Zoznam manželiek panovníkov Talianska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Zoznam manželiek panovníkov Talianska obsahuje mená manželiek panovníkov, ktorý vládli v Taliansku alebo jeho časti (v závislosti od vtedajšieho politického rozdelenia Európy).

Ostrogótski panovníci v Taliansku[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Italian hereditary prince.svg Audofleda Childerich I.
Merovejovci
470 493 30. august 526
manželova smrť
Teodorich Veľký
Crown of Italian hereditary prince.svg Mathesuentha Visigótska Eutharic
Arealská dynastia
517 536 540
manželova smrť
po roku 550 Witiges
Crown of Italian hereditary prince.svg Berthora Rheimská Theudebert I.
Merovejovci
536 (?) 549 1. júl 552
manželova smrť
Totila
Po tomto roku sa nezachovali mená ďalších ostrogótskych kráľovien.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Lombardskí panovníci v Taliansku[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Corona ferrea.png Chlothsind Franská? Chlotar I.
Merovejovci
? ? ? ? ? Alboin
Corona ferrea.png Rozamunda z Gepidu Cunimund ? 567 28. jún 572/573
manželova smrť
?
Nuremberg chronicles - Theudelinda, Queen of the Lombards (CLr).jpg Teodelinda Bavorská Garibald I. Bavorský
Agilolfingovci
? 15. máj 589 5 September 590
manželova smrť
22. január 627 Authari
máj 591 616
manželova smrť
Agilulf
Corona ferrea.png Gundiberga Lombardská Authari 591 ? 626
manželov nástup na trón
636
manželova smrť
? Arioald
po roku 636 652
manželova smrť
Rothari
Corona ferrea.png Teodota Lombardská Aripert I ? po roku 662 ? ? Grimoald I.
Až do roku 712 sa nezachovali mená lombardských kráľovien.
Corona ferrea.png Guntruda ? ? ? 712
manželov nástup na trón
744
manželovo zosadenie
? Liutprand z Lombardie
Corona ferrea.png Tassia ? ? ? 744
manželov nástup na trón
749
manželovo zosadenie
? Ratchis
Corona ferrea.png Ansa Lombardská Verissimo ? ? 744
manželov nástup na trón
5. jún 774
manželovo zosadenie
? Desiderius
Corona ferrea.png Hildegarda Vizigótska Gerold Vizigótsky
Agilolfingovci
758 771 774
manželova korunovácie za lombardského kráľa
30. apríl 783 Karol Veľký
Corona ferrea.png Fastrada Raoul III. 765 784
ako kráľovská manželka Lombardie
10. október 794
Corona ferrea.png Luitgarda Luitfrid II. 776 794
ako kráľovská manželka Lombardie
4. jún 800
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Kráľovské manželky Talianska[upraviť | upraviť zdroj]

Dynastia Karolovcov (774 – 887)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Hildegarda Vizigótska Gerold of Vinzgouw
Agilolfingovci
758 771 774
manželova korunovácie za lombardského kráľa
30. apríl 783 Karol Veľký
Crown of Savoy.svg Fastrada of Franconia Raoul III. 765 784
ako kráľovská manželka Lombardie
10. október 794
Crown of Savoy.svg Luitgarda Luitfrid II, Count of Sundgau
(Etichonids)
776 794
ako kráľovská manželka Lombardie
4. jún 800
Crown of Savoy.svg Berta z Gellonie Viliam z Gellonie ? 795 (?) 781
ako kráľovská manželka Talianska
8. júl 810
manželova smrť
? Pepin
Crown of Savoy.svg Kunigunda z Laonu ? ? 813 17. apríl 818
manželova smrť
? Bernard I.
Crown of Savoy.svg Ermengarda Hugh z Touru
Etichonidovci
804 15. október 821
15. jún 844
20. marec 851 Lotar I.
Crown of Savoy.svg Engelberga Parmská Adelchis I.
Supponidovci
830 5. október 851 12. august 875
manželova smrť
896/901 Ľudovít II.
RichildaofProvence.jpg Richilda Provensálska Bivin
Bosonidovci
845 870 12. august 875
manželov nástup na trón
6 October 877
manželova smrť
2. jún 910 Karol II.
Crown of Savoy.svg Richardis Švábska Erchanger
Ahalolfingerovci
840 862 879
manželov nástup na trón
887
manželova smrť
18. september, medzi r. 894 a 896 Karol III.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Unruochingská dynastia (887 – 924)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Bertila zo Spoleta Suppo II. zo Spoleta
Supponidovci
860 880 26. december 887
manželov nástup na trón
december 915 Berengar I.
Crown of Savoy.svg Anna z Provensalska Ľudovít Slepý
Bosonidovci
? december 915 7. apríl 924
manželova smrť
?
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Widonidovcov (889 – 896)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Ageltruda Beneventská Adelchis Beneventský ? 880 (?) 889
manželovo korunovanie
12. december 894
manželova smrť
27. august 923 Guy III.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Karolovcov (896 – 899)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Ota z Neustrie Berengar I. z Neustrie
Conradinesovci
874 na konci roka 888 22. február 896
manželova korunovácia
8. december 899
manželova smrť
899 – 903 Arnulf
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Bosonidovcov (900 – 905)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Anna z Konštantínopolu Lev VI.
Leonidovci
885 ? 12. október 900
manželova korunovácia
21. júl 905
manžel sa vzdal titulu
912 Ľudovít III. Slepý
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Staršia dynastia Welfovcov (922 – 926)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Reine Berthe et les fileueses, 1888.jpg Berta Švábska Burchard II.
Hunfridingovci
907 922 12. október 900
manželova korunovácia
933
manžel sa vzdal titulu
po 2. januári 966 Rudolf II. Burgundský
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Bosonidovcov (926 – 950)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Alda
(alebo Hilda)
? po roku 924 pred rokom 932
anulácia manželstva
? Hugh
Crown of Savoy.svg Marozia z Tusculumu Theofylact I.
Tusculaniovci
890 932 december 932
933
manžel utiekol, ju uväznili
932/937
Reine Berthe et les fileueses, 1888.jpg Berta Švábska Burchard II.
Hunfridingovci
907 12. december 937 10. apríl 948
933 manželova smrť
po 2. januári 966
60px Adela Burgundská Rudolf II.
Staršia dynastia Welfovcov
931 12. december 947 10. apríl 948
manželova korunovácia
22. november 950
manželova smrť
16. december 999 Lothar II.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Anscaridovcov (950 – 963)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Vila Toskánska Boso Toskánsky
Bosonidovci
910 930/931 950
manželova korunovácia
953
manželovo uväznenie
963/po roku 966 Berengar II.
Crown of Savoy.svg Gerberga z Mâconu Lambert I. ? 956/958/959 963
manželovo zosadenie
11. december 986/991 Adalbert
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Ottonianovcov (951 – 1002)[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 951 Otto I. napadol Taliansko a nechal sa korunovať za Kráľa Lombardie. V roku 952 Berengar a Adalbert sa stali vazalmi, ale zostali kráľmi pokiaľ ich Otta nezosadil.

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Sainte-Adélaïde - Église de Toury, vitraux par Lorin.jpg Adela Burgundská Rudolf II.
Staršia dynastia Welfovcov
931 951 7. máj 973
manželova smrť
16. december 999 Otto I.
Theophanu.jpg Theofana Konštantínos Skléros
Sklerosovci
960 14. apríl 972 7. december 983
manželova smrť
15. jún 991 Otto II.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Anscaridovcov (1002 – 1014)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Berta di Luni Otbert di Luni ? pred rokom 1000 1002
manželov nástup na trón
1014
manžel sa vzdal nároku na trón
? Arduin
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Ottonianovcov (1004 – 1024)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Kunigunde.png Kunigunda Luxemburská Siegfried Luxemburský
Luxemburgovci
975 1000 14. máj 1004
manželova korunovácia
13. júl 1024
manželova smrť
3. marec 1033 Henrich II.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Sálska dynastia (1026 – 1125)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Gizela Szwabska.JPG Gizela Švábska Hermann II. Švábsky
Conradinesovci
11. november 995 1016 1026
manželova korunovácia za talianskeho kráľ
4. jún 1039
manželova smrť
14. február 1043 Konrád II.
Heinrich III und Agnes Speyer.jpg Agnesa z Poitou Viliam V. Akvitánsky
Ramnulfidovci
1025 21. november 1043 5. október 1056
manželova smrť
14. december 1077 Henrich III.
Crown of Savoy.svg Berta Savojská Otto Savoyský
Savoyská dynastia
21. september 1051 13. júl 1066 25. jún 1080
manželova korunovácia za talianskeho kráľ
27. december 1087 Henrich IV.
Crown of Savoy.svg Eupraxia z Kyjevu Vsevolod I.
Rurikidovci
1071 14. august 1089 1093
korunovácia nevlastného syna
20. júl 1109
Crown of Savoy.svg Constanze Sicílska Roger I.
Hautevilleská dynastia
1077 – 1087 1095 April 1098
manželovo zosadenie z trónu
1138 Konrád II.
Empress Matilda.jpg Cisárovná Maud Henrich I.
Dynastia Normandiovcov
7. február 1101 7. január 1114 23. máj 1125 10. september 1167 Henrich V.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Supplinburgovcov (1128 – 1137)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Richenza z Northeimu Henrich Margraveský
(Northeimská dynastia
1087/89 1100 1128
manželova korunovácia za talianskeho kráľa
4. december 1137
manželova smrť
10. jún 1141 Lothar III.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Hohenstaufovcov (1154 – 1197)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Giovanni Battista Tiepolo 032.jpg Beatrix I. Burgundská Renaud III. Burgundský
Dynastia Ivreaovcov
1148 9. jún 1156 15. november 1184 Fridrich I.
Konstancie hlava.jpg Constance Sicílska Roger II. Sicílsky
Hautevillovci
2. november 1154 27. január 1186 14. apríl 1191
manželova korunovácia za cisára
28. september 1197
manželova smrť
27. november 1198 Henrich VI.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Welfovcov (1208 – 1215)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Beatrix Švábska Filip Švábsky
Hohenstaufovci)
apríl/jún 1198 23. júl 1212 11. august 1212 Oto IV.
MarieBrabant1190-1260.jpg Mária Brabantská Henrich I. Brabantský
Leuvenská dynastia
1190 po 19. máji 1214 5. júl 1215
manželovo zosadenie
9. marec/14. jún 1260
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Hohenstaufovcov (1212 – 1250)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Crown of Savoy.svg Konštancia Aragónska Alfonz II. Aragónsky
Dynastia Barcelona
1179 5. august 1209 9. december 1212
manželova korunovácia za rímskeho kráľa
22. november 1220
manželova korunovácia za cisára
23. jún 1222 Fridrich II.
Yolande of Jerusalem.jpg Izabela Jeruzalemská Ján z Briennu, jeruzalemský kráľ
Brienneská dynastia
1212 9. november 1225 25. apríl 1228
Isabelaangliehlava.jpg Izabela Anglická Ján Bezzemok
Plantagenetovci
1214 15/20. júl 1235 1. december 1241
Crown of Savoy.svg Blanka Lancia Manfred I. Lancia
Dynastia Aleramici-Lancia
1200 1244 (?)
dátum svadby je nejasný
1244
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Luxemburgovcov (1308 – 1313)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Margaret of Brabant hlava.jpg Margaréta Brabantská Ján I. Brabantský
Leuvenská dynastia
4. október 1276 9. júl 1292 27. november 1308
manžel sa stal rímskonemeckým kráľom
6. január 1311
manželova korunovácia za talianskeho kráľa
14. december 1311 Henrich VII.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Wittelsbachovcov (1327 – 1347)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Marguerite II de Hainaut.png Margaréta z Hainaut Viliam I. z Hainaut
Avesneská dynastia
1311 26. február 1324 23. október 1327
manželova korunovácia za talianskeho kráľa
11. október 1347
manželova smrť
23. jún 1356 Ľudovít IV.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Luxemburgovcov (1355 – 1437)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Anna von Schweidnitz.jpg Anna Svídnická Henrich II. Svídnický
Piastovci
1339 27. máj 1353 január 1355
manželova korunovácia za talianskeho kráľa
11 júl 1362 Karol IV.
Eliška Pomořanská.jpg Alžbeta Pomoranská Bogislaw V. Pomoranský
Dynastia Pomoransko-Wolgastská
1347 21. máj 1363 29. november 1378
manželova smrť
14. február 1393
JohanaBavorska.jpg Johanna Bavorská Albert I.
Wittelsbachovci
1362 29. september 1370 29. november 1378
manželov nástup na trón
31. december 1386 Václav IV.
ZofieBav2.jpg Žofia Bavorská Ján II.
Wittelsbachovci
1376 2. máj 1389 20 August 1400
manželovo odstúpenie
1410
koniec manželovho panovania v Taliansku
16. august 1419
manželova smrť
26. september 1425
Barbara of Celje - Meister der Chronik des Konzils von Konstanz 001.jpg Barbora Celjská Hermann II. Celjský
Celjovci
1390/1395 1408 21. júl 1411
manželovo zvolenie za cisára
25. november 1431
manželovo korunovanie za kráľa
21. júl 1411
manželovo korunovanie za cisára
9. december 1437
manželova smrť
11. júl 1451 Žigmund
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Habsburgovcov (1437 – 1745)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
AlzbetaLuc.jpg Alžbeta Luxemburská Žigmund
Luxemburgovci
7. október 1409 1422 9. december 1437
manželov nástup na trón
18. marec 1438
manželovo vymenovanie za kráľa
27. október 1439
manželova smrť
25. december 1442 Albrecht II.
Hans Burgkmair d. Ä. 006.jpg Eleonóra Portugalská Eduard I.
Avizovci
18. september 1434 16. marec 1452 19. marec 1452
manželova korunovácia za cisára
3. september 1467 Fridrich III.
Ambrogio de Predis 002.jpg Bianka Mária Sforzová Galeazzo Maria Sforza
Sforzovci
5. apríl 1472 16. marec 1494 4. február 1508
manželovo vyhlásenie za cisára
31. december 1510 Maximilián I. Habsburský
Tizian 057.jpg Izabela Portugalská Manuel I.
Avizovci
23. október 1503 10. marec 1526 24. február 1530
manželovo korunovanie za cisára
1. máj 1539 Karol V.
Ferdinand I. Habsburský a jeho nástupníci používajú titul taliansky kráľ, hoci nikdy neboli oficiálne korunovaní
Annajagiello.jpg Anna Jagelovská Vladislav II.
Jagelovci
23. júl 1503 25. máj 1521 16. január 1556
manželovo vymenovanie
1558
manželovo zvolenie za cisára
27. január 1547 Ferdinand I. Habsburský
Maria of Spain 1557.jpg Mária Španielska Karol V.
Habsburgovci
21. jún 1528 13. september 1548 25. júl 1564
manželovo vymenovanie za cisára
12. október 1576
manželova smrť
26. február 1603 Maximilián II. Habsburský
Frans Pourbus d. J. 002.jpg Anna Tirolská Ferdinand II.
Habsburgovci
4. október 1585 4. december 1611 20. január 1612
manželovo vymenovanie za cisára
14. december 1618 Matej II. Habsburský
Justus Sustermans 002.jpg Eleonóra Toskánská Vincenzo I. Gonzaga
Dynastia Gonzaga
23. september 1598 4. február 1622 15. február 1637
manželova smrť
27. jún 1655 Ferdinand II. Habsburský
Diego Velázquez 031.jpg Mária Anna Španielska Filip III.
Habsburgovci
18. august 1606 20. február 1631 15. február 1637
manželovo vymenovanie za cisára
13. máj 1646 Ferdinand III. Habsburský
Lorenzo Lippi 005.jpg Mária Leopoldína Tirolská Leopold V.
Habsburgovci
6. apríl 1632 2. júl 1648 7. august 1649
Vestfálsky mier z 24. októbra 1648 ukončil všetky ríšske nároky na ich krajiny v Taliansku, ale rímskonemecká ríša pokračovala v dokazovaní nárokov po abdikáciu Františka II. vzhľadom na rastúcu silu Napoleona Bonaparte, ktorý sa sám korunoval za talianskeho kráľa v predchádzajúcom roku.
Frans Luycx 005.jpg Eleonóra Magdaléna Gonzaga Karol II. Gonzaga
Dynastia Gonzaga
18. november 1630 30. apríl 1651 2. apríl 1657
manželova smrť
6. december 1686
Juan Carreno de Miranda 005.jpg Margaréta Terézia Habsburská Filip IV.
Habsburgovci
12. júl 1651 12. december 1666 12. marec 1673 Leopold I.
Giovanni Maria Morandi 001.jpg Klaudia Felicitas Tirolská Ferdinand Karol
Habsburgovci
30. máj 1653 15. október 1673 8. apríl 1676
Eleonore of Pfalz Neuburg.jpg Eleonóra Magdaléna Filip Viliam
Wittelsbachovci
6. január 1655 14. december 1676 5. máj 1705
manželova smrť
19. január 1720
Amalia Wilhelmine von Braunschweig.jpg Amália Vilhelmína Ján Frederik Brunšvicko-lüneburský
Welfovci
21. apríl 1673 24. február 1699 5. máj 1705
manželovo vymenovanie za cisára
17. apríl 1711
manželova smrť
10. apríl 1742 Jozef I. Habsburský
Elisabeth Christine of Braunschweig Wolfenbuettel.jpg Alžbeta Kristína Ľudovít Rudolf Brunšvicko-wolfenbüttelský
Welfovci
28. august (28. september?) 1691 1. august 1708 december 1711
manželovo zvolenie za cisára
20. október 1740
manželova smrť
21. december 1750 Karol VI. Habsburský
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Wittelsbachovcov (1742 – 1745)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Maria AmaliaBayern.jpg Mária Amália Habsburská Jozef I. Habsburský
Habsburgovci
22. október 1701 5. október 1722 24. január 1742
manželovo nástup na trón
20, január 1745
manželova smrť
11. december 1756 Karol VII. Albrecht
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Habsburgovcov (1745 – 1806)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg Mária Terézia Karol VI. Habsburský
Habsburgovci
13. máj 1717 12. február 1736 13. september 1745
manželovo zvolenie za cisára
18. august 1765
manželova smrť
29. november 1780 František I.
Maria Josepha von Bayern.jpg Mária Jozefína Bavorská Karol VII. Albrecht
Wittelsbachovci
30. marec 1739 23. január 1765 18. august 1765
manželovo zvolenie za cisára
28. máj 1767 Jozef II. Habsburský
Joseph Grassi 001.jpg Mária Ludovika Španielska Karol III.
Bourbonovci
24. november 1745 5. august 1765 30. september 1790
manželovo nástup na trón
marec 1792
manželova smrť
15. máj 1792 Leopold II.
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg Mária Terézia Neapolsko-Sicílska Ferdinand I.
Bourbonovci
6. jún 1772 15. august 1790 5. júl 1792
manželovo nástup na trón
6. august 1806
manželova abdikácia
13. apríl 1807 František II.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Bonaparteovcov (1805 – 1814)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Josephine de Beauharnais, Keizerin der Fransen.jpg Joséphine de Beauharnais Jozef-Gaspard Tascher de la Pagerie
Dynastia de la Pagerie
23. jún 1763 9. marec 1796 26. máj 1805
manželovo nástup na trón
10. január 1810
rozvod
29. máj 1814 Napoleon Bonaparte
L'impératriceMarie-Louise.jpg Mária Lujza Habsbursko-lotrinská František II.
Habsburgovci
12. december 1791 1. apríl 1810 6 April 1814
manželova abdikácia
17. december 1841
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Savojská dynastia (1861 – 1946)[upraviť | upraviť zdroj]

Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Queen Margharitha di Savoia.jpg Margaréta Savojská Ferdinand z Genoy
Savojská dynastia
20. november 1851 21. apríl 1868 9. január 1878
manželov nástup na trón
29. júl 1900
manželova smrť
4. január 1926 Umberto I.
Queen Elena of Italy.jpg Elena Montenegrová Nikolas I. Montenegro
Dynastia Milena Vukotić
8. január 1873 24. október 1896 29. júl 1900
manželov nástup na trón
9. máj 1946
manželova abdikácia
28. november 1952 Viktor Emanuel III.
Marie-José Belgická Albert I.
Sasko-cobursko-gothajská dynastia
4. august 1906 8. január 1930 9. máj 1946
manželov nástup na trón
12. jún 1946
zrušenie monarchie
27 január 2001 Umberto II.
Portrét Meno Otec / Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of Italian consorts na anglickej Wikipédii.