Zoznam miest v Rakúsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento článok obsahuje zoznam miest v Rakúsku.

Obce nad 10 000 obyvateľov[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledujúce zoznamy obsahujú všetky obce v Rakúsku s najmenej 10 000 obyvateľmi a mestá v geografickom slova zmysle, ktoré nemusia mať nutne oficiálny status mesta. Udané počty obyvateľov odrážajú výsledky sčítania z 15. mája 1991 a 2001 a Statistik Austria z 1. januára 2004. Počty obyvateľov sa týkajú súčasných mestských oblastí. Z časti neobsahuje predmestia, napríklad pri Kremsi, z časti ale obsahuje i susediace oblasti, ako pri Wolfsbergu. Okrem toho je uvedená aj spolková krajina, v ktorej sa obec nachádza. Zoznam je zoradený podľe počtu obyvateľov zostupne.

Najväčšia obývaná oblasť Rakúska je s veľkým odstupom metropolitná oblasť Viedeň s počtom obyvateľov 2 067 651 (stav k roku 2005). Koncentruje v sebe celú štvrtinu obyvateľov krajiny.

Poradie Mesto Počet obyvateľov Spolková krajina
Rok 1991 Rok 2001 Odhad 2004
1. Viedeň 1 539 848 1 550 123 1 598 626 Viedeň
2. Graz 237 810 226 244 235 477 Štajersko
3. Linec 203 044 183 504 185 530 Horné Rakúsko
4. Salzburg 143 978 142 662 145 680 Salzbursko
5. Innsbruck 118 112 113 392 114 561 Tirolsko
6. Klagenfurt 89 415 90 141 91 044 Korutánsko
7. Wels 52 594 56 478 57 838 Horné Rakúsko
8. Villach 54 640 57 497 57 607 Korutánsko
9. Sankt Pölten 50 026 49 121 49 869 Dolné Rakúsko
10. Dornbirn 40 735 42 301 43 192 Vorarlbersko
11. Steyr 39 337 39 340 39 206 Horné Rakúsko
12. Viedenské Nové Mesto 35 134 37 627 38 846 Dolné Rakúsko
13. Feldkirch 26 730 28 607 29 339 Vorarlbersko
14. Bregenz 27 097 26 752 26 903 Vorarlbersko
15. Leoben 28 897 25 804 25 535 Štajersko
16. Wolfsberg 24 400 25 335 25 610 Korutánsko
17. Baden 23 488 24 502 24 842 Dolné Rakúsko
18. Klosterneuburg 24 442 24 797 24 629 Dolné Rakúsko
19. Traun 22 260 23 470 23 866 Horné Rakúsko
20. Krems 22 766 23 713 23 559 Dolné Rakúsko
21. Leonding 21 209 22 203 22 773 Horné Rakúsko
22. Amstetten 21 972 22 757 22 832 Dolné Rakúsko
23. Kapfenberg 23 380 22 234 21 896 Štajersko
24. Mödling 20 290 20 405 20 518 Dolné Rakúsko
25. Lustenau 18 484 19 709 20 275 Vorarlbersko
26. Hallein 17 271 18 399 18 750 Salzbursko
27. Braunau 16 264 16 337 16 239 Horné Rakúsko
28. Spittal 15 346 16 045 16 043 Korutánsko
29. Kufstein 13 484 15 358 15 822 Tirolsko
30. Schwechat 14 669 15 286 15 591 Dolné Rakúsko
31. Traiskirchen 13 852 15 669 15 565 Dolné Rakúsko
32. Saalfelden am Steinernen Meer 12 604 15 093 15 388 Salzbursko
33. Ansfelden 14 636 14 789 15 209 Horné Rakúsko
34. Ternitz 15 445 15 232 15 158 Dolné Rakúsko
35. Stockerau 13 608 14 452 14 664 Dolné Rakúsko
36. Hohenems 13 531 13 891 14 169 Vorarlbersko
37. Bad Ischl 13 887 14 081 14 115 Horné Rakúsko
38. Feldkirchen in Kärnten 12 977 14 030 14 110 Korutánsko
39. Bludenz 13 369 13 701 13 987 Vorarlbersko
40. Tulln 12 038 13 591 13 948 Dolné Rakúsko
41. Perchtoldsdorf 14 051 13 998 13 863 Dolné Rakúsko
42. Telfs 10 179 12 833 13 565 Tirolsko
43. Bruck an der Mur 14 046 13 439 13 456 Štajersko
44. Gmunden 13 133 13 184 13 202 Horné Rakúsko
45. St. Veit an der Glan 12 045 12 976 13 116 Korutánsko
46. Knittelfeld 12 873 12 740 12 460 Štajersko
47. Schwaz 11 839 12 212 12 350 Tirolsko
48. Lienz 11 864 12 079 11 975 Tirolsko
49. Eisenstadt 10 349 11 334 11 828 Burgenland
50. Waidhofen an der Ybbs 11 435 11 662 11 788 Dolné Rakúsko
51. Hard 10 747 11 404 11 708 Vorarlbersko
52. Vöcklabruck 11 239 11 697 11 648 Horné Rakúsko
53. Hall in Tirol 12 368 11 492 11 589 Tirolsko
54. Neunkirchen 10 216 11 562 11 313 Dolné Rakúsko
55. Marchtrenk 10 369 11 274 11 532 Horné Rakúsko
56. Zwettl 11 427 11 630 11 525 Dolné Rakúsko
57. Korneuburg 9 730 11 032 11 515 Dolné Rakúsko
58. Völkermarkt 11 081 11 373 11 450 Korutánsko
59. Wörgl 10 054 10 885 11 426 Tirolsko
60. Ried 11 260 11 404 11 422 Horné Rakúsko
61. Rankweil 10 509 11 171 11 387 Vorarlbersko
62. Wals-Siezenheim 9 563 11 024 11 384 Salzbursko
63. Bad Vöslau 11 055 10 998 10 997 Dolné Rakúsko
64. Hollabrunn 10 461 10 685 10 918 Dolné Rakúsko
65. Enns 10 192 10 611 10 783 Horné Rakúsko
66. Mistelbach 10 234 10 644 10 783 Dolné Rakúsko
67. Köflach 11 276 10 671 10 463 Štajersko
68. St. Andrä 10 582 10 719 10 701 Korutánsko
69. Sankt Johann 8 855 10 260 10 444 Salzbursko
70. Götzis 9 512 10 097 10 282 Vorarlbersko
71. Bischofshofen 10 138 10 087 10 042 Salzbursko
72. Voitsberg 10 351 10 074 10 001 Štajersko

Aglomerácie Rakúska[upraviť | upraviť zdroj]

   Mesto Aglomerácia Zahŕňa mestá (sú vymenované iba najväčšie)
1 Viedeň 1 825 287 Klosterneuburg, Mödling, Schwechat, Perchtoldsdorf
2 Štajerský Hradec 304 663 Gratkorn, Seiersberg, Feldkirchen bei Graz
3 Linec 270 770 Traun, Leonding, Pasching
4 Salzburg 210 276 Freilassing (Bavorsko), Wals-Siezenheim, Grödig
5 Innsbruck 183 120 Rum, Völs, Zirl
6 Bregenz-Dornbirn 180 737 Lustenau, Hard
7 Klagenfurt am Wörthersee 100 416 Maria Saal
8 Wels 77 997 Marchtrenk, Gunskirchen, Thalheim
9 Villach 68 608 Finkenstein am Faaker See
10 Viedenské Nové Mesto 66 168 Sollenau, Felixdorf, Neudörfl (Burgenland)
11 Sankt Pölten 63 519 Herzogenburg, Wilhelmsburg
12 Steyr 57 778 Sierning, Garsten
13 Feldkirch 57 768 Rankweil, Frastanz

Stav k roku 2001.

Obce s postavením mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam obsahuje všetky obce v Rakúsku s postavením mesta v abecednom poradí. Počty obyvateľov sú k roku 2001.

Mesto Okres Spolková krajina Mesto od Počet obyvateľov
Allentsteig Zwettl Dolné Rakúsko 1380 2 100
Altheim Braunau am Inn Horné Rakúsko 2003 4 900
Althofen Sankt Veit an der Glan Korutánsko 1993 4 700
Amstetten Amstetten Dolné Rakúsko 1897 22 500
Ansfelden Linec-vidiek Horné Rakúsko 1987 14 700
Attnang-Puchheim Vöcklabruck Horné Rakúsko 1990 8 756
Bad Aussee Liezen Štajersko 1994 5 000
Bad Hall Steyr-vidiek Horné Rakúsko 2001 4 700
Bad Ischl Gmunden Horné Rakúsko 1940 12 000
Bad Leonfelden Urfahr-okolie Horné Rakúsko 2001 3 800
Bad Radkersburg Südoststeiermark Štajersko 1299 2 000
Bad St. Leonhard im Lavanttal Wolfsberg Korutánsko 1325 4 800
Bad Vöslau Baden Dolné Rakúsko 1954 11 000
Baden Baden Dolné Rakúsko 1480 24 500
Bärnbach Voitsberg Štajersko 5 600
Berndorf Baden Dolné Rakúsko 1900 8 600
Bischofshofen Sankt Johann im Pongau Salzbursko 2000 9 500
Bleiburg Völkermarkt Korutánsko 4 000
Bludenz Bludenz Vorarlbersko 1329 12 000
Braunau am Inn Braunau am Inn Horné Rakúsko 1260 14 000
Bregenz Bregenz Vorarlbersko 25 000
Bruck an der Leitha Bruck an der Leitha Dolné Rakúsko 1318 7 300
Bruck an der Mur Bruck-Mürzzuschlag Štajersko 16 000
Deutsch-Wagram Gänserndorf Dolné Rakúsko 1984 6 800
Deutschlandsberg Deutschlandsberg Štajersko 1918 7 900
Dornbirn Dornbirn Vorarlbersko 1901 42 000
Drosendorf-Zissersdorf 1 Horn Dolné Rakúsko 1242 1 400
Dürnstein Krems-vidiek Dolné Rakúsko 1492 1 000
Ebenfurth Viedenské Nové Mesto-vidiek Dolné Rakúsko 1515 2 500
Ebreichsdorf Baden Dolné Rakúsko 2001 8 700
Eferding Eferding Horné Rakúsko 1222 3 100
Eggenburg Horn Dolné Rakúsko 1277 3 600
Eisenerz Leoben Štajersko 1948 6 000
Eisenstadt Eisenstadt-okolie Burgenland 12 400
Enns Linec-vidiek Horné Rakúsko 1212 10 600
Fehring Südoststeiermark Štajersko 1962 3 000
Feldbach Südoststeiermark Štajersko 1884 3 600
Feldkirch Feldkirch Vorarlbersko 28 600
Feldkirchen Feldkirchen Korutánsko 1930 14 000
Ferlach Klagenfurt-vidiek Korutánsko 1930 7 600
Fischamend Viedeň-okolie Dolné Rakúsko 1988 4 400
Frauenkirchen Neusiedl am See Burgenland 1982 2 900
Freistadt Freistadt Horné Rakúsko 1277 7 300
Friedberg Hartberg-Fürstenfeld Štajersko 2 600
Friesach St.Veit an der Glan Korutánsko 1215 5 400
Frohnleiten Graz-okolie Štajersko 5 000
Fürstenfeld Hartberg-Fürstenfeld Štajersko 6 400
Gallneukirchen Urfahr-okolie Horné Rakúsko 2001 5 900
Gänserndorf Gänserndorf Dolné Rakúsko 1958 7 900
Geras Horn Dolné Rakúsko 1928 1 500
Gerasdorf bei Wien Viedeň-okolie Dolné Rakúsko 1998 8 200
Gföhl Krems-vidiek Dolné Rakúsko 8 200
Gleisdorf Weiz Štajersko 1920 5 000
Gloggnitz Neunkirchen Dolné Rakúsko 1926 6 100
Gmünd Gmünd Dolné Rakúsko 1311 5 800
Gmünd in Kärnten Spittal an der Drau Korutánsko 2 600
Gmunden Gmunden Horné Rakúsko 12 500
Grein Perg Horné Rakúsko 1491 2 500
Grieskirchen Grieskirchen Horné Rakúsko 1613 4 100
Groß-Enzersdorf Gänserndorf Dolné Rakúsko 1396 8 100
Groß Gerungs Zwettl Dolné Rakúsko 1983 4 900
Groß-Siegharts Waidhofen an der Thaya Dolné Rakúsko 1928 3 000
Güssing Güssing Burgenland 4 400
Haag Amstetten Dolné Rakúsko 1932 5 100
Hainburg an der Donau Bruck an der Leitha Dolné Rakúsko 1244 5 600
Hainfeld Lilienfeld Dolné Rakúsko 1928 3 600
Hall in Tirol Innsbruck-vidiek Tirolsko 1303 12 900
Hallein Hallein Salzburg 1230 18 880
Hardegg Hollabrunn Dolné Rakúsko 1309 1 400
Hartberg Hartberg-Fürstenfeld Štajersko 6 000
Heidenreichstein Gmünd Dolné Rakúsko 1932 4 500
Hermagor-Pressegger See Hermagor Korutánsko 1930 7 200
Herzogenburg Sankt Pölten-vidiek Dolné Rakúsko 1927 7 700
Hohenems Dornbirn Vorarlbersko 1983 13 000
Hollabrunn Hollabrunn Dolné Rakúsko 1908 10 200
Horn Horn Dolné Rakúsko 1600 6 400
Imst Imst Tirolsko 1898 6 400
Innsbruck 2 Tirolsko 1239 122 000
Jennersdorf Jennersdorf Burgenland 1977 4 200
Judenburg Judenburg Štajersko 1224 11 100
Kapfenberg Bruck-Mürzzuschlag Štajersko 1924 25 700
Kindberg Bruck-Mürzzuschlag Štajersko 1982 6 100
Kirchdorf an der Krems Kirchdorf an der Krems Horné Rakúsko 1976 3 900
Kirchschlag in der Buckligen Welt Viedenské Nové Mesto-vidiek Dolné Rakúsko 2 900
Kitzbühel Kitzbühel Tirolsko 1271 8 000
Klagenfurt am Wörthersee 2 Korutánsko 1252 90 200
Klosterneuburg Viedeň-okolie Dolné Rakúsko 1298 25 700
Knittelfeld Knittelfeld Štajersko 1302 14 000
Köflach Voitsberg Štajersko 1939 12 500
Korneuburg (okres)Korneuburg Dolné Rakúsko 1311 8 500
Krems an der Donau 2 Dolné Rakúsko 1305 23 700
Kufstein Kufstein Tirolsko 1393 17 000
Laa an der Thaya Mistelbach Dolné Rakúsko 1230 6 100
Landeck Landeck Tirolsko 1923 7 300
Langenlois Krems-vidiek Dolné Rakúsko 1327 7 000
Leibnitz Leibnitz Štajersko 1913 6 600
Leoben Leoben Štajersko 1262 36 000
Leonding Linec-vidiek Horné Rakúsko 1975 20 000
Lienz Lienz Tirolsko 1240 12 000
Liezen Liezen Štajersko 1947 7 400
Lilienfeld Lilienfeld Dolné Rakúsko 1974 3 000
Linec 2 Horné Rakúsko 195 000
Litschau Gmünd Dolné Rakúsko 1350 2 500
Maissau Hollabrunn Dolné Rakúsko 13__ 1 800
Mank Melk Dolné Rakúsko 1987 2 900
Mannersdorf am Leithagebirge Bruck an der Leitha Dolné Rakúsko 3 700
Marchegg Gänserndorf Dolné Rakúsko 13__ 2 800
Marchtrenk Wels-vidiek Horné Rakúsko 2000 11 200
Mariazell Bruck-Mürzzuschlag Štajersko 1948 2 100
Mattersburg Mattersburg Burgenland 1926 6 200
Mattighofen Braunau am Inn Horné Rakúsko 1986 5 000
Mautern an der Donau Krems-vidiek Dolné Rakúsko 1276 3 000
Melk Melk Dolné Rakúsko 1898 5 200
Mistelbach an der Zaya Mistelbach Dolné Rakúsko 1874 10 600
Mödling Mödling Dolné Rakúsko 1875 18 900
Murau Murau Štajersko 1298 2 700
Mureck Südoststeiermark Štajersko 1975 1700
Mürzzuschlag Bruck-Mürzzuschlag Štajersko 1923 11 500
Neufeld an der Leitha Eisenstadt-okolie Burgenland 1997 2 950
Neulengbach Sankt Pölten-vidiek Dolné Rakúsko 2000 7 100
Neumarkt am Wallersee Salzburg-okolie Salzbursko 2000 3 600
Neunkirchen Neunkirchen Dolné Rakúsko 1920 11 400
Neusiedl am See Neusiedl am See Burgenland 1926 2 700
Oberndorf bei Salzburg Salzburg-okolie Salzbursko 5 400
Oberpullendorf Oberpullendorf Burgenland 1975 2 700
Oberwart Oberwart Burgenland 1939 6 700
Oberwölz Stadt Murau Štajersko 1304 900
Perg Perg Horné Rakúsko 1969 5 100
Peuerbach Grieskirchen Horné Rakúsko 2 200
Pinkafeld Oberwart Burgenland 1937 5 000
Pöchlarn Melk Dolné Rakúsko 1400 3 400
Poysdorf Mistelbach Dolné Rakúsko 1923 5 600
Pregarten Freistadt Horné Rakúsko 2003 3 000
Pulkau Hollabrunn Dolné Rakúsko 1985 1 500
Purbach am Neusiedler See Eisenstadt-okolie Burgenland 1997 2 570
Purkersdorf Viedeň-okolie Dolné Rakúsko 1966 7 700
Raabs an der Thaya Waidhofen an der Thaya Dolné Rakúsko 1926 3 100
Radenthein Spittal an der Drau Korutánsko 1995 6 600
Radstadt Sankt Johann im Pongau Salzbursko 1289 3 900
Rattenberg Kufstein Tirolsko 1393 600
Retz Hollabrunn Dolné Rakúsko 1486 4 100
Ried im Innkreis Ried im Innkreis Horné Rakúsko 1857 10 000
Rohrbach in Oberösterreich Rohrbach Horné Rakúsko 1987 2 300
Rottenmann Liezen Štajersko 1289 5 100
Rust 2 Burgenland 1681 1 700
Saalfelden am Steinernen Meer Zell am See Salzbursko 2000 11 400
Salzburg 2 Salzburg 1287 143 000
Sankt Andrä Wolfsberg Korutánsko 10 700
Sankt Johann im Pongau Sankt Johann im Pongau Salzbursko 7 600
Sankt Pölten 2 Dolné Rakúsko 1159 49 100
St. Valentin Amstetten Dolné Rakúsko 1983 8 900
Sankt Veit an der Glan Sankt Veit an der Glan Korutánsko 12 800
Schärding Schärding Horné Rakúsko 1369 5 700
Scheibbs Scheibbs Dolné Rakúsko 1352 4 300
Schladming Liezen Štajersko 1322 3 200
Schrattenthal Hollabrunn Dolné Rakúsko 1472 800
Schrems Gmünd Dolné Rakúsko 1936 5 800
Schwanenstadt Vöcklabruck Horné Rakúsko 1627 3 800
Schwaz Schwaz Tirolsko 1899 11 400
Schwechat Viedeň-okolie Dolné Rakúsko 1922 15 200
Seekirchen am Wallersee Salzburg-okolie Salzbursko 2000 6 800
Spittal an der Drau (okres)Spittal an der Drau Korutánsko 1930 16 000
Stadtschlaining Oberwart Burgenland 1991 2 200
Štajerský Hradec (Graz) 2 Štajersko 305 000
Steyr 2 Horné Rakúsko 1287 30 000
Steyregg Urfahr-okolie Horné Rakúsko 1481 (?) 4 300
Stockerau Korneuburg Dolné Rakúsko 1893 13 500
Straßburg Sankt Veit an der Glan Korutánsko 2 300
Ternitz Neunkirchen Dolné Rakúsko 1948 15 200
Traiskirchen Baden Dolné Rakúsko 1927 15 600
Traismauer Sankt Pölten-vidiek Dolné Rakúsko 1958 5 800
Traun Linec-vidiek Horné Rakúsko 1973 22 600
Trieben Liezen Štajersko 1996 3 800
Trofaiach Leoben Štajersko 1979 8 900
Tulln an der Donau Tulln Dolné Rakúsko 1270 13 500
Viedeň 2 Viedeň 1221 1 550 000
Viedenské Nové Mesto 2 Dolné Rakúsko 37 600
Villach 2 Korutánsko 1240 57 700
Vils Reutte Tirolsko 1327 1 300
Vöcklabruck Vöcklabruck Horné Rakúsko 1353 11 000
Voitsberg Voitsberg Štajersko 1224 12 000
Völkermarkt Völkermarkt Korutánsko 11 400
Waidhofen an der Thaya Waidhofen an der Thaya Dolné Rakúsko 1230 5 700
Waidhofen an der Ybbs 2 Dolné Rakúsko 1273 11 600
Weitra Gmünd Dolné Rakúsko 1360 2 800
Weiz Weiz Štajersko 1932 8 100
Wels 2 Horné Rakúsko 1222 51 000
Wieselburg Scheibbs Dolné Rakúsko 1976 3 400
Wilhelmsburg Sankt Pölten-vidiek Dolné Rakúsko 1959 6 600
Wolfsberg Wolfsberg Korutánsko 1331 25 300
Wolkersdorf Mistelbach Dolné Rakúsko 1968 6 100
Wörgl Kufstein Tirolsko 1951 12 000
Ybbs an der Donau Melk Dolné Rakúsko 1311 5 600
Zell am See Zell am See Salzbursko 1928 7 900
Zeltweg Judenburg Štajersko 1966 7 300
Čistejov (Zistersdorf) Gänserndorf Dolné Rakúsko 1568 5 600
Zwettl-Niederösterreich Zwettl Dolné Rakúsko 1200 11 600
1Postavenie mesta dostal iba Drosendorf
2Ako statutárne mestá nie sú priradené k žiadnemu okresu.

Zlúčené a bývalé mestá v Rakúsku[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Obec Okres Spolková krajina Mesto od – do Počet obyvateľov
Donawitz Leoben Leoben Štajersko
Liesing Viedeň 3 Viedeň 1905-1938
Rechnitz Rechnitz Oberwart Burgenland 3 400
Sankt Ruprecht Klagenfurt 3 Korutánsko
Staatz 1 Staatz Mistelbach Dolné Rakúsko
Krems an der Donau Krems an der Donau 3 Dolné Rakúsko 5 100
Tulln an der Donau 2 Tulln Tulln Dolné Rakúsko
Urfahr Linec 3 Horné Rakúsko 1882-1919
1odobraný status mesta, stalo sa z neho mestečko
2odobraný status mesta
3Ako štatutárne mestá nie sú priradené k žiadnemu okresu

Mestá v južnom Tirolsku[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Okres Mesto od Počet obyvateľov Taliansky názov
Bolzano Bozen 1265 97 800 Bolzano
Brixen Eisacktal 1380 17 300 Bressanone
Bruneck Pustertal 1376 12 800 Brunico
Glurns Vinschgau 1309 800 Glorenza
Klausen Eisacktal 1308 4 200 Chiusa
Leifers Überetsch-Südtiroler Unterland 1985 14 000 Laives
Merano Burggrafenamt 1317 33 800 Merano
Sterzing Wipptal 1304 5 600 Vipiteno

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy v nemčine[upraviť | upraviť zdroj]