Borský Svätý Jur

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Borský Svätý Jur
obec
Kostol sv. Juraja
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trnavský kraj
Okres Senica
Región Záhorie
Vodný tok Baroškov kanál
Nadmorská výška 174 m n. m.
Súradnice 48°36′52″S 17°02′31″V / 48,614444°S 17,041944°V / 48.614444; 17.041944
Rozloha 39,72 km² (3 972 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 602 (31. 12. 2022) [2]
Hustota 40,33 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1394
Starosta Juraj Smolár[3] (nezávislý)
PSČ 908 79
ŠÚJ 504220
EČV (do r. 2022) SE
Tel. predvoľba +421-34
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad
Č. 690
908 79 Borský Svätý Jur
E-mailová adresa obec@BorskySvatyJur.sk
Telefón 777 21 21, 777 21 19
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Borský Svätý Jur
Webová stránka: BorskySvatyJur.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:
Demonym: Borskosvätojurčan[4]

Borský Svätý Jur je obec na Slovensku v okrese Senica.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Borský Svätý Jur si v roku 2004 pripomenul 610. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Borský Svätý Jur je súčasťou Horného Záhoria, zo severu je táto oblasť ohraničená Bielymi Karpatami, východnou hranicou je pohorie Malých Karpát. Na juhu oblasti leží Záhorská nížina a západnú hranicu tvorí rieka Morava.

K obci sú pričlenené osady, ako príkad Tomky, Húšky a Dolné Valy.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý písomný zápis o obci je z roku 1394, kedy kráľ Žigmund donačnou listinou daroval za poskytnuté služby poľskému veľmožovi Ctiborovi hradné panstvo Ostrý Kameň, ku ktorému patrila aj poddanská obec, v tom čase Svätý Jur. O vzniku obce a jej pomenovaní sa nezachovala žiadna povesť ani písomná pamiatka. Názov pravdepodobne pochádza od mena patróna kostola alebo fary. Najstaršie pomenovania dnes pre nás znejú zvláštne - ako Zenthgwrt (1466), Zenthgergh (1564). Za vlády cisárovnej Márie Terézie bola zavedená pošta. Aby poštové zásielky mohli byť správne doručené, nariadilo sa doplniť názvy obcí s menami svätcov prídavným menom pred slovom svätý, alebo doplniť názov po podstatnom mene. Naša obec v päťdesiatych rokoch 18. storočia dostala názov Búrsky Svatý Jur, Bur Sanct Georg, Búrszentgyörgy, ktoré sa používali vo všetkých troch jazykoch do roku 1918. V období Československej republiky do roku 1926 Búrsky Svätý Jur, od roku 1927 Borský Svätý Jur, od roku 1960 Borský Jur a od 1. Júna 1992 opäť Borský Svätý Jur. Patrónom obce pre veriacich občanov bol a dodnes je sv. Juraj.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rímskokatolícky kostol sv. Juraja, dvojloďová ranobaroková stavba s pravouhlým ukončením presbytéria a predstavanou vežou z roku 1676. Stojí na mieste staršej stavby. V 19. storočí bola pristavaná bočná loď a došlo k nadstavbe veže. V roku 1947 bola realizovaná výmaľba kostola. Loď kostola je zaklenutá valenou klenbou s lunetami, bočná loď má pruské klenby. Zariadenie kostola je neogotické. Zo staršieho zariadenia sa tu nachádzajú dve neskorobarokové sochy sv. Petra a Pavla z konca 18. storočia. Hlavný oltár je klasicistický s obrazom sv. Juraja.[5] Fasády kostola sú členené lizínami a polkruhovo ukončenými oknami. Veža s opornými piliermi je lemovaná lizénovým rámovaním. V najvyššej časti je oktogonálna, ukončená škridľovou kopulou s laternou.
  • Kaplnka Lurdskej Panny Márie, neogotická stavba so sedlovou strechou a malou strešnou vežou z roku 1894. Kaplnku nechali postaviť manželia Ján Hollý a Juliana rod. Húšková, ako udáva dedikačný nápis nad portálom.[6] Fasády sú členené pilastrami, nárožia sú zakončené dekoratívnymi vežicami. Priečelie je ukončené korunnou rímsou so zuboreznom a strešnou vežou na konzolách, ktorá je ukončená murovaným ihlancom.
  • Kaplnka sv. Urbana, baroková stavba z 18. storočia. Chátrajúca kaplnka prešla obnovou v rokoch 1982 a 2012.[7]
  • Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, jednoduchá ľudová stavba na pôdoryse obdĺžnika so sedlovou strechou.[9] Priečelie je lemované lizénami, ukončené trojuholníkovým štítom s tympanónom.
  • Kaplnka Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v časti Húšky, neoklasicistická stavba s polygonálnym záverom a predstavanou vežou z roku 1936.[10] Fasády kaplnky sú členené lizénami a polkruhovo ukončenými oknami. Veža je členená kordónovou rímsou, ukončená je ihlancovou helmicou.
  • Gútovské mauzóleum, kaplnka s kryptou s polkruhovým záverom a malou strešnou vežou z roku 1893.[11] Fasády kaplnky sú členené polkruhovo ukončenými oknami a pilastrami. Veža má ihlancovú helmicu. Nachádza sa v areáli cintorína.
  • Mauzóleum rodiny Černý, neogotická stavba s výraznou vysokou sedlovou strechou z konca 19. storočia.[12] Okná mauzólea sú združené s lomenými oblúkmi lemované polostĺpmi. Nachádza sa v areáli cintorína.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Borský Svätý Jur je členom ZOZO (Združenie miest a obcí Záhorskej oblasti) - dobrovoľným, záujmovým, na politických stranách a hnutiach nezávislým združením). Hlavným cieľom združenia je v súlade s Európskou chartou miestnej samosprávy, Ústavou a príslušnými zákonmi Slovenskej republiky pozitívne a aktívne pôsobiť ako regionálne združenie ZMOS-u, (Združenie miest a obcí Slovenska)obhajovať záujmy i potreby miest a obcí regiónu Záhorie, ovplyvňovať rozvoj i výkon samosprávnych funkcií, reprezentovať mestá a obce regiónu Záhorie vo vzťahu k euroregiónom, zahraničným inštitúciám a euroinštitúciám, garantovať objektívne hodnotenie.

Borský Svätý Jur je zapojený do vínnej cesty Záhoria. Priaznivé klimatické podmienky umožnili rozvoj vinohradníctva. Vznikla tu najrozsiahlejšia a najsúvislejšia vinohradnícka oblasť na Slovensku, ktorá dáva tomuto územiu osobitý ráz. Do vínnej cesty je zapojených 42 obcí, 11 vinárov a 8 firiem z regiónu.

Osobnosti obce[upraviť | upraviť zdroj]

Rodáci[upraviť | upraviť zdroj]

Pôsobili tu[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. JÚĽŠ. Borskosvätojurčan v slovníkoch JÚĽŠ [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV. Dostupné online.
  5. Borský Svätý Jur - Kostol sv. Juraja [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  6. Borský Svätý Jur - Kaplnka Lurdskej Panny Márie [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  7. Borský Svätý Jur - Prícestná kaplnka sv. Vendelína [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  8. Borský Svätý Jur - Prícestná kaplnka sv. Vendelína [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  9. Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  10. Húšky (Borský Svätý Jur) - Kaplnka Nasvätejšieho Srdca Ježišovho [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  11. Borský Svätý Jur - Kaplnka rodiny Gútovcov [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  12. Borský Svätý Jur - Kaplnka rodiny Černej [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]