Zoznam miest vo Švajčiarsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Švajčiarske mestá podľa počtu obyvateľov.

Tento článok obsahuje zoznam miest vo Švajčiarsku. Vo Švajčiarsku sa za mesto považuje obec, ktorá má minimálne 10-tisíc obyvateľov.

Poradie Mesto Počet obyvateľov Kantón
1990 2000 Odhad 2004
1. Zürich 365 043 363 272 345 236 Zürich
2. Ženeva 171 042 177 964 178 487 Ženeva
3. Bazilej 178 428 166 558 164 964 Bazilej-mesto
4. Bern 136 338 128 634 122 304 Bern
5. Lausanne 128 112 124 914 117 389 Waadt
6. Winterthur 86 959 90 483 92 818 Zürich
7. Sankt Gallen 75 237 72 626 70 533 Sankt Gallen
8. Luzern 61 034 59 496 57 501 Luzern
9. Lugano 39 708 43 537 48 865 Tessin
10. Biel/Bienne 51 893 48 655 48 642 Bern
11. Thun 38 211 40 377 41 000 Bern
12. Köniz 37 309 37 782 37 067 Bern
13. La Chaux-de-Fonds 36 894 37 016 36 888 Neuenburg
14. Schaffhausen 34 225 33 628 33 611 Schaffhausen
15. Freiburg 36 355 35 547 32 988 Freiburg
16. Chur 32 868 32 989 32 434 Graubünden
17. Neuchâtel 33 579 32 914 31 968 Neuenburg
18. Vernier 28 482 29 559 29 930 Ženeva
19. Uster 25 182 28 571 29 463 Zürich
20. Sion 25 336 27 171 28 046 Wallis
21. Emmen 25 407 26 885 26 910 Luzern
22. Lancy 22 960 25 688 26 763 Ženeva
23. Kriens 23 079 24 742 25 193 Luzern
24. Yverdon-les-Bains 22 758 24 376 24 016 Waadt
25. Zug 21 705 22 973 23 717 Zug
26. Montreux 22 917 22 454 22 851 Waadt
27. Dübendorf 21 106 22 216 22 492 Zürich
28. Frauenfeld 20 577 21 954 22 058 Thurgau
29. Dietikon 21 152 21 353 21 886 Zürich
30. Riehen 19 914 20 370 20 583 Bazilej-mesto
31. Baar 16 147 19 407 20 534 Zug
32. Meyrin 19 519 19 548 19 735 Ženeva
33. Wädenswil 19 440 19 464 19 181 Zürich
34. Wetzikon 16 696 18 129 19 102 Zürich
35. Carouge 15 036 17 590 18 589 Ženeva
36. Reinach 17 905 18 323 18 543 Bazilej-vidiek
37. Wettingen 17 706 17 870 18 192 Aargau
38. Allschwil 18 802 18 131 18 167 Bazilej-vidiek
39. Renens 18 109 18 406 17 874 Waadt
40. Horgen 16 463 17 432 17 872 Zürich
41. Jona 15 264 16 947 17 598 Sankt Gallen
42. Kreuzlingen 17 239 17 118 17 506 Thurgau
43. Onex 15 736 16 419 17 225 Ženeva
44. Gossau 15 562 16 805 17 100 Sankt Gallen
45. Kloten 16 148 17 190 17 086 Zürich
46. Wil 16 450 16 392 16 829 Sankt Gallen
47. Muttenz 17 181 16 654 16 822 Bazilej-vidiek
48. Nyon 14 747 16 182 16 807 Waadt
49. Bellinzona 16 849 16 463 16 796 Tessin
50. Olten 17 805 16 757 16 408 Solothurn
51. Pully 15 612 16 034 16 377 Waadt
52. Vevey 15 968 16 202 16 329 Waadt
53. Thalwil 15 647 15 805 16 276 Zürich
54. Baden 15 718 16 270 16 220 Aargau
55. Littau 15 432 15 929 16 024 Luzern
56. Grenchen 16 241 15 938 15 897 Solothurn
57. Adliswil 15 776 15 822 15 791 Zürich
58. Herisau 15 624 15 882 15 503 Appenzell Ausserrhoden
59. Aarau 16 481 15 470 15 482 Aargau
60. Regensdorf 11 284 15 098 15 386 Zürich
61. Ostermundigen 16 704 15 452 15 282 Bern
62. Monthey 13 790 13 933 15 108 Wallis
63. Illnau-Effretikon 14 566 14 491 15 034 Zürich
64. Steffisburg 13 522 14 349 15 030 Bern
65. Solothurn 15 748 15 489 14 980 Solothurn
66. Martigny 13 481 14 361 14 861 Wallis
67. Sierre 14 143 14 317 14 851 Wallis
68. Pratteln 15 486 14 904 14 841 Bazilej-vidiek
69. Volketswil 12 241 14 070 14 825 Zürich
70. Burgdorf 15 373 14 714 14 757 Bern
71. Locarno 13 796 14 561 14 469 Tessin
72. Freienbach 11 186 13 055 14 328 Schwyz
73. Bülach 13 472 13 999 14 276 Zürich
74. Schwyz 12 872 13 802 14 232 Schwyz
75. Binningen 13 996 13 977 14 229 Bazilej-vidiek
76. Langenthal 14 350 14 078 14 185 Bern
77. Morges 13 891 14 154 13 924 Waadt
78. Wohlen 12 498 13 329 13 887 Aargau
79. Cham 10 861 13 159 13 580 Zug
80. Schlieren 13 814 13 356 13 363 Zürich
81. Thônex 10 180 12 141 13 154 Ženeva
82. Einsiedeln 10 869 12 622 13 067 Schwyz
83. Küsnacht 12 384 12 484 12 902 Zürich
84. Liestal 12 853 10 429 12 895 Bazilej-vidiek
85. Arbon 12 415 12 906 12 849 Thurgau
86. Opfikon 11 872 12 062 12 751 Zürich
87. Muri 12 680 12 571 12 567 Bern
88. Stäfa 10 539 11 567 12 536 Zürich
89. Wallisellen 11 216 11 939 12 372 Zürich
90. Horw 11 782 12 648 12 300 Luzern
91. Spiez 11 182 12 027 12 249 Bern
92. Bulle 9 062 11 149 12 230 Freiburg
93. Uzwil 10 980 11 977 12 073 Sankt Gallen
94. Zollikon 11 406 11 662 11 990 Zürich
95. Brig-Glis 10 602 11 590 11 928 Wallis
96. Meilen 10 749 11 480 11 683 Zürich
97. Münchenstein 11 650 11 702 11 620 Bazilej-vidiek
98. Küssnacht 9 461 10 704 11 585 Schwyz
99. Versoix 8 604 10 309 11 567 Ženeva
100. Amriswil 10 426 11 357 11 445 Thurgau
101. Ebikon 11 068 11 322 11 432 Luzern
102. Rüti 10 513 10 804 11 376 Zürich
103. Delémont 11 548 11 353 11 308 Jura
104. Richterswil 9 882 10 354 11 156 Zürich
105. Worb 11 604 10 895 11 063 Bern
106. Münsingen 10 101 10 937 10 993 Bern
107. Davos 10 957 11 417 10 941 Graubünden
108. Ittigen 11 381 10 991 10 919 Bern
109. Lyss 9 941 10 659 10 869 Bern
110. Rheinfelden 9 761 10 673 10 774 Aargau
111. Prilly 11 284 10 955 10 762 Waadt
112. Gland 7 109 9 663 10 597 Waadt
113. Oftringen 9 883 10 305 10 512 Aargau
114. Altstätten 10 249 10 381 10 510 Sankt Gallen
115. La Tour-de-Peilz 10 197 10 230 10 437 Waadt
116. Buchs 9 801 10 399 10 406 Sankt Gallen
117. Le Locle 11 313 10 529 10 246 Neuenburg
118. Birsfelden 11 290 10 429 10 243 Bazilej-vidiek
119. Ecublens 9 743 10 227 10 176 Waadt
120. Affoltern am Albis 9 461 10 314 10 166 Zürich
121. Zofingen 9 444 9 432 10 109 Aargau

Abecedné poradie[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Okres Kantón Počet obyvateľov
Aarau Aarau Aargau 15 200
Aarberg Aarberg Bern 3 200
Aarburg Zofingen Aargau 6 300
Adliswil Horgen Zürich 15 600
Affoltern am Albis Affoltern Zürich 10 100
Agno Lugano Tessin 3 600
Aigle Aigle Waadt 7 600
Allschwil Arlesheim Bazilej-Land 18 200
Altdorf 1 - Uri 8 600
Altstätten Rheintal Sankt Gallen 10 400
Amriswil Bischofszell Thurgau 11 200
Appenzell 1 Appenzell Appenzell Innerrhoden 5 500
Arbon Arbon Thurgau 13 100
Ascona Locarno Tessin 5 000
Aubonne Aubonne Waadt 2 600
Avenches Avenches Waadt 2 500
Baar - Zug 19 700
Baden Baden Aargau 16 300
Bad Zurzach 1 Zurzach Aargau 4 000
Bazilej - Bazilej-mesto 165 000
Bellinzona Bellinzona Tessin 16 800
Bern Bern Bern 122 700
Beromünster 1 Sursee Luzern 2 300
Biasca 1 Riviera Tessin 5 800
Biel Biel Bern 49 300
Binningen Arlesheim Bazilej-Land 14 200
Birsfelden Arlesheim Bazilej-Land 10 300
Bischofszell Bischofszell Thaurgau 5 500
Boudry Boudry Neuenburg 5 000
Bourg-Saint-Pierre Entremont Wallis 200
Bremgarten Bremgarten Aargau 5 700
Brig 1,3 Brig Wallis 5 000
Brugg Brugg Aargau 9 200
Buchs Werdenberg Sankt Gallen 10 200
Bulle Greyerz Freiburg 16 120
Bülach Bülach Zürich 14 231
Burgdorf Burgdorf Bern 14 600
Carouge - Ženeva 18 100
Cham - Zug 13 300
Châtel-Saint-Denis Veveyse Freiburg 4 400
Chur Plessur Graubünden 31 900
Conthey Conthey Wallis 6 500
Coppet Nyon Waadt 2 400
Cossonay Cossonay Waadt 2 600
Croglio Lugano Tessin 800
Cudrefin Avenches Waadt 800
Cully Lavaux Waadt 1 700
Davos Prättigau/Davos Graubünden 10 900
Delsberg Delsberg Jura 11 400
Diessenhofen Diessenhofen Thurgau 3 100
Dietikon Dietikon Zürich 21 700
Dübendorf Uster Zürich 22 500
Ebikon Luzern Luzern 11 300
Echallens Echallens Waadt 4 500
Eglisau Bülach Zürich 3 100
Einsiedeln Einsiedeln Schwyz 12 800
Elgg Winterthur Zürich 3 600
Emmen Hochdorf Luzern 26 900
Erlach Erlach Bern 1 100
Estavayer-le-Lac Broye Freiburg 4 600
Frauenfeld Frauenfeld Thurgau 22 000
Freienbach Höfe Schwyz 13 800
Freiburg Saane Freiburg 32 000
Ženeva - Ženeva 177 500
Gland Nyon Waadt 10 100
Glarus 1 - Glarus 5 700
Gordola Locarno Tessin 3 900
Gossau Sankt Gallen Sankt Gallen 17 000
Grandcour Payerne Waadt 700
Grandson Grandson Waadt 2 700
Greifensee Uster Zürich 5 200
Grenchen Lebern Solothurn 16 000
Grüningen Hinwil Zürich 2 800
Gruyères Greyerz Freiburg 1 400
Herisau - Appenzell Ausserrhoden 15 500
Hermance - Ženeva 800
Horgen Horgen Zürich 17 600
Horw Luzern Luzern 12 300
Huttwil Trachselwald Bern 4 600
Ilanz Surselva Graubünden 2 300
Illnau-Effretikon Pfäffikon Zürich 14 900
Ittigen Bern Bern 10 800
Jona 4 SeeGaster Sankt Gallen 17 200
Kaiserstuhl Zurzach Aargau 400
Klingnau Zurzach Aargau 2 800
Kloten Bülach Zürich 17 000
Köniz Bern Bern 37 900
Kreuzlingen Kreuzlingen Thurgau 16 900
Kriens Luzern Luzern 25 100
Küsnacht Meilen Zürich 12 600
Küssnacht Küssnacht Schwyz 11 300
La Chaux-de-Fonds La Chaux-de-Fonds Neuenburg 36 900
La Neuveville La Neuveville Bern 3 400
La Sarraz Cossonay Waadt 1 700
La Tour-de-Peilz Vevey Waadt 10 400
La Tour-de-Trême Greyerz Freiburg 3 300
Le Landeron Neuenburg Neuenburg 4 300
Le Locle Le Locle Neuenburg 10 200
Les Clées Orbe Waadt 150
Lachen 1 March Schwyz 6 600
Lancy - Ženeva 26 100
Langenthal 1 Aarwangen Bern 14 400
Laufen Laufen Bazilej Land 5 000
Laufenburg Laufenburg Aargau 1 900
Laupen Laupen Bern 2 700
Lausanne Lausanne Waadt 116 300
Lenzburg Lenzburg Aargau 7 500
Leuk 1 Leuk Wallis 3 300
Lichtensteig Toggenburg Sankt Gallen 1 800
Liestal Liestal Bazilej-Land 13 131
Littau Luzern Luzern 16 100
Locarno Locarno Tessin 14 200
Losone Locarno Tessin 6 000
Lugano Lugano Tessin 26 000
Lutry Lavaux Waadt 8 400
Luzern Luzern Luzern 57 300
Lyss Aarberg Bern 10 800
Maienfeld Landquart Graubünden 2 300
Martigny Martigny Wallis 14 000
Meilen Meilen Zürich 11 500
Mellingen Baden Aargau 4 300
Mendrisio Mendrisio Tessin 6 100
Meyrin - Ženeva 19 300
Monthey 2 Monthey Wallis 14 900
Montreux Vevey Waadt 22 500
Morcote Lugano Tessin 700
Morges Morges Waadt 13 800
Moudon Moudon Waadt 4 200
Moutier 1 Moutier Bern 7 700
Münchenstein 2 Arlesheim Bazilej-Land 11 600
Münsingen Konolfingen Bern 10 700
Muri Bern Bern 12 300
Murten See Freiburg 5 500
Muttenz Arlesheim Bazilej-Land 16 700
Neuenburg Neuenburg Neuenburg 31 600
Neuhausen - Schaffhausen 10 000
Neunkirch - Schaffhausen 1 700
Nidau Nidau Bern 6 700
Nyon Nyon Waadt 16 300
Oftringen Zofingen Aargau 10 200
Olten Olten Solothurn 16 200
Onex - Ženeva 16 500
Opfikon Bülach Zürich 12 400
Orbe Orbe Waadt 5 000
Orsières 1 Entremont Wallis 2 700
Ostermundigen Bern Bern 15 200
Payerne Payerne Waadt 7 400
Porrentruy Porrentruy Jura 6 600
Pratteln Liestal Bazilej-Land 14 900
Prilly Lausanne Waadt 10 700
Pully Lausanne Waadt 16 100
Rapperswil 4 See-Gaster Sankt Gallen 7 500
Regensberg Dielsdorf Zürich 400
Regensdorf Dielsdorf Zürich 15 200
Reinach Arlesheim Bazilej-Land 18 500
Renens Lausanne Waadt 17 500
Rheinau Andelfingen Zürich 1 300
Rheineck Rheintal Sankt Gallen 3 200
Rheinfelden Rheinfelden Aargau 10 700
Richterswil Horgen Zürich 10 800
Riehen - Bazilej-mesto 11 000
Riva San Vitale Mendrisio Tessin 2 300
Rolle Rolle Waadt 4 200
Romainmôtier Orbe Waadt 400
Romont Glane Freiburg 3 800
Rorschach 1 Rorschach Sankt Gallen 8 600
Rue Glane Freiburg 900
Rüti Hinwil Zürich 11 000
Saillon Martigny Wallis 1 500
Saint-Maurice Saint-Maurice Wallis 3 600
Saint-Prex Morges Waadt 4 200
Saint-Ursanne Porrentruy Jura 700
Sala Lugano Tessin 2 300
Sankt Gallen Sankt Gallen Sankt Gallen 70 000
Sargans Sarganserland Sankt Gallen 4 800
Sarnen 1 - Obwalden 9 300
Schaffhausen - Schaffhausen 33 700
Schlieren Dietikon Zürich 13 200
Schwyz 1 Schwyz Schwyz 14 000
Sembrancher Entremont Wallis 700
Sempach Sursee Luzern 3 600
Sierre Sierre Wallis 14 300
Sion Sion Wallis 27 600
Solothurn Solothurn Solothurn 15 100
Spiez 2 Niedersimmental Bern 12 000
Spreitenbach Baden Aargau 10 000
Splügen 1 Hinterrhein Graubünden 400
Stäfa Meilen Zürich 12 000
Stans 1 - Nidwalden 7 300
Steckborn Steckborn Thuregau 3 200
Steffisburg Thun Bern 14 600
Stein am Rhein - Schaffhausen 3 000
Sursee Sursee Luzern 8 000
Thalwil Horgen Zürich 15 900
Thônex - Ženeva 12 800
Thun Thun Bern 40 000
Thusis 1 Hinterrhein Graubünden 2 500
Unterseen Interlaken Bern 5 100
Uznach See-Gaster Sankt Gallen 5 400
Uster Uster Zürich 28 700
Uzwil Wil Sankt Gallen 12 000
Valangin Val-de-Ruz Neuenburg 400
Vernier - Ženeva 29 400
Versoix - Ženeva 11 100
Vevey Vevey Waadt 15 700
Villeneuve Aigle Waadt 4 100
Visp 1 Visp Wallis 6 500
Volketswil Uster Zürich 14 300
Wädenswil Horgen Zürich 19 300
Waldenburg Waldenburg Bazilej Land 1 200
Walenmesto Sarganserland Sankt Gallen 4 600
Wallisellen Bülach Zürich 12 000
Wangen an der Aare Wangen Bern 1 900
Werdenberg Werdenberg Sankt Gallen 90
Wettingen Baden Aargau 18 100
Wetzikon Hinwil Zürich 18 700
Wiedlisbach Wangen Bern 2 200
Wil Wil Sankt Gallen 16 600
Willisau Willisau Luzern 7 100
Winterthur Winterthur Zürich 90 100
Wohlen Bremgarten Aargau 13 700
Worb Konolfingen Bern 11 000
Yverdon-les-Bains Yverdon Waadt 23 400
Zofingen Zofingen Aargau 10 349
Zollikon Meilen Zürich 11 900
Zug - Zug 23 200
Zürich Zürich Zürich 366 445

Miesta so zrušenými mestskými právami[upraviť | upraviť zdroj]

Miesto Obec Okres Kantón Počet obyvateľov
Altreu Selzach Lebern Solothurn 180
Arconciel Arconciel Saane Freiburg 600
Asuel Asuel Porrentruy Jura 200
Bavois Bavois Orbe Waadt 700
Belmont-sur-Yverdon Belmont-sur-Yverdon Yverdon Waadt 250
Bercher Bercher Echallens Waadt 900
Biberstein Biberstein Aarau Aargau 1 100
Bonneville NE Engollon Val-de-Ruz Neuenburg 0
Bourjod Pailly VD Echallens Waadt 0
Bremgarten bei Bern Bremgarten bei Bern Bern Bern 3 800
Büren an der Aare Büren an der Aare Büren Bern 3 000
Bürglen TG Bürglen TG Weinfelden Thurgau 3 100
Cassarate Lugano Lugano Tessin
Champvent Champvent Yverdon Waadt 300
Château-d Œx Château-d Œx Pays-d Enhaut Waadt 3 000
Chillon Chillon Vevey Waadt
Corbières FR Corbières FR Greyerz Freiburg 350
Dommartin VD Dommartin VD Echallens Waadt 240
Epeisses Avully - Ženeva 73
Eschenbach LU Eschenbach LU Hochdorf Luzern 3 100
Falkenstein SO Niedergösgen Gösgen Solothurn 0
Font FR Font FR Broye Freiburg 270
Fridau Fulenbach Olten Solothurn
Fruence Chatel-Saint-Denis Vevey Freiburg 410
Fürstenau GR Fürstenau GR Hinterrhein Graubünden 300
Glanzenberg Unterengstringen Dietikon Zürich 0
Gottlieben Gottlieben Kreuzlingen Thurgau 290
Granges VS Granges VS Sierre Wallis 280
Grasburg Wahlern Schwarzenburg Bern 0
Gümmenen Mühleberg Laupen Bern
Illens Rossens FR Saane Freiburg 16
Jussy GE Jussy GE - Ženeva 1 000
Kirchberg BE Kirchberg BE Burgdorf Bern 5 300
Kyburg ZH Kyburg ZH Pfäffikon Zürich 380
L Isle VD L Isle VD Cossonay Waadt 800
La Moliere Le Locle Le Locle Neuenburg 70
La Soie Savièse Sion Wallis 0
Lucens Lucens Moudon Waadt 2 100
Maschwanden Maschwanden Affoltern Zürich 500
Meggenhorn Meggen LU Luzern Luzern 14
Meienberg Sins Muri Aargau 1 400
Mont-le-Grand Mont-sur-Rolle Rolle Waadt 1 400
Mont-le-Vieux Essertines-sur-Rolle Rolle Waadt 0
Montagny-près-Yverdon Montagny-près-Yverdon Yverdon Waadt 500
Montricher VD Montricher VD Cossonay Waadt 700
Montsalvens Broc FR Greyerz Freiburg 0
Mülenen Reichenbach im Kandertal Frutigen Bern
Niedergesteln Niedergesteln Westlich Raron Wallis 600
Nugerol Le Landeron Neuenburg Neuenburg
Oltingen Oltingen Sissach Bazilej-Land 390
Palézieux Palézieux Oron Waadt 1 100
Peney-le-Jorat Peney-le-Jorat Oron Waadt 300
Pfyn Pfyn Steckborn Thurgau 1 800
Pont-la-Ville FR Pont-la-Ville FR Greyerz Freiburg 400
Richensee Hitzkirch Hochdorf Luzern
Rothenburg LU Rothenburg LU Hochdorf Luzern 6 300
Saint-Cergue Saint-Cergue Nyon Waadt 1 600
Saint-Martin FR Saint-Martin FR Veveyse Freiburg 800
Sainte-Croix VD Sainte-Croix VD Grandson Waadt 4 100
Sankt Andreas ZG Cham ZG - Zug
Schwarzenbach SG Jonschwil Wil Sankt Gallen 240
Surpierre Surpierre Broye Freiburg 230
Tannegg Fischingen TG Münchwilen Thurgau
Uttigen Uttigen Seftigen Bern 1 600
Vaulruz Vaulruz Greyerz Freiburg 800
Vaumarcus Vaumarcus Boudry Neuenburg 200
Villarzel VD Villarzel VD Payerne Waadt 180
Vissoie Vissoie Sierre Wallis 400
Vuippens Marsens Greyerz Freiburg 260
Weesen Weesen See-Gaster Sankt Gallen 1 400
Weissenburg Därstetten Niedersimmental Bern
Wimmis Wimmis Niedersimmental Bern 2 200
Wolhusen Wolhusen Sursee Luzern 4 000