Manila

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Manila
hlavné mesto
Manila v noci
Vlajka
Erb
Prezývka: Pearl of the Orient
Štát Filipíny Filipíny
Nadmorská výška 16 m n. m.
Súradnice 14°35′S 120°58′V / 14,583°S 120,967°V / 14.583; 120.967
Rozloha 38,55 km² (3 855 ha)
Obyvateľstvo 1 780 148 (2015)
 - okresu 12 877 253
Hustota 46 177,64 obyv./km²
Časové pásmo UTC +8
Poloha mesta na mape Filipín
Poloha mesta na mape Filipín
Poloha mesta v rámci regiónu
Poloha mesta v rámci regiónu
Wikimedia Commons: Manila
Webová stránka: http://www.manila.gov.ph
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Manila je hlavné mesto Filipín.

Poloha mesta a prírodné podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Manila sa nachádza na juhozápade ostrova Luzon pri pobreží manilského zálivu na mieste, kde do neho ústi rieka Pasig. Mesto leží v priemernej nadmorskej výške iba 14 m, najvyšší bod leží vo výške 30 m n. m., najnižším bodom je hladina rieky na úrovni mora. V januári, kedy spadne priemerne 25 mm zrážok, sa teplota pohybuje okolo 28°C, v júli okolo 32° C. Najdaždivejším mesiacom v roku je august, v ktorom sa úhrn zrážok pohybuje priemerne okolo 440 mm.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pred príchodom Európanov na Filipíny sa na mieste, kde stojí dnešná Manila, nachádzala najväčšia pevnosť na ostrove Luzon. Bola osadou domorodého kmeňa Tagalog a volala sa Maynila. V roku 1571 bola dobytá španielskymi kolonizátormi, ktorí jej v tom istom roku prisúdili status administratívneho strediska Filipín. Už v roku 1585 došlo k založeniu prvej manilskej univerzity, o dvadsať rokov neskôr bola založená univerzita Santo Tomas. V rokoch 1762-1764 sa Manila dočasne nachádzala pod kontrolou Británie. V roku 1898 došlo k národnému povstaniu proti Španielom a povstalci Manilu dobyli a obsadili. 12. júna 1898 došlo k vyhláseniu nezávislosti od Španielska, čoskoro ale mesto dobyli americké vojská a zaviedli tu svoju koloniálnu správu. 10. decembra 1898 v Paríži podpísali zástupcovia Španielska a USA mierovú zmluvu a došlo k anexii Filipín Spojenými štátmi. Vo februári 1899 zlyhali rokovania v Manile medzi filipínskou vládou a veliteľom amerických vojenských síl a došlo k vypuknutiu americko-filipínskej vojny. V roku 1902 sa ostrovný štát stal americkou kolóniou a od 24. marca 1934 pridruženým štátom USA. Koncom roka 1941, počas druhej svetovej vojny, japonské letectvo vykonalo niekoľko náletov na mesto a v januári nasledujúceho roka sa americké vojská bez boja vzdali Japoncom a Manila sa stala súčasťou Japonska. V roku 1945 bolo mesto aj s pomocou miestnych partizánov oslobodené, no počas bojov bolo mesto prakticky zničené a zahynulo vyše 100 000 civilistov.

4. júla 1946 sa Manila stala hlavným mestom novo vzniknutej nezávislej Filipínskej republiky. V roku 1948 prevzalo štatút hlavného mesta 16 km vzdialené Quezon City, no v roku 1976 sa hlavným mestom stala opäť Manila. V roku 1995 sa v Manile uskutočnili Svetové dni mládeže.

Zaujímavé miesta[upraviť | upraviť zdroj]

V Manile sa nachádza veľké množstvo zaujímavých miest a historických pamiatok. Rieka Pasig rozdeľuje mesto na severnú a južnú časť, ktoré sú spojené piatimi veľkými kamennými mostami: Ayala, Del Pán, Johns, Makartur a Quezon. Na ľavom brehu rieky v centrálnej časti mesta sa nachádza štvrť Intramuros (doslova Vnútri múrov), obklopujú ju staré hradby bývalej pevnosti. Zachoval sa tu rad pamiatok: univerzita Santo Tomas, rímskokatolícka katedrála, pomníky moreplavcov pochádzajúcich zo Španielska, hrobka Apolinario Mabini a pevnosť Santiago. V tejto štvrti stojí aj múzeum, kde sú vystavené plátna filipínskych a španielskych majstrov. Na brehu rieky v oblasti San Miguel stojí palác Malacanian, sídlo prezidenta. Uprostred parku Luneta, ktorý stojí na brehu manilského zálivu, sa nachádza pomník Josého Rizala, v ulici Bonifacio Drive je pomník Andrésa Bonifacia. Výstavné vily Američanov a bohatých Filipíncov sú postavené v priľahlých mestách Quezon City a Pasay a vo štvrti Malati. Finančné a obchodné centrum Makati je najmodernejšou časťou mesta. V Manile sa nachádza aj veľké množstvo kultúrnych zariadení: Národné múzeum, Filipínska galéria a obrazová galéria v prezidentskom paláci.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Panoramatická fotografia mesta Manila
Panoramatická fotografia mesta Manila

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Manila
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Manila

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Manila na českej Wikipédii.