Fintice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Verzia z 09:57, 2. február 2021, ktorú vytvoril Fintice (diskusia | príspevky) (Doplnenie Dejiny)
Fintice
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj
Okres Prešov
Región Šariš
Nadmorská výška 271 až 740 m n. m.
Súradnice 49°03′08″S 21°17′03″V / 49,052222°S 21,284167°V / 49.052222; 21.284167
Rozloha 11,24 km² (1 124 ha) [1]
Obyvateľstvo 2 445 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 217,53 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1272
Starosta Terézia Gmitrová[3] (nezávislá)
PSČ 082 16
ŠÚJ 524395
EČV (do r. 2022) PO
Tel. predvoľba +421-51
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad Fintice, Grofske nádvorie 210/1, 082 16 Fintice
E-mailová adresa oufintice@hotmail.com
Telefón 051 / 748 10 10
Fax 051 / 748 10 10
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Fintice
Webová stránka: fintice.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Finticeobec na Slovensku v okrese Prešov. Chotár obce sa rozprestiera na severovýchodnom okraji Šarišskej vrchoviny na pravom brehu rieky Sekčov, osem kilometrov od centra Prešova.

Polohopis

Dejiny

Obec Fintice vznikla ako potočná radová dedina. V priebehu stáročí sa vyvinula do dnešnej podoby. Jej doložené historické pramene uvádzajú, že pred r. 1272 bola obec osadou kráľovských strážcov hraníc /súpis pamiatok/. Tento písomný doklad korešponduje s výsledkami umelecko-historického výskumu kaštieľa. V suteréne dnešného kaštieľa bola objavená stavba, ktorá aj keď nie je istý celkový rozsah, je dokázateľne podstatne staršia, ako ostaté stavebné etapy vývoja kaštieľa a jeho celého komplexu. Úzke strieľňové okná, úzke dvere, vyúsťujúce do východnej strany veže, goticky tvarované, lomené oblúky klenieb a rozsah terajších suterénnych priestorov predpokladá najstaršiu stavebnú etapu v architektonickom stavebnom vývoji. Toto sídlo už pravdepodobne neslúžilo pôvodným strážcom hraníc, lebo tí odišli pred r. 1272, ale bolo pravdepodobne sídlom prvého majiteľa Fintíc, ktorý je listinne doložený, šľachtica zo Slavónska, komesa Gudu. Je však viac ako pravdepodobné, že toto prvé sídlo bolo budované na mieste pôvodnej strážnej veže. Obranný charakter zdokumentovaných znakov je jednoznačný.

Začiatkom 16.st. sa majiteľom stávajú Darholcovci. Oni vlastnili majetok ešte v druhej polovici 16.st. Predpokladáme, že oni dali rozšíriť pôvodné gotické sídlo do renesančnej podoby. Vtedy kaštieľ v duchu renesančnej idey harmónie, dostal novú formu. Bola dostavaná druha veža, smerom ku dnešnému kostolu. Klenby v prvom nadzemnom podlaží sú typickou ukážkou renesančných klenieb so styčnými lunetami. Takéto klenby sa nachádzajú vo všetkých kaštieľoch v Šarišskej župe. Renesančne tvarovaný stĺp v dnešnej hale - vstupnom priestore, má charakter dórskeho stĺpa a okolo neho bolo umiestnené pravotočivé schodisko na druhé nadzemné podlažie. Také isté dva stĺpy boli objavené aj v dnešnom objekte reštaurácie /bývalá voliareň/ na západ od kaštieľa, ale rozmerovo menšie. Na pätkách a hlaviciach boli nájdené zbytky tehlovočervenej polychrómie. Počas výskumu boli objavené aj stieľňové otvory a zbytky oblúkovitej atiky. Renesančné úpravy boli robené dva razy. Prístavbou východne veže sa z jednovežového objektu stal dvojvežový, predpokladáme, že atika sa uplatnila v celom novovzniknutom tvare stavby kaštieľa. Pramenné materiály navodzujú nepriamo domnienku, že staviteľmi tejto druhej renesančnej fázy mohla už byť rodina Dessewffyovcov, ktorá sa spomína ako majiteľ už v prvých desaťročiach 17.st. Architektonické nálezy pôvodných neskororenesančných kamenných ostení na východnej veži, potvrdzujú tézu vývoja objektu.

Impozantná, a nie menej finančne nákladná, bola baroková prestavba celého areálu. Prestavba a dostavba pôvodných plochých trámových stropov na mohutné barokové korýtkové klenby s bohatou štukovou výzdobou páskového ornamentu, prestavba schodiska, dostavba hospodárskych krídel na východnej a západnej strane, dostavba severného krídla. To sú len najhlavnejšie práce rozsiahlej prestavby. Aj táto, slohovo označovaná ako baroková, má dve fázy. Druhá fáza výstavby komplexu fintického kaštieľa, súvisí s menšími dostavbami v kaštieli a veľkou stavebnou aktivitou významného predstaviteľa rodu, šarišského župana Samuela Dessewffyho. Kostol so spojovacou chodbou ku kaštieľu, bol podľa údajov postavený v rokoch 1775-1778, vysvätený až po dokončení interiérovej výzdoby v roku 1778. V tej dobe bola strecha prestavaná na mohutný manzardový typ s veľkými komínmi. Technické vymoženosti boli realizované aj akýmsi ústredným kúrením s teplovzdušnými kanálmi. V suteréne bola zriadená kanalizácia, ktorou sa odvádzala voda z vodojemu, tiež vybudovanému pre potreby kaštieľa.Dejiny

Kultúra

Základná škola Fintice

História

Škola začala svoju činnosť v septembri školského roku 1961/1962 v novopostavenej budove v záhrade bývalého grófskeho majetku, ktorá nahradila pôvodné, nevyhovujúce pôsobisko. Podľa obecnej kroniky sa škola začala stavať 13. mája 1960, dokončená v auguste 1961 a slávnostne otvorená 1. septembra toho istého roku.

V školskom roku 1961/1962 školu navštevovalo 368 žiakov a keďže mala 13 tried, muselo sa vyučovať na smeny. Jej materiálne vybavenie bolo spočiatku slabé, no časom pribúdali v areáli školy športové ihriská, doskočisko, atletická dráha, košikárske ihrisko a pokusné políčka. Od roku 1969 začala fungovať školská družina.

Rekonštrukcia

V rokoch 2009 – 2011 prebehla rozsiahla rekonštrukcia školy v rámci schváleného projektu spolufinancovaného Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Charakteristika

  • 10 tried a 2 oddelenia školského klubu detí (stav k 2011/2012)
  • 2 počítačové učebne s kompletným vybavením, vrátane interaktívnej tabule
  • jazykové laboratórium s počítačovým vybavením
  • 205 žiakov z Fintíc a neďalekej obce Záhradné
  • 18 pedagogických a 3 nepedagogickí zamestnanci
  • Školský klub detí, telocvičňa, školská jedáleň a školský areál s viacerými športovými ihriskami

Okrem bežného výchovno – vzdelávacieho procesu sa škola zameriava na vyučovanie cudzích jazykov (anglický jazyk od 1. ročníka a ruský jazyk od 6. ročníka), informatiky, šport a využívanie voľného času.

Škola realizuje projekty zamerané na skvalitnenie vzdelávania:

  • Zelená škola
  • Strom života
  • Otvorená škola
  • Správaj sa normálne
  • Stop fajčeniu

V rámci záujmovej činnosti ponúka kvalitné voľnočasové aktivity v 18 záujmových krúžkoch.

Vedenie školy

Riaditeľka: Ing. Marcela Žideková

Zástupkyňa: PaedDr. Zlata Radačovská

Zdroje

Referencie

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2018 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2018-11-13. Dostupné online.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fintice