Kozol (Malá Fatra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O národnej prírodnej rezervácii pozri Kozol (národná prírodná rezervácia).
Kozol
vrch
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský kraj
Okres Žilina
Pohorie Malá Fatra
Nadmorská výška 1 119,4 m n. m.
Súradnice 49°06′50.64″S 18°45′45.48″V / 49,1140667°S 18,7626333°V / 49.1140667; 18.7626333
Najľahší výstup Z obce Stránske, Poluvsie a Turie.
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Wikimedia Commons: Kozol
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kozol (1 119,4 m n. m.[1]) je výrazný a z väčšej časti zalesnený vrch v pohorí Malá Fatra. Nachádza sa v západnej časti Martinských holí nad Medzihorskou dolinou. Samotný vrch a jeho okolie bolo miestom bojov počas SNP.

Vrchol Kozla je známy estetickými a hodnotnými skalnými útvarmi v svojom bočnom hrebeni – v južnom až juhozápadnom smere. Vrch vybieha z hlavného hrebeňa v úseku Veľká lúka – Minčol. Na vrchole Kozol sa vyskytujú vzácne druhy živočíchov a rastlín. Mnohé z nich patria k chráneným druhom a niektoré sú chránené aj medzinárodnými dohovormi o ochrane prírody (CITES).

Zo zveri tu žije: Medveď hnedý (Ursus arctos), Jeleň obyčajný (Cervus elaphus), Srnec lesný (Capreolus capreolus), Diviak lesný (Sus scrofa), Vlk dravý (Canis lupus), Rys ostrovid (Lynx lynx) a iné vzácne živočíchy.

Kresťanské hodnoty tunajších obyvateľov sú zvýraznené množstvom kresťanských symbolov - krížov s Ježišom postavený neďaleko asfaltovej prístupovej cesty. V útrobách hory sa nachádza socha Panny Márie umiestnenej v skalnom útvare.

Národná prírodná rezervácia[upraviť | upraviť zdroj]

Cenná je i relatívne dobre zachovaná a nedotknutá príroda Kozla, a preto jeho okolie i samotný vrch (91,58 ha) je vyhlásený od roku 1993 národnou prírodnou rezerváciou. Najcennejšou časťou územia sú vápencové bučiny a skalnaté útvary vo vyšších polohách vrcholu Kozla[2].

Letecká nehoda[upraviť | upraviť zdroj]

Pri cvičnom lete narazilo 23. septembra 1974 do západného svahu Kozla vojenské lietadlo MiG-21 (ev. č. 1004), pilotované majorom Karlom Doleželom (* 1940). Bol pilotom I. triedy v 2. letke 1. leteckého školného pluku v Přerove, odkiaľ letel ponad Bytču k Martinu. Navigačný let v malej výške napriek zlým podmienkam neprerušil a po vletení do oblakov narazil vo výške 949 m n. m. pri rýchlosti okolo 800 km/h do vrchu Kozol. Vzhľadom na prízemnú hladinu letu nebol let monitorovaný radarmi a bolo obtiažne nezvestný stroj nájsť. Nasadených bolo množstvo techniky a 1265 príslušníkov armády, verejnej bezpečnosti, no i civilistov. Vrak objavil až 26. septembra poľovník, ktorý v lokalite poľoval na zver a ďalekohľadom zbadal lesklé trosky Migu. Miesto lokalizoval z vrtuľníka a záchranný tím našiel miesto tragédie.

Lietadlo vytvorilo krátky priesek a následný kráter s priemerom asi 7 metrov, pričom trosky ležali v okolí stoviek metrov. Motor lietadla sa odrazil od podložia a preletel v smere letu cez neďaleký hrebeň na opačnej strane vrchu.[3]

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Na vrchol nevedú značené trasy a najľahší prístup je z obcí Kunerad, Stránske, Poluvsie a Turie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Malá Fatra - Martinské hole, Letná turistická mapa 1:50 000, Vojenský kartografický ústav, š.p., Harmanec
  2. Kozol. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.
  3. Letecká badatelna [online]. leteckabadatelna.cz, [cit. 2022-01-05]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]