Teriakovce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Teriakovce
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj
Okres Prešov
Nadmorská výška 363preklep m n. m.
Súradnice 48°59′22″S 21°18′35″V / 48,9895°S 21,3096°V / 48.9895; 21.3096
Rozloha 3,2 km² (320 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 082 (31. 12. 2022) [2]
Hustota 338,13 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1385
Starosta Martin Šima[3] (KDH)
PSČ 080 05 (pošta Prešov 5)
ŠÚJ 525286
EČV (do r. 2022) PO
Tel. predvoľba +421-51
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Teriakovce
Webová stránka: teriakovce.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Teriakovceobec na Slovensku v okrese Prešov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka o obci Teriakovce sa datuje približne do 14. storočia. Presné historické udalosti o vzniku obce neboli v obecnej kronike zachované z dôvodu jej straty počas druhej svetovej vojny. V súčasnosti sa obec snaží o získanie archívnych informácií a o obnovu obecnej kroniky.

Asi pred 150-timi rokmi bola obec rozsiahla. Väčšina chotára patrila zemepánovi Péchymu, ktorý tu síce nebýval, ale mal tu liehovary a patril mu aj vodný mlyn.

V strede dediny, pri ceste, stojí malý kostolík, ktorý dal vybudovať zemepán. Patrónom je svätý Michal. Obyvatelia obce sa s obetavosťou ujali renovácie svojho kostola. V roku 1924 sa miestny veriaci podujali a zorganizovali, že obnovia vežu a strechu, čo sa im úplne podarilo. Pomoc poskytol statkár A. Ardo z Ľubotíc, keďže sa stal majiteľom lesného majetku rozkladajúceho sa v chotári obce, a tak daroval drevo na obnovenie kostola. Teraz je už úplne renovovaný.

Asi 150 metrov od kostola je situovaný cintorín.

V archívoch Pamiatkového úradu Slovenskej Republiky je rímskokatolícky kostol sv. Michala zapísaný ako nehnuteľný pamiatkový objekt v signatúre V - 4473. Obec Teriakovce ako celok je zapísaná v signatúre Z - 1570.

Rímskokatolícky kostol sv. Michala[upraviť | upraviť zdroj]

Postavený bol na malom panstve zemanov Teriakovcov, vyčleneného z panstva predkov rodiny Sóos a usídlených v tejto dedine koncom 13. resp. začiatkom 14. storočia. Kostol je reprezentantom najstaršej skupiny murovanej architektúry regiónu. Vznikol v prvej polovici 14. storočia ako malý, pozdĺžny sakrálny objekt bez veže a sakristie a v tejto hmote sa de facto zachoval dodnes. S výnimkou prístavby sakristie, jeho citlivej barokovej úpravy, ktorá sa nedotkla prístavby, dispozície a výrazu tradičného kostola (veža, zaklenutie lode, úprava zastrešenia, výzdoba, západný portál), a severnej prístavby zo 60-tych rokov 20. storočia kostol ostal autenticky zachovalý dodnes. Stojí na území pôvodného cintorína vymedzeného obvodovým múrom zaniknutého v 18. storočí. Pôvodný obvodový múr cintorína sa úpravou obecnej cesty a okolitej parcelácie zmenil na extrémne vysoký oporný múr, hlavne z juhu a východu ohraničujúci malý a priestorovo obmedzený areál kostola. Kostol je pohľadovou dominantou obce hlavne z obecnej cesty zo západu a z východu.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Obec Teriakovce leží medzi dvoma potokmi, ktoré sú tzv. hranicou medzi miestnou časťou Prešova - Šalgovíkom a obcou Ruská Nová Ves. Na juhozápadnej strane obec Teriakovce susedí s mestskou časťou Solivar. Zo severovýchodu susedí s obcou Vyšná Šebastová.

Obec leží od krajského mesta Prešov na východ. Vzdušná čiara je asi 4 až 5 km, po ceste 6 km. Obec sa začína na konci vicinálnej cesty (odbočka) Solivar – Ruská Nová Ves – Teriakovce. Obec je na miernom svahu medzi dvoma malými potokmi, čo tečú na východ a na západ.

Obec leží v priemernej nadmorskej výške 450 m (rozsah 400 – 550 m). V katastrálnom území prevládajú hnedé lesné pôdy, severnú časť tvoria súvislé lesné porasty, ktoré naznačujú začiatok Slanských vrchov. Územie odvodňujú potoky Šalgovický a Čerešňovský.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Teriakovce

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]