Zoznam národných prírodných pamiatok v Česku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Nasledujúci zoznam národných prírodných pamiatok v Česku obsahuje všetky národné prírodné pamiatky (NPP), ktoré sa v júni roku 2017 nachádzali na území Česka. Celkovo sa jedná o 122 pamiatok.[1]

Zoznam pamiatok[upraviť | upraviť kód]

Kód Obrázok Názov Rozloha (ha) Galéria

Commons

Popis územia Kraj Súradnice
2402


Americká zahrada Americká zahrada 000000000000001.89000000001,89
Kategória Americká zahrada na Wikimedia Commons
Arborétum s drevinami najmä amerického pôvodu Plzenský kraj 49°27′42″S 13°09′30″V / 49,4616667°S 13,1583333°V / 49.4616667; 13.1583333
2404


Viktorčin splav v babiččině údolí Babiččino údolí 000000000000334.2300000000334,23
Kategória Babiččino údolí na Wikimedia Commons
Harmonická kultúrna krajina so zvyškami prirodzených porastov, dejisko Babičky Boženy Němcovej Královohradecký kraj 50°26′12″S 16°02′35″V / 50,4365314°S 16,043155°V / 50.4365314; 16.043155
752


Barrandovské skály Barrandovské skály 000000000000011.570000000011,57
Kategória Barrandovské skály na Wikimedia Commons
Medzinárodný stratotyp, geologický profil od spodného silúru po spodneý devon, paleontologické nálezy Praha 50°02′06″S 14°24′07″V / 50,035°S 14,4019444°V / 50.035; 14.4019444
2415


Bílé stráně Bílé stráně 000000000000000.99000000000,99
Kategória Bílé stráně na Wikimedia Commons
Teplomilné spoločenstvá na opuke Úsťanský kraj 50°33′30″S 14°07′55″V / 50,5583333°S 14,1319444°V / 50.5583333; 14.1319444
2416


Bílichovské údolí Bílichovské údolí 000000000000001.00000000001,00
Kategória Bílichovské údolí na Wikimedia Commons
Lokalita kýchavice čiernej vo fragmente okroticovej bučiny Stredočeský kraj 50°14′55″S 13°53′25″V / 50,2487003°S 13,8903147°V / 50.2487003; 13.8903147
1267


Horní Blanice Blanice 000000000000295.1300000000295,13 Europsky významné nálezisko perlorodky riečnej, vodné, lúčne, rašelinné a lesné spoločenstvá Juhočeský kraj 48°55′34″S 13°58′24″V / 48,9261111°S 13,9733333°V / 48.9261111; 13.9733333
2421


Borečský vrch Borečský vrch 000000000000011.230000000011,23 Ukážka mikroexhalacií vodných pár zo znelcovej sutiny Úsťanský kraj
1090


NPP Borový Borový 000000000000036.840000000036,84
Kategória Borový (National natural monument) na Wikimedia Commons
Skaly a skalky tvorené granodioritmi s výraznou blokovitou odlučnosťou, mineralogická lokalita Olomoucký kraj 50°18′59″S 17°06′48″V / 50,3163056°S 17,1133611°V / 50.3163056; 17.1133611
2065


Bozkovské dolomitové jeskyně Bozkovské dolomitové jeskyně 000000000000005.54000000005,54
Kategória Bozkovské dolomitové jeskyně na Wikimedia Commons
Krasové územia s komplexom Bozkovských dolomitových jaskýň a ďalšími krasovými javmi. Liberecký kraj 50°38′51″S 15°20′19″V / 50,6475556°S 15,3385556°V / 50.6475556; 15.3385556
2433


Březinské tisy 000000000000035.710000000035,71 Zmiešané porasty s vtrúseným Tisom, paleontologické náleziská "Bechlejovická stena" Úsťanský kraj 50°45′25″S 14°14′45″V / 50,7568378°S 14,2458814°V / 50.7568378; 14.2458814
1037


Búrová 3.JPG Búrová 000000000000018.810000000018,81
Kategória Búrová na Wikimedia Commons
Lokalita kýchavice čiernej, jediná na Morave Juhomoravský kraj 48°54′03″S 17°33′07″V / 48,9008028°S 17,5518111°V / 48.9008028; 17.5518111
811


NPP Ciboušov Ciboušov 000000000000004.96000000004,96
Kategória Ciboušov (national natural monument) na Wikimedia Commons
Náleziská drahokamových odrôd kremeňa (Svätováclavská kaplnka na Pražskom hrade) Úsťanský kraj 50°24′32″S 13°11′56″V / 50,4088447°S 13,1988111°V / 50.4088447; 13.1988111
1121


Cikánka I Cikánka I 000000000000004.55000000004,55
Kategória Cikánka I na Wikimedia Commons
Významná lokalita skalnej stepi Praha 50°00′02″S 14°18′56″V / 50,0005556°S 14,3155556°V / 50.0005556; 14.3155556
1052


NPP Cikánský dolík Cikánský dolík 000000000000000.52000000000,52
Kategória Cikánský dolík na Wikimedia Commons
Nálezisko kriticky ohrozených druhov rastlín Stredočeský kraj 50°16′15″S 13°53′51″V / 50,2707847°S 13,8973792°V / 50.2707847; 13.8973792
2449


Černé rokle Černé rokle 000000000000013.260000000013,26
Kategória Černá rokle na Wikimedia Commons
Konkordantné uloženie hraničných vrstiev medzi silúrom a devónom Stredočeský kraj 49°59′26″S 14°20′21″V / 49,9905556°S 14,3391667°V / 49.9905556; 14.3391667
2462


Čertova zeď Čertova zeď 000000000000020.000000000020,00
Kategória Čertova zeď na Wikimedia Commons
Pozostatky skalnej steny tvorenej treťohornou čadičovou žilou, intrudovanou do druhohorných pieskovcov. Liberecký kraj 50°40′14″S 14°56′27″V / 50,6705556°S 14,9408333°V / 50.6705556; 14.9408333
2466


Červený kopec Červený kopec 000000000000000.55000000000,55
Kategória Červený kopec na Wikimedia Commons
Profil kvartérnymi sedimentmi, paleontologické nálezisko Juhomoravský kraj 49°10′33″S 16°35′09″V / 49,1758333°S 16,5857778°V / 49.1758333; 16.5857778
743


Dalejský profil Dalejský profil 000000000000023.780000000023,78
Kategória Dalejský profil na Wikimedia Commons
Významná geologická lokalita skalnej stepi s výskytom ohrozených druhov, nálezisko skamenelín Praha 50°01′57″S 14°19′56″V / 50,0324722°S 14,33235°V / 50.0324722; 14.33235
5978


NPP Dlouhopolsko 6.jpg Dlouhopolsko 000000000000021.700000000021,70
Kategória Dlouhopolsko (national natural monument) na Wikimedia Commons
Lesné porasty teplomilných dúbrav Stredočeský kraj 50°10′05″S 15°19′00″V / 50,1681594°S 15,3166928°V / 50.1681594; 15.3166928
812


NPP Doupňák Doupňák 000000000000012.800000000012,80
Kategória Doupňák (national natural monument) na Wikimedia Commons
Nálezisko drahokamových odrôd kremeňa Úsťanský kraj 50°24′36″S 13°10′53″V / 50,4099756°S 13,1813156°V / 50.4099756; 13.1813156
2487


NPP Dubí hora Dubí hora 000000000000000.09000000000,09 Ukážka bochníkovitého rozpadu čadiča a klenbovitého usporiadania stĺpcov Úsťanský kraj
1454


Velká Slunečná Dunajovické kopce 000000000000107.1600000000107,16
Kategória Dunajovické kopce na Wikimedia Commons
Zachované stepné porasty s cennými druhmi rastlín Juhomoravský kraj 48°50′53″S 16°33′22″V / 48,8479778°S 16,5561361°V / 48.8479778; 16.5561361
5645


Hadce u Želivky 000000000000034.000000000034,00 Stredočeský kraj 49°41′19″S 15°06′23″V / 49,6886164°S 15,1062542°V / 49.6886164; 15.1062542
5874


Hodonínská Dúbrava 000000000000683.1800000000683,18 Juhomoravský kraj 48°52′50″S 17°05′30″V / 48,8805003°S 17,0916656°V / 48.8805003; 17.0916656
718


Hojkovské rašeliniště Hojkovské rašeliniště 000000000000004.91000000004,91
Kategória Hojkovské rašeliniště na Wikimedia Commons
Slatiny s typickou kvetenou Kraj Vysočina 49°22′55″S 15°24′47″V / 49,3820694°S 15,4131639°V / 49.3820694; 15.4131639
110


Hojná voda Hojná voda 000000000000009.19000000009,19
Kategória Hojná voda (national natural monument) na Wikimedia Commons
Bukojedľový prales s výnimkou Žofínského pralesa najstaršia rezervácia v Česku (1838) Juhočeský kraj 48°42′19″S 14°45′12″V / 48,7052778°S 14,7533333°V / 48.7052778; 14.7533333
112


Holý vrch Holý vrch 000000000000001.17000000001,17
Kategória Holý vrch (národní přírodní památka) na Wikimedia Commons
Náleziská lykovca voňavého Stredočeský kraj 50°22′38″S 14°33′17″V / 50,3771847°S 14,5546286°V / 50.3771847; 14.5546286
118


2011 Hrabanovska Cernava 09.jpg Hrabanovská černava 000000000000055.000000000055,00
Kategória Hrabanovská Černava na Wikimedia Commons
Stredočeský kraj 50°13′03″S 14°50′03″V / 50,2175°S 14,8341667°V / 50.2175; 14.8341667
1252


Hrdibořické rybníky Hrdibořické rybníky 000000000000037.090000000037,09
Kategória Hrdibořické rybníky na Wikimedia Commons
Niekoľko rybníkov s porastami rákosia - refúgium obojživelníkov a avifauny Olomoucký kraj 49°29′05″S 17°13′26″V / 49,4846194°S 17,2239056°V / 49.4846194; 17.2239056
133


Chropyňský rybník Chropyňský rybník 000000000000024.090000000024,09
Kategória Chropyňský rybník na Wikimedia Commons
Rybník s výskytom kotvice plávajúcej, a bohatou avifaunou Zlínsky kraj 49°21′14″S 17°22′10″V / 49,3538889°S 17,3694444°V / 49.3538889; 17.3694444
136


Chýnovská jeskyně Chýnovská jaskyňa 000000000000000.09000000000,09
Kategória Chýnovská jeskyně na Wikimedia Commons
Najvýznamnejší krasový útvar južných Čiech Juhočeský kraj 49°25′47″S 14°49′44″V / 49,4297058°S 14,8288817°V / 49.4297058; 14.8288817
1528


NPP Jankovský potok Jankovský potok 000000000000072.510000000072,51
Kategória Jankovský_potok_(national_natural_monument) na Wikimedia Commons
Meandrující tok s brehovými porastami a lúčnymi a rašelinovými spoločenstvami, výskyt perlorodky Kraj Vysočina 49°26′26″S 15°22′16″V / 49,4404628°S 15,3711136°V / 49.4404628; 15.3711136
139


Jánský vrch Jánský vrch 000000000000011.900000000011,90 Lokalita stepnej flóry Úsťanský kraj 50°28′52″S 13°43′36″V / 50,4811111°S 13,7266667°V / 50.4811111; 13.7266667
5326


Javorový vrch 000000000000084.150000000084,15 Komplex bývalej stredovekej podpovrchovej rudnej bane Moravsko-sliezsky kraj 50°02′55″S 17°17′44″V / 50,0486111°S 17,2955556°V / 50.0486111; 17.2955556
649


Jeskyně Na Pomezí Jeskyně Na Pomezí 000000000000020.600000000020,60
Kategória Jeskyně Na Pomezí na Wikimedia Commons
Významné krasové sprístupnené územie s bohatou kvapľovou výzdobou Olomoucký kraj 50°14′46″S 17°08′18″V / 50,2461111°S 17,1383333°V / 50.2461111; 17.1383333
143


Jeskyně Pekárna Jaskyňa Pekárna 000000000000014.000000000014,00
Kategória Pekárna Cave na Wikimedia Commons
Krasová jaskyňa s dokladmi starých kultúr Juhomoravský kraj 49°14′28″S 16°44′51″V / 49,2410278°S 16,7475°V / 49.2410278; 16.7475
5704


Jestřebské slatiny Jestřebské slatiny 000000000000186.4000000000186,40
Kategória Jestřebské slatiny na Wikimedia Commons
Slatinné a prechodové rašelinisko v nive Robečského potoka Liberecký kraj
2318


Kalendář věků Kalendář věků 000000000000000.45000000000,45
Kategória Kalendář věků na Wikimedia Commons
Stratotyp zvrchného pleistocénu vo fácii suchých spraší Juhomoravský kraj 48°53′12″S 16°39′15″V / 48,8866889°S 16,6541222°V / 48.8866889; 16.6541222
158


Kamenná slunce Kamenná slunce 000000000000000.38000000000,38
Kategória Kamenná slunce na Wikimedia Commons
Unikátny doklad sopečnej činnosti, ílovité jadrá s lúčovitými ružicami puklín Úsťanský kraj 50°26′03″S 13°53′15″V / 50,4340833°S 13,8875556°V / 50.4340833; 13.8875556
161


Kaňk Kaňk 000000000000000.53000000000,53
Kategória Kaňk (national nature monument) na Wikimedia Commons
Klasická paleontologická lokalita Stredočeský kraj 49°58′09″S 15°17′19″V / 49,9691667°S 15,2886111°V / 49.9691667; 15.2886111
211


Kaňkovy hory Kaňkovy hory 000000000000224.3400000000224,34
Kategória Lichnice - Kaňkovy hory na Wikimedia Commons
Lesné ekosystémy bučinových lesov, mokraďových jelšín a lužných lesov Pardubický kraj 49°51′15″S 15°35′57″V / 49,8542058°S 15,5991953°V / 49.8542058; 15.5991953
1375


Kaproun Kaproun 000000000000002.92000000002,92
Kategória Kaproun (přírodní památka) na Wikimedia Commons
Prechodové rašelinisko s množstvom vstavačov, v rybníčku lekno jasnobiele Juhočeský kraj 49°04′50″S 15°11′24″V / 49,0806389°S 15,1900556°V / 49.0806389; 15.1900556
169


Kleneč Kleneč 000000000000005.35000000005,35
Kategória Kleneč (national natural monument) na Wikimedia Commons
Nálezisko endemického druhu klinčeka piesočného českého Úsťanský kraj 50°23′20″S 14°15′23″V / 50,3888625°S 14,2562914°V / 50.3888625; 14.2562914
174


Bělá v NPP Klokočka Klokočka 000000000000003.00000000003,00
Kategória Klokočka (národní přírodní památka) na Wikimedia Commons
Slatinná lúka a mokraďová jelšina Stredočeský kraj 50°29′50″S 14°53′27″V / 50,4970944°S 14,8907583°V / 50.4970944; 14.8907583
639


Klonk u Suchomast Klonk 000000000000008.91000000008,91
Kategória Klonk (national natural monument) na Wikimedia Commons
Klasická lokalita Barrandienu, svetovo uznávané rozhranie silúru a devónu Stredočeský kraj 49°54′03″S 14°03′41″V / 49,9008333°S 14,0613889°V / 49.9008333; 14.0613889
182


Komorní hůrka Komorní hůrka 000000000000007.08000000007,08 Dobre zachovaná a preskúmaná treťohorná sopka historického významu Karlovarský kraj 50°06′03″S 12°20′11″V / 50,1008333°S 12,3363889°V / 50.1008333; 12.3363889
3383


Kopičácký rybník Kopičácký rybník 000000000000008.31000000008,31
Kategória Kopičácký rybník na Wikimedia Commons
Biotopy a populácie vzácnych a ohrozených druhov rastlín a živočíchov Stredočeský kraj 50°09′44″S 15°20′00″V / 50,1622517°S 15,3332703°V / 50.1622517; 15.3332703
6125


Státní lom Kosířské lomy 000000000000023.520000000023,52
Kategória Kosířské lomy na Wikimedia Commons
Olomoucký kraj
1007


Kotýz Kotýz 000000000000031.000000000031,00
Kategória Kotýz na Wikimedia Commons
Vápencový ostroh s krasovými javmi Stredočeský kraj 49°55′00″S 14°02′48″V / 49,9166667°S 14,0466667°V / 49.9166667; 14.0466667
920


Kozákov Kozákov 000000000000162.8300000000162,83 Známe a hodnotné paleontologické a mineralogické nálezisko (Votrubcův lom) Liberecký kraj 50°35′38″S 15°15′48″V / 50,5938889°S 15,2633333°V / 50.5938889; 15.2633333
1734


Krvavý a Kačležský rybník 000000000000408.0600000000408,06 Prirodzené lesné porasty a letnené rybníky Juhočeský kraj 49°06′52″S 15°06′31″V / 49,1144033°S 15,1085614°V / 49.1144033; 15.1085614
197


NPP Křéby Křéby 000000000000004.73000000004,73
Kategória Křéby na Wikimedia Commons
Stráň s teplomilnou kvetenou Zlínsky kraj 49°17′13″S 17°11′17″V / 49,2868147°S 17,1881486°V / 49.2868147; 17.1881486
198


Křížky Křížky 000000000000004.02000000004,02
Kategória Křížky (National natural monument) na Wikimedia Commons
Hadcový kopček s vzácnou kvetenou Karlovarský kraj 50°03′56″S 12°45′00″V / 50,0655878°S 12,7500028°V / 50.0655878; 12.7500028
5783


Kukle 000000000000056.780000000056,78 Teplomilné dúbravy na spraši Juhomoravský kraj 48°58′14″S 16°47′27″V / 48,9705792°S 16,7908317°V / 48.9705792; 16.7908317
207


Landek Landek 000000000000085.530000000085,53 Ukážka prirodzeného odkryvu uhoľného sloja, ochrana celého súboru lesných porastov vrchu Landek Moravsko-sliezsky kraj 49°52′13″S 18°16′05″V / 49,870389°S 18,268000°V / 49.870389; 18.268000
2317


Letiště Letňany Letiště Letňany 000000000000075.170000000075,17
Kategória Letňany Airport na Wikimedia Commons
Biotop a populácia kriticky ohrozeného sysľa obecného Praha 50°07′53″S 14°31′31″V / 50,1313889°S 14,5252778°V / 50.1313889; 14.5252778
1103


Lochkovský profil Lochkovský profil 000000000000039.140000000039,14
Kategória Lochkovský profil na Wikimedia Commons
Oporný geologický profil v lome na lochkovský mramor, skameneliny Praha 49°59′58″S 14°20′05″V / 49,9993806°S 14,3347111°V / 49.9993806; 14.3347111
1073


Hráz rybníků Luční 000000000000001.01000000001,01
Kategória Luční (national natural monument) na Wikimedia Commons
Významná mykologická lokalita na hrádzi rybníka Juhočeský kraj 49°22′25″S 14°44′38″V / 49,3735°S 14,7438333°V / 49.3735; 14.7438333
1167


NPP Lužní potok Lužní potok 000000000000123.0000000000123,00
Kategória Lužní potok (national natural monument) na Wikimedia Commons
Lužný potok a jeho široké okolie, veľmi bohatá lokalita perlorodky riečnej Karlovarský kraj 50°16′50″S 12°08′21″V / 50,2805172°S 12,1391758°V / 50.2805172; 12.1391758
702


NPP Malhotky Malhotky 000000000000009.47000000009,47
Kategória Malhotky na Wikimedia Commons
Lesostepi prechádzajúce v teplú dúbravu, lokalita jasenca bieleho Juhomoravský kraj 49°08′54″S 17°03′17″V / 49,1484569°S 17,0547797°V / 49.1484569; 17.0547797
240


Kopec Medník Medník 000000000000019.020000000019,02
Kategória Medník (national natural monument) na Wikimedia Commons
Známa lokalita kandíka psieho zuba, jediná v Česku Stredočeský kraj 49°52′16″S 14°27′03″V / 49,8712464°S 14,4509178°V / 49.8712464; 14.4509178
2265


Miroslavské kopce Miroslavské kopce 000000000000030.800000000030,80
Kategória Miroslavské kopce na Wikimedia Commons
Zriedkavé zvyšky druhovo bohatých rastlinných a živočíšnych spoločenstiev Juhomoravský kraj 48°56′07″S 16°18′37″V / 48,9352028°S 16,3103306°V / 48.9352028; 16.3103306
561


NPP Na Adamcích Na Adamcích 000000000000007.48000000007,48
Kategória Na Adamcích na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita teplomilnej kveteny Juhomoravský kraj 49°00′20″S 17°00′04″V / 49,0056028°S 17,0011389°V / 49.0056028; 17.0011389
1363


Na požárech Na požárech 000000000000078.880000000078,88
Kategória Na požárech na Wikimedia Commons
Nížinné rašeliniská takmer bez lesného porastu, veľká populácia tetrova Plzenský kraj 49°42′00″S 12°28′26″V / 49,7000833°S 12,4737778°V / 49.7000833; 12.4737778
645


Na Skále Na skále 000000000000004.56000000004,56
Kategória Na Skále (national nature monument) na Wikimedia Commons
Zvyšok teplomilnej kveteny Olomoucký kraj 49°33′19″S 17°10′35″V / 49,5553667°S 17,1763444°V / 49.5553667; 17.1763444
268


Na Špičáku Na Špičáku 000000000000007.05000000007,05 Krasové územie s kvapľovou jaskyňou. Hojný výskyt porastov tisu Olomoucký kraj 50°17′07″S 17°15′02″V / 50,2851389°S 17,2506667°V / 50.2851389; 17.2506667
287


Odkryv v Kravařích 000000000000001.34000000001,34 Jedinečný profil potvrdzujúci saalske zaľadnenie Moravsko-sliezsky kraj 49°56′35″S 17°59′45″V / 49,9430278°S 17,9958889°V / 49.9430278; 17.9958889
618


Odlezelské jezero Odlezelské jezero 000000000000068.300000000068,30
Kategória Odlezly Lake na Wikimedia Commons
Zosuvom vzniknuté hradené jazero Plzenský kraj 50°00′58″S 13°22′23″V / 50,0161111°S 13,3730556°V / 50.0161111; 13.3730556
6127


Olšina 000000000000083.630000000083,63
Kategória Odlezly Lake na Wikimedia Commons
Územie s výskytom lesných a krovinných ekosystémov Juhočeský kraj 48°47′43″S 14°06′29″V / 48,7953461°S 14,1081458°V / 48.7953461; 14.1081458
300


Panská skála Panská skála 000000000000001.26000000001,26
Kategória Panská skála na Wikimedia Commons
Najznámejšia ukážka stĺpcovitého rozpadu čadiča Liberecký kraj 50°46′10″S 14°29′05″V / 50,7694444°S 14,4847222°V / 50.7694444; 14.4847222
302


Park v Bílé Lhotě 000000000000002.41000000002,41 Zámocký park s početnými exotickými i domácimi drevinami Olomoucký kraj 49°42′38″S 16°58′37″V / 49,710575°S 16,9769722°V / 49.710575; 16.9769722
1453


Pastvisko u Lednice 000000000000030.500000000030,50 Mokraďové lúky s bohatou avifaunou Juhomoravský kraj 48°48′44″S 16°47′49″V / 48,8123389°S 16,7970083°V / 48.8123389; 16.7970083
909


Pastviště u Fínů Pastviště u Fínů 000000000000004.19000000004,19
Kategória Pastviště u Fínů na Wikimedia Commons
Pastvina s výskytom pokruta jesenného Plzenský kraj 49°12′39″S 13°34′21″V / 49,2108833°S 13,5723861°V / 49.2108833; 13.5723861
304


Peklo Peklo 000000000000043.730000000043,73
Kategória Peklo (Robečský potok) na Wikimedia Commons
Geologicky cenné kaňonovité údolie Robečského potoka Liberecký kraj 50°39′19″S 14°30′44″V / 50,6552778°S 14,5122222°V / 50.6552778; 14.5122222
329


Polabská černava Polabská černava 000000000000007.70000000007,70
Kategória Polabská černava na Wikimedia Commons
Stredočeský kraj 50°20′51″S 14°33′13″V / 50,3475°S 14,5536111°V / 50.3475; 14.5536111
5325


Polické stěny Polické stěny 000000000000685.7100000000685,71
Kategória Polické stěny na Wikimedia Commons
Geomorfologicky ojedinelý útvar Královohradecký kraj 50°33′52″S 16°17′29″V / 50,5644444°S 16,2913889°V / 50.5644444; 16.2913889
334


NPP Pouzdřanská step-Kolby 000000000000157.1300000000157,13
Kategória Pouzdřanská step - Kolby na Wikimedia Commons
Spoločenstvá úzkolistých a širokolistých trávnikov Juhomoravský kraj 48°57′05″S 16°38′28″V / 48,9512639°S 16,6411389°V / 48.9512639; 16.6411389
742


Požáry Požáry 000000000000003.50000000003,50
Kategória Požáry (national natural monument) na Wikimedia Commons
Geologický profil medzinárodného významu Praha 50°01′43″S 14°19′29″V / 50,0286111°S 14,3248056°V / 50.0286111; 14.3248056
3411


Prameniště Blanice Prameniště Blanice 000000000000220.8800000000220,88
Kategória Prameniště Blanice na Wikimedia Commons
Biotop a populácia kriticky ohrozeného druhu perlorodky riečnej Juhočeský kraj 48°55′05″S 13°58′37″V / 48,9180556°S 13,9769444°V / 48.9180556; 13.9769444
339


Pravčická brána Pravčická brána 000000000000001.11000000001,11
Kategória Prebischtor na Wikimedia Commons
Unikátna skalná brána vytvorená veternou a vodnou eróziou Úsťanský kraj 50°53′01″S 14°16′53″V / 50,8836367°S 14,2812808°V / 50.8836367; 14.2812808
345


Ptačí hora 000000000000017.460000000017,46 Zmiešaný porast s hojným zastúpením jesenického smrekovca Moravsko-sliezsky kraj 50°01′45″S 17°32′37″V / 50,0291667°S 17,5436111°V / 50.0291667; 17.5436111
359


Radouč Radouč 000000000000001.47000000001,47
Kategória Radouč na Wikimedia Commons
Lokalita teplomilných rastlín, hl. devätorky rozprestretej Stredočeský kraj 50°26′07″S 14°53′52″V / 50,4354064°S 14,8978283°V / 50.4354064; 14.8978283
370


Rečkov Rečkov 000000000000003.45000000003,45
Kategória Rečkov na Wikimedia Commons
Slatinné a bezkolencové lúky a prirodzené mokraďové jelšiny Stredočeský kraj 50°29′52″S 14°54′21″V / 50,497755°S 14,9059281°V / 50.497755; 14.9059281
1450


Rendezvous Rendez-vous 000000000000023.737400000023,7374 Dubový porast v okolí kaštieľa Rendezvous, významná mykologická lokalita Juhomoravský kraj 48°44′55″S 16°47′27″V / 48,7485222°S 16,7909222°V / 48.7485222; 16.7909222
553


Národní přírodní památka Rovná Rovná 000000000000002.16000000002,16
Kategória Rovná (national natural monument) na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita horca jarného Juhočeský kraj 49°17′17″S 13°56′49″V / 49,2880194°S 13,9469083°V / 49.2880194; 13.9469083
375


Ruda Ruda 000000000000070.220000000070,22
Kategória Ruda (national natural monument) na Wikimedia Commons
Rašelinisko s hojným výskytom rosičky okrúhlolistej Juhočeský kraj 49°08′58″S 14°41′22″V / 49,149485°S 14,6893175°V / 49.149485; 14.6893175
1185


Rudické propadání Rudické propadání 000000000000004.40000000004,40
Kategória Rudické propadání na Wikimedia Commons
Systém ponorov jedovnického potoka, lokalita teplomilnej kveteny Juhomoravský kraj 49°20′00″S 16°44′02″V / 49,3333333°S 16,7338611°V / 49.3333333; 16.7338611
685


Růžičkův lom Růžičkův lom 000000000000001.32000000001,32
Kategória Růžičkův lom na Wikimedia Commons
Významná paleontologická lokalita Olomoucký kraj 49°31′41″S 17°05′07″V / 49,5280417°S 17,0853528°V / 49.5280417; 17.0853528
948


Rybníček u Hořan 000000000000002.01000000002,01 Posledná lokalita červenačky hustolistej Stredočeský kraj 49°58′06″S 15°13′56″V / 49,9683722°S 15,2321417°V / 49.9683722; 15.2321417
681


Semínský přesyp Semínský přesyp 000000000000000.55000000000,55
Kategória Semínský přesyp na Wikimedia Commons
Piesočná duna, jediná lokalita kozinca piesočného v Česku Pardubický kraj 50°03′27″S 15°31′21″V / 50,0575833°S 15,5224722°V / 50.0575833; 15.5224722
3375


Skalická Morávka Skalická Morávka 000000000000101.9800000000101,98
Kategória Skalická Morávka na Wikimedia Commons
Prirodzený divočiaci tok rieky Morávky so spoločenstvami mnohých ohrozených druhov Moravsko-sliezsky kraj 49°38′29″S 18°26′10″V / 49,6414694°S 18,436075°V / 49.6414694; 18.436075
676


Skalky skřítků Skalky skřítků 000000000000008.50000000008,50
Kategória Skalky skřítků na Wikimedia Commons
Pseudokrasové dutiny vytvorené vo vulkanických brekciách Karlovarský kraj 50°14′28″S 12°59′51″V / 50,2411672°S 12,9974561°V / 50.2411672; 12.9974561
567


Slatinná louka u Velenky Slatinná louka u Velenky 000000000000001.04000000001,04 Zvyšok polabských lúk s bohatou kvetenou Stredočeský kraj 50°09′06″S 14°54′09″V / 50,1516667°S 14,9025°V / 50.1516667; 14.9025
684


Státní lom Státní lom 000000000000000.57000000000,57
Kategória Státní lom na Wikimedia Commons
Nálezisko devónskych fosílií Olomoucký kraj 49°31′53″S 17°05′08″V / 49,5312778°S 17,0856111°V / 49.5312778; 17.0856111
700


Stránská skála Stránská skála 000000000000016.610000000016,61
Kategória Stránská skála na Wikimedia Commons
Paleontologická lokalita Juhomoravský kraj 49°11′26″S 16°40′33″V / 49,19057°S 16,6757394°V / 49.19057; 16.6757394
417


Strážník Strážník 000000000000001.50000000001,50 Výskyt unikátnej kryštalografickej formy kremeňa, tzv. hvezdovca Liberecký kraj 50°36′19″S 15°26′38″V / 50,6052778°S 15,4438889°V / 50.6052778; 15.4438889
1288


Stročov Stročov 000000000000001.92000000001,92 Vlhká lúka s bohatou kvetenou, najmä však vstavačovca májového Juhočeský kraj 49°31′24″S 14°34′13″V / 49,5233333°S 14,5702778°V / 49.5233333; 14.5702778
427


Suché skály Suché skály 000000000000023.000000000023,00 Rozoklaný veľmi úzky hrebeň tvorený cenomanskými pieskovcami Liberecký kraj 50°38′07″S 15°12′49″V / 50,63525°S 15,2136361°V / 50.63525; 15.2136361
138


Svatošské skály Svatošské skály 000000000000002.01000000002,01 Geomorfologicky ojedinelé žulové skalné útvary Karlovarský kraj 50°11′36″S 12°49′16″V / 50,1933083°S 12,821°V / 50.1933083; 12.821
556


Swamp Swamp 000000000000047.230000000047,23
Kategória NPP Swamp na Wikimedia Commons
Slatinnné a prechodové rašeliniská s početnými vodnými plochami Liberecký kraj 50°34′48″S 14°40′06″V / 50,5799503°S 14,6682542°V / 50.5799503; 14.6682542
435


Šipka (národní přírodní památka) Šipka 000000000000024.610000000024,61 Moravsko-sliezsky kraj 49°35′12″S 18°07′04″V / 49,5865694°S 18,1178889°V / 49.5865694; 18.1178889
943


Švarec Švařec 000000000000004.50000000004,50
Kategória Švařec (national natural monument) na Wikimedia Commons
Lokalita vstavačovitých Kraj Vysočina 49°31′28″S 16°21′07″V / 49,5245472°S 16,3519917°V / 49.5245472; 16.3519917
444


Vodopád v Terčině údolí Terčino údolí 000000000000138.2900000000138,29 Parkovo upravená krajina z 18. stor Juhočeský kraj 48°47′04″S 14°45′42″V / 48,7844444°S 14,7616667°V / 48.7844444; 14.7616667
452


Třesín 000000000000001.18000000001,18 Sprístupnené kvapľové jaskyne s nálezmi z obdobia paleolitu Olomoucký kraj 49°42′26″S 17°00′59″V / 49,7072703°S 17,0163425°V / 49.7072703; 17.0163425
1575


U Hajnice U Hajnice 000000000000000.46000000000,46
Kategória U Hajnice na Wikimedia Commons
Bezlesá enkláva, lokalita trčníčka jednolistého Juhočeský kraj 49°04′23″S 13°53′55″V / 49,0731861°S 13,8984944°V / 49.0731861; 13.8984944
745


U Nového mlýna U Nového mlýna 000000000000012.700000000012,70 Významné geologické profily a nálezisko skamenelín Praha 50°02′02″S 14°21′14″V / 50,0339722°S 14,3537778°V / 50.0339722; 14.3537778
1261


Upolínová louka pod Křížky Upolínová louka pod Křížky 000000000000017.770000000017,77 Mokraďová lúka s bohatou kvetenou Karlovarský kraj 50°03′56″S 12°44′39″V / 50,0655808°S 12,7440781°V / 50.0655808; 12.7440781
1056


V jezírkách V jezírkách 000000000000002.89000000002,89
Kategória V jezírkách na Wikimedia Commons
Najbohatšia Polabská lokalita vstavača močiarneho Stredočeský kraj 50°04′59″S 15°06′46″V / 50,0829889°S 15,112825°V / 50.0829889; 15.112825
1494


Váté písky Váté písky 000000000000095.410000000095,41
Kategória Váté písky na Wikimedia Commons
Cenná rastlinné aj živočíšne spoločenstvá piesočných dún Juhomoravský kraj
502


Velký Roudný Velký Roudný 000000000000081.000000000081,00 Tvarovo dokonale vyvinutý stratovulkán Moravsko-sliezsky kraj 49°53′24″S 17°31′24″V / 49,8900889°S 17,5234722°V / 49.8900889; 17.5234722
1183


Velký vrch Velký vrch u Vršovic 000000000000023.280000000023,28
Kategória Velký vrch (national natural monument) na Wikimedia Commons
Nízky kopec s teplomilnou flórou Úsťanský kraj 50°22′44″S 13°50′28″V / 50,3789553°S 13,8410894°V / 50.3789553; 13.8410894
545


Venušiny misky Venušiny misky 000000000000003.90000000003,90 Typicky vyvinuté skalné misy a kreslá v žulovom plutóne Olomoucký kraj 50°20′06″S 17°08′50″V / 50,3348889°S 17,1473611°V / 50.3348889; 17.1473611
1371


Zari npp vizir 09.jpg Vizír 000000000000010.220000000010,22 Lesný rybník, hniezdisko vodných vtákov a bociana čierneho Juhočeský kraj 48°57′48″S 14°53′12″V / 48,9632442°S 14,8866611°V / 48.9632442; 14.8866611
1162


Vosek Vosek 000000000000074.000000000074,00
Kategória Vosek na Wikimedia Commons
Nálezisko kremenných konkrécií so skamenelinami (český Ordovik) Plzenský kraj 49°45′36″S 13°35′30″V / 49,7600444°S 13,5915389°V / 49.7600444; 13.5915389
518


Vrkoč Vrkoč 000000000000001.42000000001,42
Kategória Vrkoč na Wikimedia Commons
Ukážka stĺpcovitého vejárového rozpadu čadiča Úsťanský kraj 50°37′48″S 14°02′37″V / 50,63°S 14,0436111°V / 50.63; 14.0436111
523


Za hrnčířkou 000000000000005.62000000005,62 Spoločenstvá acidofilných suchých trávnikov Olomoucký kraj 49°29′15″S 16°59′23″V / 49,4875983°S 16,9898286°V / 49.4875983; 16.9898286
2231


Zbrašovské aragonitové jeskyně Zbrašovské aragonitové jeskyně 000000000000007.74000000007,74
Kategória Zbrašovské aragonitové jeskyně na Wikimedia Commons
Krasové územie s komplexom Zbrašovských aragonitových jaskýň s krasovými javmi Olomoucký kraj 49°31′54″S 17°44′45″V / 49,5316667°S 17,7458333°V / 49.5316667; 17.7458333
711


Zhejral Zhejral 000000000000146.5100000000146,51
Kategória Zhejral na Wikimedia Commons
Pomerne nenarušené rašeliniská s typickými spoločenstvami (Vyhl.MŽP zo dňa 14.1.2016 sa zmenila kategória zo NPR na NPP) Kraj Vysočina 49°13′20″S 15°18′35″V / 49,2221333°S 15,3098194°V / 49.2221333; 15.3098194
549


Zlatý kůň Zlatý kůň 000000000000037.000000000037,00
Kategória Zlatý kůň na Wikimedia Commons
Sústava kvapľových jaskýň s fosíliamj a zvyškom penězokazeckej dielne Stredočeský kraj 49°54′57″S 14°04′09″V / 49,9158333°S 14,0691667°V / 49.9158333; 14.0691667
533


Zlatý vrch Zlatý vrch 000000000000003.60000000003,60
Kategória Zlatý vrch (657 m) na Wikimedia Commons
Ukážka stĺpcovitého rozpadu čadiča Úsťanský kraj 50°49′19″S 14°27′54″V / 50,8219444°S 14,465°V / 50.8219444; 14.465
540


Žehuňský rybník (národní přírodní památka) Žehuňský rybník 000000000000511.0000000000511,00
Kategória Žehuňský rybník na Wikimedia Commons
Královohradecký kraj 50°08′51″S 15°18′48″V / 50,1475944°S 15,3132944°V / 50.1475944; 15.3132944
543


Železná hůrka Železná hůrka 000000000000003.50000000003,50 Zvyšok treťohornej sopky Karlovarský kraj 49°59′32″S 12°26′36″V / 49,9921256°S 12,4432253°V / 49.9921256; 12.4432253

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Prehľad za celú ČR [online]. Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR, [cit. 2017-07-01]. Dostupné online}

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Iné projekty[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]