Mostová (obec)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mostová
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trnavský kraj
Okres Galanta
Región Dolné Považie
Nadmorská výška 117 m n. m.
Súradnice 48°08′32″S 17°40′37″V / 48,142222°S 17,676944°V / 48.142222; 17.676944
Rozloha 25,16 km² (2 516 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 552 (31. 12. 2022) [2]
Hustota 61,69 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1245
Starosta Tibor Rózsár[3] (nezávislý)
PSČ 925 07
ŠÚJ 503924
EČV (do r. 2022) GA
Tel. predvoľba +421-31
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Mostová (Galanta District)
Webová stránka: obecmostova.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:
Demonym: Mostovčan[4]

Mostová je obec na Slovensku v okrese Galanta.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Židovská menšina[upraviť | upraviť zdroj]

V obci kedysi žila početná židovská komunita, o čom svedčí aj židovský cintorín na konci dediny pri Čiernom Brode. V roku 1896 v obci z 1752 obyvateľov, z ktorých 128 malo židovské vierovyznanie. V druhej polovici 19. storočia postavili svoju modlitebňu. Synagóga stála vedľa dnešnej ZŠ slovenskej. Synagóga bola zbúraná v 50 rokoch 20. storočia.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rímskokatolícky Kostol povýšenia sv. Kríža, jednoloďová baroková stavba so segmentovým ukončením presbytéria a vežou tvoriacou súčasť jej hmoty, z rokov 1758-1759. Donátorom kostola bol Karol Esterházi, jeho staviteľom Jakub Fellner. Stojí na mieste staršej, asi stredovekej stavby zbúranej v polovici 18. storočia. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Nachádza sa tu hlavný oltár z konca 19. storočia s obrazom Povýšenia sv. Kríža a bočnými sochami sv. Štefana kráľa a sv. Alžbety. Bočný oltár Panny Márie je neskorobarokový z roku 1781. Kazateľnica je klasicistická z prvej polovice 19. storočia s reliéfom Rozsievača na parapete. Na konvexno-konkávne prehnutej empore je klasicistický organ z polovice 19. storočia. Nástenné maľby v kostole sú dielom maliara E. Massányiho z roku 1959.[5] Fasády kostola sú členené lizénami a polkruhovo ukončenými oknami so šambránami a klenákmi. Priečelie je členené pilastrami a lemované párom ník, ukončené je štítom s volútami. Veža je členená kordónovou rímsou a lizénami, ukončená je korunnou rímsou s terčíkom s hodinami a barokovou helmicou.
  • Súsošie kalvárie, barokovo-klasicistická socha z roku 1760. Súsošie stojí pred kostolom. Autorom súsošia je Georgius Alt a postavil ho na pamiatku tunajšej morovej epidémie. Uprostred je kamenný kríž lemovaný sochami sv. Jána evanjelistu a Panny Márie.
  • Prícestný kamenný kríž s kamenným korpusom z roku 1766. Socha stojí pred reštauráciou Zlatý bažant. Kamenný kríž dal postaviť Mátyás Firsutih. Okolo sochy je malý park s oplotením.
  • Socha sv. Jána Nepomuckého, polychrómovaná kamenná socha z roku 1800. Stojí pred rímskokatolíckou farou. Ako uvádza podstavec, farárom obce bol András Németh, starostom György Bózsing a sudcom György Huszár. Na súčasné miesto bola prenesená v roku 1989.
  • Trojičný stĺp, klasicistické súsošie z roku 1817. Stojí pri križovatke smerom na Čiernu Vodu. Stĺp bol postavený Lajosom Hodúrom a manželkou Joli Mészáros.[6]
  • Parný mlyn, technická pamiatka z roku 1905. Veľký hospodársky rozmach obce nastal založením Spoločnosti Mostovský parný mlyn roku 1895. Vyrábali tu veľmi kvalitnú múku rôznych druhov. V 50. rokoch 20. storočia boli z mlyna odstránené stroje.
  • Pamätník k obetiam I. svetovej vojny z roku 1927. Nachádza sa v lodi rímskokatolíckeho kostola. Je to dielo bratislavského sochára Alojza Riegeleho. Pamätník sa skladá z dvoch častí. Na stene sa nachádza mramorová tabuľa s orámovaním, na ktorej je vyrytých 52 mien obetí. Pod ňou na podstavci je osadené súsošie Piety. Pamätník dala vyrobiť vdova Istvána Benkőa.

Pomníky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Reliéf Nechajte maličkých prísť ku mne. Je osadený v stene kostola, pôvodne bol osadený v stene obecnej školy. Po zbúraní školy bol reliéf roku 1988 osadený do vonkajšej steny rímskokatolíckeho kostola. Na reliéfe je znázornený Kristus privolávajúci deti so slovami „Engedjétek hozzám a kisdedeket“.
  • Hrobka maďarských vojakov padlých počas II. svetovej vojny. Nachádza sa na cintoríne.
  • Ústredný kríž cintorína, kríž je na vysokom stĺpe s kamenným korpusom, pravdepodobne z 19. storočia. Na podstavci sa nachádza reliéf Sedembolestnej Panny Márie.
  • Pomník obetiam II. svetovej vojny, pomník sa nachádza na cintoríne. Je to sústava troch mramorových tabuliek postavený a navrhnutý Tiborom Cservenkou roku 1995.
  • Osárium (kostnica) zrušeného starého cintorína okolo kostola. Osárium je vymurovaná jama postavená roku 1995.
  • Pamätná tabuľa k 25. výročiu oslobodenia obce sovietskou armádou 31. marca 1945. Tabuľa sa nachádza budove ONIX-u, bývalý MNV.
  • Plastika mladíka sadiaceho kvety, socha je v parku ZŠ s VJM zo 70. rokov 20. storočia.
  • Pamätná tabuľa Štefana Sečéniho, nachádza sa na stene strediska praktického vyučovania pri SSOU. Pamätník bol postavený Jánosom Cservenkom a Széchenyiho spoločnosťou roku 1997. Reliéf je darom Sedmohradskej spoločnosti.
  • Plastika Anonymus, dielo rodáka z Mostovej, akademického maliara Alexandra Kissa z roku 2004. Je to najnovšia socha v obci. Celé dielo sa skladá z dvoch betónových pekne urobených držiacich stĺpov a z ústrednej časti. Ústrednú časť tvorí dvojkreslo z medi. Predná časť znázorňuje minulosť, s vyrytým textom „Halotti beszéd“ (Úmrtný príhovor) a z druhej strany budúcnosť s vyrytým technickým pokrokom.

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem rímskokatolíckeho kostola sa v obci nachádza evanjelická modlitebňa, dom č. 17, bývalá krčma a mäsiarstvo rodiny Hegedűsovcov, ktorý v 50. rokoch 20. storočia kúpili tunajší repatrianti z Maďarska a upravili pre potreby evanjelického cirkevného zboru. V súčasnosti je budova zrenovovaná a týždenne raz sa konajú v ňom evanjelické služby Božie.

Rímskokatolícka fara, stojí pri kostole, pôvodnú faru postavili v rokoch 1774-1775. Predná časť starej budovy však bola zbúraná v roku 1977. Zostala len bočná časť starej budovy a vo dvore postavili roku 1975 novú faru.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. JÚĽŠ. Mostovčan v slovníkoch JÚĽŠ [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV. Dostupné online.
  5. Mostová - Kostol Povýšenia sv. Kríža [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.
  6. Mostová - Trojičný stĺp [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]