Robert Fico: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 213.151.202.172 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Wizzard
Liso (diskusia | príspevky)
d normalnejsi link
Riadok 16: Riadok 16:
{{Vláda SR}}
{{Vláda SR}}


Doc. JUDr. '''Robert Fico''', CSc. (* [[15. september]] [[1964]], [[Topoľčany]]) je predseda vlády [[Slovensko|Slovenskej republiky]] a predseda strany [[SMER - sociálna demokracia]].
Doc. JUDr. '''Robert Fico''', CSc. (* [[15. september]] [[1964]], [[Topoľčany]]) je predseda [[Vláda Slovenskej republiky|vlády Slovenskej republiky]] a predseda strany [[SMER - sociálna demokracia]].


== Detstvo a rodina ==
== Detstvo a rodina ==

Verzia z 10:55, 4. február 2009

Šablóna:Prezident

Šablóna:Vláda SR

Doc. JUDr. Robert Fico, CSc. (* 15. september 1964, Topoľčany) je predseda vlády Slovenskej republiky a predseda strany SMER - sociálna demokracia.

Detstvo a rodina

Robert Fico sa narodil a vyrastal v robotníckej rodine v Topoľčanoch. Do šiestich rokov žil aj s rodinou v obci Hrušovany. Otec, Ľudovít Fico, pracoval ako robotník na vysokozdvižnom vozíku a matka, Emília Ficová, pracovala ako predavačka obuvi. Fico má brata Ladislava a sestru Luciu. S manželkou Svetlanou, ktorá je právnička a vysokoškolská pedagogička, sa stretol počas štúdií práva v Bratislave. Majú spolu jedného syna.

Profesionálne začiatky

Robert Fico absolvoval v roku 1986 Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a získal titul JUDr. V roku 1992 získal titul CSc. Od absolvovania školy až do roku 1995 pracoval na Právnickom inštitúte MS SR. V rokoch 1994-2000 pôsobil ako agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskou komisiou pre ľudské práva a Európskym súdom pre ľudské práva.

Politické začiatky

Robert Fico vstúpil v roku 1987 do Komunistickej strany Slovenska - KSS, ktorá mala spolu so sesterskou Komunistickou stranou Československa - KSČ ústavou garantované vedúce postavenie v spoločenskom a politickom živote vtedajšej Československej socialistickej republiky. Za poslanca bol prvýkrát zvolený v roku 1992 za Stranu demokratickej ľavice, ktorá vznikla po novembri 1989 premenovaním vtedajšej KSS. Odvtedy bol až do roku 2006 poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Postupne sa stal najpopulárnejším politikom SDĽ. Po voľbách, v ktorých SDĽ stratila veľkú časť podľa prieskumov očakávaných hlasov, z postu predsedu strany odstúpil Peter Weiss a za svojho nástupcu označil 31 ročného Roberta Fica. Avšak pár hodín pred začiatkom zjazdu Fico kandidatúru stiahol v prospech Ľubomíra Fogaša, bývalého kolegu z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Prečo tak Fico urobil, nie je dodnes známe.

Založenie strany SMER

Po voľbách v roku 1998 vznikala široká koalícia strán SDK, SDĽ, SMK a SOP. Robert Fico však začal vystupovať proti koalícii s SMK, tvrdiac, že sa strana pokúša otvárať tzv. Benešove dekréty. Robert Fico bol v tom čase najpopulárnejším politikom strany a získal vo voľbách najviac preferenčných hlasov z politikov SDĽ. Podľa názoru politických analytikov Robert Fico očakával, že strana ocení jeho význam a rátal s menovaním za ministra vlády, alebo generálneho prokurátora (nespĺňal však vekovú hranicu, ktorá by mu umožnila tento post zastávať). Po tom, ako sa dostal do sporu s vlastnou stranou SDĽ, zo strany odišiel a v decembri 1999 založil novú politickú stranu s názvom SMER. Podľa oficiálneho stanoviska strany SMER, Robert Fico „vyvodil svoje rozhodnutie, opustiť rady vládnej koalície a koaličnej Strany demokratickej ľavice a založiť novú politickú stranu na základe osobného hlbokého nesúhlasu a sklamania z obsahu a štýlu politiky, ktorú po voľbách v roku 1998 realizovala tzv. vláda zmeny”.

Strana SMER sa hneď po svojom založení snažila pôsobiť ako alternatíva tak voči vtedajšej vládnej koalícii, ako aj opozícii. Ešte v tom istom volebnom období (1998-2002) prijala do svojho názvu prívlastok „tretia cesta”. Podľa tvrdenia predstaviteľov strany sa tým zadefinovala ako „strana moderného progresívneho stredoľavého politického prúdu typu britskej Labour Party, alebo nemeckej SPD”. Sám Fico vyhlásil, že „Nie je dôležité, či je mačka biela alebo čierna, ale či chytá myši“.

S odstupom času sa ukázal krok Roberta Fica ako veľmi dobrý a predvídavý. Preferencie SMERu postupne rástli, naopak preferencie SDĽ klesali. Nakoniec sa vládna strana SDĽ nedostala v najbližších voľbách do parlamentu a k 1. januáru 2005 zanikla, keď bola pohltená práve SMERom.

Integrácia ľavicových strán

V roku 2004 sa Robertovi Ficovi podarilo uskutočniť projekt zjednotenia ľavicových strán. Tri ľavicové strany s dlhodobo zanedbateľnými volebnými preferenciami a to SDĽ, Sociálnodemokratická alternatíva (vznikla roku 2002 odštiepením z SDĽ) a Sociálnodemokratická strana Slovenska (pôsobila už od čias tesne po Nežnej revolúcii, ale stále so zanedbateľným politickým vplyvom) uznali, že nemajú šancu na prežitie na slovenskej politickej scéne a súhlasili s integráciou so SMERom. Integráciu schválili snemy jednotlivých strán na jeseň roku 2004 a od 1. januára 2005 SDĽ, SDA a SDSS zanikli a SMER zmenil názov na SMER - sociálna demokracia. Najvýznamnejší politický zisk pre SMER z tejto integrácie nebol ani tak v zisku nových voličov, ale skôr v zisku značky sociálnej demokracie a medzinárodného uznania v podobe členstva v Strane európskych socialistov, ktoré však bolo v roku 2006 pozastavené z dôvodu utvorenia koalície s SNS.

Volebné obdobie 2002-2006

Robert Fico bol v roku 2002 opätovne zvolený za poslanca NR SR. Stal sa členom Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien. Jeho strana SMER sa stala so ziskom 13,6 % voličských hlasov treťou najsilnejšou politickou stranou na Slovensku za HZDS a SDKÚ a obsadila 25 poslaneckých kresiel v NR SR. Pre SMER bol volebný výsledok sklamaním, pretože prieskumy verejnej mienky dlhodobo predpovedali pre stranu lepší výsledok. Strane sa po voľbách nepodarilo dostať do vlády a tak zostala v opozícii. Pred voľbami Fico vyhlásil, že „ak Smer nebude úspešný a nedosiahne svoj cieľ, to znamená byť pri zostavovaní vlády a dostať do kabinetu i celkovej politiky čo najviac ľudí, Robert Fico z politiky odíde.“. Napriek neúspechu však z politiky neodišiel.

Počas celého volebného obdobia súperila s HZDS o vedúce postavenie v opozícii. V súperení o slovenského opozičného voliča však slávila úspech. V prieskumoch verejnej mienky predstihla dovtedy dlhodobo najpopulárnejšiu stranu HZDS a od roku 2004 si udržiava stabilne prvé miesto s preferenciami oscilujúcimi tesne pod 30 %. Robert Fico dlhodobo vedie v prieskumoch verejnej mienky rebríček popularity slovenských politikov s veľkým náskokom pred prezidentom Ivanom Gašparovičom, Jánom Slotom a Vladimírom Mečiarom.

Vláda od roku 2006

Robert Fico s Mirkom Cvetkovićom počas štátnej návštevy v Srbsku

SMER - sociálna demokracia pod Ficovým vedením zvíťazila v parlamentných voľbách roku 2006 a stala sa hlavným činiteľom pri zostavovaní novej vlády. Robert Fico sa stal novým predsedom vlády SR, v ktorej sú zastúpené tri strany: SMER-SD ako dominantná strana, SNS a ĽS-HZDS.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Robert Fico
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Robert Fico

Externé odkazy