Zoznam miest v Rusku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Táto stránka obsahuje zoznamy miest Ruskej federácie – prehľad podľa počtu obyvateľov a abecední zoznam vybraných miest.

Podľa počtu obyvateľov[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledujúca tabuľka predstavuje mestá s viac ako 200 000 obyvateľov (bez aglomerácií). Údaje pochádzajú zo sčítania ľudu 12. januára 1989 a 9. októbra 2002, odhad sa vzťahuje k 1. januáru 2006[1].

Mestá v Ruskej federácie
poradie mesto počet obyvateľov
sčítanie v roku 1989 sčítanie v roku 2002 odhad pre rok 2006
1. Moskva 8 769 117 10 126 424 10 425 000
2. Petrohrad 4 460 424 4 159 635 4 581 000
3. Novosibirsk 1 436 516 1 425 508 1 397 000
4. Jekaterinburg 1 364 621 1 293 537 1 308 000
5. Nižnij Novgorod 1 438 133 1 311 252 1 284 000
6. Samara 1 254 460 1 157 880 1 143 000
7. Omsk 1 148 418 1 134 016 1 193 000
8. Kazaň 1 094 378 1 105 289 1 113 000
9. Čeľabinsk 1 141 777 1 077 174 1 093 000
10. Rostov nad Donom 1 019 305 1 068 267 1 055 000
11. Ufa 1 082 052 1 042 437 1 030 000
12. Perm 1 090 944 1 001 653 993 000
13. Volgograd 998 894 1 011 417 992 000
14. Krasnojarsk 912 629 909 341 921 000
15. Saratov 904 643 873 055 850 000
16. Voronež 886 844 848 752 846 000
17. Krasnodar 620 516 646 175 710 000
18. Togliatti 630 543 702 879 705 000
19. Iževsk 635 109 632 140 620 000
20. Ulianovsk 625 155 635 947 617 000
21. Barnaul 601 811 600 749 604 000
22. Jaroslavľ 632 991 613 088 604 000
23. Vladivostok 633 838 594 701 584 000
24. Irkutsk 626 135 593 604 578 000
25. Chabarovsk 600 623 583 072 578 000
26. Novokuzneck 599 947 549 870 562 000
27. Ťumeň 476 869 510 719 543 000
28. Orenburg 546 501 549 361 534 000
29. Kemerovo 520 263 484 754 520 000
30. Riazaň 514 638 521 560 513 000
31. Penza 542 612 518 025 510 000
32. Tula 539 980 481 216 509 000
33. Naberežnyje Čelny 500 309 509 870 507 000
34. Lipeck 449 635 506 114 503 000
35. Astrachán 509 210 504 501 499 000
36. Tomsk 501 963 487 838 490 000
37. Kirov 440 240 457 578 469 000
38. Machačkala 317 475 462 412 466 000
39. Čeboksary 419 592 440 621 442 000
40. Kaliningrad 401 280 430 003 424 000
41. Briansk 452 160 431 526 420 000
42. Ivanovo 481 042 431 721 413 000
43. Magnitogorsk 440 321 418 545 413 000
44. Tver 450 941 408 903 406 000
45. Kursk 424 239 412 442 406 000
46. Nižnij Tagil 439 521 390 498 380 000
47. Stavropoľ 318 928 354 867 358 000
48. Archangeľsk 415 921 356 051 350 000
49. Ulan-Ude 352 530 359 391 348 000
50. Belgorod 300 408 337 030 344 000
51. Vladimír 349 702 315 954 341 000
52. Kurgan 355 517 345 515 330 000
53. Soči 311 648 328 809 330 000
54. Kaluga 311 399 334 751 329 000
55. Oriol 336 862 333 310 326 000
56. Murmansk 468 039 336 137 321 000
57. Smolensk 341 483 325 137 318 000
58. Vladikavkaz 300 198 315 608 314 000
59. Volžskij 268 842 313 169 309 000
60. Čerepovec 310 463 311 869 308 000
61. Čita 365 754 316 643 306 000
62. Saransk 312 128 304 866 297 000
63. Surgut 247 823 285 027 291 000
64. Vologda 282 802 293 046 287 000
65. Tambov 304 600 293 658 285 000
66. Kostroma 278 414 278 750 275 000
67. Komsomolsk na Amuru 315 325 273 000 275 168
68. Nalčik 234 547 274 974 271 000
69. Taganrog 291 622 281 947 269 000
70. Sterlitamak 247 457 264 362 266 000
71. Petrozavodsk 269 485 266 160 265 000
72. Bratsk 255 705 259 335 255 000
73. Dzeržinsk 285 071 261 334 253 000
74. Joškar-Ola 241 601 256 719 251 000
75. Šachty 225 797 222 592 248 000
76. Orsk 270 711 250 963 247 000
77. Angarsk 265 835 247 118 246 000
78. Nižnevartovsk 241 457 239 044 241 000
79. Jakutsk 186 626 210 642 239 000
80. Novorossijsk 185 938 232 079 231 000
81. Syktyvkar 232 117 230 011 229 000
82. Nižnekamsk 190 793 225 399 227 000
83. Bijsk 233 238 218 562 225 000
84. Novgorod 229 126 216 856 218 000
85. Staryj Oskol 173 917 215 898 218 000
86. Groznyj 397 000 211 000 218 000
87. Prokopjevsk 273 838 224 597 217 000
88. Rybinsk 251 442 222 653 215 000
89. Noriľsk 180 000 135 000 213 000
90. Blagoveščensk 205 553 219 221 212 000
91. Balakovo 197 391 200 470 199 000
92. Pskov 203 789 202 780 197 000

-->

Podľa abecedy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Federálna agentúra štátnej štatistiky (štatistika za rok 2006)