídla[upraviť | upraviť zdroj]

Pás okrsku sa nachádza medzi mestami Mělník na severozápade a Lysou nad Labem na juhovýchode. Pri juhozápadnej hranici sú Neratovice a Brandýs nad Labem, pri severovýchodnej hranici Předměřice nad Jizerou. Úplne vnútri územia je bývalé mesto Stará Boleslav a väčšie obce Tišice a Dřísy.[1]

Charakteristika územia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to fluviálna akumulačná rovina na pravom brehu Labe medzi Lysou nad Labem a sútokom s Vltavou s plošinami nižších stredopleistocénnych (Ris 2) a mladopleistocénnych terás (würm), miestami s pokryvom, návejmi a presypmi viatych pieskov. Podložie tvoria turónske slieňovce a piesčité slieňovce. Na povrchu würmských terás sú opustené korytá. Pri najspodnejšej Jizere mohutné akumulácie ríšskych a würmských terás (s vloženými terasami) zatlačili Labe na južný okraj údolia. Rovina je zalesnená z 50% prevažne borovicovými porastami, miestami s prímesou dubu alebo smreka, fragmentami dúbrav. Pri Sojoviciach na dolnej Jizere sa vykonáva zachytávanie riečnej vody a umelá infiltrácia (Káranská vodáreň). Sú tu pieskovne. Pri Jizere a miestami pri Labe sú početné rekreačné chaty. Okrsok zahŕňa chránené územia Všetatská černava, Černý orel, Písčina u Tišic, Hrbáčkovy tůně (časť).[2]

Geomorfologické členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Okrsok Staroboleslavská rovina (podľa značenia Jaromíra Demka VIB-3C-2) patrí do celku Středolabská tabule a podcelku Mělnická kotlina.

Členenie Balatku a Kalvodu[3] neuvádza okrsok Staroboleslavská rovina, ale Staroboleslavská kotlina, ktorý je územne rozsiahlejší, a člení sa na podokrsky Kostelecká kotlina a Dříská kotlina.

Demková Staroboleslavská rovina susedí s ďalšími okrskami Středolabskej tabule (Všetatská pahorkatina na severozápade, Labsko-vltavská niva na západe až juhu, Milovická tabule a Středolabská niva na juhovýchode) a s celkom Jizerská tabule na severe až východe.[2]

Kompletné geomorfologické členenie celej Středolabskej tabule uvádza nasledujúca tabuľka:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Staroboleslavská rovina na Mapy.cz
  2. a b DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektív. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno : AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9.
  3. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha : Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Staroboleslavská rovina na českej Wikipédii.