Eisenstadt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eisenstadt
mesto
Pohľad na centrum mesta
Erb
Štát Rakúsko Rakúsko
Spolková krajina Burgenland
Okres štatutárne mesto
Nadmorská výška 182 m n. m.
Súradnice 47°50′44″S 16°31′08″V / 47,84556°S 16,51889°V / 47.84556; 16.51889
Rozloha 42,91 km² (4 291 ha)
Obyvateľstvo 12 798 (1.4.2009)
Hustota 298,25 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 7000
Telefónna predvoľba 02682
EČV E
Poloha mesta v rámci Rakúska
Poloha mesta v rámci Rakúska
Webová stránka: www.eisenstadt.at
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Eisenstadt (slov. aj slovin. Železno, maď. Kismarton, chorv. Željezno, lat. Castrum Ferrum) je hlavné mesto spolkovej krajiny Burgenland, je zároveň štatutárnym aj okresným mestom okresu Eisenstadt-okolie. Súčasne je Eisenstadt aj najmenším hlavným mestom spolkovej krajiny v Rakúsku s 13 tisíc obyvateľmi.

Pôvod názvu[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný názov mesta, znamenajúci "Železné Mesto", sa prvýkrát objavuje v roku 1118 po latinsky ako "castrum ferrum" a odkazuje na banícku tradíciu a obchodovanie s kovmi v oblasti. Prvá písomná zmienka o meste sa objavuje v roku 1264 ako "minor Mortin", z maďarského názvu, Kismarton, ktorý odkazuje na svätého Martina, patróna hlavného kostola v meste.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Eisenstadt leží pri južnom výbežku Litavských vrchov (Leithagebirge), na rieke Wulka asi 15 km pred jej ústím do Neziderského jazera a približne 12 km od hraníc s Maďarskom. V rámci Burgenlandu leží v jeho severnej, nížinatej časti, mesto je skoro úplne obklopené „svojim“ okresom Eisenstadt-okolie, ale malý kus jeho územia susedí so spolkovou krajinou Dolné Rakúsko.
Mesto sa nachádza asi 12 km západne od Neziderského jazera a asi 54 km juhovýchodne od Viedne.

Klimatické podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhodobá priemerná ročná teplota (v rozmedzí rokov 19611990) bola 10,4 °C. Priemerná ročná teplota za rok 2007 bola 11,8 °C.
Priemerný ročný úhrn zrážok (v rozmedzí rokov 1961 – 1991) bol 589 mm.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Radnica

Územie mesta bolo obývané už v halštatskej dobe. Neskôr územie osídlili Kelti a Rimania. Po nich prišli na toto územie Germáni a Huni. Asi okolo roku 800, v čase vlády Karola Veľkého začala kolonizácia územia Bavormi. Zmienka o Eisenstadte sa prvýkrát objavila okolo roku 1118 ako "castrum ferrum".
Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1264 ako "minor Mortin" (v maďarskom preklade "Kismarton").

V roku 1373 sa Eisenstadt stáva sídlom maďarského rytierskeho rodu Kanizsai. Z tohto obdobia pochádza názov "Eysenstat" (silný, železo, preto Eisenstadt).

V roku 1388 Eisenstadt získalo právo usporadúvať trhy a v roku 1445 získal rozvíjajúce sa trhové mestečko habsburský arcivojvoda Albrecht VI. Habsburský (brat cisára Fridricha III. a strýko Maxmiliána I.) a Eisenstadt tak zostal habsburským majetkom po ďalších takmer 200 rokov.

V roku 1622 sa Eisenstadt stáva sídlom maďarského rodu Esterházy.
Dňa 26. októbra 1648 sa Eisenstadt na základe rozhodnutia rímsko-nemeckého cisára Ferdinanda III stal slobodným kráľovským mestom.

Eisenstadt je spájaný s menom hudobného skladateľa Josepha Haydna, ktorý od roku 1761 pôsobil u Esterházyovcov ako kapelník a vedúci zboru. Jeho nástupcom bol Johann Nepomuk Hummel a vystriedali sa tu aj ďalší geniálni hudobní skladatelia, napr. Ludwig van Beethoven či Franz Liszt, ktorý sa narodil v obci Raiding, južne od mesta.

Eisenstadt patril spolu s celou spolkovou krajinou Burgenland do roku 1920/21 do Šopronskej župy (Uhorsko). Po skončení vojny, bola dňa 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon vo Versailles vo Francúzsku po tvrdých vyjednávaniach podpísaná Trianonská mierová zmluva, ktorá riešila hranice maďarského štátu, ktorý bol jedným z nástupníckych štátov po rozpade Rakúsko-Uhorska. Mesto patrí od roku 1921 do rakúskej spolkovej krajiny Burgenland.

Hlavným mestom spolkovej krajiny Burgenland sa Eisenstadt stal 25. apríla 1925.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Zámok Esterházy

Zámok Esterházy[upraviť | upraviť zdroj]

Je najvýznamnejšou pamiatkou mesta. Pôvodne vybudovaný hrad v gotickom štýle (1364) rodom Kanizsai, bol v druhej polovici 17. storočia prebudovaný na pôvabný barokový zámok. Klasicistickými úpravami prešiel zámok koncom 18. storočia. Dnes v dvoch tretinách všetkých priestorov sídli spolková vláda spolkovej krajiny Burgenland. Zvyšok zámku si je možné prehliadnuť počas organizovaných prehliadok.

Haydnova sála[upraviť | upraviť zdroj]

Dominanta zámku Esterházy nachádzajúca sa v pravej časti zámku, kde hudobný skladateľ Joseph Haydn dirigoval zámocký orchester. Sála je veľmi bohato vyzdobená freskami a má vynikajúcu akustiku.

Zámocký park[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne barokový park sa v roku 1880 zmenil na anglický park.

Haydn Mausoleum

Múzeum – Joseph Haydn Museum[upraviť | upraviť zdroj]

Na Haydngasse sa nachádza dom, v ktorom je zriadené múzeum. Tu Joseph Haydn žil a pracoval počas svojho pobytu v Eisenstadte. V blízkosti sa nachádza Haydnova bylinková záhradka

Bergkirche[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol s pozostatkami Josepha Haydna – Haydn Mausoleum

Štatistické údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Eisenstadt je najväčšie mesto Burgenlandu. V roku 2008 na jeho území žilo 12 562 obyvateľov. Rozloha katastra mesta je 43 km², hustota zaľudnenia je najvyššia v rámci Burgenlandu – 293 obyvateľov/1 km².

Vývoj populácie

Štatistické údaje [1]

Osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Statistik Austria

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eisenstadt

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]