HC Košice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
HC Košice
Klubové údaje
Liga Slovensko Tipos extraliga
Sezóna 2022/23 1. miesto
Založenie 1962
História VTJ Dukla Košice
1962-63 - 1966-67
TJ VSŽ Košice
1967-68 - 1989-90
HC VSŽ Košice
1990-91 - 1991-92
HC Košice
1992-93 - 1997-98
HC VSŽ Košice
1998-99 - 1999-00
HC Košice
2000-01 - súčasnosť
Adresa Nerudova 12, 040 01 Košice
Kontakt tel: +421 (55) 622 16 73

fax: +421 (55) 676 65 31

Prezident Slovensko Július Lang [1]
Výkonný riaditeľ Slovensko Miloslav Klíma[2]
Športový manažér Slovensko Gabriel Spilar
Tréner Kanada Dan Ceman
Asistent trénera Fínsko Timo Saarikoski
Tréner brankárov Slovensko Dušan Strharský
Kondičný tréner Slovensko Daniel Kičura
Kapitán Slovensko Michal Chovan
Klubové farby modrá, biela, oranžová, čierna

                   

Štadión
Názov Steel aréna

Zimný štadión Ladislava Trojáka Nerudova 12, 040 01 Košice

Kapacita 8 347 divákov (na sedenie)
Stav zastrešený
Dokončený 2006
Fanklub Fanclub Steelers HC Košice
Internet
Homepage www.hckosice.sk
E-Mail [1]
Fanklub [2] Archivované 2016-09-20 na Wayback Machine

HC Košice je najúspešnejší slovenský hokejový klub[3], ktorý získal celkovo 11 titulov Majstra republiky (deväťnásobný majster Slovenska a dvojnásobný česko-slovenský majster). V najvyššej slovenskej súťaži pôsobí nepretržite od sezóny 1993/1994.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Predvojnové obdobie - r. 1921-1939 [4][upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky košického hokeja[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky košického hokeja siahajú do roku 1921. V tom čase ešte na Slovensku stále pretrvával bandyhokej (s loptičkou). Spočiatku boli živelné, neskôr sa zmenili na systematické a organizované vďaka pražským funkcionárom Dr. Brožovi a Dr. Fleischmannovi, ktorí v meste pôsobili. Ich pričinením v sezóne 1922/23 vznikol prvý košický hokejový klub – I. ČsČK Košice. Na jeho čele stál Dr. Brož - bývalý výborný hokejista AC Sparta Praha, ktorý po skončení aktívnej činnosti hral za košický celok niekoľko zápasov.

Zakrátko vznikli v Košiciach ďalšie mužstvá. Najskôr KAC a KSC, neskôr ŠK Slávia, Tőrekverés a Hakoah. V zimných mesiacoch sa denne hralo na prírodnom klzisku v dnešnom „Petrovom sade“. V ďalších rokoch patril košický hokej medzi najlepšie na Slovensku.

Prvé majstrovstvá Košíc v sezóne 1922/23 sú oficiálne považované za prvú organizovanú hokejovú súťaž na Slovensku. Víťazom sa stalo mužstvo I. ČsČK so skóre 34:2. Za priekopníkov hokeja v Košiciach treba považovať hráčov Janderu, Navrátila, Mráza, Dr. Broža, Karáska, Ženiška, Haška, Adlera a Lepiera. Menovaní sa aj neskôr podieľali na jeho rozvoji. Celok I. ČsČK bol v tom čase na Východnom Slovensku bez konkurencie. Vzhľadom na výkonnosť bol pozývaný na rôzne turnaje, ktoré sa pravidelne konali vo Vysokých Tatrách, za účasti hokejistov z Rumunska, Maďarska, Poľska ako aj popredných kolektívov z Česko-Slovenska. Klub I. ČsČK za svoju priekopnícku činnosť obdržal od Česko-slovenského hokejového zväzu v Prahe sedem čestných strieborných medailí.

Koniec bandyhokeja a vznik kanadského hokeja[upraviť | upraviť zdroj]

Sezónou 1927/28 bol už bandyhokej na východnom Slovensku „vytlačený“ do úzadia. V českých krajoch to bolo už v dvadsiatych rokoch a udomácnil sa tam ľadový - kanadský hokej.

Počiatky ľadového hokeja a jeho kontinuita[upraviť | upraviť zdroj]

Osobitnú pozornosť vo vývoji košického hokeja si zasluhuje turnaj usporiadaný v r. 1934 na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách. Košickí hokejisti na ňom porazili SK Olomouc, remizovali s SK Prostějov a podľahli silnému celku LTC Praha len najtesnejším pomerom 1:2. V drese Košíc zvlášť vynikol mladý hokejista Ladislav Troják („Džindži“). Vedúci klubu LTC a ďalší funkcionári z pražských klubov prejavili maximálny záujem o jeho osobu. O niekoľko dní sa už sťahoval z Košíc do Prahy a už na druhý rok hral v česko-slovenskej reprezentácii.

Povojnové obdobie - r. 1945-1962 [5][upraviť | upraviť zdroj]

Hokej v Košiciach po 2.svetovej vojne, vznik Dukly Košice[upraviť | upraviť zdroj]

Po II. svetovej vojne sa v Košiciach obnovila organizovaná činnosť, ktorá však neskôr začala silne stagnovať. Mesto reprezentovali v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch hokejisti Lokomotívy, ktorí hrali krajskú súťaž. Aj v krajskom meradle zaostali Košice za Prešovom a Popradom. Z košických hokejistov vtedy vyčnieval len Rudolf Zibrinyi, ktorý hral aj za vybrané mužstvo Slovenska. Určité zlepšenie nastalo po otvorení zimného štadióna v r. 1960, keď sa konečne naskytla možnosť pravidelného tréningu. K oživeniu hokeja v Košiciach dochádza až v roku 1962, keď TJ Lokomotíva, ktorá mala v tom čase dve mužstvá v krajskej súťaži, súhlasila, aby jedno z nich, doplnené o vojakov, mohlo štartovať pod hlavičkou Dukly Košice.

Vstup medzi elitu ČSSR - r. 1962-1967 [6][upraviť | upraviť zdroj]

Vstup medzi elitu[upraviť | upraviť zdroj]

Hokejový klub Dukla Košice vznikol z iniciatívy vtedajšej hokejovej sekcie ÚV ČSZTV a Ministerstva národnej obrany. Sledoval sa tým záujem rozvoja ľadového hokeja na východnom Slovensku. Vývoj tohto športu dovtedy stagnoval. Košice sa však rozrastali zásluhou VSŽ. Kolektív Dukly hneď v prvom roku svojej existencie vyhral Krajské majstrovstvá i postup do II. ligy; zároveň výrazne zvýšila záujem o hokej. Zápasy boli často vypredané a mnoho nadšencov chodilo sledovať i tréningy. Káder vtedajšieho mužstva tvorili: Černický, Kvasnica, Kolláth, Klíma, Vyleta, Hes, Agh, Bouška, Kríž, Tunka, Opichal, Orly, Ressler, Mokrý, Harazím, Markuzy, Frühwald, Lancman, Terner, Šikl, Hajduk, Hoštický, Longauer a Dratva. Trénerom bol Miroslav Nitka.

Prvý zápas zohralo toto mužstvo 16. októbra 1962 s reprezentačným mužstvom Maďarska. Košice prehrali 5:7, zápas sledovalo vyše 3000. V priebehu sezóny 1962/63 sa konal turnaj o „Štít mesta Košice“, na ktorý pozvali Spartu Praha a VŽKG Ostrava, a ktorý Dukla vyhrala.

V novembri 1962 Dukla Košice odohrala prvý zápas Majstrovstiev kraja s celkom Spišského Podhradia s výsledkom 13:1. Nasledovala séria víťazstiev a postup z Krajskej súťaže až do I. hokejovej ligy – čo rok, to postup. Veľkými patrónmi hokeja v tom čase boli Ing. Knižka – riaditeľ VSŽ, Ing. Šaroši – ekonomický riaditeľ VSŽ, Kudělásek, Michal Blažej a ďalší. Dukla Košice v sezóne 1963/1964 vyhrala pohár II. ligy, potom „D“ skupinu II. ligy a následne aj kvalifikáciu o postup do I. hokejovej ligy pred pražským Motorletom. Kvalifikácia sa hrala v Prahe. Konečné poradie kvalifikácie: 1. Dukla Košice 8 bodov, 2. Motorlet Praha 7 bodov, 3. Královopolská Brno 7 bodov, 4. České Budějovice.

Prvýkrát medzi elitou[upraviť | upraviť zdroj]

Od sezóny 1964/1965 Košice patria medzi hokejovú elitu. Ich rýchly postup do I. ligy bol prekvapením aj pre samotných Košičanov. Z funkcionárov sa o postup pričinili: generálmajor Jaroslav Tykal – predseda oddielu, ďalej to boli: pplk. G. Talan, pplk. A. Valenta a ďalší. Vlastný postup do I. ligy vyvolal problémy – chýbal krytý zimný štadión. Aj to sa podarilo vyriešiť a od jesene 1964 bol košický štadión zastrešený. Veľkú pomoc pri týchto prácach poskytli Východoslovenské železiarne a brigádnicky vojaci i občania mesta. Zápasy I. ligy v sezóne 1964/65 sa hrali už na krytom zimnom štadióne. Premiérovým bol zápas Košice – Gottwaldov 3:1, na ktorý sa predalo 4 227 lístkov, no stovky divákov v snahe ho vidieť obsadili aj nedokončené nebezpečné miesta, takže nakoniec v hľadisku bolo v skutočnosti 7 000 divákov. V prvej ligovej sezóne skončila Dukla na 7. mieste.

Sezóna 1965/1966 bola charakteristická tým, že z dôvodu skvalitnenia došlo k reorganizácii najvyššej hokejovej súťaže. Prvýkrát bojovalo o body desať družstiev. V priebehu sezóny 1965/66 sa stal trénerom Ladislav Štemprok, ktorý pôsobil v Poľsku. Dukla Košice skončila na 7. mieste. B-mužstvo Dukly hralo v sezóne VSL kraja, ktorú vyhralo, avšak pre protest Spišskej Novej Vsi kvalifikáciu odohralo jej mužstvo. B-mužstvo viedol tréner O. Bendík, bolo zložené z vojakov a civilov (došlo k spojeniu Dukly a Lokomotívy Košice).

Vznik TJ VSŽ Košice a jeho začiatky - r. 1967-1970 [7][upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna 1966/1967 bola veľmi kuriózna a úspešná. Družstvo Dukly sa posilnilo o ďalšie talenty. Začiatkom januára 1967 prešla Dukla pod TJ VSŽ. Generálnym sponzorom sa stali Východoslovenské železiarne a klub sa pretransformoval z vojenského na civilný s názvom VSŽ Košice. Prvý zápas klubu odohrali títo hráči: Holeček, Selvek, Tajcnár, Gregor, Machač (Houška), Kolláth, Brunclík, Stehlík, Srovnal, Zavěšický, Rys, Nedvěd, Pažitný a Partl. Trénerom mužstva bol L. Štemprok. Mužstvo VSŽ Košice skončilo v lige na 6. mieste.

Začiatky TJ VSŽ[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna 1967/1968 bola považovaná za jednu z najkritickejších. Prechodom do civilnej telovýchovnej jednoty sa zastavil príliv mladých talentov – vojakov. Nepodarilo sa vybaviť zamýšľané prestupy hráčov, uskutočnil sa len prestup B. Brunclíka. Mužstvo bolo doplnené neznámymi a neskúsenými hráčmi a aj preto sa stali Košice kandidátom na zostup. Vynikajúci záver súťaže dopomohol k umiestneniu na 9. mieste.

Sezóna 1968/1969 bola poznačená odchodom hráčov, ktorí ukončili vojenskú službu. Novým trénerom sa s vedením oddielu podarilo pomerne úspešne doplniť hráčsky káder o nových hráčov a vyriešiť niektoré prestupy. Handicapom v príprave mužstva bol malý počet zohratých prípravných zápasov pre augustové udalosti roku 1968. Mužstvo sa v prestávke súťaže sa zúčastnilo zájazdu do Švajčiarska. Hokejový klub okrem „A-mužstva“ mal v súťaži divízie zaradené aj „B-mužstvo“ VSŽ, ktoré sa využívalo pre štart hráčov, ktorí nehrali pravidelne prvú ligu.

Vstup do nového ročníka 1969/70 začal náročnou prípravou, ktorá vyvrcholila usporiadaním turnaja II. ročníka o Pohár VSŽ, za účasti mužstiev: Slovan Bratislava, Plzeň, Opava a Košice. Košice sa umiestnili na 3. mieste. Najväčšie víťazstvo sezóny zaznamenali VSŽ so Spartou Praha, ktorú porazili 7:0. Neskôr sa mužstvu prestalo postupne dariť a dostávalo sa do hrozivého postavenia v tabuľke. Následne na to vedenie klubu odvolalo trénera, čo prinieslo obrat. Dovtedy z 22 kôl získali VSŽ len 13 bodov, potom zo 14 kôl 15 bodov. Košice sa v lige zachránili, keď získali v 36. zápasoch 27 bodov a obsadili 8. miesto v tabuľke. Významná udalosť tejto sezóny sa spája s dátumom 26. novembra 1969, keď sa na štadióne L. Trojáka odohral medzištátny zápas medzi ČSSR a Kanadou, s výsledkom 4:1. Bol to aj posledný medzištátny zápas.

70.roky v Košiciach [8][upraviť | upraviť zdroj]

Úspechy sa striedali so sklamaniami[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna 1970/1971 sa v histórii TJ VSŽ považuje za najúspešnejšiu. Prvoligové mužstvo absolvovalo jednu z najkvalitnejších príprav na zájazde v ZSSR, B-mužstvo postúpilo do I. ligy a úspechy sa dostavili aj v mládežníckom hokeji, ktorý sa postupne stával liahňou talentov. V tomto ročníku sa uskutočnil aj I. ročník juniorského turnaja v Memorial L. Trojáka, ktorý usporiadal Mestský hokejový zväz v spolupráci s TJ VSŽ Košice. Klub obsadil 5. miesto pred mužstvami Pradubice, Litvínov, Sparta, Budějovice a Plzeň.

Úlohou pre sezónu 1971/1972 bolo potvrdiť 5. miesto z uplynulého ročníka. V lete hráči trénovali pri Čiernom mori v Bulharsku a neskôr štartovali štartovali na turnaji v Leningrade o „Pohár Sovietskeho športu“. 7. septembra 1971 do Košíc pricestovali reprezentanti Švédska, kde mali sústredenie pred začiatkom sezóny. V rámci prípravy zohrali s mužstvom VSŽ Košice zápas (VSŽ Košice – Štokholm 0:0). Aj napriek tomu, že boli pripravené dobré podmienky, ciele sa nepodarilo naplniť. Klub sa už po začiatku sezóny musel vysporiadať so zraneniami a ochorením niekoľkých kľúčových hráčov a ani vzťahy medzi trénerom a hráčmi neboli ideálne. To si napokon vynútilo zmenu trénerskej dvojice. Mužstvo VSŽ sa v sezóne 1971/72 napokon umiestnilo na 8. mieste. Podstatne úspešnejšie boli mládežnícke družstvá.

Sezóna 1972/1973 mala stanovený cieľ umiestniť sa v strede ligovej tabuľky. Mužstvo prenasledovali zranenia a choroby natoľko, že niektoré zápasy odohralo dokonca s 10 hráčmi. Bola to posledná sezóna, v ktorej v I. lige bojovalo desať družstiev. VSŽ skončili na 9. mieste.

Sezóna 1973/1974 bola to už jubilejná desiata prvoligová sezóna mužstva HC Košice (ôsma pod hlavičkou firmy VSŽ). Priaznivci hokeja v meste Košice a okolia si toto jubileum pripomenuli na slávnosti za prítomnosti delegácie ČSZĽH na čele s predsedom Dr. Andrštom. V tejto sezóne VSŽ skončili na 6. mieste a prvýkrát v histórii sa umiestnili pred Slovanom Bratislava. Svoju prioritu na Slovensku potvrdili v tejto sezóne aj víťazstvom v Slovenskom pohári, keď porazili vo finále Slovan Bratislava. Košice sa tak stali najúspešnejším slovenským oddielom v I. hokejovej lige.

TJ VSŽ Košice v spodnej časti tabuľky[upraviť | upraviť zdroj]

V sezóne 1974/1975 zaznamenalo prvoligové mužstvo doteraz najhoršie umiestnenie v tabuľke najvyššej hokejovej súťaže. VSŽ skončili až na 10. mieste. Nedarilo sa ani mládeži, u ktorej však boli výsledky uspokojivejšie.

Sezóna 1975/1976 bola netypická, súťaž bola rozdelená na 2 časti. Po skončení 22 kôl mužstvá z hornej časti tabuľky bojovali o titul, z dolnej časti o vypadnutie. Táto štruktúra súťaže vznikla kvôli príprave reprezentantov ČSSR na Olympijské hry a Majstrovstvá sveta. Klubu sa po 22. kolách nepodarilo prebojovať do skupiny najlepších. Pri rovnosti bodov s mužstvami Sparta (5. miesto) a Plzeň (6. miesto) rozhodlo lepšie skóre. VSŽ Košice začalo robiť prestavbu hráčskeho kádra, keďže kolektív mal už zabezpečenú ligovú príslušnosť. VSŽ Košice skončili nakoniec na 9. mieste.

V sezóne 1976/1977 sa mužstvo umiestnilo na 10. mieste. Príprava na sezónu začala v domácom prostredí, v objektoch TJ VSŽ a v Zlatej Idke. Vyvrcholením prípravy bolo sústredenie vo Vysokých Tatrách.

Kolektív VSŽ nastúpil do sezóny 1977-1978 značne omladený. Výbor HO vytvoril mužstvu na celú sezónu veľmi dobré podmienky. Prípravu na ľade absolvovali hráči z počiatku v Nowom Targu a pokračovala v domácom prostredí. Súčasťou prípravy na ľade bola účasť na Sliezskom pohári v Opave a Tatranskom pohári v Poprade. Mužstvo ukončilo záverečnú časť prípravy pri mori. VSŽ Košice skončili na 10. mieste, len o bod pred Duklou Trenčín a poslednou Škodou Plzeň. Družstvo obdržalo najviac gólov (212) a to aj najmä vďaka rekordným zápasom Litvínov-Košice 10:0 a Košice-Brno 0:9.

Sezóna 1978/1979 bola poznačená najmä veľkými zmenami v hráčskom kádri. Do klubu sa po 15-tich rokoch vrátil tréner M. Nitka. Prípravu na ľade začali u majstra Poľska Podhale Nowy Targ, kde zohrali zápasy s domácim tímom a poľskou reprezentáciou. Ďalej pokračovali na vlastnom klzisku. Neskôr sa zúčastnili turnajov o Sliezsky pohár v Opave, Pohára Oslobodenia vo Zvolene a nakoniec o Tatranský pohár v Poprade. VSŽ Košice napokon v sezóne 1978/79 skončili na 8. mieste.

VSŽ začalo sezónu 1979/1980 o týždeň skôr. Príprava bola dvojfázová; prípravné zápasy odohrali s I. a II. ligovými mužstvami. Aj tento rok absolvovali tradične niekoľko prípravných turnajov. Postupne absolvovali turnaj o „spartakiádny pohár“ v Prešove, kde obsadili 1. miesto, Sliezsky pohár v Opave (1. miesto) a Tatranský pohár. Na záver prípravy absolvovali turnaj o cenu časopisu Sovietsky šport v Kyjeve (skončili na 3. mieste). Túto sezónu klub taktiež zaznamenal niekoľko odchodov. Aj tentokrát Košice pomýšľali na vyššie pozície a cieľ umiestniť sa do 6. miesta. V čase ZOH v Lake Placide mužstvo zohralo semifinále spartakiádneho pohára v Nitre, kde obsadilo 2. miesto a neprebojovalo sa do finále. VSŽ Košice sa napokon umiestnilo na 7. mieste.

Zlaté časy, majstri ČSSR r. 1980-1993[upraviť | upraviť zdroj]

V sezóne 1980/1981 bolo novinkou, že zápasy sa nemohli končiť nerozhodne. Malo rozhodovať predĺženie alebo následne až samostatné nájazdy, čo malo ligu zatraktívniť. Košice sa aj tentokrát na sezónu pripravovali na tradičných turnajoch. Ako prvý absolvovali Tatranský pohár, kde skončili na 2. mieste, len o skóre za Spartou Praha. Druhou previerkou bol „Sliezsky pohár" v Opave, kde sa Košice umiestnili na treťom mieste. Klubu sa v lige nedarilo, a to najmä v domácich zápasoch. Zlé výsledky boli najmä proti Kladnu, s ktorým nezískali ani bod. Zaznamenali kruté prehry s Jihlavou a Budějovicami a vysokú výhru nad Slovanom. Nakoniec obsadili konečnú 9.priečku. Po sezóne sa s Košicami rozlúčil tréner Miroslav Nitka.

Klub vykonal opatrenia pre dosiahnutie lepšieho výsledku v nastávajúcej sezóne 1981/1982. Letnú prípravu Košičania začali v objektoch TJ VSŽ, vyvrcholením bolo sústredenie v Rovinji. Prípravu na ľade začali v Nowom Targu a v nemeckom Garmisch-Partenkirchene. Neskôr pokračovali na tradičnom Tatranskom pohári a prípravu na ľade zakončili turnajom v Rige o pohár denníka „Sovietskij sport“. Cieľom mužstva bolo najmä postupne vypracovať tím, ktorý bude v nasledujúcich sezónach konkurovať najlepším. Košice skončili Ligu na 8. mieste a sezónu zakončili súbojmi o Pohár oslobodenia.

V sezóne 1985/1986 Košice vyhrali základnú časť a postúpili do play-off. Vo štvrťfinále narazili na klub TJ Sparta ČKD Praha, s ktorým vyhrali sériu 3:1 na zápasy (4:2, 3:0, 0:6, 4:3) a postúpili do semifinále. Tam im bol súperom klub Tesla Pardubice s ktorým vyhrali sériu 3:2 na zápasy (2:5, 5:2, 9:2, 1:4, 4:1) a postúpili do finále. Vo finále na Košice čakala Dukla Jihlava, s ktorou predviedli napínavú sériu. Najskôr vyhrali oba domáce zápasy (2:0, 4:2) a pred zápasmi v Jihlave sa zdalo že majú titul už na dosah. Vonku však oba zápasy prehrali (1:5, 3:4sn). Rozhodovať musel až piaty zápas, ktorý hrali Košice doma. Ten sa po výsledku 3:3 predlžoval, ďalšie góly však nepadli. Rozhodovalo sa až po nájazdoch, ktoré Košice vyhrali 4:2 a celý zápas tak 4:3 po samostatných nájazdoch. Košice tak vyhrali finálovú sériu 3:2 na zápasy a získali historicky prvý titul majstra ČSSR.

V nadchádzajúcej sezóne 1986/87 sa Košiciam nepodarilo znova získať majstrovský titul a skončili na štvrtom mieste.

V sezóne 1987/1988 sa umiestnili po základnej časti v tabuľke na druhom mieste a postúpili do play-off. Vo štvrťfinále Košice narazili na tím Dukla Trenčín, s ktorým vyhrali sériu 3:1 na zápasy (4:3pp, 5:2, 2:5, 5:2) a postúpili do semifinále. V semifinále sa stretli s klubom HC Rytieri Kladno, s ktorým takisto vyhrali 3:1 na zápasy (8:3, 2:3, 4:2, 6:3) a postúpili do finále. V ňom sa stretli s klubom Sparta Praha a do tretice vyhrali po víťaznej sérii 3:1 na zápasy (0:2, 4:0, 1:0, 6:3, 6:5pp) a získali druhý titul majstra ČSSR.

Po rokoch 1986 a 1988, keď získal klub titul majstra ČSSR, sa VSŽ predstavili v Pohári európskych majstrov. Zakaždým sa prebojovali až do finálovej skupiny. V oboch prípadoch skončili na druhom mieste za CSKA Moskva.

Majstri SR - r. 1993-2007[upraviť | upraviť zdroj]

Po rozdelení česko-slovenskej federácie a následnom rozdelení hokejovej súťaže potvrdili Košice svoju kvalitu aj v samostatnej slovenskej extralige a v prvých šiestich sezónach zakaždým hrali vo finále play-off. Z toho trikrát vyhrali titul (1994/95,1995/96,1998/99) a trikrát skončili druhí (1993/94,1996/97,1997/98).V sezónach 1999/00 a 2000/01 Košice vypadli vo štvrťfinále. V sezóne 2001/02 Košice postúpili do semifinále, kde narazili na Slovan Slovnaft Bratislava, s ktorým prehrali 2:4 na zápasy. V sezóne 2002/03 sa Košice prebojovali až do finále, kde natrafili na semifinálového premožiteľa z uplynulej sezóny a veľkého rivala Slovan Slovnaft Bratislava. Prehrali 0:4 na zápasy a skončili na 2. mieste. V nasledujúcich štyroch sezónach Košice zakaždým vypadli v semifinále (2003/04,2004/05,2005/06,2006/07).

Súčasnosť - r. 2007-2017[upraviť | upraviť zdroj]

V sezóne 2007/08 sa klub po základnej časti Extraligy umiestnil na druhom mieste, čím si zaručil účasť v kvalifikácii o postup do Hokejovej ligy majstrov (Champions Hockey League). Tá sa odohrala 12. - 14. septembra 2008 v nemeckom Norimbergu. Po výhre, resp. po víťazstve nad Skalicou 3:2 po trestných strieľaniach sa mali zúčastniť aj nasledujúceho ročníka Champions Hockey League, súťaž sa ale neuskutočnila. V sezóne 2009/2010 obhájil klub majstrovský titul. V sezóne 2010/2011 klub skompletizoval majstrovský hetrik, ktorý sa mu podaril ako prvému slovenskému hokejovému klubu. V ďalších troch sezónach sa opäť dostal do finále. V sezóne 2011/2012 skončili Košice po základnej časti na prvom mieste, no vo finále podľahli Slovanu Bratislava 4:3 na zápasy.

V sezóne 2012/2013 sa Košice po základnej časti umiestnili na druhom mieste za Zvolenom, ktorému potom podľahli vo finále 4:1 na zápasy.

V sezóne 2013/2014 skončili Košice so 125 bodmi po základnej časti na čele tabuľky. V play off vo štvrťfinále vyradili najskôr Martin (4:1), v semifinále Piešťany (4:2) a nakoniec v siedmom zápase finále porazili Nitru 6:0 a stali sa opäť majstrom Slovenska. Do finále sa dostali siedmy krát v rade a rovnako získali siedmy titul v extralige.

V sezóne 2014/2015 Košice porazili vo finále Banskú Bystricu a získali ôsmy titul v samostatnej histórii Slovenska , zároveň sa predstavili v premiérovom ročníku Champions Hockey League, kde ukončili svoje účinkovanie tretím miestom v skupine.

V sezóne 2015/2016 sa Košiciam znova podarilo vyhrať základnú časť. Po nevydarenom play-off , keď sa viaceré opory tímu nedokázali presadiť, skončili na treťom mieste a nepodarilo sa im skompletizovať druhý majstrovský hetrik. Košiciam sa však darilo pri svojom druhom účinkovaní v Champions Hockey League. Skončili na druhom mieste v tabuľke a postúpili do šesťnásť-finále ,kde ich čakal švédsky vicemajster Skellefteå AIK. Po veľmi solídnych výkonoch v oboch zápasoch postúpil Skellefteå AIK na základe lepšieho skóre (6:4), keďže oba tímy svoje domáce zápasy vyhrali.

Novú sezónu 2016/2017 začali Košice už výnimočne tradične účinkovaním v Champions Hockey League, kde postúpili do play-off z druhého miesta v skupine. V šesťnásť-finále ich čakal švajčiarsky Fribourg-Gottéron. Po domácej remíze, prehre vonku a nepriaznivému skóre (2:5) napokon vypadli.

Umiestnenia v jednotlivých sezónach[upraviť | upraviť zdroj]

Prípravný duel medzi Košicami a Liptovským Mikulášom

Česko-Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Česko-Slovensko Česko-slovenská hokejová liga - 29 ročníkov

Česko-Slovensko 1. slovenská národná hokejová liga - 1 ročník

Česko-Slovensko 2. slovenská národná hokejová liga - 1 ročník

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Slovensko Tipos extraliga - 24 ročníkov

Košice na medzinárodnej scéne[upraviť | upraviť zdroj]

Pohár európskych majstrov[upraviť | upraviť zdroj]

3. kolo : Poľsko TMH Polonia Bytom 4:1 a 3:2
finálová skupina (Lugano): 2. miesto (Švajčiarsko HC Lugano 5:4, Rusko CSKA Moskva 0:9, Švédsko Färjestads BK Karlstad 5:4)
skupina B (Nijmegen): 1. miesto (Rumunsko HC Steaua Bucurešť 8:2, Nórsko Vålerenga IF 7:1, Holandsko Spitman Nijmegen 14:3)
finálová skupina (Köln): 2. miesto (Nemecko EC Kolín 5:3, Rusko CSKA Moskva 2:6, Švédsko Färjestads BK Karlstad 4:3)
semifinálová skupina E (Hamar): 2. miesto (Švédsko HV 71 2:4, Nórsko Storhamar Hamar 3:1, Ukrajina Sokol Kyjev 6:1)
semifinálová skupina G (Bolzano): 1. miesto (Švajčiarsko EHC Kloten 6:1, Rumunsko HC Steaua Bucurešť 10:1, Taliansko HC Bolzano 1:2
finálová skupina (Düsseldorf): 6. miesto (Rusko Lada Togliatti 0:5, Nemecko EG Düsseldorf 2:7)

Kontinentálny pohár[upraviť | upraviť zdroj]

semifinálová skupina N (Třinec): 1. miesto (Poľsko Podhale Nowy Targ 5:1, Rakúsko EC Klagenfurt 2:2, Česko HC Železárny Třinec 2:1)
finálová skupina (Tampere): 1. miesto (Nemecko Eisbären Berlin 5:2, Rusko Salavat Julajev Ufa 2:2, Fínsko Ilves Tampere 5:4)
finálová skupina (Košice): 2. miesto (Rusko Avangard Omsk 2:3, Nemecko EG Düsseldorf 5:0, Švajčiarsko HC Ambri-Piotta 2:1)
semifinálová skupina N (Plzeň): 2. miesto (Poľsko Unia Osvienčim 6:2, Slovensko HKm Zvolen 2:6, Česko HC Keramika Plzeň 3:2)

IIHF Superpohár[upraviť | upraviť zdroj]

Liga majstrov[upraviť | upraviť zdroj]

     Postupujúci
Por. Klub Z B V Vp Pp P Skóre +/- Kvalifikácia SCB SIT KOS
1. Švajčiarsko SC Bern 2 6 2 0 0 0 9:5 +4 Postupujúci - 4:1 5:4
2. Nemecko Sinupret Ice Tigers 2 3 1 0 0 1 6:7 -1 1:4 - 5:3
3. Slovensko HC Košice 2 0 0 0 0 2 7:10 -3 4:5 3:5 -
     Postupujúci
Por. Klub Z B V Vp Pp P Skóre +/- Skupina KAR LIB KOS KOL
1. Fínsko Kärpät Oulu 6 13 3 2 0 1 17:12 +5 Postupujúci - 3:2 3:2pp 3:2sn
2. Česko Bílí Tygři Liberec 6 9 3 0 0 3 16:15 +1 3:4 - 3:2 2:1
3. Slovensko HC Košice 6 7 2 0 1 3 14:16 -2 1:2 4:3 - 4:3
4. Nemecko Kölner Haie 6 7 2 0 1 3 12:16 -4 3:2 1:4 2:1 -
     Postupujúci
Por. Klub Z B V Vp Pp P Skóre +/- Skupina RBM KOS KAC
1. Nemecko EHC Red Bull München 4 12 4 0 0 0 15 : 4 +11 Postupujúci - 1:0 6:1
2. Slovensko HC Košice 4 5 1 1 0 2 7:8 -1 Postupujúci 2:4 - 2:1sn
3. Rakúsko KAC Klagenfurt 4 1 0 0 1 3 5:15 -10 1:4 2:3 -
  • Šestnásť-finále:

Slovensko HC Košice 4:3 - (0:1),(1:1),(3:1) Švédsko Skellefteå AIK - 22.september
Divákov: 5038
Švédsko Skellefteå AIK 3:0 Slovensko HC Košice - 6.október
Skellefteå AIK postúpil do osemfinále po skóre 6:4 , HC Košice vypadli v šestnásť-finále.

     Postupujúci
Por. Klub Z B V Vp Pp P Skóre +/- Skupina SCB KOS BWL
1. Švajčiarsko SC Bern 4 12 4 0 0 0 17:5 +12 Postupujúci - 3:1 5:0
2. Slovensko HC Košice 4 3 1 0 0 3 10:15 -5 Postupujúci 3:6 - 2:3
3. Rakúsko Black Wings Linz 4 3 1 0 0 3 7:14 -7 1:3 3:4 -
  • Šestnásť-finále:

Slovensko HC Košice 1:1 - (1:0),(0:0),(0:1) Švajčiarsko Fribourg-Gottéron - 6.október
Švajčiarsko Fribourg-Gottéron 4:1 Slovensko HC Košice - 11.október
Fribourg-Gottéron postúpil do osemfinále po skóre 5:2 , HC Košice vypadli v šestnásť-finále.

Historická produktivita v LM[upraviť | upraviť zdroj]

# Národnosť Hráč Góly Asistencie Body
1. Slovensko Marek Bartánus 5 5 10
2. Slovensko Jiří Bicek 6 3 9
3. Slovensko Jakub Suja 3 5 8
4. Slovensko Peter Bartoš 2 5 7

Športové úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Domáce úspechy

Medzinárodné úspechy

Káder v sezóne 2023/24[upraviť | upraviť zdroj]

Tréneri


Brankári
# Hráč Hokejka Narodený Výška Váha
33 Slovensko Dominik Riečický Ľ 1992 185 cm 80 kg
32 Slovensko Jaroslav Janus Ľ 1989 183 cm 86 kg
30 Slovensko Patrik Jurčák Ľ 2004 184 cm 78 kg
Obrancovia
# Hráč Hokejka Narodený Výška Váha
18 Slovensko Radek Deyl Ľ 1989 182 cm 84 kg
25 USA Cooper Zech Ľ 1998 175 cm 73 kg
28 Švédsko Jens Olsson Ľ 1984 182 cm 86 kg
55 Slovensko Antonín Bartoš P 2003 183 cm 76 kg
71 Slovensko Eduard Šedivý Ľ 1992 176 cm 75 kg
75 Kanada Alex Breton Ľ 1997 185 cm 86 kg
89 Slovensko Jakub Ferenc P 1989 200 cm 99 kg
Útočníci
# Hráč Hokejka Narodený Výška Váha
8 USA Chase Berger Ľ 1994 183 cm 88 kg
11 Slovensko Oliver Jokeľ Ľ 1991 180 cm 84 kg
22 USA Hunter Fejes Ľ 1994 185 cm 86 kg
24 Slovensko Matúš Havrila Ľ 1999 180 cm 89 kg
27 Slovensko Tomáš Zigo Ľ 1992 186 cm 87 kg
39 Kanada Brett Pollock Ľ 1996 191 cm 90 kg
45 Slovensko Lukáš Vaculík P 2002 178 cm 74 kg
47 Slovensko Mário Lunter Ľ 1994 182

cm

88 kg
61 Slovensko Marek Bartánus P 1987 190 cm 99 kg
63 Slovensko Patrik Lamper Ľ 1993 184 cm 86 kg
72 Slovensko Filip Krivošík P 1999 193 cm 94 kg
77 Slovensko Patrik Rogoň Ľ 1996 182 cm 83 kg
84 Fínsko Joona Jääskeläinen P 1996 178 cm 80 kg
91 Slovensko Michal Chovan "C" Ľ 1987 183 cm 75 kg
92 Slovensko Eduard Šimun Ľ 1994 193 cm 100 kg
Slovensko Róbert Bačo P 2003 188 cm 97 kg

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • V sezóne 1962/1963 sa začala písať novodobá éra klubu.
  • Prvý zápas odohralo mužstvo 16. októbra 1962 s reprezentačným mužstvom Maďarska. Košice prehrali 5:7.
  • Od sezóny 1964/1965 až po súčasnosť hrajú Košice každoročne najvyššiu hokejovú ligu.
  • Klub HC Košice vyhral od vzniku najvyššej súťaže 848 zápasov, čo je najvyšší počet zápasov spomedzi všetkých ligových klubov.
  • V Košiciach vyrastal prvý Slovák, ktorý reprezentoval Česko-Slovensko - Ladislav Troják
  • V sezóne 1922/1923 sa v Košiciach prvýkrát usporiadala prvá organizovaná súťaž na Slovensku - Majstrovstvá mesta
  • Klub HC Košice strelil od vzniku najvyššej súťaže 4 790 gólov, čo je najviac spomedzi všetkých ligových klubov.
  • Košický hráč Peter Bartoš je v historickom poradí kanadského bodovania v najvyššej súťaži na štvrtom mieste s 702 bodmi.
  • Košický hráč Peter Bartoš odohral od vzniku najvyššej súťaže 898 zápasov a v historickom poradí v počte odohraných ligových zápasov je tretí.
  • Vincent Lukáč odohral v federálnej lige 513 zápasov, v ktorých strelil 393 gólov. V stretnutiach najvyššej súťaže nastrieľal najviac gólov spomedzi všetkých slovenských hráčov.
  • Najviac gólov v jednom zápase v histórii najvyššej súťaže padlo v zápase Košice - Liptovský Mikuláš keď Košice vyhrali 14:5 - (15. november 1994). Bolo ich až 19.
  • Najviac trestných minút v jednom zápase v histórii najvyššej súťaže padlo vo štvrťfinálovom zápase Poprad - Košice bolo ich 476.(16. marec 2013)
  • Vo finále najvyššej súťaže v sezóne 2011/12 padol divácky rekord, keď sa na zápas Bratislava - Košice prišlo 10 055 divákov.
  • Play-off bez prehry sa doteraz v najvyššej súťaži podarilo dosiahnuť len jedinému tímu a to Košiciam v sezóne 1994/95.
  • V Steel aréne sa v roku 2011 konal 75. ročník majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Slovensko organizovalo majstrovstvá prvýkrát.
  • Klub HC Košice sa od vzniku najvyššej súťaže prebojoval v 22 sezónach až 20-krát do semifinále čo je najviac spomedzi všetkých ligových tímov. Z toho 15-krát do finále, čo je taktiež najviac spomedzi všetkých tímov.
  • Klub HC Košice postúpil v každej sezóne od vzniku najvyššej súťaže do play-off.

Najlepší strelci klubu[upraviť | upraviť zdroj]

Zápas 51. kola Slovnaft extraligy (HC Košice - MHC Martin 16. februára 2007)
# Hráč Góly
1. Vincent Lukáč 393
2. Igor Liba 277
3. Vlastimil Plavucha 253
4. Bedřich Brunclík 237
5. Zdeněk Nedvěd 203
6. Peter Bartoš 200
7. Ján Vodila 187
8. Richard Jenčík 179
9. Ján Faith 178
10. Jozef Lukáč 172

Slávni hráči[upraviť | upraviť zdroj]

Tréneri Košíc v jednotlivých sezónach[upraviť | upraviť zdroj]

Majstrovské kádre[upraviť | upraviť zdroj]

Česko-Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

  • TJ VSŽ Košice 1985/86

Tréneri:Ján Selvek,Július Kovács
Brankári:Michal Orenič,Pavol Švarný
Obrancovia:Marián Brusil,Miroslav Danko,Juraj Bondra,Juraj Bakoš,Pavel Valko,Mojmír Božík,Peter Slanina,Rudolf Záruba
Útočníci:Milan Staš,Jaroslav Spodniak,Miroslav Žabka,Dušan Kapusta,Miroslav Hriňák,Viliam Belas,Marián Štefanovič,Milan Mažgút,Vladimír Svitek,Štefan Jabcon,Igor Liba,Milan Jančuška,Roman Mucha,Igor Talpaš,Otto Sýkora,Ján Vodila,Miroslav Ihnačák-(v decembri odišiel)

  • TJ VSŽ Košice 1987/1988

Tréneri:Ján Faith,Ján Šterbák
Brankári:Jaromír Dragan,Jozef Škrak,Pavol Švarný
Obrancovia:Miroslav Danko,Mojmír Božík,Juraj Bakoš,Juraj Bondra,Peter Slanina,Jerguš Bača,Ján Varholík,Miroslav Marcinko
Útočníci:Peter Zůbek,Pavol Zůbek,Peter Bondra,Miroslav Žabka,Igor Talpaš,Anton Bartánus,Peter Veselovský,Jaroslav Spodniak,Otto Sýkora,Igor Liba,Vladimír Svitek,Viliam Belas,Marián Štefanovič,Ján Vodila,Milan Staš,Milan Jančuška,Ľuboš Jágerský

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

  • HC Košice 1994/1995

Tréneri: Ján Selvek,Vincent Lukáč
Brankári: Jaromír Dragan,Ján Rímsky,Jozef Škrak
Obrancovia: Matej Bukna,Juraj Horňák,Stanislav Jasečko,Martin Lenďák,Radoslav Michalčin,Daniel Sedlák,Pavol Valko,Ján Varholík,Slavomír Vorobel
Útočníci: Anton Bartánus,Peter Bondra,Miroslav Ihnačák,Slavomír Ilavský,Viliam Knap,Peter Kuzár,Martin Mižík,Miroslav Pažák,Vlastimil Plavucha,Róbert Pohanka,René Pucher,Ľubomír Rybovič,Richard Šechný,Pavol Zůbek,Peter Zůbek

  • HC Košice 1995/1996

Tréneri: Ján Faith,Vladimír Šandrik, v prvej časti sezóny Ján Selvek,Vincent Lukáč
Brankári: Jaromír Dragan,Ján Rímsky,Jozef Škrak
Obrancovia: Matej Bukna,Stanislav Jasečko,Juraj Kledrowetz,Martin Lenďák,Daniel Sedlák,Michal Segľa,Ján Varholík,Pavol Valko,Slavomír Vorobel,Tibor Turan
Útočníci: Jiří Bicek,Radovan Hančár,Slavomír Ilavský,Martin Mižík,Miroslav Pažák,Vlastimil Plavucha,Róbert Pohanka,René Pucher,Ľubomír Rybovič,Richard Šechný,Ľubomír Vaic,Peter Veselovský,Pavol Zůbek,Peter Zůbek

  • HC VSŽ Košice 1998/1999

Tréneri: Ján Selvek,Milan Jančuška
Brankári: Michal Košík,Marko Milý,Miroslav Šimonovič
Obrancovia: Daniel Babka,Jerguš Bača,Juraj Kledrowetz,Stanislav Kožár,Tomáš Nádašdi,Michal Segľa,Marek Topoli,Alexander Valentín,Ján Varholík,Stanislav Vorobel
Útočníci: Ľubomír Barank,Arpád Györi,Miroslav Ihnačák,Slavomír Ilavský,Jaroslav Kmiť,Michal Košík,Kristián Kováč,Peter Kuzár,Igor Liba,Martin Mižík,Miroslav Pažák,Peter Pucher,René Pucher,Juraj Rušič,Ľubomír Rybovič,Stanislav Solopukin,Richard Šechný,Ján Šimko,Ľubomír Vaic

  • HC Košice 2008/2009

Tréner: Anton Tomko,Pavel Hulva,Ján Bajtoš
Brankári:Július Hudáček,Miroslav Lipovský
Obrancovia:Ján Tabaček ,Marcel Šterbák,Jaroslav Špelda,Juraj Kledrowetz,Michal Grman,Radek Deyl,Matúš Petričko,Tomáš Slovák,Petr Mocek,Ľubomír Chmelo,Radek Philipp,Michal Kozák,Ján Homer
Útočníci:Rudolf Huna,Juraj Faith,Stanislav Gron,Jaroslav Kmiť,Peter Bartoš,Peter Húževka,Michel Miklík,Jan Kopecký,Richard Jenčík,Juraj Sýkora,Marcel Šimurda,Ladislav Ščurko,Tomáš Murajda

  • HC Košice 2009/2010

Tréneri: Anton Tomko,Pavel Hulva striedali ich Rostislav Čada , Pavol Zůbek
Brankári: Július Hudáček,Ján Lašák,Tomáš Halász
Obrancovia: Peter Mikuš,Ján Tabaček,Michal Grman,Michal Šeda,Radek Deyl,Marek Mertel,Peter Huba,Peter Slimák,Ľubomír Chmelo,Ján Homer,Martin Gajdoš,Michal Pichnarčík
Útočníci: Rudolf Huna,Vladimír Dravecký,Peter Húževka,Peter Bartoš,Stanislav Gron,Róbert Tomík,Marek Vorel,Richard Jenčík,Dušan Andrašovský,Juraj Sýkora,Petr Šachl,Jaroslav Kmiť,Henric Höglund,Marcel Baláž,Ondrej Gmitter

  • HC Košice 2010/2011

Tréneri:Rostislav Čada,Pavol Zůbek
Brankári:Július Hudáček,Tomáš Halász
Obrancovia:Ján Tabaček,Ján Homer,Michal Grman,Radek Deyl,Marcel Šterbák,Michal Šeda,Peter Huba,Peter Slimák
Útočníci:Oliver Jokeľ,Miroslav Zálešák,Stanislav Gron,Jaroslav Kristek,Peter Bartoš,Michel Miklík,Richard Jenčík,Marcel Haščák,Martin Frolík,Dušan Andrašovský,Vladimír Dravecký,Marek Vorel,Róbert Tomík,Dušan Pašek ml.,Peter Fabuš,Martin Kriška,Marcel Baláž,Ondrej Gmitter,Tomáš Hričina

  • HC Košice 2013/2014

Tréneri:Anton Tomko,Pavol Zůbek
Brankári:Alexandr Hylák,Rastislav Staňa,Dominik Riečický
Obrancovia:Ondrej Briják,Juraj Cebák,Erik Černák,Radek Deyl,Martin Chovan,Marek Kolba,Miroslav Macejko,Michal Novák,Michal Šeda,Milan Takáč,Martin Štrbák,Tomáš Klouček
Útočníci:Marek Bartánus,Peter Bartoš,Jiří Bicek,Peter Boltun,Marek Borecký,Matej Češík,Matej Hinďoš,Ondrej Gmitter,Tomáš Hrnka,Matúš Chovan,Richard Jenčík,OliverJokeľ,Tomáš Marcinko,Matúš Matis,Dušan Pašek ml.,Pavol Skalický,Peter Sojčík,Gabriel Spilar,Marek Svatoš,Ladislav Zikmund

  • HC Košice 2014/2015

Tréneri:Anton Tomko,Pavol Zůbek od 43.kola Peter Oremus,Roman Šimíček
Brankári:Alexandr Hylák,Marcel Melicherčík,Dominik Riečický
Obrancovia:Juraj Cebák,Erik Černák,Adam Drgoň,Adam Jánošík,Miroslav Macejko,Branislav Pavúk,Radek Philipp,Michal Šeda,Martin Štrbák
Útočníci:Marek Bartánus,Peter Bartoš,Jiří Bicek,Radovan Bondra,Matej Češík,Matej Hinďoš,Tomáš Hrnka,Matúš Chovan,Richard Jenčík,Tibor Kutálek,Adam Lapšanský,Ivan Rachůnek,Peter Sojčík,Gabriel Spilar,Jakub Suja

  • HC Košice 2022/2023

Tréneri: Dan Ceman, Timo Saarikovski, Tomáš Kochan a Dušan Strharský
Brankári: Jaroslav Janus, Dominik Riečický
Obrancovi:: Jordan Southorn, Ladislav Romančík, Radek Deyl, Jens Olsson, Miroslav Novota, Antonín Bartoš, Eduard Šedivý, Alex Breton, Jakub Ferenc
Útočníci: Oliver Jokeľ, Rastislav Tybor, Hunter Fejes, Matúš Havrila, Ville Leskinen, Denis Parshin, Lukáš Vaculík, Marek Hovorka, Marek Bartánus, Patrik Lamper, Patrik Rogoň, Joona Jääskeläinen, Marek Slovák, Michal Chovan, Jakub Linet

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HC Košice. Vedenie [online]. Košice: hckosice.sk, [cit. 2021-02-01]. Dostupné online.
  2. HC Košice. Manažment [online]. Košice: hckosice.sk, [cit. 2021-02-01]. Dostupné online.
  3. https://www.sport7.sk/138619/najuspesnejsie-kluby-v-historii-slovenskej-najvyssej-hokejovej-sutaze?page=1
  4. história klubu HC Košice - predvojnové obdobie Archivované 2017-03-13 na Wayback Machine www.hckosice.sk
  5. história klubu HC Košice - Povojnové obdobie Archivované 2017-03-13 na Wayback Machine www.hckosice.sk
  6. história klubu HC Košice - Vstup medzi elitu Archivované 2017-03-13 na Wayback Machine www.hckosice.sk
  7. história klubu HC Košice - Vznik VSŽ Košice Archivované 2017-03-13 na Wayback Machine www.hckosice.sk
  8. história klubu HC Košice - 70.roky Archivované 2017-06-06 na Wayback Machine www.hckosice.sk
  9. Anton Tomko novým trénerom HC Košice www.hokej.sk, 10.05.2013
  10. Odvolanie trénerov je aj signálom pre hráčov, dvíha varovný prst Mondík www.hokej.sk, 20.01.2015
  11. Novými trénermi HC Košice sa stali Oremus a Šimíček Archivované 2015-09-24 na Wayback Machine www.hokej.sk, 22.01.2015
  12. V Košiciach odvolali trénerov, skončili aj Štrbák s Philippom[nefunkčný odkaz] www.hokej.sk, 10.10.2015
  13. Košice povedie Čada, Bakoš: Dokonale pozná prostredie[nefunkčný odkaz] www.hokej.sk, 12.10.2015
  14. Doplácali sme na zranenia a limitovaný počet hráčov, uviedol Čada po odvolaní Archivované 2017-03-19 na Wayback Machine www.hokej.sk, 06.03.2017
  15. Prezidentom HC Košice Július Lang, trénermi Jančuška s Bačom Archivované 2017-10-20 na Wayback Machine www.hokej.sk, 02.05.2017
  16. HC Košice Media Team. Aktuálne z kuchyne Oceliarov: káder A-mužstva a realizačný tím HC Košice sú sformované [online]. Košice: hckosice.sk, 2019-06-22, [cit. 2022-03-25]. Dostupné online.
  17. HC Košice. Kalle Kaskinen už nie je trénerom HC Košice [online]. Košice: hckosice.sk, 2022-02-28, [cit. 2022-03-25]. Dostupné online.
  18. TASR. HC Košice povedie Kanaďan Ceman. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2022-03-01. Dostupné online [cit. 2022-03-25].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]