Zoznam najväčších miest v Európe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam najväčších miest v Európe, ktoré majú viac ako milión obyvateľov.

pozn. Hrubým písmom sú vyznačené len hlavné mestá.

Mesto Štát Oficiálny počet
obyvateľov
Dátum Obrázok Ref.
1 Istanbul Turecko Turecko 000000015029231.000000000015 029 231 31. december 2017 Modern Istanbul skyline.jpg [1]
2 Moskva Rusko Rusko 000000013197596.000000000013 197 596 1. január 2017 Moscow-City2015.jpg [2]
3 Londýn Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 000000009126366.00000000009 126 366 31. december 2018 Palace of Westminster, London - Feb 2007.jpg [3]
4 Petrohrad Rusko Rusko 000000005381736.00000000005 381 736 1. január 2019 Saint Isaac's Square SPB (01).jpg [4][5]
5 Berlín Nemecko Nemecko 000000003748148.00000000003 748 148 31. december 2018 Berlino - Duomo.JPG [6]
6 Madrid Španielsko Španielsko 000000003223334.00000000003 223 334 1. január 2018 IV Centenario Plaza Mayor (Madrid) - Video Mapping 360 03.jpg [7]
7 Kyjev Ukrajina Ukrajina 000000002950819.00000000002 950 819 1. január 2019 Lavra Kyiv.JPG [8]
8 Rím Taliansko Taliansko 000000002857321.00000000002 857 321 30. november 2018 Piazza Navona, Rome, Italy in 2006.jpg [9]
9 Paríž Francúzsko Francúzsko 000000002140526.00000000002 140 526 1. január 2019 Sunset over Paris 5, France August 2013.jpg [10]
10 Bukurešť Rumunsko Rumunsko 000000002106144.00000000002 106 144 1. január 2016 Seara prin București - Lipscani (9429001773).jpg [11] [12]
11 Minsk Bielorusko Bielorusko 000000001982444.00000000001 982 444 1. január 2018 Centre de Minsk.jpg [13]
12 Hamburg Nemecko Nemecko 000000001930996.00000000001 930 996 29. december 2018 Hamburg Rathaus.jpg [14]
13 Viedeň Rakúsko Rakúsko 000000001899055.00000000001 899 055 30. september 2018 Vienna Skyline.jpg [15]
14 Budapešť Maďarsko Maďarsko 000000001779361.00000000001 779 361 1. január 2018 Budapest castle night 5.jpg [16]
15 Varšava Poľsko Poľsko 000000001748916.00000000001 748 916 30. jún 2016 Lotnicza panorama Warszawy.jpg [17]
16 Barcelona Španielsko Španielsko 000000001620343.00000000001 620 343 1. január 2018 Central business district of Barcelona (2).JPG [7]
17 Charkov Ukrajina Ukrajina 000000001461128.00000000001 461 128 1. január 2019 Kharkov Freedom Square.jpg [18]
18 Mníchov Nemecko Nemecko 000000001456039.00000000001 456 039 31. december 2017 Stadtbild München.jpg [19]
19 Miláno Taliansko Taliansko 000000000000001.39500000001,395,274 31. december 2018 Milano skyline.jpg [9]
20 Praha Česko Česko 000000001301132.00000000001 301 132 30. jún 2018 Prague old town square panorama.jpg [20]
21 Nižný Novgorod Rusko Rusko 000000001259013.00000000001 259 013 1. január 2018 Рождественская церковь, ночной вид на Стрелку.JPG [21]
22 Kazaň Rusko Rusko 000000001243500.00000000001 243 500 1. január 2018 Kazan skyline view.jpg [22]
23 Sofia Bulharsko Bulharsko 000000000000001.23800000001,238,438 31. december 2017 Aleksandar-nevski15.jpg [23]
24 Birmingham Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 000000001223000.00000000001 223 000 mid-2017 Birmingham Skyline from Edgbaston Cricket Ground.jpg [24]
25 Brusel Belgicko Belgicko 000000001211035.00000000001 211 035 1. november 2018 Brussels floral carpet B.jpg [25]
26 Samara Rusko Rusko 000000001170910.00000000001 170 910 1. január 2016 Samara 8-01-2009.jpg [26]
27 Belehrad Srbsko Srbsko 000000001166763.00000000001 166 763 1. január 2011 Kralja Milana Street, Belgrade, Serbia.jpg [27]
28 Ufa Rusko Rusko 000000001121429.00000000001 121 429 1. január 2016 BashkirWhiteHouse.jpg [28]
29 Rostov nad Donom Rusko Rusko 000000001119875.00000000001 119 875 1. január 2016 Река Дон, Набережная Ростова-на-Дону.jpg [29]
30 Kolín nad Rýnom Nemecko Nemecko 000000001075935.00000000001 075 935 31. december 2017 Kölnpanorama bei Abenddämmerung (2).JPG [30]
31 Voronež Rusko Rusko 000000001054537.00000000001 054 537 1. január 2019 Главное здание управления ЮВЖД.jpg [31]
32 Perm Rusko Rusko 000000001051583.00000000001 051 583 1. január 2018 Perm Russia.jpg [32]
33 Volgograd Rusko Rusko 000000001013533.00000000001 013 533 1. január 2018 Mamaev kurgan (ОКН).JPG [33]
34 Odesa Ukrajina Ukrajina 000000001011494.00000000001 011 494 1. január 2018 Театр опери та балету7!.JPG [34]
35 Krasnodar Rusko Rusko 000000001000007.00000000001 000 007 1. január 2018 Krasnodar teatr.jpg [35]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. The Results of Address Based Population Registration System, 2017 [online]. Turecký štatistický inštitút, 31. december 2017, [cit. 2018-02-01]. Dostupné online.
  2. Rosstat. [1] (po rusky)
  3. UK Population 2018. Not cited, 27 October 2017. Dostupné online [cit. 2018-05-08].
  4. Rosstat. [2] (po rusky)
  5. Archived copy [online]. [Cit. 2016-05-23]. Dostupné online.
  6. Amt für Statistik Berlin Brandenburg [online]. 2014, [cit. 2015-03-05]. Dostupné online. (German)
  7. a b List of place name: Population of the Continuous Municipal Register by Population Unit [online]. Instituto Nacional de Estadística, [cit. 2015-06-11]. Dostupné online.
  8. Чисельність населення щомісячна інформація (Population monthly information) [online]. Головне управління статистики м.Києва (Main Department of Statistics of Kiev), 1 November 2017. Dostupné online. (Ukrainian)
  9. a b Statistiche demografiche ISTAT [online]. [Cit. 2017-10-19]. Dostupné online.
  10. Population of Paris in January 2014 [online]. INSEE, [cit. 2015-06-11]. Dostupné online.
  11. Official data for 2011 census [online]. INSSE, [cit. 2013-07-04]. Dostupné online.
  12. Official Population data for 2016 [online]. Institutul Național de Statistică, [cit. 2017-02-27]. Dostupné online.
  13. Belarus in figures 2015 [online]. National Statistical Committee of the Republic of Belarus, 19 March 2015, [cit. 2015-06-14]. Dostupné online.
  14. Warum Hamburg eine wachsende Stadt ist und bleibt [online]. Hamburger Abendblatt, 29 December 2018, [cit. 2019-01-16]. Dostupné online.
  15. Bevölkerung zu Quartalsbeginn seit 2002 nach Bundesland [online]. Statistik Austria, 10 August 2017, [cit. 2017-10-09]. Dostupné online.
  16. 1.2. Népesség a település jellege szerint, január 1. (1980–)* [online]. Központi Statisztikai Hivatal, [cit. 2015-06-14]. Dostupné online.
  17. Tabl. 09 - Ludność według płci i miast [online]. Główny Urząd Statystyczny, October 2016. Dostupné online. (po poľsky)
  18. РОЗПОДІЛ ПОСТІЙНОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЗА СТАТТЮ ТА ВІКОМ: Станом на 1 січня 2014 року [online]. Державна служба статистики України, 2014, [cit. 2015-06-11]. Dostupné online.
  19. Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung. Result - 12411-001: Bevölkerung: Gemeinden, Stichtage (letzten 6) [online]. [Cit. 2015-06-14]. Dostupné online. (German)
  20. BRINKHOFF, Thomas. Czech Republic: Major Cities [online]. City Population, [cit. 2015-06-14]. Dostupné online.
  21. 5.4. Cities with population size of 1 million persons and over [online]. Федеральная служба государственной статистики. Dostupné online.
  22. Информация о численности населения Республики Татарстан [online]. Rosstat, [cit. 2016-07-11]. Dostupné online. (Russian)
  23. Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес [online]. [Cit. 2017-11-29]. Dostupné online.
  24. Population Estimates for UK, England and Wales, Scotland and Northern Ireland [online]. Office for National Statistics, [cit. 2016-07-29]. Dostupné online.
  25. Population par région et âge, au 1er janvier 2015-2061 [online]. Statistics Belgium, [cit. 2015-06-14]. Dostupné online. (French)
  26. Утвержденная численность постоянного населения Самарской области [online]. Rosstat, [cit. 2016-07-11]. Dostupné online. (Russian)
  27. Statistical Office of Republic Of Serbia, Belgrade. 2014
  28. ОЦЕНКА ЧИСЛЕННОСТИ ПОСТОЯННОГО НАСЕЛЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ БАШКОРТОСТАН НА 1 ЯНВАРЯ 2016 [online]. Rosstat, [cit. 2016-07-11]. Dostupné online. (Russian)
  29. Результат запроса БД ПМО Ростовской области [online]. Rosstat, [cit. 2016-07-11]. Dostupné online. (Russian)
  30. Einwohnerzahlen im Regierungsbezirk Köln [online]. Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen, [cit. 2015-06-14]. Dostupné online.
  31. Оценка численности постоянного населения Воронежской области на I января 2016 года [online]. Rosstat, [cit. 2016-07-11]. Dostupné online. (Russian)
  32. Численность населения Пермского края, человек [online]. Rosstat, [cit. 2016-07-11]. Dostupné online. (Russian)
  33. БД ПМО Волгоградской области ПОКАЗАТЕЛИ [online]. Rosstat, [cit. 2016-07-11]. Dostupné online. (Russian)
  34. Чисельність населення (за оцінкою) на 1 січня 2018 року
  35. Краснодар официально признан городом-миллионником