Anaximandros

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anaximandros
Západná filozofia
Staroveká filozofia
Raffael Santi: Aténska škola, 1510–1511 (detail)
Raffael Santi: Aténska škola, 15101511 (detail)
Biografické údaje
MenoAnaximandros (Ἀναξίμανδρος)
Narodenieasi 610 pred Kr.
Úmrtieasi 546 pred Kr.
Dielo
Škola/tradíciamilétska škola
Oblasť záujmukozmológia
Význačné myšlienkygeocentrická sústava, apeirón, arché
Odkazy
Spolupracuj na CommonsAnaximandros
(multimediálne súbory na commons)

Anaximandros (* asi 610 pred Kr. – † asi 546 pred Kr.) bol starogrécky filozof, žiak Tálesa z Milétu.

Bol najhlbším mysliteľom milétskej školy, „lebo svojím výkladom o apeire už aspoň naznačil osobitosť filozofického skúmania sveta“. Apeiron (čiže neobmedzeno) považoval za počiatok (arché) všetkého; z apeironu sa podľa Anaximandra postupne vylučovali protiklady (teplo a chlad, vlhko a sucho); z ich vzájomného pôsobenia sa vyvinulo existujúce usporiadanie sveta. K prírodným zmenám dochádza v dôsledku boja protikladov. Človek sa vyvinul zo živočíchov iného druhu. Zem je tvaru valca a voľne sa vznáša uprostred vesmíru.

Údajne napísal prvé filozofické dielo v Grécku, ktoré sa spomína pod názvom „O prírode“. Anaximandros ako prvý použil na označenie pralátky, z ktorej vznikol svet, termín arché.

Protiklady… sú teplé a studené, suché a vlhké a iné. (zo Simplikia)

Anaximandros o hviezde[upraviť | upraviť zdroj]

„Anaximandros tvrdí, že sa látka plodiaca od večnosti teplo a chlad pri vzniku tohto sveta oddelila a že z nej okolo vzduchu, ktorý obklopuje zem, vyrástla akási ohnivá guľa ako kôra okolo stromu. Keď sa potom táto guľa roztrhla a rozdelila do rozličných kruhovitých pásov, vznikli slnko, mesiac a hviezdy.“ (z Pseudoplutarcha)

Anaximandros o kozmických telesách[upraviť | upraviť zdroj]

Anaximandros tvrdí, že „nebeské telesá vznikli vo forme ohnivého kruhu, vylúčili sa totiž z ohňa v kozme a sú obklopené vzduchom. Ako prieduchy sú na nich určité otvory v podobe píšťal, v ktorých sa objavujú nebeské telesá. Preto keď sa tieto prieduchy zapchajú, vznikajú zatmenia. Aj pribúdanie a ubúdanie mesiaca sa uskutočňuje podľa toho, ako sa zapchávajú alebo otvárajú prieduchy.“ (z Hippolyta)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.