Kraviarske

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kraviarske
vrch
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský
Okres Žilina
Obec Terchová
Časť Krivánske Veterné hole
Pohorie Malá Fatra
Podcelok Krivánska Fatra
Povodie Váh
Nadmorská výška 1 361 m n. m.
Súradnice 49°12′34″S 19°01′00″V / 49,2094°S 19,0167°V / 49.2094; 19.0167
Geologické zloženie vápenec
Orogenéza/vrásnenie alpínske vrásnenie
Najľahší výstup po značke zo Starého dvora
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Wikimedia Commons: Kraviarske
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kraviarske (1 361 m n. m.) je hôľnatý vrch Malej Fatry. Nachádza sa v Krivánskej časti pohoria v jej bočnom hrebeni, približne 4 km južne od Terchovej.[1] Z vrcholu sú pekné výhľady na veľkú časť pohoria.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v strednej časti pohoria i geomorfologického podcelku Krivánska Fatra a jej najatraktívnejšej časti Krivánske Veterné hole.[2] Vrch leží v Žilinskom kraji, v okrese Žilina a v katastrálnom území obce Terchová.[3] Nachádza sa v bočnom hrebeni, vychádzajúcom severným smerom z Koniarok. Západné svahy klesajú do doliny Veľká Bránica, východné sa zvažujú do Vrátnej doliny. Najbližšími vrcholmi v hlavnom hrebeni sú južne ležiace Koniarky (1 535 m n. m.) a Pekelník (1 609 m n. m.), severne susedí vrch Žitné (1 265 m n. m.).[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Lesnato-lúčnatý vrch dominuje celému bočnému hrebeňu, ktorý vybieha z Koniarok severným smerom po masív Sokolia. Pokým svahy sú zalesnené, hrebeň je lúčnatý a poskytuje tak nerušený výhľad. Južne ležiace Koniarky oddeľuje sedlo za Kraviarskym, ktorým vedie značený chodník do sedla Bublen v hlavnom hrebeni pohoria. Východné svahy sa zvažujú do Starej doliny a ku Chate Vrátna a odvodňujú ich prítoky Varínky. Západné svahy klesajú do doliny Veľká Bránica a odvodňuje ich potok Bránica.[1] Na západných svahoch sa rozprestiera Národná prírodná rezervácia Veľká Bránica, ktorá je súčasťou Národného parku Malá Fatra.

Výhľady[upraviť | upraviť zdroj]

Hôľnatý vrchol bez vyššej vegetácie umožňuje výborný kruhový výhľad na široké okolie. Východným a južným smerom možno pozorovať okolité vrchy Krivánskej Fatry, pričom výrazne vyšší hlavný hrebeň zakrýva celý horizont. Severný i západný smer ponúka ďaleký výhľad a dobre pozorovateľná je najmä Žilinská kotlina, Kysucká vrchovina a Kysucké Beskydy. Pri vhodných podmienkach sa na horizonte objavujú vrchy Javorníkov, Moravsko-sliezskych, Sliezskych a Oravských Beskýd.[4]

Turistické trasy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d mapový portál HIKING.SK [online]. mapy.hiking.sk, [cit. 2019-10-16]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2020-10-16]. Dostupné online.
  3. Názvy vrchov, dolín, priesmykov a sediel [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2020-10-16]. Dostupné online. Archivované 2022-06-27 z originálu.
  4. Peakfinder [online]. peakfinder.org, [cit. 2020-10-16]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kraviarske

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]