Male

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Male
(މާލެ)
Hlavné mesto
Male z vtáčej perspektívy
Štát Maldivy Maldivy
Nadmorská výška m n. m.
Súradnice 4°10′30″S 73°30′32″V / 4,17500°S 73,50889°V / 4.17500; 73.50889
Rozloha 5,789 km² (579 ha)
Obyvateľstvo 123 400 (2010)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Male (Jazyk Dhivehi: މާލެ) (alebo Malé) je hlavné mesto Maldív. Nachádza sa na ostrove Malé na atole Severný Mále. Ostrov má dĺžku 1,7 km a šírku 1 km, žije tu viac ako 123-tisíc obyvateľov, pričom je to najhustejšie zaľudnené mesto na svete a prakticky celý ostrov je urbanizovaný. Skoro tretina populácie Maldív žije v hlavnom meste.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Malé založili Portugalci na svojich obchodných cestách v 16. storočí[1], avšak ostrov Malé je už viac než 800 rokov centrom Maldív ako ostrov, na ktorom sídlil kráľ. Kráľovský palác (Gan'duvaru) bol zničený spolu s malebnými pevnosťami (kotte) a baštami (buruzu), keď bolo mesto prestavané počas vlády prezidenta Ibrahima Nasira po zrušení monarchie koncom 70. rokov minulého storočia.

V poslednom storočí prudko narástol počet obyvateľov ostrova a tak musel byť umelo zväčšený. Takto sa ostrov zväčšil o asi štvrtinu svojej pôvodnej veľkosti. Počet obyvateľov dnes ovplyvňuje aj stavebný zákon, ktorý zakazuje výstavbu budov vyšších ako minaretu hlavnej mešity.

26. decembra 2004 bolo Malé poničené vlnou cunami, ktorá vznikla po zemetrasení na západnom pobreží Sumatry. Vtedy zaliali vody Indického oceánu dve tretiny mesta. Zemetrasenie a záplavová vlna zabili cez 220 000 ľudí (údaj o počte obetí sa týka celého pobrežia Indického oceánu, vrátane Maldív).

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov Malé je geograficky súčasťou atolu Káfu, pričom sa nachádza na jeho južnom okraji. Administratívne nie je jeho súčasťou. Súčasťou mesta Malé sú štyri ostrovy: Malé (hlavný ostrov), Villingili, Hulhumalé (umelý ostrov), a Hululé (letištný ostrov). Malé sa nachádza na 4°10' severnej šírky a 73°30' východnej dĺžky (4,1667; 73,5). [2]

Komerčný prístav je na ostrove Malé. Je centrom obchodných a komerčných aktivít v krajine. Veľa vládnych budov a budov agentúr je orientovaných smerom k moru (čo pri veľkosti ostrova nie je vôbec zázrak). Voda na ostrove sa získava odsoľovaním podzemnej vody, ktorá sa čerpá z 50 m hlbokých studní. Odpadová voda sa vypúšťa do mora. Pevný odpad sa nakladá na lode a používa sa na vyplnenie lagúny (momentálne lagúny pri ostrove Tilafusi). Ostrov Hululé, kde sa nachádza medzinárodné letisko Malé, bol zväčšený rovnakým spôsobom. Úpravou (asanáciou) krajiny sa zväčšil aj prístav.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Male

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]