Udava (rieka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Udava
rieka
Štát Slovensko Slovensko
Región Prešovský
Okresy Snina, Humenné
Obce Osadné, Hostovice, Nižná Jablonka, Papín, Zubné, Adidovce, Vyšný Hrušov, Rovné, Udavské, Kochanovce
Prítoky
 - ľavostranné Nechválka, Ílovnica, Rovniansky potok
 - pravostranné Rieka, Volový potok
Prameň
 - poloha Bukovské vrchy
 - výška 690 m
Ústie Laborec
 - poloha Kochanovce
 - výška 155,4 m
 - súradnice 48°57′47″S 21°56′56″V / 48,963136°S 21,948777°V / 48.963136; 21.948777
Dĺžka 38,3 km
Rád toku VI.
Číslo hydronyma 4-30-03-1895
Poloha ústia
Poloha ústia
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Udava je riečka na severovýchode Slovenska, na území okresov Snina a Humenné.[1] Je to 38,3 km dlhý ľavostranný prítok Laborca a je tokom VI. rádu. V pramennej oblasti riečky sa nachádza Prírodná rezervácia Udava.

Pramení v Bukovských vrchoch, v podcelku Bukovce,[2] v nadmorskej výške okolo 690 m n. m. neďaleko slovensko-poľskej hranice v pralesnatej oblasti jedľobučín (PR Udava) v severozápadnom výbežku Národného parku Poloniny.

Po pribratí menšieho prítoku z lokality Balnica (548,8 m n. m.) sa stáča na juhozápad, v Bukovských vrchoch priberá ešte menší prítok zľava spod Černín (929,4 m n. m.) a Pálenický potok sprava (429,3 m n. m.) a vstupuje do Laboreckej vrchoviny pri obci Osadné. Preteká obcou, tu priberá Osadniansky potok zľava a Ščobský potok sprava a južne od obce sa koryto výraznejšie rozširuje. Ďalej tečie západným smerom až k obci Nižná Jablonka (300,1 m n. m.), pričom priberá pravostranný Krivský potok a Hrabový potok, následne ľavostranný Hostovický potok, pričom vytvára sihoť a niekoľkokrát sa vlní. Preteká obcou Nižná Jablonka, kde sprava priberá svoj najvýznamnejší prítok, Rieku a po esovitom stočení pokračuje na juh.

Opúšťa Medzilaboreckú brázdu a prerezáva sa medzi dvoma masívmi Laboreckej vrchoviny do Papínskej brázdy, pričom severne od obce Papín priberá pravostranný Hrabľovský potok a ľavostranný potok z Jenčíkovej doliny. Vzápätí preteká obcou Papín, na jej území priberá zľava dva prítoky spod Veličkovej (522,8 m n. m.) a sprava Hrabinku a bezmenný potok spod Galovej (460,6 m n. m.). Za obcou priberá sprava Holomušovský potok (Slaná), preteká obcou Zubné a zľava priberá vodnatejšiu Nechválku. Za obcou priberá Zubniansky potok a Brusný potok (208,9 m n. m.) z pravej strany a Ílovnicu z ľavej strany.

Severne od obce Adidovce vstupuje do Ondavskej vrchoviny, tok Udavy sa stáča viac k juhozápadu, sprava priberá potok stekajúci z Hlbokej debry a Svinský potok (188,3 m n. m.) a preteká okrajom obce Vyšný Hrušov (na pravom brehu), pričom sprava priberá Hrušovku. Následne tečie v blízkosti obce Rovné (na ľavom brehu), priberá ľavostranný Rovniansky potok a stáča sa na západ. Priberá ešte posledný významný prítok, Volový potok sprava a stáča sa opäť na juhozápad. Z juhu obteká obec Udavské a severne od obce Kochanovce (v blízkosti železničnej stanice) sa v nadmorskej výške 155,4 m n. m. vlieva do Laborca.[3]

Povodie Udavy podľa prítokov (v smere toku)[upraviť | upraviť zdroj]

Udava (P – pravostranný prítok, Ľ – ľavostranný prítok)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2024-01-23]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2024-01-23]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2024-01-23]. Dostupné online.