Zoznam slovenských majstrov sveta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam slovenských majstrov sveta je prehľad slovenských športovcov, ktorí získali zlatú medailu na majstrovstvách sveta v rôznych športových odvetviach či už ako reprezentanti bývalého Česko-Slovenska v rokoch 19181992 alebo ako reprezentanti samostatnej Slovenska od roku 1993.

História[upraviť | upraviť kód]

Prvou slovenskou športovkyňou, ktorá získala titul majsterky sveta sa stala v roku 1938 športová gymnastka Matylda Pálfyová [1], členka víťazného družstva Česko-Slovenska. Trikrát vybojovali svetové prvenstvo Slovenský športovec storočia krasokorčuliar Ondrej Nepela a Anton Tkáč v cyklistickom šprinte. V ére spoločného štátu sa mohli pýšiť titulom svetového šampióna v individuálnych športoch kanoista Attila Szabó, zápasník Jozef Lohyňa a atlét Imrich Bugár. Stolný tenista František Tokár sa podieľal ako člen družstva Česko-Slovenska na zisku štyroch titulov, piaty pridal vo štvorhre. Druhou slovenskou majsterkou sveta sa stala v roku 1966 Marianna Némethová-Krajčírová [2], dlhoročná česko-slovenská gymnastická „dvojka“ za najväčšou hviezdou 60. rokov 20. storočia Věrou Čáslavskou.

Slováci sa podieľali tiež na úspechoch v kolektívnych športoch. Ladislav Troják, prvý Slovák v česko-slovenskej hokejovej reprezentácii získal zlato na MS 1947. Legendárny brankár Vladimír Dzurilla sa stal trojnásobným majstrom sveta, dva tituly získali bratia Marián Šťastný a Peter Šťastný a košický kanonier Vincent Lukáč. Posledný titul získala čs. reprezentácia v roku 1985, kapitánom mužstva bol Dárius Rusnák. Bohumil Golian bol dvakrát členom tímu volejbalistov, ktorý vybojoval svetové prvenstvo. Zlatými medailami ovenčili kvarteto hádzanárov v čele s Antonom Frolom na MS 1967 [3].

V ére samostatnosti patria dlhodobo k najúspešnejším športom rýchlostná kanoistika, vodný slalom, športová streľba, z neolympijských športov vynikajú nohejbal, hokejbal, kulturistika, fitnes či zjazd na divokej vode. V prvých rokoch samostatnosti patrila k najusilovnejším zberateľom medailí plavkyňa Martina Moravcová. Peter Sagan sa stal prvým cyklistom v histórii MS, ktorý získal tri tituly za sebou. Rovnako tri dúhové tričká majstra sveta vlastní Peter Velits z tímovej časovky. Chodec Matej Tóth bol prvým atletickým majstrom sveta v ére samostatnosti. Dvojica Vladimír Vala/Jaroslav Slúčik vybojovala 11 titulov svetových šampiónov v zjazde na divokej vode. Rok 2019 priniesol historické zápisy v zimných športoch, biatlonistka Anastasia Kuzminová korunovala svoju kariéru ziskom titulu majsterky sveta a Petra Vlhová sa stala svetovou šampiónkou v obrovskom slalome.

Z hľadiska kolektívov bol najúspešnejší rok 2002, hokejisti získali titul majstrov sveta v Göteborgu a tenistky vyhrali Pohár Federácie. Výnimočnou sériou deviatich titulov sa môže pochváliť hliadka 3×C-1 v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš.

Majstri sveta v olympijských športoch[upraviť | upraviť kód]

Jednotlivci[upraviť | upraviť kód]

Atletika

Plávanie

Cestná cyklistika

Dráhová cyklistika

Kanoistika

Vodný slalom

Zápasenie

Vzpieranie

Zjazdové lyžovanie

Športová streľba

Tenis

Stolný tenis

Krasokorčuľovanie

Biatlon

Družstvá, štafety[upraviť | upraviť kód]

Gymnastika

Kanoistika

Vodný slalom

Cestná cyklistika

  • 2012 zlato, 2013 zlato, 2014 zlato Peter Velits, Omega Pharma–Quick-Step, BMC Racing Team, tímová časovka

Tenis (Fed cup)

Tenis (Hopmanov pohár)

Tenis (Svetový pohár družstiev)

Stolný tenis

Športová streľba

  • 1987 zlato Ján Kermiet, bežiaci terč, člen družstva Česko-Slovenska

Kolektívne športy[upraviť | upraviť kód]

Ľadový hokej

Volejbal

Hádzaná

Majstri sveta v neolympijských športoch a disciplínach[upraviť | upraviť kód]

Jednotlivci[upraviť | upraviť kód]

Box

Cyklokros

Cyklotrial [4]

  • Med 1.png Gabriela Daníková, 1993, 1994, 1995, 1998, 1999, 2000, 2001
  • 2002 Med 1.png Janka Kucová
  • 1998 Med 1.png Štefan Pčola
  • 2001 Med 1.png Peter Barták
  • 2003 Med 1.png Ján Šidlík
  • 2006 Med 1.png Peter Muziga
  • 2011 Med 1.png Ján Kočiš
  • 2013 zlato, 2014 zlato Tatiana Janíčková, trial

Zjazd na divokej vode

Jachting

Akvatlon

Kulturistika

Fitness

Silový trojboj

Aerobik

Karate

Kickbox

Pretláčanie rukou

Nohejbal

Motocyklový šport

Kolky

Presná orientácia

  • 2016 zlato Marián Mikluš, Dušan Furucz, Ján Furucz [8]
  • 2017 zlato Ján Furucz

Orientačná cyklistika

Rádio orientačný beh

  • 1994 zlato Peter Jurčík
  • 1997 zlato Ľubica Toporová
  • 2008 zlato Peter Viskup, 144 MHz

Letný biatlon

Lyžovanie na tráve

Vodné lyžovanie za vlekom

Wakeskate

  • zlato Zuzana Vráblová

Vodný motorizmus

  • zlato Marián Jung, 1998 kategória OSY-400, 2009, 2011, 2012, 2014, 2015, 2018 Formula 500

Športový rybolov

Družstvá[upraviť | upraviť kód]

Zjazd na divokej vode

Parašutizmus

Letecká akrobacia

Kolky

Motocyklový šport (Medzinárodná šesťdňová - MS družstiev)

Nohejbal

  • 1994 zlato Slovensko Slovensko (Ladislav Ivanecký, Ladislav Bertko, Jaroslav Žigala, Jaroslav Gabriš, Štefan Forrai), trojice
  • 1996 zlato Slovensko Slovensko (Ivanecký, Bertko, Patrik Perun), dvojice
  • 2000 zlato Slovensko Slovensko (P.Perun, Forrai, Marek Novosad), dvojice
  • 2000 zlato Slovensko Slovensko (Novosad, P. Perun, Martin Perun, Richard Makara, Ján Chovan), trojice
  • 2002 zlato Slovensko Slovensko (Patrik Perun, Martin Perun, Richard Makara, Ján Chovan, Štefan Forrai), trojice
  • 2004 zlato Slovensko Slovensko (P. Perun, M. Perun, Makara, Ján Brutovský, Chovan), trojice
  • 2006 zlato Slovensko Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský), dvojice
  • 2006 zlato Slovensko Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský, Makara, Ižol), trojice
  • 2008 zlato Slovensko Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský, Makara, Ižol), trojice
  • 2014 zlato Slovensko Slovensko (P. Perun, Ladislav Stupák, Brutovský), dvojice
  • 2014 zlato Slovensko Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský, Makara, Milan Černota), trojice
  • 2016 zlato Slovensko Slovensko (Brutovský, Ladislav Stupák, Ján Kilík), dvojice

Nohejbal (ženy)

  • zlato Slovensko Slovensko, dvojice 2000, 2002, 2004, 2008 / trojice 2000, 2002, 2004, 2006, 2012

Hokejbal

Rádio orientačný beh

  • 1994 zlato Peter Jurčík, Ján Košut, Miroslav Oravec, družstvo Slovenska
  • 2002 zlato Peter Viskup, Ján Košut, Vít Pospíšil, družstvo Slovenska

Športový rybolov

  • 2004 zlato Jozef Čanda, Miloš Bodnár, Peter Bienek, Ján Bartko, lov rýb udicou - umelá muška
  • 2013 zlato Ján Mészáros, Rastislav Náhlik, Pavol Konkoľ, Karol Michalik, rybolovná technika

Víťazi Svetových hier[upraviť | upraviť kód]

Svetové hry sú medzinárodné multi-športové podujatie, usporadúvané každé štyri roky v neolympijských športoch.

Pozri aj: Svetové hry

Zlatí medailisti zo Slovenska

Majstri sveta juniorov a do 23 rokov[upraviť | upraviť kód]

Atletika

Beh do vrchu

Cyklistika

Cyklokros

Kanoistika

Vodný slalom

Box

Džudo

Zápasenie

Skoky na lyžiach

Zjazdové lyžovanie

Športová streľba

Tenis

Šach

Najúspešnejší Slováci na MS[upraviť | upraviť kód]

Najviac medailí v olympijských športoch celkom

Meno Šport Roky zlato striebro bronz
Michal Martikán vodný slalom 1997 – 2019
15
3
5
Erik Vlček kanoistika 2001 – 2019
10
3
4
Alexander Slafkovský vodný slalom 2003 – 2019
10
2
0
Matej Beňuš vodný slalom 2009 – 2019
9
0
1
Michal Riszdorfer kanoistika 1998 – 2009
8
3
3
Martina Moravcová plávanie 1998 – 2006
7
8
7
Peter Hochschorner/Pavol Hochschorner vodný slalom 2002 – 2014
6
4
4
Richard Riszdorfer kanoistika 2002 – 2009
6
2
3
František Tokár stolný tenis 1947 – 1957
5
2
3

Najviac individuálnych medailí v olympijských športoch

Meno Šport Roky zlato striebro bronz
Martina Moravcová plávanie 1998 – 2006
7
8
7
Peter Hochschorner/Pavol Hochschorner vodný slalom 2002 – 2014
5
0
2
Michal Martikán vodný slalom 1997 – 2019
4
3
4
Ondrej Nepela krasokorčuľovanie 1969 – 1973
3
2
0
Zuzana Rehák-Štefečeková športová streľba 2010 – 2018
3
1
2
Erik Varga športová streľba 2014 – 2018
3
1
0
Anton Tkáč cyklistika 1970 – 1978
3
0
1
Peter Sagan cyklistika 2015 – 2017
3
0
0

Najviac medailí v kolektívnych olympijských športoch

Meno Šport Roky zlato striebro bronz
Vladimír Dzurilla ľadový hokej 1961 – 1977
3
3
3
Marián Šťastný ľadový hokej 1975 – 1979
2
3
0
Peter Šťastný ľadový hokej 1976 – 1979
2
2
0
Vincent Lukáč ľadový hokej 1977 – 1985
2
2
0
Bohumil Golian volejbal 1956 – 1966
2
2
0

Najviac medailí v neolympijských športoch

Meno Šport Roky zlato striebro bronz
Ján Germánus pretláčanie rukou 1994 – 2008
14
3
0
Vladimír Vala zjazd na divokej vode 1989 – 2010
10
6
3
Lucia Debnárová pretláčanie rukou 2007 – 2018
10
6
2
Jaroslav Slúčik zjazd na divokej vode 1993 – 2010
10
5
3
Jana Purdjaková kulturistika 2000 – 2014
10
3
0
Gabriela Daníková cyklotrial 1992 – 2001
7
1
0
Igor Kočiš kulturistika 2001 – 2012
6
2
0
Snežana Babajevová pretláčanie rukou 2011 – 2019
5
5
1
Ľubomír Jagnešák pretláčanie rukou 2006 – 2011
5
5
0
Ján Šutek/Štefan Grega zjazd na divokej vode 1996 – 2010
4
4
5
Eva Svjanteková silový trojboj 1999 – 2008
4
2
4
Peter Šoška zjazd na divokej vode 2000 – 2010
4
1
4
Richard Varga akvatlon 2010 – 2016
4
1
0
Martin Otčenáš letný biatlon 2015 – 2019
4
0
0

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Referencie[upraviť | upraviť kód]