Zoznam štartovacích rámp na Cape Canaveral a ostrove Merritt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dva kozmodrómy tesne vedľa seba na ostrove Merritt a Cape Canaveral. Kennedyho vesmírne stredisko (zobrazené bielou) a Základňa vesmírnych síl Cape Canaveral (zelenou)
Mapa štartovacích komplexov na ostrove Merritt a Cape Canaveral

Cape Canaveral a priľahlý ostrov Merritt, blízko pobrežia Floridy, je domovom dvoch kozmodrómov, jedného civilného a jedného vojenského, na ktorých sa nachádza niekoľko štartovacích komplexov pre rakety.

Kennedyho vesmírne stredisko[upraviť | upraviť zdroj]

Kennedyho vesmírne stredisko má jeden aktívny štartovací komplex s dvoma odpaľovacími rampami. Z tohto komplexu štartovali rakety Saturn V, všetky pilotované lety na Skylab, Apollo-Sojuz a všetky štarty Space Shuttle. V súčasnosti využíva rampu 39A spoločnosť SpaceX na štarty rakiet Falcon 9 Block 5 a Falcon Heavy. Rampu 39B používa NASA pre svoju superťažkú nosnú raketu Space Launch System. Aktívne rampy a nosiče sú vyznačené tučne.

Cape Canaveral Space Force Station[upraviť | upraviť zdroj]

Letecký pohľad na štartovacie rampy na Cape Canaveral

Cape Canaveral Space Force Station (CCSFS) bolo miesto štartov všetkých pilotovaných letov pred misiou Apollo 8 programu Apollo, ako aj mnohých iných dôležitých letov Ministerstva obrany (DoD) a NASA. Pre Ministerstvo obrany hralo druhú úlohu po základni Vandenberg Space Force Base v Kalifornii, ale stále odtiaľ štartovali mnohé kozmické sondy NASA, ako aj tých letov, ktoré ako nosiče použili nosiče United States Air Force. Aktívne rampy a nosiče sú vyznačené tučne.

Podporu letov pre CCSFS poskytuje aj neďaleká Patrickova základňa vesmírnych síl (Patrick Space Force Base).

Iné[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]