Zoznam vysielačov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Vysielač na Zobore

Zoznam vysielačov na Slovensku je zoznam televíznych a rozhlasových vysielačov, zabezpečujúcich terestriálne šírenie signálu televízie a rozhlasu. Vysielače vo vlastníctve spoločnosti Towercom plnia okrem šírenia signálu i úlohu retranslačných bodov a vytvárajú základ pre rádioreléové trasy.

Na konci februára 2017 bolo na Slovensku v prevádzke 407 analógových terestriálnych rozhlasových vysielačov, ktoré prevádzkovalo 33 spoločností.[1]

Rozdelenie[upraviť | upraviť kód]

Televízne veže, resp. vysielače na Slovensku rozdeľujeme do troch základných skupín:

  • Sieť základných vysielačov – tvorí sieť najdôležitejších vysielačov
  • Sieť doplnkových vysielačov – zahŕňa sieť vysielačov, doplňujúcich základnú sieť
  • Súkromné vysielače – ide o vysielače súkromných vysielateľov, spravidla lokálneho charakteru

DVB-T[upraviť | upraviť kód]

Sieť základných vysielačov digitálnej televízie (DVB-T) sa mierne odlišuje, nakoľko niektoré tu uvedené vysielače základnej ani doplnkovej siete nešíria DVB-T signál. Towercom do tejto siete zaradil aj nové vysielače.

Základná sieť vysielačov[upraviť | upraviť kód]

Základná sieť vysielačov

Túto sieť tvorí 7. vysokovýkonných vysielačov, zabezpečujúcich šírenie signálu verejnoprávnych i súkromných staníc. Nachádzajú sa vo vysielacích strediskách na miestach, vhodných pre efektívne pokrytie signálom, v značnej nadmorskej výške.

Konštrukčne ide o televízne veže a kotvené alebo nekotvené stožiare s výškou až do 318 m (Vysielač Dubník).

Názov vysielača Mesto Nadmorská výška
metrov nad morom
Povolený ERP (kW)
FM / DVB-T / DAB+
Kamzík Bratislava 433 100 / 50 / 3,6
Suchá hora Banská Bystrica 1231 100 / nevys. / nevys.
Dubník Košice 874 100 / 31,5 / nevys.
Kráľova hoľa Poprad 1946 30 / 5 / nevys.
Krížava Žilina 1451 20 / 20 / 5
Sitno Banská Štiavnica 1002 20 / 50 / nevys.
Veľká Javorina Nové Mesto n/Váhom 969 10 / 50 / nevys.

Sieť doplnkových vysielačov[upraviť | upraviť kód]

Sieť doplnkových vysielačov

Vysielaciu sieť dopĺňa sieť doplnkových, no nemenej dôležitých stredísk. Ich úlohou je pokryť signálom regióny a lokality mimo dosahu hlavných vysielačov. Ide takmer výlučne o nekotvené veže a stožiare v blízkosti osídlených oblastí, pod správou spoločnosti Towercom.

Názov vysielača Mesto Nadmorská výška
metrov nad morom
Povolený ERP (kW)
FM / DVB-T / DAB+
Blatný vrch Lučenec 359 10 / 15,85 / nevys.
Dievčenská skala Rožňava 660 1 / 10 / nevys.
Dubník Senica 297 nevys. / 22 / nevys.
Kotník Stará Ľubovňa 883 10 / 25 / nevys.
Magurica Snina 477 10 / 20 / nevys.
Magurka Námestovo 1107 10 / 20 / nevys.
Modrý vrch Štúrovo 251 10 / 15,85 / nevys.
Nad oborou Trenčín 654 10 / 50 / nevys.
Stebnícka Magura Bardejov 896 10 / 15,85 / nevys.
Španí laz Veľký Krtíš 643 10 / nevys. / nevys.
Trebišov Trebišov 118 10 / nevys. / nevys.
Úložisko Ružomberok 742 5 / 20 / nevys.
Zobor Nitra 556 10 / 40 / nevys.

Súkromné vysielače[upraviť | upraviť kód]

Slovensko: Zoznam vysielačov na Slovensku
BJ
TS
PP
ZV
RS
TN
KE
BA
LV
NR
NZ
Vybrané súkromné vysielače

Súkromní vysielatelia televízie alebo rozhlasu vybudovali sieť vysielačov, nezávislú od hlavných (v minulosti štátnych) vysielačov. Prevádzku zariadení zabezpečujú vo vlastnej réžii, no existujú spoločnosti, vlastniace vysielacie zariadenia, ktoré následne prenajímajú vysielateľom.

Konštrukčne ide o nekotvené stožiare s výškou najčastejšie do 40 m, ktoré zdieľajú niekoľko antén, vrátane GSM. Vyžiarený výkon antén je často do 1 kW, no vysielače na Makovici a Veľkej lúke majú výkon až 20 kW.

Nachádzajú sa v blízkosti miest a aglomerácií, aby pokryli signálom čo najväčší počet domácností a firiem. Nezriedka sú stožiare umiestnené na obytných, administratívnych alebo hospodárskych budovách, silách či vodojemoch.

Vysielač na Kráľovej holi

Vybrané vysielače[upraviť | upraviť kód]

Vysielače digitálneho rozhlasu DAB[upraviť | upraviť kód]

Slovensko: Zoznam vysielačov na Slovensku
Zobor
Heringeš
Laskomer
Vysielače DAB (júl 2018)

Od 15. decembra 2015 je šírený signál digitálneho rozhlasu z vysielača Kamzík.[2] Towercom spustil skúšobnú prevádzku v štandarde T-DAB+, ktorý umožňuje lepšie využitie frekvenčného pásma. Na frekvencii 12C sa vertikálnou polarizáciou (kompresný formát HE-AAC) a s výkonom 3,6 kW vysielal signál rádií RTVS (Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Junior), ktoré boli neskôr doplnené o ďalšie stanice.

Vo februári 2016 vydal Regulačný úrad povolenia na vysielanie miestnych multiplexov v štandarde T-DAB súkromnej spoločnosti Avis na lokality Nitra (Zobor; 5 kW) a Levice (Nemocnica s poliklinikou; 2 kW - túto Avis neskôr vrátil).[3] Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb vydal 1. júna 2016 povolenia na vysielače v Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre. Lokalite Heringeš povolil na frekvencii 12B výkon 2 kW, bystrický Laskomer mohol vysielať rovnakým výkonom na frekvencii 12A a pre nitriansky vysielač Zobor bola určená frekvencia 10C a výkon až 20 kW.[4]

Košický vysielač Heringeš začal šíriť signál 7. júla 2016,[5] nitriansky, umiestnený na budove lanovky 15. júla.[6] Od 1. februára 2017 vysiela DAB+ aj v Banskej Bystrici z vysielača Laskomer. Na kanáli 12A (223,936 MHz) sa vysielali programy Slovenského rozhlasu výkonom 2 kW, neskôr sa počet staníc rozšíril.[7] V posledný májový deň 2017 začalo vysielanie digitálneho rozhlasu pre širšie okolie Žiliny z vysielača na Krížave,[8] odkiaľ je šírených 11 programov, rovnakých pre všetky vysielače spoločnosti Towercom. Najnovším vysielačom digitálneho rozhlasu je od 28. marca 2018 prevádzkovaný vysielač v Dunajskej Strede.

Vysielač Frekvencia Výkon ERP Nadmorská výška Stanice
BratislavaKamzík 227,360 MHz (12C) 000000000000003.60000000003,6 kW 000000000000433.0000000000433 m n. m. Rádio Anténa Rock, Rádio Devín, Rádio Jemné, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Lumen, Rádio Patria, Rádio Slovensko, Rádio Vlna, Rádio_FM
Banská Bystrica – Laskomer 223,936 MHz (12A) 000000000000002.00000000002 kW 000000000000620.0000000000620 m n. m. Rádio Anténa Rock, Rádio Devín, Rádio Jemné, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Lumen, Rádio Patria, Rádio Slovensko, Rádio Vlna, Rádio_FM
Banská Bystrica – Panský diel 211,648 MHz (10B) 000000000000003.00000000003 kW 000000000001100.00000000001 100 m n. m. New Model Radio, Rádio Devín, Rádio _FM, Rádio Junior, Rádio Regina západ a stred, Rádio Slovensko, Rádio Litera, Rádio Jazz, Rádio Liptov
Dunajská Streda – Bacsákova ul. 227,36 MHz

(12C)

000000000000000.62000000000,62 kW 000000000000112.0000000000112 m n. m. Rádio Anténa Rock, Rádio Devín, Rádio Jemné, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Lumen, Rádio Patria, Rádio Slovensko, Rádio Vlna, Rádio_FM
KošiceHeringeš 225,648 MHz (12B) 000000000000002.00000000002 kW 000000000000324.0000000000324 m n. m. Rádio Anténa Rock, Rádio Devín, Rádio Jemné, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Lumen, Rádio Patria, Rádio Slovensko, Rádio Vlna, Rádio_FM
Nitra – Zobor-lanovka 213,360 MHz (10C) 000000000000005.00000000005 kW 000000000000556.0000000000556 m n. m. New Model Radio, Rádio Devín, Rádio _FM, Rádio Junior, Rádio Regina západ a stred, Rádio Slovensko, Rádio Litera, Rádio Jazz, Rádio Liptov
Žilina – Krížava 223,936 MHz (12A) 000000000000002.00000000002 kW 000000000001451.00000000001 451 m n. m. Rádio Anténa Rock, Rádio Devín, Rádio Jemné, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Lumen, Rádio Patria, Rádio Slovensko, Rádio Vlna, Rádio_FM[9]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. www.radia.sk. Na Slovensku je v prevádzke 407 analógových rozhlasových vysielačov [online]. radia.sk, [cit. 2017-03-14]. Dostupné online.
  2. Digitálny rozhlas na zive.sk
  3. http://www.zive.sk/clanok/112383/digitalny-rozhlas-moze-odstartovat-v-dalsich-lokalitach-ma-uz-povolenie
  4. http://www.radia.sk/spravy/3466_terestrialne-digitalne-rozhlasove-vysielanie-pride-do-dalsich-lokalit.html
  5. www.radia.sk. Skúšobné DAB+ vysielanie si naladíte už aj v Košiciach [online]. radia.sk, [cit. 2017-02-06]. Dostupné online.
  6. www.radia.sk. V prevádzke je ďalší vysielač DAB+ [online]. radia.sk, [cit. 2017-02-06]. Dostupné online.
  7. www.radia.sk. Digitálny rozhlas už aj v Banskej Bystrici [online]. radia.sk, [cit. 2017-02-06]. Dostupné online.
  8. MAXA, Filip. Digitálny rozhlas sa výraznejšie rozširuje: Pribudol do Žiliny. Zive.sk (Bratislava: Ringier Axel Springer Slovakia), 2017-05-31. Dostupné online [cit. 2017-05-31]. ISSN 1335-860X.
  9. ČERNÝ, Viktor. Towercom vylepšil DAB+, pridal informácie o hranom interpretovi [online]. satelitnatv.sk, 2017-06-26, [cit. 2017-08-05]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]

Zdroje[upraviť | upraviť kód]