Zoznam štátov Európy podľa rozlohy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Nižšie je uvedený zoznam väčšiny štátov v Európe podľa geografickej rozlohy. Celková rozloha Európy je asi 10 000 000 km2.

Niektoré štáty (označené *) sa v Európe nachádzajú iba čiastočne. Tie sú zoradené iba podľa veľkosti ich európskej časti.

Zoznam obsahuje iba suverénne štáty.

Vnútrozemská voda je zahrnutá v číslach rozlohy.

Tabuľka[upraviť | upraviť zdroj]

Por. Štát Celková

rozloha

(km2)

Poznámky
1 Rusko Rusko* 3 969 100 3 995 200 km2 vrátane sporného územia Krymu; 17 098 242 km2 vrátane Sibíri.
2 Ukrajina Ukrajina 603 628 Vrátane Krymu.
3 Francúzsko Francúzsko* 551 695 643 801 km2, keď sú zahrnuté aj zámorské departementy.
4 Španielsko Španielsko 498 511 505 990 km2, ak sú zahrnuté Kanárske ostrovy, Ceuta a Melilla.
5 Švédsko Švédsko 450 295
6 Nórsko Nórsko 385 178 Vrátane Svalbardu a Jan Mayenu. Ak sú vylúčené, kontinentálne Nórsko má rozlohu 323 779 km2.
7 Nemecko Nemecko 357 386
8 Fínsko Fínsko 338 145
9 Poľsko Poľsko 312 685
10 Taliansko Taliansko 301 338
11 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo* 242 495 Nezahŕňa britské zámorské územia alebo Korunné dependencie.
12 Rumunsko Rumunsko 238 397
13 Bielorusko Bielorusko 207 600
14 Kazachstan Kazachstan* 148 000 Územie západne od rieky Ural sa počíta ako v Európe; 2 724 902 km2 vrátane ázijskej časti.
15 Grécko Grécko 131 940
16 Bulharsko Bulharsko 110 994
17 Island Island 102 775
18 Maďarsko Maďarsko 93 030
19 Portugalsko Portugalsko 91 568 Vrátane Azorských ostrovov a súostrovia Madeira. Ak nie sú zahrnuté, kontinentálne Portugalsko má rozlohu 88 416 km2.
20 Rakúsko Rakúsko 83 858
21 Česko Česko 78 866
22 Srbsko Srbsko 77 453
23 Írsko Írsko 70 273
24 Litva Litva 65 300
25 Lotyšsko Lotyšsko 64 589
26 Chorvátsko Chorvátsko 56 594
27 Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina 51 129
28 Slovensko Slovensko 49 036
29 Estónsko Estónsko 45 339
30 Dánsko Dánsko* 44 493 Zahrňuje Faerské ostrovy. Vrátane Grónska by to bolo 2 210 579 km2. Kontinentálne Dánsko má rozlohu 43 094 km2.
31 Švajčiarsko Švajčiarsko 41 290
32 Holandsko Holandsko* 41 198 Okrem Karibského Holandska, Aruby, Curacaa a Sint Maarten; spolu s Holandským kráľovstvom je jeho

celková rozloha 42 531 km2.

33 Moldavsko Moldavsko 33 846
34 Belgicko Belgicko 30 510
35 Arménsko Arménsko* 29 743 Niekedy sa považuje za súčasť Ázie.
36 Albánsko Albánsko 28 748
37 Severné Macedónsko Severné Macedónsko 25 713
38 Turecko Turecko* 23 764 783 562 km2 vrátane ázijskej časti.
39 Slovinsko Slovinsko 20 273
40 Čierna Hora Čierna Hora 13 812
41 Kosovo Kosovo 10 887 Čiastočne uznaný štát.
42 Azerbajdžan Azerbajdžan* 6 960 86 600 km2 vrátane ázijskej časti.
43 Cyprus Cyprus 5 896
44 Luxembursko Luxembursko 2 586
45 Gruzínsko Gruzínsko* 2 428 69 700 km2 vrátane ázijskej časti.
46 Andorra Andorra 468
47 Malta Malta 316
48 Lichtenštajnsko Lichtenštajnsko 160
49 San Maríno San Maríno 61
50 Monako Monako 2
51 Vatikán Vatikán 0,44

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of European countries by area na anglickej Wikipédii.