Dvorany nad Nitrou

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dvorany nad Nitrou
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Nitriansky kraj
Okres Topoľčany
Nadmorská výška 156 m n. m.
Súradnice 48°29′10″S 18°07′11″V / 48,486111°S 18,119722°V / 48.486111; 18.119722
Rozloha 4,52 km² (452 ha) [1]
Obyvateľstvo 810 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 179,2 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1285
Starosta František Košecký[3] (nezávislý)
PSČ 956 11 (pošta Ludanice)
ŠÚJ 556262
EČV (do r. 2022) TO
Tel. predvoľba +421-38
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Dvorany nad Nitrouobec na Slovensku v okrese Topoľčany. V obci je rímskokatolícka kaplnka sv. Vendelína z roku 1768

Poloha, vyhraničenie a tvar územia[upraviť | upraviť zdroj]

Fyzickogeografická a administratívna poloha: Obec Dvorany nad Nitrou leží na západnom Slovensku, na severnom výbežku Podunajskej nížine obklopenou Povaským Inovcom zo západu, Tribečom z východu a so Strážovskými vrchmi zo severu. Nachádza sa 8 km južne od okresného mesta Topolčany a len 20 km severne od krajského mesta Nitra. Je to typická ulicovka s primárne obytnou funkciou. V rámci okresu sa nachádza v jeho južnej časti. Susedí s katastrálnymi územiami obcí Ludanice zo severu, Horné Obdokovce zo západu, Ludanice - časť Mýtna Nová Ves z juhu, Súlovce z východu a Oponice z juhovýchodu. Tvar katastra je pretiahnutý obdĺžnik v smere západ-východ. Administratívne spadá do Nitrianskeho samosprávneho kraja a okresu Topolčany. Je to obec miestneho významu bez nejakého výraznejšieho spádového územia.

Kataster obce s rozlohou 452 ha má rovinatý charakter, s priemernou nadmorskou výškou chotára 152 – 193 m, v strede obce to je 153 m. Samotná obec sa nachádza na pravom brehu rieky Nitra. Čo do veľkosti územia, tak patrí k malým katastrálnym územiam v rámci okresu Topolčany. Spadá do veľkostnej kategórie obcí s počtom obyvateľov od 500 do 1000, čím sa zaraďuje k slovenskému priemeru.

Vzdialenosť od najbližšieho medzinárodného letiska je 75 km, ktoré sa nachádza v Bratislave. Najbližší osobný prístav sa nachádza v Komárne vzdialenom 83 km a bratislavský prístav je o 2 km vzdialenejší. Katastrom obce prechádza štátna cesta prvej triedy číslo 64 a aj železničná trať spájajúca Nitru a Topoľčany. Obec Dvorany nad Nitrou patrí do okresu Topoľčany, kraj Nitriansky. Leží v strednej rovinnej časti Nitrianskej sprašovej pahorkatiny, po pravom brehu rieky Nitry, medzi tribečským a inoveckým pohorím, 10 km od Topoľčian smerom na Nitru. Nadmorská výška obce je 156 metrov nad morom. Rozloha katastrálneho územia obce je 452 ha. Pozdĺž celej obce sa tiahne rybník. Počet obyvateľov obce bol v r. 1869 – 297, 1900 – 390, dnes – 777.

Obec susedí s dedinami Ludanice, Súlovce, Oponice, Mytna Nová Ves a Horné Obdokovce. V roku 1768 bola ku miestnemu kaštieľu pristavaná kaplnka. Stavba je baroková s oválnym pôdorysom a zakončená kopulou. Barokový hlavný oltár je tiež z čias stavby. V jeho strede je obraz sv. Vendelína a v nadstavci plastika Boha-Otca.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka je z roku 1285 ako obec Doran.

  • r. 1773 Falkos Doworany
  • r. 1920 Falkaš-Dvorany
  • r. 1927 Dvorany nad Nitrou

Za kráľa Ladislava IV. sa dedina Dvorany nad Nitrou stala vlastníctvom Ludanickovcov, Folkuša a Zocha. V 14. stor. disponovali s majetkami v Dvoranoch nad Nitrou synovia Folkuša Mikuláš a Dominik. V roku 1254 sa spomína syn Čaba najstaršieho s kovarskej vetvy Ludanickovcov komesa Jána, ako svedok pri deľbe menšieho majetkového podielu v Dvoranoch nad Nitrou, medzi folkušovým synom Mikulášom a Petrom synom Bohumíra. Vymedzená zem ležala pri križovatke dvoch ciest. Jedna z nich viedla z Dvorian nad Nitrou do Kovariec a druhá bola „publica strata“ vedúca do Topoľčian.

Reliéf[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa geomorfologického členenia Slovenska patrí územie katastra obce Dvorany nad Nitrou do Alpsko-Himalajskej sústavy, podsústavy Panónskej panvy, provincie Západopanónskej panvy, subprovincie Malej dunajskej kotliny, oblasti Podunajskej nížiny, celku Podunajskej pahorkatiny a podcelku Nitrianskej nivy, konkrétne do Stredonitrianskej nivy.

Podľa mapy geomorfologických pomerov a jej základného rozdelenia patrí dané územie do negatívnej morfoštruktúry Panónskej panvy, kde ho tvoria mierne diferencované morfoštruktúry bez agradácie. Podľa základných typov erózno-denudačného reliéfu sa na danom území nachádzá reliéf rovín a nív a reliéf nížinných pahorkatín. Čo sa samotných vybraných tvarov reliéfu týka, tak samotná obec leží na stredne vysokých riečnych terasách. V katastrálnom území sa okrem toho nachádzajú poriečne nivy, úvalové doliny a úvaliny nížinných pahorkatín.

Samotná obec leží na rovinatých nivách rieky Nitra. Smerom na východ od rieky Nitra sa povrch mení a stúpa nadmorská výška. Sú to už svahy pohoria Tribeč. Na západ od železnice sa nachádzajú pahorkatiny a nadmorská výška stúpa až do výšky 250 m n. m. a potom opäť klesá smerom k obci Horné Obdokovce.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.